»

Debian 7.0 je tu

Wheezy je ime dobil po pingvinu iz Toy Story.

vir: engadget
Debian - Po dobrih dveh letih od zadnje velike različice je izšel Debian 7.0, znan tudi pod imenom Wheezy. Novosti je precej, najprej pa bomo opazili prenovljeno namizje GNOME 3.4.

Pod pokrovom najdemo številne izboljšave. Podpora za multiarch omogoča namestitev paketkov za različne arhitekture na isti sistem; podprte so i386, amd64, powerpc, sparc, mips, mipsel, ia64, armel, armhf in še nekaj bolj eksotičnih. Omeniti velja še izboljšano podporo za večpredstavnost, tako da zdaj za predvajanje avdio in video datotek v patentiranih formatih večinoma ni več potrebno dodatno delo. Dobrodošla je široka podpora za overjanje v več korakih, nova pa je tudi podpora za oblake in še nekaj drugih novosti.

Ker Wheezy obsega več kot 36 tisoč paketov in ker usklajevanje odvisnosti...

12 komentarjev

Stallman in Bacon se dajeta okoli Ubuntove iskalne leče

Ubuntova nakupovalna leča pošilja vaše iskalne poizvedbe, ter vašo lokacijo, na Amazonove strežnike.

vir: OMG! UBUNTU!
FSF - Pisali smo že o Canonicalovi nesrečni leči v zaganjalniku programov, ki vaše iskalne nize pošilja naprej Amazonu za poizvedbe v njihovi spletni trgovini. Mnogi so se takrat vpičili v to, da Ubuntu o leči uporabnika vnaprej ne vpraša niti ne obvesti (odstranitev je sicer možna z apt-get remove unity-lens-shopping), nedavno pa se je na njih spravil še Richard Stallman (RMS). V blog postu je Ubuntu označil za spyware -- za črno ovco med sicer odlično bero prostega programja, ki da ni pripravljena spoštovati uporabniške svobode, in jo namesto tega zajeda s poceni marketinškimi triki. RMS zato uporabnike GNU/Linuxa prosi, naj Ubunta več ne svetujejo novim/potencialnim uporabnikom, oz. naj jim ga za božjo voljo ne pomagajo namestiti.

59-letni

45 komentarjev

GNOME Shell bo dobil uradni klasični način

Linux Weekly News - GNOME-ov uporabniški vmesnik Shell sicer v zadnjih inačicah zgleda presenetljivo dobro, a se zavoljo precejšnjih razlik od stare in uveljavljene dvojke nekako ne uspe uveljaviti pri distribucijah. Debian je tako poleti kot privzeto namizno okolje izbral XFCE, vse bolj priljubljeni Mint pa že kašno leto dela na svoji različici Shella (Cinnamon), oz. na posobljeni dvojki (Mate), za tiste, ki se je res ne morejo odvaditi. K sreči vsaj Fedora ostaja po privzetem gnomasta, a stanje je razvijalcem očitno dalo misliti.

Trojica njih z Matthiasom Clasenom na čelu je tako napovedala uradno podporo za klasični vmesnik. Izveden bo s pomočjo razširitev za Gnome Shell, ki bodo povrnile izbrane elemente starega vmesnika: klasični preklop med programi...

15 komentarjev

Debian preklopil z GNOME na XFCE

vir: The H
The H - GNOME že vse od predstavitve novega uporabniškega vmesnika GNOME Shell ni najbolje zapisan pri priljubljenih GNU/Linux distribucijah. Ubuntu jih je skenslal že leto prej, sicer bolj zaradi svoje Unity iniciative, Mint se je spravil delat kar dve predelavi - Cinnamon, ki naredi Shell bolj podoben staremu GNOME 2, ter Mate, ki je na sveže spisan GNOME 2 z "taboljšimi" elementi Shella. Prihajajoča različica Fedore, sicer tradicionalnega zaveznika GNOME, se že spogleduje z Mate. Zdaj so si zgleda premislili še pri Debianu, ki bo za svojo naslednjo stabilno različico, 7.0 Wheezy, po vsej verjetnosti preklopil na Xfce, ter zamenjal GDM za lightdm.

Joey Hess, član Debianove razvojne ekipe, je odločitev utemeljil predvsem s tem, da je XFCE...

