»

Apple stopil korak nazaj, iOS 17.4 bo obdržal spletne aplikacije na Home Screenu

Slo-Tech - Minuli mesec je Apple napovedal, da bo v EU ukinil spletne aplikacije (PWA) na domačem zaslonu, kar se bo zgodilo v novi verziji iOS 17.4. Apple se je za to odločil zaradi nove evropske zakonodaje DMA, ki je med drugim zahtevala podporo za alternativne pogone brskalnikov poleg Safarijevega WebKit, ki je bil dolgo vrsto let edini dovoljen - in s tem razlog, da so bili vsi brskalniki na iOS zelo podobni. Apple je trdil, da se je za umik odločil zato, ker ne more zagotavljati varnosti za uporabnike, če bi aplikacije uporabljale poljubne zunanje pogone za izris spletnih vsebin. Uporabnikov spletnih aplikacij na Home Screenu je premalo, da bi se Applu splačalo investirati, so še dejali.

Sedaj je Apple spremenil stališče. Dejali so, da bodo še naprej podpirali obstoječe funkcionalnosti spletnih aplikacij na domačem zaslonu. K temu je bržkone prispevala tudi napoved Evropske komisije, da bo proučila napovedane spremembe. Apple bo torej tudi v iOS 17.4 obdržal podporo za spletne...

7 komentarjev

Apple najavil slušalke AirPods Pro

vir: Apple
Apple - Po mesecih ugibanj so v Applu vendarle oznanili naprednejšo inačico slušalk AirPods, z vgrajenim filtriranjem hrupa.

Applove brezžične slušalkice AirPods so bile ob nastopu pred tremi leti deležne precejšnje skepse, če ne celo posmeha, a so kljub temu postale nesporni statusni simbol in močno pomagale pri prodoru pametnih slušnih naprav. Ker smo od poletja poslušali ugibanja, da bodo dobile zmogljivejšo inačico s filtriranjem hrupa, smo bili rahlo presenečeni, da jih Apple ni predstavil na septembrskem dogodku. Očitno takrat še niso bile povsem nared - so pa zato sedaj.

Novinke so poimenovali AirPods Pro in so zaradi aktivnega dušenja hrupa seveda notranje (in-ear), za razliko od originalnih. Sistem za filtriranje je po opisu sodeč logično povzet po tistih iz Beatsovih slušalk, le močno pomanjšan. Uporablja dva mikrofončka, ki ju poleg tega izkorišča še za prilagoditev zvoka uporabnikovemu slušnemu kanalu. Napravice omogočajo tudi nastavljivo odprtost. Strojna sredica je sicer...

48 komentarjev

Najdlje zdrži HTC 10, najhitreje se upeha iPhone 7

Slo-Tech - Proizvajalci v specifikacije pametnih telefonov vestno vpisujejo kapaciteto baterij, a je ta podatek približno tako koristen kot prostornina rezervoarja za gorivo v avtomobilu. Bistveno je, kam bomo s tem prišli. Britanska potrošniška organizacija Which? se je zato lotila preizkusa, kjer so si nasproti stali HTC 10, LG G5, Samsung Galaxy S7 in Apple iPhone 7. Zanimalo jih je, koliko minut pogovora in koliko minut brskanja po internetu zmorejo. Daleč najdlje je zdržal HTC 10, medtem ko je bil iPhone 7 občutno slabši od androidne konkurence.

Baterije v vseh telefoni so najprej popolnoma...

73 komentarjev

Apple izgublja tržni delež, Lumia se prodaja odlično

iPhone 5 in Lumia 920

vir: News.com.au
News.com.au - Applu gre nekoliko za nohte. Konkurenca postaja vedno močnejša in po raziskavi ABI research je Applov tržni delež tabličnih računalnikov v zadnjem obdobju padel za 14 odstotkov na 55 odstotkov in dosegel najnižjo vrednost v zgodovini od pričetka prodaje iPada.

Tudi na trgu mobilinih telefonov, kupci - še posebej po vseh težavah pri izidu iPhone 5, ki je razočaral (tj. ni dovolj impresioniral) marsikaterega ljubitelja jabolčnih produktov - kljub odlični prodaji vse pogostejo pogledujejo tudi proti drugim proizvajalcem. Med njimi je tudi Nokia s svojim najmočnejšim modelom, Lumia 920, ki v primerjavi s konkurenco prinaša kar nekaj novosti (optično stabilizacijo kamere,...

