»

Microsoft prevetril Windows Store

The Windows Blog - Applova spetna trgovina App Store ime pred konkurenco eno veliko prednost, vsaj z vidika končnega uporabnika, in to je zanesljivost (čeprav imun ni nihče). Ker morajo aplikacijo skozi strog test, je zlonamernih, zavajajočih in neuporabnih aplikacij zelo malo. Microsoftov Windows Store pa ima po ocenah precej lažnih aplikacij in ostale umazanije. Zato je Microsoft korenito spremenil način certificiranja aplikacij ter jih več kot 1500 pobrisal iz Windows Stora.

Kot so v Redmondu zapisali na svojem blogu, mora vsaka tržnica z aplikacijami najti svoje ravnotežje med pestrostjo ponudbe in kakovostjo aplikacij. Da bi to ravnotežje popravili in izboljšali uporabniško izkušnjo, hkrati pa ne bi vnesli preveč razdora med razvijalce, so se...

6 komentarjev

Windows 8.1 že na voljo za MSDN/TechNet

Microsoft - Kljub drugačnim napovedim še pred tednom dni, je Microsoft včeraj prek kanalov MSDN, Technet, do konca meseca pa bo tudi institucionalnim kupcem v velikih količinah (volume licensing) omogočil prenos končne verzije naslednjega operacijskega sistema Windows 8.1. Še pred štirinajstimi dnevi, ko so Windows 8.1 dokončali (RTM), so zatrjevali, da teh možnosti odslej ne bo več in da bomo morali vsi skupaj počakati do 17. oktobra, ko bo na voljo v trgovinah. (Povsod sicer piše 18. oktober, a to po novozelandskem času, ko bo pri nas še 17. oktober.)

Microsoft si torej v zadnjem času precej premišljuje. Najprej so na primer napovedali izjemno strog režim glede izposoje iger na prihajajoči konzoli Xbox One, potem pa so si - tudi zaradi precej liberalnega pristopa v...

44 komentarjev

Microsoft ukinil TechNet

Slo-Tech - Microsoft je že julija napovedal, da bodo konec avgusta ukinili storitev TechNet. Po načrtih je bilo v soboto mogoče kupiti zadnje naročnine na TechNet, ki jih bo mogoče aktivirati do konca septembra. Naročnina bo veljavna za obdobje, kot ga je kupec izbral (torej lahko še polno leto dni), potem pa bo TechNeta konec. Vprašanje pa je, kaj bo z licencami in kakšne so alternative.

TechNet je bil namreč izjemno priljubljen med razvijalci, saj jim je po ugodni ceni omogočal dostop do najnovejših Microsoftovih izdelkov. Po pocenitvi pred tremi leti je najcenejša naročnina na TechNet stala 200 dolarjev (150 dolarjev za letno obnovitev naročnine). Sprva je licenca omogočala trajno uporabo tako pridobljenih programov, potem pa so jo lanskega julija spremenili, tako da...

15 komentarjev

Adobe Creative Cloud zlomljen, število naročnin pa nad pričakovanji

Slo-Tech - Pred enim mesecem je Adobe najavil nov prodajni model za programe, ki so del paketa Creative Suite. Novih verzij, kjer bi bilo licenco mogoče kupiti za neomejeno rabo, ne bo več, obvezna bo naročnina. Poln paket stane 50 dolarjev mesečno za nove naročnike in sicer omogoča sprotno posodabljanje, a licenco pravzaprav ves čas le najemamo. Adobe se je za to brez dvoma odločil tudi, da bi izkoreninil piratiziranje svojih programov. Za zdaj jim to ni uspelo.

Pretekli teden je izšel nov Creative Cloud. Toda le nekaj dni po izidu so se na torrentih znašli Photoshop CC 14, Dreamweaver CC 13 in Illustrator CC 17, ki delujejo brez naročnine. Verzije so za zdaj le za Windows, prav tako hekerji še...

72 komentarjev

Windows 8 že pobegnil na splet

The Verge - Ko je bil Windows 8 uradno dokončan, torej je dosegel stadij RTM, česa drugega tako ali tako nismo pričakovali. Le vprašanje časa je bilo, kako hitro bo kakšna kopija pobegnila na internet in to se je zgodilo v manj kot 24 urah. Sprva je na internetu vladala skepsa, ali gre za pravo verzijo, a po vikendu premlevanja je obveljal konsenz, da gre za pravo stvar.

Windows je za naročnike MSDN in TechNet vedno na voljo že pred izidom škatlaste verzije (retail). Tudi letos bo tako, in sicer ga bodo lahko prenesli že 15. avgusta, medtem ko bo splošna dobavljivost šele 26. oktobra. Uporabniki študentskih različic (program MSDNAA) in so navadno nekje vmes; za letos se še ne ve, kdaj bo Windows 8 na voljo zanje.

A že pred omenjenim 15. avgustom je na splet ušla...

35 komentarjev

Microsoft primoran umakniti ime "Metro"

[dodaj]

vir: The Verge
The Verge - Kot kaže, je Microsoft včeraj svojim zaposlenim poslal interni dopis, v katerem jim prepoveduje vsakršno nadaljnjo rabo besede "Metro" za opisovanje novega Windows 8 grafičnega vmesnika. Razlog za to je zgleda v tem, da so Microsoftovci "pozabili" predhodno preveriti, ali je to znamko že kdo registriral. In v EU jo je, pa ne kakšno manjše podjetje, ampak veliki nemški trgovinski koncern Metro AG z 280 tisoč zaposlenimi in skoraj 70 milijardami letnega prihodka. Veriga, ki jo nekateri morda poznate zavoljo diskontnih prodajaln v sosednji Avstriji, je znamko seveda registrirala tudi za računalniške izdelke in storitve, zato se Microsoft seveda ne sme "šlepati" na isto ime.

