»

Zaradi vdora v GEDMatch tri ure odprt poldrugi milijon profilov DNK

Buzzfeednews - Uporabniki priljubljene spletne strani za iskanje sorodnikov in gradnjo družinskega drevesa GEDMatch prek vzorcev DNK so ta teden prejeli neprijetno sporočilo, da je bilo več kot milijon naloženih profilov DNK dostopnih vsem (tudi policiji, čeprav so predhodno to možnost izrecno izključevali). Dva dni pozneje je sledil ribarski (phishing) attack na podobno stran MyHeritage, kjer so napadalci ciljali uporabnike z elektronskimi naslovi, ki so jih spoznali v prvem vdoru.

V podjetju Verogen, ki je lani decembra kupilo GEDMatch (GEDMatch je sicer pot začel kot odprtokodna baza), so v izjavi za javnost pojasnili, da se je 19. julija zgodil vdor v njihov strežnik. Napadalci so po vdoru ponastavili varnostne nastavitve vseh profilov, ki so jih nastavili na globalno vidne. To pomeni, da so bili približno tri ure profili vidni vsem uporabnikom. Tudi uporabniki, ki so izrecno označili, da njihovi profili ne smejo biti dostopni organom pregona (ki jih uporabljajo na primer iskanju storilcev...

2 komentarja

Naložite svoj DNK, odkrijte prednike in rešite umor

Morilec iz Golden State

The New York Times - V ZDA se v zadnjih tednih in mesecih vrstijo preboji v starih policijskih primerih, kjer leta ali desetletja niso odkrili morilcev. Sveže informacije prihajajo iz internetnih storitev za raziskovanje družinskega drevesa, kamor lahko ljudje naložijo svojo DNK. Z analizo DNK ni mogoče zgolj potrditi ali ovreči istovetnost storilca, temveč je mogoče z visoko verjetnostjo odkriti tudi njegove sorodnike. Medtem ko si morilec verjetno ne bo dal določiti svojega DNK komercialnim ponudnikom in rezultate naložiti v splet, lahko to stori kakšna njegova sestra, bratranec ali mrzli stric. In včasih to zadostuje.

V središču pozornosti je stran GEDMatch, kamor lahko naložimo svoj genetski zapis, ki ga lahko poceni naročimo pri...

22 komentarjev

Precenjen pomen DNK kot dokaza v kazenskem postopku

Amanda Knox, izpuščena po štirih letih zapora.

vir: The Daily Beast
The Telegraph - Žal se izkaže, da goreča želja policije po brezmejnem zbiranju in hrambi DNK profilov ni edini problem s tem tipom dokaza; še bistveno hujša je izjemno visoka kredibilnost, ko jo celotni pravosodni sistem pripisuje ujemanju DNK profila, npr. ujemanju vzorca epitelnih tkiv pod nohti žrtve z vzorcem, ki so ga prej ali po bili odvzeli osumljencu. Ujemanje je namreč zgolj posredni dokaz, ki ne pove nič drugega kot to, da so bile osumljenčeve celice nekako prisotne na kraju kaznivega dejanja. To pa še ne pomeni, da je storilec dejanje nujno tudi storil. Njegov DNK se je lahko tam znašel zgolj po nesrečnem slučaju, lahko je bil podtaknjen, lahko je prišlo do naknadne kontaminacije, lahko so se navsezadnje zmotili delavci v...

52 komentarjev

Meje zbiranja bioloških sledi

Center za forenzične preiskave na Vodovodni c. v Ljubljani, dom slovenskih forenzikov.

vir: Zurnal24
Slo-Tech - Veliko smo že rekli o obsežnem zbiranju in rabi digitalnih sledi (telefončkarji, internetarji, taki ljudje), zdaj pa še malo o bioloških sledeh, to je teh, ki jih tudi brez telefona v žepu vedno nosimo s sabo.

O tem smo nazadnje pisali julija, v novici o sveži noveli zakona o kazenskem postopku, ZKP-L. Takrat smo ob branju predloga Ministrstva za pravosodje in javno upravo izrazili pomisleke nad več vprašljivimi "administrativnimi poenostavitvami" v škodo osumljenca, predvsem pa negodovali nad kvečjemu površinsko omejitvijo policijskega pooblastila za odvzem brisa ustne sluznice, iz katerega se potem izdela DNK profil (2. in 3. odst. 149. čl. veljavnega ZKP; v povezavi s členi 60 - 64. ZPol). Po trenutno veljavni...

146 komentarjev

Poletna novela zakona o varovanju državljanov v kazenskem postopku

Slo-Tech - Medtem ko se večina državljanov hladi na morju, ali si tega vsaj želi, so na Ministrstvu za pravosodje in javno upravo bolj pridni. Kot ugotavljajo, ravno te dni mineva dva meseca od začetka veljave prejšnje spremembe, zato je že primeren čas (da ne rečemo skrajni čas) za novo novelo Zakona o kazenskem postopku (ZKP-L). Trenutno je v medresorskem usklajevanju. Spremembe so manjše narave in pravzaprav si želimo, da bi bila še kakšna več.

Pa kar po vrsti. V imenu javnofinančne odgovornosti je zdaj jasneje določeno, da bodo stroški postopka bremenili oškodovanca, ki je podal predlog za pregon (potreben za en kup lažjih kaznivih dejanj) in ga kasneje, ko se je draga pravosodna mašinerija že zagnala umaknil, in s tem izsilil konec postopka brez obsodilne sodbe. Sprememba bo številnim oškodovancem dala misliti, zmanjšala število teh postopkov in spodbujala k zunajsodni ali civilni poravnavi s storilcem.

Dalje se dokončno odstranjuje dolgo trajajoča pravna fikcija, da v Sloveniji...

20 komentarjev

Evropsko sodišče za človekove pravice: policija ne sme hraniti DNK profilov nedolžnih oseb

Slo-Tech - Evropsko sodišče za človekove pravice je ta teden odločilo, da policija ne sme hraniti DNK profilov, vzorcev prstnih odtisov in vzorcev celic oproščenih oziroma nedolžnih oseb. Gre za primer S. in Marper proti Združenemu kraljestvu.

Prvi pritožnik, S., je bil 19. januarja 2001 (takrat je bil star 11 let) aretiran ter obtožen poskusa ropa. Ob aretaciji mu je policija odvzela prstne odtise in vzorec DNK, 14. junija 2001 pa je bil oproščen vseh obtožb. Kljub temu je policija v svojih bazah obdržala kopije njegovih prstnih odtisov in njegov DNK profil.

Drugi pritožnik, Michael Harper, je bil aretiran 13. marca 2001 zaradi suma nadlegovanja svoje partnerke. Tudi njemu so odvzeli prstne odtise in vzorec DNK. 14. junija 2001 je bil postopek ustavljen, saj sta se partnerko uspela pobotati.

Oba pritožnika, ki sta živela v Sheffieldu v Veliki Britaniji, sta nato od policije zahtevala uničenje kopije njunih prstnih odtisov in njunih DNK profilov, vendar brez uspeha. Še več, glede na...

52 komentarjev