105 komentarjev

Sharp pričel s proizvodnjo 5'' zaslonov za mobilce

The Verge - Zgleda, da več kot 4" vendarle ni preveč za mobilne telefone, oz. na to veliko stavi japonski Sharp, ki je prejšnji teden pričel s serijsko proizvodnjo 5" 1080p zaslona. Z "novim dizajnom pikslov" bo pikselna gostota kar 448ppi, opazno več od Applove "retine" (326ppi, 1136x640, 4" na iPhonu 5, tudi Sharpov izdelek) ali Samsungovega Super AMOLED HD (306ppi, 1280x720, 4.8") zaslona na Galaxy SIII.

Zaslon mislijo pokazati še ta teden na japonskem tehnološkem sejmu CEATEC, prvi izdelek z zaslonom pa bo po vseh verjetnosti HTC-jev križanec med telefonom in tablico (phablet, kot jim pravijo), Oppo Finder 5. Nekaj se tudi že šušlja o Huaweiju, ter morda celo Googlovi Motoroli Mobility.

Sharp se, podobno kot tajvanski HTC, sooča z znatnim upadom prihodkov, pri čemer rešitev vidijo prav v...

40 komentarjev

Serijske poškodbe iPhona 5 oziroma afera "Scuffgate"

CNET - V petek je stekla prodaja dolgo pričakovanega iPhona 5 v prvih osmih državah. Čeprav je povpraševanje precej preseglo ponudbo - Apple je v prvih štirindvajstih urah dobil dva milijona prednaročil - zna kupce prvih serij precej boleti glava. Kot smo že poročali, si je Apple dovolil spodrsljaj z novo kartografijo, kaže pa tudi, da niti proizvodnja ne dosega več visokih internih standardov. Kot poroča CNET, več uporabnikov spletne strani MacRumors navaja, da so prejeli že poškodovan telefon. Za kritičnega se je izkazal eloksiran rob črnega modela, ki se poškoduje že ob ne preveč grobem ravnanju z napravo. Zadnja stran telefona sodeč po testiranjih na razenje ni občutljiva, vendar je tudi to precej razlikuje od testa do

129 komentarjev

iPhone 5

iPhone 4S in 5 stran ob strani. Je večji, a še ravno prav večji, tako da navigacija s palcem še ni naporna.

vir: The New York Times
The New York Times - Apple je pravkar zaključil svojo predstavitev v nabito polnem YBCA centru v San Francsicu. Dobili smo poplavo številk, procentov in presežnikov, ki se jih ne bi sramovali tudi najboljši med slovenskimi PR novinarji, a še bolj pomembno, iPhone 5 je tu. In po izgledu stvari se je večino napovedi (zaslon, debelina, izgled, 4g lte, nov konketor; morda manjka le mobilno plačevanje) tudi uresničila.

Vajeti prireditve sta v rokah držala Tim Cook (CEO) in Phill Shiller (VP Marketing), ki sta si glede na naelektreno ozračje zadnjih mesecev privoščila tudi kar nekaj napadov v smer konkurence. A začnimo s številkami: najprej o njihovih trgovinah, ki jih je zdaj že 380 v 12 različnih državah, in vsakodnevno skupaj...

538 komentarjev

Samsung in HTC že načrtujeta prepoved prodaje iPhona 5

vir: Geek
CNet - Danes namerava Apple predstaviti iPhone 5 (oz. mogoče the new iPhone), prvi kupci pa naj bi ga v roke dobili že dober teden dni kasneje. Oziroma takšne so njihove želje; jezna konkurenca medtem kuje povsem drugačne načrte.

Samsung je že nekaj dni po 1 milijardi dolarjev težkem porazu pred kalifornijskimi sodišči neuradno potrdil, da bodo zahtevali prepoved uvoza in prodaje iPhona 5 v ZDA in Evropi, če bo le-ta podpiral tehnologijo 4G LTE (in zelo zelo se domneva, da bo). Podobnih misli je tajvanski HTC, ki se z Applom že krega glede dvojice svojih patentov za povečevanje hitrosti mobilnih prenosov. Apple se ju sicer trudi razveljaviti, a pri tem vsaj doslej ni bil pretirano uspešen.

