»

Raziskava: uporabniki P2P kupijo več avtorskih del

Ars Technica - Raziskovalni center American Assembly na Columbia University je objavil rezultate zadnje raziskave (PDF-dokument) o deljenju datotek prek interneta, ki so jo s podporo Googla opravili v ZDA in Nemčiji. Izsledki so zelo zanimivi, saj kažejo, da P2P ni tako velika grožnja avtorjem in založbam, kot želijo slednje prikazati. Ugotovili so še, da so ljudje proti izključevanju interneta ali rezanju pasovne širine zaradi kršitev (režim three-strikes).

Raziskava je razdeljena na pet delov: prakse (kaj ljudje počno), vrednotenje (kaj ljudje mislijo, da bi morali početi), kazni, blokiranje interneta in nakupovanje.

Splošni rezultati kažejo, da so Nemci bolj tolerantni do kopiranja datotek ter precej bolj občutljivi na zasebnost. Pokazalo se je tudi, da ljudje ne...

39 komentarjev

Za deljenje desetih filmov prek interneta poldrugi milijon dolarjev kazni

TorrentFreak - Ameriško sodišče v Illinoisu je razsodilo, da mora Kywan Fisher pornografskemu založniku Flava Works plačati 1.500.000 dolarjev odškodnine za nezakonito razpečevanje desetih filmov po internetu prek omrežja bittorrent. Ker se Fisher na sodišču sploh ni pojavil, je sodišče zgolj ugodilo zahtevkom Flave ter izreklo zamudno sodbo njim v prid, hkrati pa mu je zaradi obremenilnih dokazov in otežujočih okoliščin prisodilo plačilo najvišje dovoljene odškodnine, tj. 150.000 dolarjev za posamezen primerek avdio-vizualnega dela.

Sodba je zanimiva, ker ne gre za povsem klasičen primer tako zvanega copyright trollinga, torej pregona anonimnih (John/Jane Doe) delivcev (seederjev) na p2p omrežjih. Leni oz. predlani so namreč določeni založniki s pomočjo tehničnih sodelavcev na veliko nadzorovali bittorent swarme in zbirali IP naslove delivcev, nakar so jih vse strpali v eno masovno tožbo in zbirali lepe denarce iz poravnav. Tem primerom je do letošnje pomladi bolj ko ne odklenkalo, ker so...

102 komentarja

Portugalska: deljenje datotek za osebno rabo je legalno

Techdirt - Portugalsko državno tožilstvo je odločilo, da ne bo preganjalo približno 2.000 posameznikov, katerih IP-naslove so prejeli od ACAPOR-ja preteklo leto. ACAPOR je portugalska inačica SAZAS, ki pokriva vsa avdiovizualna dela in kulturne stvaritve (Associação do Comércio Audiovisual, Obras Culturais e de Entretenimento de Portugal), in skrbi za zaščito pravic založnikov. Lani so zbrali 2.000 IP-naslovov ljudi, ki so prek P2P-omrežij izmenjevali avtorsko zaščitene vsebine, in jih predali državnemu tožilstvu.

Pričakovali so, da bo to sprožilo postopek, od ponudnikov dostopa do interneta pridobile podatke o imetnikih IP-naslovov ob datumih kršitev ter jih sodno preganjalo. Po letu dni se je zgodilo nasprotno. Tožilstvo je...

26 komentarjev

Policija: do podatkov smo prišli vedno in tudi prišli bomo (2)

Techdirt - Tokrat nadaljevanje teden dni stare zgodbe o nadustavnem Uradu za nadzor prirejanja iger na srečo, ali tudi fabula o tem, kaj se zgodi, ko se policija odloči, da mora priti do nekih podatkov, predvsem zato, ker je dobivanja vsakovrstnih podatkov tako zelo vajena iz preteklosti, da na drugačni scenarij ("hm, tole se pa morda ne sme ..") niti pomisli ne.

Tokratna fabula je ameriška, a bi lahko bila tudi naša. Zadeva policijsko preiskavo zoper Newyorčana Malcolma Harrisa, 23. let starega novinarja, blogerja in aktivista v gibanju Occupy Wall Street, ki je bil oktobra lani skupaj skupaj s še 700 drugimi protestniki aretiran na Brookly bridgu zaradi motenja javnega reda in miru, konkretno ker mosta ni prečkal po pešpoti, ampak kar po cesti, mišljeni za avtomobile. Po noči ali dveh na policijski postaji in prejeti mandatni kazni bi to moralo biti to; vendar ni bilo; newyorška policija je namreč ugotovila, da je Harris posebej aktiven na Twitterju, sploh po številu sledilcev...

