» »

HP ukinja webOS mobilnike in tablice

HP ukinja webOS mobilnike in tablice

HP TouchPad

vir: TechCrunch
TechCrunch - Pred dobrim letom dni, konec lanskega aprila, smo izvedeli, da bo HP prevzel Palm. Na novo oživeli Palm s svežim mobilnim operacijskim sistemom webOS je neslavno ostal brez denarja ter je rabil finančno stabilnega odrešitelja, kar naj bi HP tudi bil. S tem prevzemom so se odpovedali Microsoftu tik pred izidom njihovega novega operacijskega sistema za mobilen naprave, Windows Phone 7, čeprav so HP-jeve mobilne naprave praktično od samega začetka uporabljale Windows Mobile (npr. slavni iPaqi). Ob prevzemu so pri HP-ju zatrdili še, da webOS ne bo obsojen le na življenje na mobilnih telefonih in tabličnih napravah, saj so imeli velikopotezne načrte za prenos na tiskalnike (ta del se je uresničil) ter celo na osebne računalnike, ki naj bi v celoti od prihodnjega leta naprej imeli nameščen webOS kot hitro-zaganjalno okolje za brskanje po spletu in druga enostavnejša opravila.

Pri HP-ju webOS-a po novem ne bodo uporabili tudi na drugih napravah, temveč zgolj na drugih napravah, če sploh. Poleg finančnih poročil tretjega fiskalnega četrtletja leta 2011 so namreč objavili, da v celoti ukinjajo strojni oddelek webOS-a, torej bivše Palmove mobilne telefone in tablične naprave. Poslavljata se tako mobilnika Pre 3 in Veer ter tablica TouchPad, seveda poleg še nepredstavljenih naprav. V primeru TouchPada je bilo mogoče prebrati nekaj dobrih ocen, kjer je bilo slišati celo mnenja, da bi bila z nekaj manj hrošči to lahko najbolj konkurenčna tablica Applovemu iPadu. Usoda webOS-a pri HP-ju še ni znana, saj bodo različne možnosti še raziskali, a je najverjetnejša odprodaja imena, znanja in licenc.

Temelje za takšno mišljenje lahko vidimo v HP-jevem posvečanju poslovnemu oz. t.i. enterprise svetu, kjer so dobički največji. Govori se namreč celo o delitvi podjetja oz. o odprodaji potrošniške divizije Personal Systems Group, ki je odgovorna za vse osebne računalnike, tako namizne kot prenosne in tako sisteme, namenjene podjetjem kot domačim uporabnikom. Dobički so tukaj manjši kot pri strežnikih in drugih zmogljivih sistemih, obenem pa so pri HP-ju potrdili prevzem evropskega podjetja Autonomy, ki se ukvarja s programsko stranjo infrastruktur. Ta prevzem bo seveda uporaben predvsem v t.i. enterprise svetu.

V tretjem četrtletju fiskalnega leta 2011 so pri HP-ju imeli za 31,2 milijard dolarjev prihodkov, kar je 2 % več, kot v enakem obdobju lani (30,7 milijard dolarjev). Kljub dobrim rezultatom so nekoliko znižali celoletne napovedi o prihodkih, s prejšnjih 129 do 130 milijard na 127,2 do 127,6 milijard ameriških dolarjev.

23 komentarjev

N-E-O ::

Škoda, pa tako všečen OS.
Follow the white rabbit.

neonX ::

Prodaja je bila porazna.
BestBuy je od 270.000 naročenih prodal le 25.000 in še te so ljudje vračali.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-200933...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neonX ()

Matako ::

Izgleda, da se HP tudi umika iz trga osebnih računalnikov.

http://arstechnica.com/business/news/20...
/\/\.K.

neonX ::

zlobna :)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Tear_DR0P ::

zanimivo da sta HP in IBM ugotovila, da se posel s potrošniki ne splača, ter se posvečata enterprise poslom - na drugi strani pa Apple ukinja pro izdelke in se posveča consumer trgom. A je Apple tolko močen/tečen s tobami, da se zato ne splača consumer trgov gledat?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

opeter ::

Tako je. HP več ne bo prodajal osebnih računalnikov. Zdaj čakam še, kdaj bodo najavili, da ne bodo več prodajali tiskalnike in skenerje.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

nekikr ::

Tiskalniki se jim najbrž še vedno dobro obrestujejo. Na kartušah in tonerjih služijo mastne denarje. Bolj pod vprašajem je to, ali se jim splača furati le še tiskalnike v consumer področju.

PrimozR ::

Kako je zdaj s tem umikom od PC-jev, ali je še v fazi razmišljanja (resnega), so že popolnoma odločeni da to storijo, pa ne vejo kako, ali je že vse uradno?

