»

Zaradi pomanjkanja čipov TSMC odpovedal pocenitve, napovedal tovarne

Slo-Tech - Zaradi hudega pomanjkanja čipov na trgu se je eden največjih proizvajalcev TSMC odločil, da običajnega znižanja cen letos ne bo. Svoje stranke so pozvali, da sprejmejo višje cene, podjetje pa bo med tem bistveno povečalo investicije v razvoj in nove proizvodne kapacitete.

Izvršni direktor podjetja C. C. Wei je sporočil, da bodo v prihodnjih treh letih izvedli za 100 milijard dolarjev investicij. S temi investicijami bodo med drugim dokončali 5-nm tovarno v Arizoni (začetek proizvodnje 2024), 3-nm tovarno na Tajvanu (2022), 2-nm Gigafab tovarno na Tajvanu (morda dve) in še dve pakirnici na Tajvanu. Trenutne proizvodne kapacitete so 100-odstotno zasedene, povpraševanja pa je še več. Konkurenca, denimo GlobalFoundries in UMC, se ne ukvarja z najnovejšimi najmanjšimi litografijami, temveč se raje osredotoča na cenejše čipe (recimo 28-nm), ki se uporabljajo na primer v televizorjih, avtomobilski industriji ipd. TSMC proizvede skoraj polovico čipov za Apple, Qualcomm, Nvidio in druge...

42 komentarjev

Konec neke ere: Intel ni več največji proizvajalec čipov

Financial Times - V računalništvu je malo stvari res večnih, a ena izmed trdnejših resnic je bila dolga desetletja, da je največji proizvajalec čipov Intel. AMD še vedno brca in na nekaterih področjih nudi kakovostne rešitve za zelo malo denarja, na mobilnem področju je struja ARM zelo močna, a Intel je vendarle veljal za največjega. Intel seveda ne proizvaja le procesorjev, temveč tudi druge polprevodniške čipe, denimo flash. Toda položaj na vrhu se ima spremeniti, kažejo najnovejši podatki. Četrt stoletja dolgo Intelovo vladavino bo prekinil...

31 komentarjev

Apple potrebuje novega ponudnika flash pomnilnika

Apple je v lanskem 4. četrtletju pokupil skoraj četrtino vse proizvodnje NAND pomnilnika.

vir: CNN
EETimes - EE Times postulira o še eni težavi, ki jo bo moral Apple rešiti po trganju svojega poslovnega odnosa s Samsungom: najti nov vir NAND Flash pomnilnika za svoje mobilne naprave. Na trgu naj bi po lanskih presežkih namreč vladalo pomanjkanje, obenem pa je največji proizvajalec prav Samsung.

Sodeč po podatkih analitske hiše IHS iSuppli je tako Samsung lani dobavil 38 % vsega Flasha, sledijo pa mu Toshiba (28 %), Micron (14 %, več kot pol tega na rovaš lanskega prevzema obubožane Elpide), SK...

40 komentarjev

Čim večji so, tem močneje padejo - OnLive

BBC - OnLive, ki je upravljal istoimensko platformo za igranje iger na zahtevo, kjer je uporabnikov napredek shranjen v oblaku, so prodali za vsega 4,8 milijona dolarjev. Podjetje, ki so ga še pred letom cenili na 1,8 milijarde dolarjev, je za drobiž odkupil sklad tveganega kapitala, ki ga vodi Gary Lauder. Prodaja je bila zadnja rešilna bilka pred začetkom stečajnega postopka, saj je OnLive prezadolžen in ne more izpolnjevati svojih obveznosti. Lauder je tako v prisilni poravnavi za drobiž odkupil ostanke podjetja (tehnično gledano novo podjetje, na katerega je bila prenesena vse vredna aktiva podjetja).

OnLive je imel za 18,7 milijona dolarjev zapadlih terjatev. V skladu z dogovorom...

65 komentarjev

Apple izgubil na Otoku, mora v časopisju oglaševati, da so Samsung po krivem obtožili kopiranja

Techdirt - Tožarjenje med Applom in Samsungom že meji na burlesko, z le malo uspehi in najbrž že zelo zelo visokimi stroški. Zadnja dobra novica za Cupertino je bila prepoved uvoza Galaxy Taba in Nexusa v ZDA v začetku meseca, za Samsung pa (recimo) razmeroma široka sodba sodnika Posnerja, ki je podjetjema prepovedal nadaljnje kreganje okoli določenih patentov.

Nekaj podobnega se je pravkar zgodilo na Otoku. Tam je bil Samsung obtožen kopiranja izgleda iPada (registriranega modela Skupnosti), vendar je sodnik Birss salomonsko zaključil, da Samsungov izdelek "preprosto nima enako dodelane preprosti uporabe kot Applov dizajn", oz, kot nadaljuje v obrazložitvi, "ni tako zelo kul", "celostna uporabniška izkušnja [pa da] je pač različna".

Apple je torej dokončno izgubil...

23 komentarjev

Micron prevzema Elpido

The Wall Street Journal - Kot smo napovedali februarja, bomo na pomnilniškem trgu priče velikemu prevzemu, ki ga bo dodobra konsolidiral. Micron bo namreč za 2,5 milijarde dolarjev prevzel japonskega proizvajalca Elpido, ki se je v zadnjem času spopadala s hudimi finančnimi težavami. S tem bo Micron postal drugi največji proizvajalec pomnilniških modulov, ki bo za vrat dihal vodilnemu Samsungu. Za njima bo capljal Hynix.