23 komentarjev

Prejemniki množičnih groženj vložili skupinsko tožbo zoper copyright trolla US Copyright Group

TorrentFreak - Ameriško podjetje US Copyright Group (USCG) je dobro znano po množičnem pošiljanju groženj s tožbo več tisoč domnevnim p2p piratom (ciljali so na več kot 200.000 tisoč, vendar jim sodišče ni zagotovilo prejema podatkov o imetnikih IP naslovov). Grožnji je obvezno priložena ponudba za poravnavo, ki vključuje priznanje krivde in plačilo zneska med 500 in 2000 dolarji, kar naj bi bilo znatno ceneje od stroškov sodnega postopka in prisojene odškodnine. Ponudbo naj bi sprejelo med 10 in 20 odstotkov prejemnikov, kar se prevede v lepe denarce, po drugi strani pa se med preostalimi 80% prejemnikov najde kar nekaj razjarjenih ljudi, ki so se pripravljeni boriti za svoje pravice. Nedavno vložena skupinska civilna tožba razkriva zelo zanimive podrobnosti.

Najbolj ključni podatek bo najbrž ta, da je idejo za celotno operacijo in potem še tehnična sredstva za zbiranje IP naslovov ameriških torrentašev priskrbelo nemško podjetje GuardaLey IT. Podjetje je že imelo težave v Nemčiji, saj jim je

7 komentarjev

Vdor v JSTOR na MIT, odtujenih pet milijonov znanstvenih člankov

Aaron Swartz

The New York Times - Z znanstvenimi članki je križ, saj jih je veliko objavljenih v plačljivih revijah, dostop do katerih ni poceni. Ali je to okusno, glede na to da jih večino financira država z davkoplačevalskim denarjem, so mnenja deljena. Zato se je 24-letni Aaron Swartz, ustanovitelj strani Infogami, ki se je kasneje združila z Redditom, in neprofitne organizacije Demand Progress, odločil "vdreti" v arhiv člankov JSTOR in ga prekopirati. Problem je, da...

79 komentarjev

CNET tožen zaradi ponujanja programa Limewira

Ars Technica - Producent in podjetnik Alki David, ki ima v lasti FilmOn, je uresničil lanske namere in vložil skupinsko tožbo zoper CNET zaradi "neposrednega sodelovanja v masovnem kršenju avtorskih pravic prek sistemov P2P, kakršen je Limewire, ki se uporabljajo za kopiranje in distribucijo skladb, filmov in drugih avtorsko zaščitenih del". Tožbi so se pridružili tudi nekateri izvajalci.

Srž problema je CNET-ova stran Download.com, kjer je bilo še do nedavnega moč dobiti priljubljenega odjemalca za P2P Limewire. Sama programska oprema za P2P ni ilegalna, so pa ponudniki lahko odgovorni, če uporabnike vzpodbujajo k rabi za ilegalne namene.

Ravno na to se sklicujejo tožniki, ki k tožbi prilagajo skrbno zbran kolaž posnetkov in zapisov s spletnih...

15 komentarjev

Novih 2.000 piratskih ovadb

Reuters - IFPI - International Federation of Phonogram and Videogram Producers - Mednarodno združenje fono in videogramskih založnikov je v 10 državah hkrati podalo skupaj 2.000 ovadb zoper posamezne uporabnike, ki so si ilegalno izmenjavali glasbo in filme preko interneta s pomočjo P2P programja.

Poleg tožbe, posledične kazni, ki v povprečju znaša 630K SIT, je v Franciji tovrstne prekrškarje takoj dočakal še izklop iz interneta. Enako v bodoče čaka Danske prekrškarje. V Italiji so zasegli še 70 računalnikov, ki so v večini primerov služili, kot strežniki. Tokratna akcija je potekala še v Avstriji, Finski, Nemčiji, Hong Kong-u, Islandiji, Portugalski, Švedski in Švici. Izven ZDA so tako skupaj podali že 5.500 ovadb v 18 državah po svetu.

Medtem sta dva bolj klasična pirata priznala krivdo na Kalifornijskem sodišču. Oba sta dobila po 5 let zapora. Tretjega v združbi, ki še ni priznal krivde, čaka sojenje naslednji mesec.

Hkrati je danes šel on-line tudi založnik knjig Bloomsbury.

Glede...

120 komentarjev