Pogajanja med podjetjema sicer so v teku, vendar bi...

56 komentarjev

Windows 8 RTM nared

Microsoft - V skladu s pričakovanji je Microsoft s prihodom avgusta pripravil dokončno, release to manufacturing (RTM) različico Windows 8, ter jo tudi že razposlal svojim pomembnejšim partnerjem ("OEM partners"). Sredi meseca jo bodo dobili še razvijalci z naročnino na MSDN, skupaj s svežo kopijo razvijalskega orodja Visual Studio, ter smernicami za sprejem v prihajajoči Windows Store za Metro aplikacije, za njimi pa še naročniki na TechNet, tj. predvsem večja podjetja z skupinskimi licencami. Splošna dosegljivost je, kot tudi že rečeno, napovedana za 26. oktober, za študentsko izdajo (MSDNAA) pa se žal še ne ve.

Objavili oz. bolje rečeno, potrdili, so tudi cene. Nadgradnja z Windows 7 bo stala 39.99$ oz. pol tega, če boste računalnik s prednameščeno sedemko kupili...

88 komentarjev

Newell o odločitvi za podporo Linuxa

Gabe Newell.

vir: VentureBeat
VentureBeat - Valvov šef Gabe Newell (na sliki desno) je na nedavni igričarski konferenci Casual Connect povedal nekoliko več o nedavni odločitvi za aktivno podporo GNU/Linuxa kot platforme za igranje iger. Ključni razlog naj bi bila dvomljiva usoda prihajajočega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 8, predvsem pa zaprtje ekosistema za nakup Windows aplikacij in iger, ki si ga Microsoft želi vzpostaviti s svojo aplikacijsko trgovino Windows Store.

Besede, ki jih je pri tem uporabil, so bile precej ostre: Osemko je označil za nič manj kot "katastrofo za vse udeležence na PC trgu" in napovedal "izstop več ključnih dobaviteljev (OEM-ov) z trga". To sicer še ni gotovo, pravi, vendar bi radi bili...

111 komentarjev

Potrjeno: Windows 8 prihaja v začetku avgusta

Nov uporabniški vmesnik spremlja tudi nov logotip

PC Pro - Microsoft je potrdil, kar smo potihoma pričakovali in med špekulacijami napovedali zadnje mesece. Windows 8 bo dokončan in poslal v fizični tisk medijev (RTM) prvi teden avgusta (med 1. in 5. avgustom), je dejal finančni direktor Tami Reller. Splošna dobavljivost (general availability) je napovedana za konec oktobra. Naslednja strežniška različica Windows Server 2012 se drži ustaljenega tempa in bo v stadiju RTM sredi avgusta, kakšen teden ali dva za Windows 8, splošna dobavljivost pa bo sledila že septembra.

RTM-verzija je že končna verzija operacijskega sistema, ki pa je še ni mogoče...

161 komentarjev

Izšel je Windows 8 Release Preview

Microsoft - Microsoft je včeraj zvečer naznanil novo različico operacijskega sistema v razvoju, Windows 8 Release Preview. Različica Release Preview (nekoč poimenovana Release Candidate) je zadnja faza pred končno različico, ki bo najverjetneje na voljo letošnjo jesen.

Kot že velikokrat omenjeno, Windows 8 prinaša veliko sprememb in novosti, najbolj opazna med njimi je prenovljen grafični vmesnik in platforma Metro (poznamo ga iz Windows Phone 7, kjer je bil dobro sprejet, sedaj pa bo prilagojen tudi za tablične in namizne računalnike), skupaj z njim pa tudi Windows Store, kjer bodo razvijalci lahko ponujali svoje Metro aplikacije.

To seveda zdaleč ni vse, saj je vseh sprememb že napram prejšnji različici Consumer Preview ogromno (več deset...

186 komentarjev

W8 Metro tema za rootane Android tablice

Slashdot - Microsoftov uporabniški vmesnik Metro, ki naj bi bil skupaj z Windows 8 na voljo letos oktobra, je že mogoče poganjati na določenih Windows 7 tablicah (vsaj 1GHz procesor, vsaj giga rama in po možnosti 1366x768 zaslon), od nedavnega pa obstaja tudi mod (tema) za rootane Honecomb in ICS Android tablice.

"Metro UI", delo britanskega razvijalca BroBot175 s foruma xda-developers.com, je star le nekaj tednov, vendar je poba zaradi izjemnega povpraševanja skupnosti pohitel in ga spravil do zavidljive stopnje (glej video). Na voljo je za Galaxy Tab 10.1, Asusov EEE Pad transformer, Kindle Fire, Acerjev Iconia Tab in nesrečni HP-jev TouchPad. Napravo je potrebno predhodno rootniti s Clockwork modom, potem pa zapraviti nekaj časa z...

24 komentarjev

Prve pregledne verzije Windows 8 za razvijalce

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je Windows 7 izdal pred poldrugim letom in čeprav na mnogo računalnikih še vedno tečejo starejše verzije, je Windows 8 že globoko v razvoju. O datumu izida je še prezgodaj špekulirati, čeprav se omenjata zaključek prihodnjega leta ter pričetek leta 2013, je pa Microsoft pripravil že prvo alfa verzijo izdelka.

Iz Redmonda so skupini izbranih preizkuševalcev in sestavljavcev računalnikov (OEM) začeli pošiljati različico M3 (Milestone 3) prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Šlo naj bi za verzijo 7971.0.110324-1900, njen namen pa je proizvajalcem dati dovolj časa, da se pripravijo na izid sistema, ki bo čez palec rečeno čez dve leti.

Razvoj verzije M3 se je začel prejšnji mesec, zatem pa bo izšla verzija CTP...

41 komentarjev