Tistle Ars link je namrče še izšpred earning calla, ko je bilo vse skupaj še neuradno. Tukaj pa tudi govorite kot da je vse skupaj že potrjeno.

opeter ::

Potrjeno sicer še ni, a informacija je bila objavljena v nekaterih resnih medijih.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

PrimozR ::

Jah, v resnih medijih je bilo objavljeno že marsikaj. Pa objavljene so bile špoekulacije/napovedi, ki imajo osnovo - pri HP-ju resno razmišljajo o tem. Vprašanje je, če je poteza že zacementirana.

Icematxyz ::

Razmišljajo o tem, ampak če prav razumem (uradno razmišljanje) še nekaj časa zagotovo ne.

Glede webOS pa škoda. Sem pričakoval na večji količini strojne opreme prednameščen webOS in predvsem izbire za potrošnika je sedaj manj. Je pa res, da je konkurenca na tem področju v tem trenutku močna in da niti sam ne bi trdil, da je edini razlog za to Apple. Tudi te programsko/strojne naveze so zadnje čase zelo aktualne in kdo ve, morda tudi HP vidi v tem priložnost (za prodajo).

PrimozR ::

Problem je, da danes proizvajalci ne prodajajo samo HW-ja z nekim OS-om. Dober OS je DALEČ od garancije za uspeh. Lep primer je Windows Phone 7, ki nekako ne more zaživeti. V bistvu je to ob Applu in Androidu Catch-22 - za uspeh potrebuješ neko določeno bazo uporabnikov, da je platforma zanimiva za razvijalce aplikacij. Če aplikacij ni, pa ponavadi tudi uporabnikov ni. Microsoft je to sicer želel jump-startati s 'podkupovanjem' razvijalcev, ampak zaenkrat še nimajo nekega efekta.

Icematxyz ::

Da, zraven "dober OS", potrebuješ še "storitve". "Dober OS" je dan danes načeloma že zelo "dosegljiva zadeva" ni pa kot vse kaže več dovolj!

PrimozR ::

Prej nasprotno, tudi ne najboljši OS (oziroma OS s problemi) druge storitve oz. dobro okolje lahko ponese na vrh :)

Icematxyz ::

Da niti "najboljši OS", ni več nujno potreben to je res. Pomembno je predvsem kako čim večjo količino "svojih odjemalcev" spraviti "končnim uporabnikom".

JayKay ::

/*dream Amazon kupi/licensira webOS za svojo tablico. Amazon+količina amazonovih stran = večje število developerje in webOS zaživi. Amazon ima kontrolo nad OS (ali pa je vsaj exclusive partner) in integrira svoje storitve v awesome user experience. In vsi smo srečni.
end of dream */

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JayKay ()

ufek ::

iPad 2 runs webOS twice as fast as the TouchPad, internal HP testing revealed

Hewlett-Packard engineers did dare pull unthinkable: They hacked iPad to install webOS only to find out Apple’s hardware runs their mobile operating system more than twice as fast compared to their own TouchPad hardware, a source “close to the subject” told The Next Web. The finding had devastating effects on the team’s morale:

The hardware reportedly stopped the team from innovating beyond certain points because it was slow and imposed constraints, which was highlighted when webOS was loaded on to Apple’s iPad device and found to run the platform significantly faster than the device for which it was originally developed.

Vir: 9to5mac.com

Fail! :))

jype ::

Mark Zuckerberg bo kupil WebOS.

AvtoR ::

Cene touchpadu na nemskem ebayu so ze padle. Morda bo to na koncu se dober nakup, ce bi usposobili dual boot webOS/Android...

ufek ::

Ja, v US and A so že za $99. 8-O http://www.shopping.hp.com/product/rts_...

In seveda takoj razgrebeno.. :)

zee ::

V Singapuru se vedno 600 S$ (345 €). Imelo me je, da bi prodajalcu (v majici z napisom HP Touch) rekel, da mu dam 100 S$, ce mi zadevo proda...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

jype ::

Počakte da bodo announcal FacePalm.

Icematxyz ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WebOS še ni mrtev, ostaja v HP-ju

Oddelek: Novice / Ostale najave
53666 (2659) 1spam4you
»

HP ukinja webOS mobilnike in tablice

Oddelek: Novice / Ostale najave
236796 (5117) Icematxyz
»

Prihajata Palm Pre 2 in webOS 2.0

Oddelek: Novice / Ostale najave
85050 (4350) smash
»

webOS tablica v letu 2011

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
104172 (3453) opeter
»

HP kupil Palm

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
3011425 (10476) jlpktnst

Več podobnih tem