»

Začasno izbrisani Tviti na Facebooku

TechCrunch - S Facebooka so te dni izginile vse objave uporabnikov, ki so jih ti objavili s pomočjo navzkrižnega objavljanja med Twitterjem in Facebookom. To se je zgodilo zaradi na novo vpeljanih API restrikcij za zunanje razvijalce, ki so jih pri Facebooku uvedli iz zasebnostnih razlogov. Posledično so zunanje storitve po novem zelo omejene pri poseganju na zidove Facebookovih uporabnikov in Twitter je zato preprosto izbrisal svojo FB aplikacijo. Kriva pa je - zadnje čase očitno že za čisto vse - afera Cambridege Analytica, saj je omenjeno podjetje prav prek Facebookove API platforme zbralo podatke o 87 milijonih uporabnikov in jih prodajalo naprej.

Izbrisane objave so danes že povrnili.

Spremembe so pri Facebooku precej potihem sicer vpeljali že z začetkom avgusta, pri čemer pa...

1 komentar

Yahoo kupuje Tumblr

The Wall Street Journal - Yahoo bo kupil podjetje Tumblr, ki upravlja priljubljeno istoimensko spletno stran. O nakupu se je v javnosti začelo šušljati pretekli četrtek, sedaj pa prevzem že praktično uraden. Yahoo bo za Tumblr odštel 1,1 milijarde dolarjev, dobili pa bodo stran z dobrimi 100 milijoni uporabnikov, ki pa za zdaj prideluje sorazmerno malo prihodkov in še manj dobička (točnih številk v javnosti ni, ker je Tumblr zasebno podjetje). To je največji Yahoo prevzem v zadnjih desetih letih, potem ko so leta 2003 za 1,6 milijarde dolarjev kupili Overture, a to so bili neki drugi časi. S tem se Yahoo postavlja med podjetja, kot sta Facebook in Google, ki sta že odštevala milijardne zneske za perspektivna podjetja. Spomnimo, Facebook je lani za milijard dolarjev kupil Instagram, ki je podobno...

6 komentarjev

Twitter fotke niso v javni lasti

Reuters - Newyorško sodišče ima trenutno pred sabo zelo zanimiv primer o pravni naravi preko Twitterja (Facebooka, idr.) objavljenih fotografij, predvsem v kontekstu žurnalizma. Vprašanje je zelo aktualno. Medtem, ko so nekateri mnenja, da je objavljanje uporabniških fotografij nedostojno za ta resne časopise, drugi k temu celo vabijo, tretji pa kar potihoma kradejo in potem pod "vir" napišejo "Twitter". No, sodišče je zdaj odločilo, da je pravo glede tega vendarle jasno - da se to slednje pač ne sme.

Spor je sprožil Haitijski fotoreporter Daniel Morel, sicer nekdanji dolgoletni fotograf za ameriško tiskovno agencijo AP. Leta 2010, po uničujočem potresu na tej otoški državi, je na svojem Twitter streamu...

35 komentarjev

Instagram izgubil polovico uporabnikov

Slashdot - Decembrske spremembe pogojev uporabe - ki bi omogočale tudi prodajo uporabniških fotografij brez nadomestila - so zgleda precej sklestile Instagramovo uporabniško bazo. V prvem tednu po najavi je (precej glasno) odšla kar četrtina aktivnih uporabnikov. Facebook, ki je lani poleti kupil Instagram ravno zato, ker je folk delil fotografije tam, tj. ne več na njihovi strani, je potem popustil in obljubil, da prodaje oz. sindikacije ne bo. Še potem so se še malo izgovarjali, da je izgubo obiska mogoče pripisati božiču in posledično "drugačnemu dnevnemu ritmu uporabnikov", a če naj sta twitter in facebook nasploh vsaj malo za vzor, bi se moralo število objav takrat kvečjemu povečati.

Januarski podatki podjetja AppStats...

20 komentarjev

Instagram bo delil in prodajal slike uporabnikov

vir: CNet
CNet - Tri mesece po Facebookovem prevzemu Instagrama imajo uporabniki že resen problem. Pred prevzemom je bila glavna bojazen odprtost platforme, saj zna Instagram uporabljati večino socialnih omrežij, uporabniki pa so se bali, da ga bo Facebook zaklenil le na svoje. Toda to ni bil razlog za današnji preplah. Facebook je danes neprijetno presenetil z napovedjo novih pogojev uporabe Instagrama, ki mu omogočajo trajno shranjevanje vseh naloženih slik in njihovo komercialno uporabo brez privoljenja uporabnika in nadomestila.

Novi pogoji uporabe bodo začeli veljati 16. januarja in se jim ni mogoče izogniti. Kdor se ne strinja z njimi, lahko do takrat izbriše svoj račun na Instagramu, kaj drugega...

46 komentarjev

Tumblr, Instagram, LinkedIn zapuščajo Twitter

"My way, or the highway!!"

CNet - Kot smo pisali sredi minulega meseca, je Twitter z novimi pogoji uporabe močno zaostril pogoje za uporabo njihovega API vmesnika, s čimer so jo pošteno zagodli številnim razvijalcem, ki so s svojimi ljubiteljskimi klienti v preteklosti ogromno prispevali k popularizaciji te storitve. A kot kaže, so taiste spremembe razjezile tudi nekatere velike (največje) partnerje, za katere se je bolj ko ne domnevalo, da se bodo uspeli zmeniti za nadaljevanje starega režima.

