»

Večina proizvajalcev garancijo nepošteno omejuje

Slo-Tech - Večno jabolko spora pri elektronskih napravah so popravila na nepooblaščenih servisih in garancija. Svoj čas so imeli celo računalniki na ohišju nalepko, ki je z grožnjo razveljavitve garancije preprečevala odpiranje. Toda to je nezakonito tako v Evropi kakor ZDA.

Ameriška neprofitna organizacija US PIRG je izvedla raziskavo
, v kateri so preverjali, kako se proizvajalci držijo zakona, ki prepoveduje nepoštene omejitve garancije...

136 komentarjev

Apple primoran nuditi dveletno garancijo

ZDNet - Potem, ko je po prejeti kazni 900 tisočih evrov moral lani Apple spremeniti svoje pogoje garancije v Italiji, so danes prenovili še pogoje garancije za Francijo, Nemčijo in Belgijo.

Spomnimo: Apple je za svoje naprave nudil zgolj eno leto garancije, Evropska zakonodaja pa predpisuje, da morajo prodajalci nuditi vsaj dve leti garancije. Ker je Apple svoje izdelke oglaševal zgolj z enoletno garancijo, dveletno pa je nudil kot plačljivo storitev AppleCare, je italijanska Agencija za varstvo konkurence dosodila (Googlov prevod), da mora Apple zaradi zavajanja skupno plačati malodane milijon evrov kazni.

Zaradi želje po ustrezanju evropski zakonodaji (oz. bolje rečeno zaradi strahu pred novimi kaznimi) je Apple tako spremenil garancijske pogoje za Francijo, Nemčijo in Belgijo. Nadejamo se, da se Apple v bližnji prihodnosti uskladi tudi s preostalimi članicami EU.

Če bi tako upoštevali še direktivo o baterijah, ki navaja, da mora biti uporabnikom iz naprav omogočeno enostavno...

41 komentarjev

Britansko prizivno sodišče Applu zaradi ignorance naložilo plačilo vseh Samsungovih stroškov sodnega postopka

Groklaw - Britanskemu sodišču je v primeru Apple zoper Samsung pošlo potrpljenje, zato je Applu zaradi neprimernega vedenja in neupoštevanja odredb sodišča naložilo plačilo vseh Samsungovih stroškov in povzročene škode (indemnity costs, kar se izreče, kadar je sodišče nezadovoljno z nespoštovanjem zahtev). Sodišče je s tem v celoti pritrdilo Samsungu, Applu pa poslalo jasen signal, da je bilo njegovo vedenje nekorektno.

Britansko sodišče je namreč letos razsodilo, da Samsungov Galaxy Tab ne kopira videza iPada, torej da ne krši modela (čemur dostikrat napak pravimo patent, saj gre v angleščini za design patent). Sodišče je Applu naložilo, da mora v vseh časopisih, kjer je oglaševal, javno objaviti povzetek sodbe in opravičilo Samsungu zaradi neutemeljenih obtožb o...

20 komentarjev

EU žuga Applu zaradi zavajajočega oglaševanja

Viviane Reding žuga

Bloomberg - Evropska komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Viviane Reding je pisala članicam Evropske unije, naj preverijo, ali Apple v posameznih državah zavaja pri oglaševanju svojih izdelkov. Gre za oglaševanje garancijskega jamstva, ki je po direktivi 1999/44/ES v EU predpisano minimalno na dve leti (pri nas zakonodaja to definira v 37.b in 37.c členu Zakona o varstvu potrošnikov). Pri tem ne gre za obvezno in popolno enoletno garancijo, ki jo dodatno predpisuje slovenska zakonodajo, ampak za osnovno dvoletno jamstvo, da izdelek v dveh letih po nakupu ne bo imel stvarnih napak.

Apple v svojih oglasih poudarja, da dobijo kupci z napravo še enoletno garancijo, omogoča pa tudi dokup triletne garancije. Ob tem...

15 komentarjev

Apple zavajal v Italiji, pritožba zavrnjena

ZDNet - Konec lanskega leta smo pisali o odločitvi italijanskega varuha konkurence in pravic potrošnikov AGCM, ki je Applu izrekel skoraj milijon evrov kazni zaradi zavajanja potrošnikov z garancijskimi pogoji. V EU je predpisana minimalno dvoletno jamstvo za stvarne napake (to ni isto kot enoletna garancija, ki je v Sloveniji obvezna poleg dvoletnega kritja). Apple je pri prodaji svojih izdelkov oglaševal enoletno razširjeno garancijo AppleCare, ki sicer nudi širše kritje od zakonsko predpisanega, in hkrati ponujal dokup dodatnega leta te razširjene garancije. Nikjer pa niso omenili, da v vsakem...