109 komentarjev

Google o Ubuntu

Googlov Thomas Bushnell.

vir: Ubuntu Vibes
Ubuntu Vibes - Letošni Ubuntu developer summit se je zaključil ta petek, ko smo tudi imeli priložnost slišati, kaj o tem GNU/Linux operacijskem sistemu menijo pri Googlu.

Razvijalec Thomas Bushnell, sicer nekdanji vodja projekta za alternativno jedro GNU Hurd, ter package maintainer za Debian, je povedal, da je Ubuntu v Mountain Viewu odlično sprejet. Sicer uporabljajo svojo različico, imenovano Goobuntu, ki je pripravijo iz vsake različice z dolgoročno podporo (po novem 5 let, nov LTS pa pride na vsaki dve leti). Med uporabniki so predvsem razvijalci, pa ne samo oni, tudi številni vodje projektov, prevajalci in drugi kadri brez širšega poznavanja *NIX okolij. Predvsem jih navdušuje, da sistem v privzeti obliki deluje na kar najširšem mnoštvu strojne opreme.

Nad 12.04ko,

3 komentarji

Mintovci delajo svojo različico Gnome Shella

vir: Heise
Heise - Clement Lefebvre, eden od razvijalcev GNU/Linux distribucije Linux Mint, se je odločil za nadaljevanje dela na lastni različici Gnome Shella, ki naj bi bil bolj podobna znanemu vmesniku iz Gnome 2. Novembra izdani Mint 12 je že vključeval določene razširitve za Gnome Shell (MGSE), zdaj pa so na githubu odprli kar fork Gnome Shella. Imenuje se Cinnamon ("cimet") in jim bo omogočal bolj celovito predelavo vmesnika.

Namestitev je že zdaj mogoča z:
apt update
apt-install cinnamon-session
in zamenjavo desktop managerja ob prihodnji prijavi.

Odločitev je rezultat dokaj prisotnega prepričanja, da novodobna vmesnika Ubuntu Unity in konkurenčni Gnome Shell še nista ne dokončana ne pretirano...

51 komentarjev

Linux Mint 12 zunaj, ponuja dobro staro gnome izkušnjo

Lisa ponuja vse bombončke Gnome shella, skupaj z uveljavljeni elementi GNOME 2.

vir: Slashdot
Slashdot - Veliko uporabnikov še ni najbolj navdušenih nad izkušnjo / nedokončanostjo novega uporabniškega vmesnika Ubuntu Unity oz. Gnome Shell in ravno nanje cilja pravkar izdana sveža različica GNU/Linux distribucije Mint 12 "Lisa".

Mint je izvedenka zadnje izdaje Ubunta 11.10 (sicer obstaja tudi debian testing verzija) s poudarkom na prijaznosti uporabniku, tako da pride z vsemi potrebnimi video kodeki, flashem in javo. Jedro je 3.0, glavni uporabniški vmesnik pa kot rečeno GNOME Shell z določenimi razširitvami, imenovanimi "Mint Gnome Shell Extensions" (MGSE). Z njimi uporabnik dobi vso lepoto in druge bombončke iz paketa GNOME 3.2, vendar z uveljavljenimi elementi uporabniškega vmesnika iz GNOME 2, kot je spodnja orodna vrstica s start...

49 komentarjev

Linux Mint pridobiva priljubljenost

Gnome Shell + Mintovi popravki

vir: Slashdot
Slashdot - Po letošnjem mlačnem sprejemu novega Ubuntu uporabniškega vmesnika Unity je veliko uporabnikov prebegnilo h konkurenčni distribuciji Linux Mint. Mint je tako kot Ubuntu pripravljen z mislijo na nove Linux uporabnike, zato ga odlikujeta preprostost uporabe ter lep in dodelan uporabniški vmesnik. Do letošnje pomladi je v bistvu šlo za predelavo Ubunta, začenši s septembrom pa sistem v celoti osnuje na debianu unstable. Zdaj smo tik pred izidom 12. različice "Lisa".

Dvanajstka bo tako namesto Unity-ja uporabljala manj radikalen in zato bolj sprejemljiv Gnome Shell, vendar z svojimi prilagoditvami (Mint Gnome Shell Extensions). Mintovci ugotavljajo, da ima Gnome trojka sicer moderen in izpiljen videz, vendar s sabo prinese precej nov in...

55 komentarjev