Newyorkški Tumblr, ki ima trenutno blog o prav vsem mogočem, je pred dnevi izklopil možnost iskanja blogov od prijateljev preko Twitter računa, omejujoč se zgolj na Facebook in Gmail. Kot pravijo,...

2 komentarja

Twitter uresničil napovedi, močno zaostril pogoje za uporabo platforme

Slashdot - Maja napovedano zapiranje Twitterja kot platforme je z današnjim dnem postalo resnica. Twitter je izdal različico 1.1 svojega API-ja, pri tem pa konkretno zaostril pogoje za vse - od malih pa do največjih razvijalcev. Kot povzema stvari eden od njih, "bo za vse, ki razvijajo Twitter odjemalce, počasi čas, da si poiščejo kakšno drugo delo".

Spremembe so namreč resnično ostre. Za začetek bo citiranje twittov zunaj uradne strani, torej na blogih ali novičarskih straneh dovoljeno zgolj z rabo njihove embed kode, ki ohrani ves kontekst, omogoča nadaljnje akcije (reply, retweet, favorite) in vidno prikaže Twitterjev logotip (ptičko). Citiranje v <blockquote> elementu z linkom nazaj, kar redno uporabljamo tudi na Slo-Techu, po novem več ne bo dovolj.

Še več, Twitter se ne bo smelo uporabljati za promocijo "konkurenčnih družbenih omrežij", tako da linki na Instapaper, TwitLonger, Pinterest idr. po novem več niso zaželeni. Za slike priporočajo kar rabo lastne storitve pic.twitter.com...

11 komentarjev

LinkedIn želi s kotacijo prehiteti Facebook

Reid Hoffman je ustanovitelj LinkedIna.

Reuters - Spletna stran oziroma socialno omrežje LinkdIn, ki je naokoli že od leta 2003 in je torej starejša od Facebooka in Twitterja, namerava kmalu izvesti javno ponudbo delnic (IPO) in poslati svoje delnice v kotacijo na borzo. LinkedIn cilja na drugačno množico ljudi kakor Facebook, saj je v ospredju navezovanje poslovnih stikov (dober, čeravno nekoliko star članek o LinkedIn najdete na ReadWriteWebu). To je tudi razlog, da veliko njegovih uporabnikov uporablja enega izmed plačljivih profilov uporabe, saj si s tem služijo kruh.

Pred dobrim letom je ustanovitelj LinkedIna napovedoval možnost IPO-ja, a je v isti sapi pripomnil, da je to tega trenutka še daleč. Če gre verjeti Reutersovim virom,...

6 komentarjev

LinkedIn s 70 milijoni uporabnikov

TechCrunch - LinkedIn je stran za povezovanje, ki jo je sredi leta 2003 ustanovil Reid Hoffman. Stran deluje nekoliko drugače kot Facebook, saj je namenjena predvsem poslovnim stikom. Registrirani uporabniki določijo svoje stike oziroma povezave, ki predstavljajo ljudi, ki jim zaupajo v poslovnem svetu. Zdajšnji izvršni direktor Jeff Weiner pravi, da stran napreduje z veliko hitrostjo. Februarja so presegli mejo 60 milijonov uporabnikov, sedaj pa jih imajo že 70 milijonov, izmed katerih je polovica izven ZDA, in milijon registriranih podjetij.

Največjo rast so zabeležili na Nizozemskem, kjer LinkedIn uporablja skoraj tretjina prebivalstva, in v Indiji, kjer so tudi odprli lokalno predstavništvo. V zadnjem času so se do neke mere integrirali s Twitterjem, pripravili vtičnik za Microsoft Outlook in izboljšali možnosti deljenja. Weinerja seveda vsi sprašujejo, kdaj bo LinkedIn svoje delnice ponudil javnosti (IPO), a ta ni želel povedati nič konkretnega.

5 komentarjev

Nepovezani direktorji

TG Daily - Raziskava strani ÜberCEO, v katero je bilo zajetih 100 najpomembnejših CEOjev, je prinesla zanimive rezultate. Od stotih direktorjev niti eden nima svojega bloga, le dva imata Twitter račun, 13 jih ima LinkedIn račun, 19 pa svoj profil na FaceBooku. S Twitter računom izstopata Warren Buffett, ki je CEO družbe Berkshire Hathaway, ter Alan Lafley, zaposlen pri Procter and Gamble. Čeprav ima prvi, Warren Buffett, kar 7441 zasledovalcev, aktivno ne spremlja nikogar, kjer mu je podoben tudi Alan Lafley, katerega spremlja zgolj 33 ljudi. Podobna je zgodba z LinkedIn računi, kjer so res aktivni le trije - Dellov Michael Dell s prek 500, Ingram Microv Gregory Spierkel z 213 In Ciscov John Chambers z 82 povezavami.

Zgodba se ponavlja tudi na Facebooku, kjer recimo CEO Exxon Mobile, Rex Tillerson, sploh nima prijateljev, drugi pa tavajo v povprečju. Čeprav ima kar tri četrtine od stotih najpomembnejših CEOjev svoj vnos v Wikipedijo, približno tretjina teh vnosov ni popolna oz. vsebuje...

23 komentarjev