» »

Elpida v škripcih, trg pomnilnika se konsolidira

Elpida v škripcih, trg pomnilnika se konsolidira

Heise - Zadnje dni so vedno glasnejše špekulacije o Micronovem prevzemu obubožane Elpide, s čimer bi ustvarili drugega največja proizvajalca pomnilniških čipov na svetu. Skupno podjetje bi za ovratnik dihalo vodilnemu Samsungu, trgu pa bi grozil oligopolni položaj, ki bo lahko zvišal cene DRAM-pomnilnika. Zato se zadnje dni vsi ukvarjajo z ravnanjem japonskih oblasti, ki lahko z dokapitalizacijo (ali konverzijo posojil v lastniške deleže) še rešijo Elpido pred propadom ali prevzemom.

Konsolidacija proizvajalcev elektronike ni nič novega, je pa v zadnjem času nekoliko hitrejša. Na področju trdih diskov smo iz nekdanjih sedmih proizvajalcev dobili duopolni položaj, ko trg v celoti obvladujeta Seagate (ki je prevzel Samsung in Maxtor) in Western Digital (ki je prevzel Hitachi, ta pa še pred tem IBM). Toshiba je pohrustala Fujitsu, a je njen delež zanemarljiv. Podobna usoda se obeta tudi trgu pomnilnika.

Japonska Elpida ima namreč ogromne težave. V zadnjih devetih mesecih so namreč ustvarili 98 milijard jenov (950 milijonov evrov) izgube, od tega veliko večino iz poslovanja in ne iz enkratnih dogodkov, prevrednotenj ali kakšnih drugih izrednih stroškov. Vodstvo Elpide je zato izdalo posebno izjavo za javnost, v kateri so pojasnili težak položaj podjetja.

Konec marca se izteče poseben program za oživitev gospodarstva, s katerim je japonska vlada finančno podpirala podjetja. Z drugim 2. aprilom bodo lastniki prednostnih delnic dobili možnost, da od podjetja zahtevajo odkup delnic. Hkrati zapade za 120 milijard jenov (1,2 milijarde evrov) posojil japonske vlada in državnih bank, ki jih bo morala Elpida nekako poplačati. Zato niso presenetljive špekulacije, da se Elpida že spogleduje z morebitnimi prevzemniki. Trenutno naj bi bil najresnejši kandidat prav Micron, ki se zanima za večjo investicijo ali kar prevzem podjetja. Njegov nekdanji izvršni direktor Steve Appleton je bil posebej navdušen za prevzem, a je v začetku meseca v letalski nesreči umrl. Elpida dosti izbire nima, saj mora do aprila zbrati več kot milijard evrov gotovine, sicer se bodo začeli postopki za uvedbo stečajnega postopka. Kdo bi prispeval denar, še ni jasno, a brez obsežne finančne injekcije dolgov ne bodo mogli poplačati.

Trenutno ima največji tržni delež na v proizvodnji DRAM-a Samsung, in sicer tretjinskega. Micron in Elpida bi imela skupaj 28-odstotnega, Hynix kot tretji (trenutno drugi) pa ima 23 odstotkov trga. Vprašanje je, kako bi to vplivalo na cene pomnilnika, ki so v zadnjem času stabilne, pred tem pa so upadale. Trenutno Micron pomnilnik prodaja po 1,34 dolarja na gigabajt, Elpida pa dvakrat ceneje - razlika sicer v največji meri odpade na različne segmente kupcev.

9 komentarjev

SuperVeloce ::

Zakaj pa morajo prodajti čipe tako poceni? So dobre naročnike že vsi ostali pobrali? Jih matra kvaliteta?? Se pa smešno sliši $1,3/GB, čeprav je tudi v trgovini od cca. 5€/GB DDR3 naprej (4gb ploščica) noro nizka cena, pa tudi za prenosnike ni kaj manj ugodno...
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

bosmla ::

Jaz ravno iscem starejsi RAM pa so cene enormne...

jlpktnst ::

Nikoli mi ne bo jasno zakaj ne proizvajajo ddr2 v večjih količinah... bi bile cene nižje in se imho ne bi prodajal slabo. Nimajo jajc?

SuperVeloce ::

ej ej, tole niso mali oglasi, tema pa gre o novih čipih, ne o opuščenih... Kateri norec bo pa leta 2012 še delal nove ddr, orginalne sdr in ostalih tisoč vrst, glede na zelo malo povpraševanje (ne dosega niti približno proizvodnih kapacitet, ki so potrebe za dobičkonosno proizvodnjo). Še DDR2 povpraševanje je tako nizko, da bodo zaloge še dolgo, cene pa so zaradi ustavljene proizvodnje umetno dvignjene. Cene starih tehnologij pa bi bile precej nižje, če bi se delujoče komponente iz starih desktopov/serverjev bolj masovno "reciklirale" nazaj na trg.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

SuperVeloce ::

Si predstavljaš, da se Hynix odloči obnoviti neko serijo čipov. Manjša kot je ta serija količinsko, dražje bi prišlo obnovit proizvodnjo (cena na proizveden čip ivn). Glede na to, da je tudi ddr2 že skoraj pozabljen, nebi potrebovali velike serije za popolno zasičenost trga. Cene močno padejo in proizvodnja rukne en velik debel minus. Temu se ne reče "nimajo jajc", ampak vsem znani Kapitalizem. Pa ne me narobe razumet, tudi meni bi nižje cene DDR2 non-ecc prav prišle...
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

Tomaz ::

Potrebno je se vedeti da Micron poleg DRAMov proizvaja se NANDe (skupaj z Intlom)in NORe (ex Numonyx ki je nastal iz NOR Intla in NOR STja),
Samsung poleg DRAMov se NANDe in Hynix prav tako. Elpida dela samo DRAMe, kar pa je trenutno premala rzprsitev posla in na dolgi rok bo prej ali
slej prevzeta s strani nekoga velikega.

st0jko ::

Napolnite vse slote za ram v svojih raunalnikih... Jaz sem jih. :)
keks?

gruntfürmich ::

huh, bom moral kupiti ram na zalogo?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

vidz81 ::

Torej prevzem bo?
bi se splačalo kupit delnice Elpide?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Japonski proizvajalci elektronike v hudih težavah

Oddelek: Novice / Rezultati
196331 (4572) zmaugy
»

Presežek NAND-flasha na trgu se nadaljuje, cene strmoglavljajo

Oddelek: Novice / Rezultati
2512561 (8910) SuperVeloce
»

Elpida v škripcih, trg pomnilnika se konsolidira

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
95155 (4470) vidz81
»

Sony, Hitachi in Toshiba združujejo oddelke za LCD v podjetje Japan Display

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
237855 (6631) Jst
»

Reševanje proizvajalcev pomnilnika

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
204417 (2859) Relanium

Več podobnih tem