Če se kateremu koli od teh dveh posreči z začasno odredbo, bi lahko...

80 komentarjev

Q2: Android telefoni obvladujejo 2/3 svetovnega trga

IDG Worldwide Mobile Phone Tracker, podatki z 8. avgusta.

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Medtem ko se Apple in Samsung v Kaliforniji tožarita okoli izvirnosti in distinktivnosti dizajna iPhona, oziroma Samsungovega paničnega kopiranje slednjega (sodnica ima že poln kufer njunih trikov), so ven prišle prodajne številke na trgu pametnih telefonov v 2. četrtletju letošnjega leta. Kot pravi IDG, so Android telefoni pobrali kar 68.1% prodaje na globalni ravni, ali 104 od 154 milijonov v tem četrtletju proizvedenih naprav. Apple je tačas izdelal 26 milijonov iPhonov, ali 16.9%.

Če se še malo bolj poglobimo v številke (glej sliko), gre najbolje Samsungu z 46.1 milijona odposlanimi telefoni (44% Android ekosistema), blizu dvakrat toliko kot Apple, pri čemer so si glede na isto četrtletje lani prisvojili še za 2% Applovega tržnega deleža (lani 18.8%). Del tega zmanjšanja je...

108 komentarjev

Applov WWDC 2012 poln novosti

stari vs novi pro

vir: Apple
Apple - V San Franciscu se je začel Applov vsakoletni dogodek WWDC (Worldwide Developers Conference), na katerem pokažejo nove tehnologije, programsko opremo in druge prihajajoče novosti, pomembne za razvijalce v Applovem ekosistemu. Sejem ni namenjen splošni javnosti, ampak zgolj razvijalcem, ki morajo celo podpisati pogodbo o nerazkritju videnega (NDA). Kljub temu pa zadnja leta Apple uvodni nagovor (keynote) javno predvaja po spletu, tako da lahko cedimo sline nad nekaterimi novostmi.

Letos je Apple predstavil nove prenosne računalnike MacBook Pro, ki bodo imeli v novi generaciji 15-palčne zaslone Retina (omenjeno tehnologijo je iPhone dobil že z verzijo 4). Podpirajo ločljivost 2880 x 1800, kar pomeni gostoto točk 220 ppi...

134 komentarjev

Applov WWDC se bo zgodil zgodaj v juliju

TechCrunch - Applova konferenca WWDC (World Wide Developers Conference) je dobila letošnji uradni datum, saj se bo petdnevno druženje ljubiteljev Appla, razvijalcev, ki razvijajo programsko opremo tako za Mac OS kot iOS, ter drugih udeležencev, ki si privoščijo vstopnico, potekalo med (vključno z) 6. in 10. julijem. Kot je običajno se bo konferenca odvijala v San Franciscu, v centru Moscone West. Rdeča nit letošnje konferenco naj bi bila prihodnost obeh mehkih platform, Mac OS in iOS, poleg nekoliko smiselnega pričakovanja, da bodo pri Applu na konferenci objavili naslednjo, že peto generacijo iPhona.

Po zadnjih poročilih temu najverjetneje ne bo tako. Pričakovali bi nasprotno, saj je...

5 komentarjev

Apple je po pričakovanjih predstavil iPad 2

vir: engadget
engadget - Na današnji prireditvi je po pričakovanju skorajda vseh, ki jim za takšne dogodke ni vseeno, Apple predstavil drugo generacijo iPada. iPad 2 se močno sklada z vsemi napovedmi, ki smo jih že slišali pred predstavitvijo, a Steve Jobs (izgledal je vitalno), ki je prireditev vodil, ni govoril le o iPad 2. Predstavitev je, kot je za Apple običajno, začel z venčkom statističnih podatkov iz preteklega obdobja, kjer se je tokrat osredotočil predvsem na iPhone in iPad. Po Applovih besedah je bilo leto 2010 leto iPada, saj so jih v le devetih mesecih, od aprila, ko je bil predstavljen, prodali kar 15 milijonov. Njihov tržni delež med tabličnimi napravami znaša prek 90 %, medtem ko je namenskih aplikacij za iPad že prek 65.000 (za...

192 komentarjev