Elpida je februarja vložila zahtevo za začetek stečajnega postopka, saj ni uspelo poplačati za 448 milijard jenov (4,5 milijarde evrov) zapadlih posojil. Micron bo za podjetje odštel 750 milijonov dolarjev v gotovini, hkrati pa bo po obrokih do leta 2019 Elpidinim upnikom vrnil 1,4 milijarde dolarjev Elpidinega dolga. Hkrati bo...

2 komentarja

Elpida v škripcih, trg pomnilnika se konsolidira

Heise - Zadnje dni so vedno glasnejše špekulacije o Micronovem prevzemu obubožane Elpide, s čimer bi ustvarili drugega največja proizvajalca pomnilniških čipov na svetu. Skupno podjetje bi za ovratnik dihalo vodilnemu Samsungu, trgu pa bi grozil oligopolni položaj, ki bo lahko zvišal cene DRAM-pomnilnika. Zato se zadnje dni vsi ukvarjajo z ravnanjem japonskih oblasti, ki lahko z dokapitalizacijo (ali konverzijo posojil v lastniške deleže) še rešijo Elpido pred propadom ali prevzemom.

Konsolidacija proizvajalcev elektronike ni nič novega, je pa v zadnjem času nekoliko hitrejša. Na področju trdih diskov smo iz nekdanjih...

9 komentarjev

Elpida zbrala svežih 200 milijonov dolarjev

X-Bit Labs - Japonski izdelovalec DRAM-a Elpida je objavil, da namerava z dokapitalizacijo zbrati svežih 200 milijonov dolarjev kapitala. Od tega bodo 125 milijonov dolarjev zbrali s pravo dokapitalizacijo, saj bodo izdali nove delnice in jih prodali Kingstonu, kar jim bo prineslo 4,8-odstotni delež v Elpidi, medtem ko bo preostanek 75 milijonov dolarjev dolžniškega kapitala v obliki obveznic, ki jih bo kupilo isto podjetje. Z zbranim denarjem si želi Elpida zagotoviti mehak prehod na nove proizvodne procese. Svojo tovarno v Hirošimi namreč posodabljajo s 65- na 40 nm-proces, kar ni poceni.

Kingston je ta hip največji proizvajalec pomnilniških modulov na svetu in tudi Elpidin partner. Od Elpide kupujejo čipe za DRAM, hkrati so tudi podizvajalec za proizvodnjo Elpidinih lastnih modulov, sodelujejo pa tudi pri razvoju naslednje generacije modulov. Elpida je že lani zbrala 844 milijonov dolarjev svežega kapitala, v kar ji je prisililo padanje cen pomnilnika.

0 komentarjev

Samsung še vedno prvi proizvajalec pomnilnika

X-Bit Labs - Analitiki iz podjetja DRAMeXchange so objavili podatke o dogajanju na pomnilniškem trgu v zadnjem četrtletju preteklega leta, iz katerih je videti, da je prvi še vedno Samsung kljub krčenju tržnega deleža.

Rast trga je v tem obdobju dosegla 42 odstotkov, tako da so prodali za 8,7 milijarde dolarjev čipov. Največ povpraševanja je še vedno po DDR2, medtem ko se DDR3 nekako ne uspe uveljaviti. Ker si je povpraševanje po recesijskem hudem udarcu v zadnjem kvartalu vendarle opomoglo, se je cena pomnilnika povišala za več kot 60 odstotkov.

Prvi med proizvajalci je Samsung, ki je imel 2,8 milijarde dolarjev prometa in s tem 31,7-odstotni tržni delež (v enakem obdobju leto prej pa...

5 komentarjev

Micron v hudih škripcih

CNet - Micron je v poslovnih rezultatih za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 4. decembra, spet zabeležil visoko izgubo. Pri prihodkih, ki so znašali 1,4 milijarde dolarjev oz. 8,7 odstotka manj kot lani, so nabrali 706 milijonov dolarjev izgube, kar je dvakrat več, kot so pričakovali analitiki glede na slabe rezultate v predpreteklem kvartalu. V enakem obdobju lani so pridelali četrt milijarde dobička. Za izgube v Micronu krivijo nižanje cen pomnilnika, ki so se v zadnjem četrtletju spustile za tretjino, in nizko potrošnjo. Že prej je Micron napovedal, da bo odpustil 15 odstotkov zaposlenih zaradi varčevanja in krčenja stroškov. Namesto 1 do 1,3 milijarde dolarjev želijo v novem četrtletju zapraviti le 650 do 750 milijonov.

7 komentarjev

Reševanje proizvajalcev pomnilnika

EETimes - Če je sprva izgledalo, da bodo države po svetu z odkupi slabih terjatev (bailout) reševale predvsem banke, se je realni sektor kmalu postavil v vrsto. V ZDA so izdelovalcem avtomobilom sicer odrekli državno pomoč, videli pa bomo, kako bo na Vzhodu. Trije veliki proizvajalci pomnilnika na Tajvanu, Powerchip Semiconductor, ProMos Technology in Nanya Technology naj bi prosili državo za pomoč. Podobne želje naj bi imeli tudi v korejskem Hynixu in nemški Qimondi AG, čeprav težav nikjer ne obešajo na veliki zvon in gre v večini primerov za špekulacije bolj ali manj zanesljivih notranjih virov. Analitki se strinjajo, da bi te infuzije le podaljšale agonijo, namesto da bi trg proizvajalce prisilil v krčenje stroškov in konsolidacijo.

Cene DRAM čipov so se v tretjem četrtletju znižale za 34 odstotkov v primerjavi s kvartalom poprej, medtem ko naj bi bila trenutna cena (spot price) celo 52 odstotkov nižja. Posledično se proizvajalci soočajo z izgubami. Micron je v fiskalnem letu, ki se je...

20 komentarjev