21 komentarjev

Apple zaradi zavajanja oglobljen v Italiji

Slo-Tech - Italijanski AGCM (Autorità garante della concorrenza e del mercato), ki skrbi za varovanje konkurence in pravic potrošnikov, je Applu izrekel skoraj milijon evrov težko globo zaradi zavajanja potrošnikov.

Srž problema je tičala v oglaševanju osnovne in plačljive podpore in garancije. V Evropi je namreč že od leta 1999 v veljavi direktiva 1999/44/ES, ki eksplicitno zahteva najmanj dvoletno garancijo za stvarne napake na vsak izdelek, ki se proda v EU (pri nas je določba prenesena v 37.b in 37.c člen Zakona o varstvu potrošnikov). Medtem pa je Apple v Italiji na svojih...

46 komentarjev

Amazon vrnil del kupnine zaradi Sonyjevega PlayStationa 3

Slashdot - Zadnja posodobitev starih Sonyjevih konzol PlayStation 3 je odstranila možnost poganjanja alternativnega operacijskega sistema, kar je onemogočilo poganjanje Linuxa na tej konzoli. Ker je bila ta možnost intenzivno reklamirana pred izidom konzole, so bili uporabniki besni. Hekerji so celo obljubili, da bodo kmalu izdali popravek, ki bo funkcionalnost vrnil. Moderator iapetus na forumu NeoGAF, ki je bil konzolo kupil prek Amazona, pa je od prodajalca zahteval vrnitev kupnine in njen sorazmerni delež dobil vrnjen.

Ker izdelek sedaj ne omogoča vseh ob nakupu oglaševanih možnosti, se je nezadovoljni kupec obrnil na Amazon. Skliceval se je na evropsko direktivo 1999/44/EC, zaradi katere so članice EU dopolnile svojo zakonodajo tako, da med drugim terja:
  • da so izdelki v skladu s prodajalčevim opisom in
  • da so ustrezni za namen, ki ga potrošnik zahteva in ki je bil predstavljen prodajalcu.
Sony je ob izidu prodajalcem in tudi končnim kupcem jasno obljubil možnost delovanja tretjega...

49 komentarjev

EU zahteva deamerikanizacijo ICANN-a

CNet - ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) je neprofitna organizacija s sedežem v Kaliforniji, ki skrbi za vrhnje internetne domene. Kljub neprofitnosti in dogovorom z ameriško vlado, ki ji dajeta precejšnjo mero avtonomije, organizacija ni povsem samostojna, saj deluje pod varstvom ameriške vlade. Njun dogovor se izteče letošnjega septembra, kar želi Evropska komisija izkoristiti za osamosvojitev ICANN-a.

Evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding je pozvala ameriškega predsednika Baracka Obamo, da podpre novo odgovornejšo, transparentnejšo, bolj demokratično in večstransko obliko urejanja interneta. Kot pravi, je dolgoročno nedopustno, da vlada ene same države nadzoruje celotno internetno funkcionalnost vrhnjih domen, ki jo uporablja na milijone ljudi po celem svetu. Njen predlog vključuje ustanovitev skupine G12 za internet, ki bi imela po dva predstavnika iz Severne Amerike, Južne Amerike, Evrope in Afrike, po tri iz Azije in...

63 komentarjev

Evropska komisija odločno tudi za varovanje zasebnosti na medmrežju

The Register - Evropska komisija je danes izrekla ultimat vsem medmrežnim podjetjem: če ta ne bodo v kratkem času izboljšala varovanja zasebnosti svojih uporabnikov, jim grozi zakonodaja, ki jih bo v to prisilila. Meglena Kuneva, evropska komisarka za varstvo potrošnikov, je v govoru na okrogli mizi o zbiranju podatkov, profiliranju uporabnikov in ciljnem oglaševanju jasno izrazila stališče, da morajo vsa podjetja, ki se ukvarjajo s takšnim početjem, zagotoviti za varovanje zasebnosti. Po mnenju komisarke trenutne prakse teh podjetij kršijo osnovne pravice potrošnikov na področjih transparentnosti, varovanja tako zbranih podatkov in nadzora tveganj. Po njenih lastnih besedah, se komisija ne boji uporabiti trde roke v primeru, da se podjetja ne bodo odzvala na skrbi potrošnikov.

Največjo skrb povzročajo eksperimenti operaterjev z tehnologijami za vpogled v vsebino komunikacije (DPI - Deep Packet Inspection), ki jih izkoriščajo za zbiranje podatkov o uporabiških navadah pri brskanju po svetovnem...

13 komentarjev