»

Microsoft toži Samsung, tokrat zaradi obresti

Slo-Tech - Med poletnim zatišjem pravne službe ne počivajo in Microsoft je v petek vložil tožbo zoper Samsung, v kateri podjetju očita nepravočasno poravnavanje obveznosti iz patentnega dogovora pred tremi leti. Samsung trdi, da je Microsoft s prevzemom Nokie sam kršil dogovor.

Microsoft in Samsung sta bojno sekiro zakopala leta 2011, ko sta sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju in določila višino licenčnine. Microsoft ima namreč v lasti cel kup patentov, ki jih uporablja vsaka naprava z Androidom. Zato se je z večino proizvajalec dogovoril o višini licenčnin.

Sedaj Samsungu očitajo, da jeseni ni pravočasno poravnal svojih obveznosti, sedaj pa noče plačati s pogodbo dogovorjenih zamudnih obresti. Tožba se torej ne nanaša na spore glede patentov, ampak glede...

0 komentarjev

Microsoft sklenil patentni dogovor z ZTE

Bloomberg - Ta teden je Microsoftov pravni oddelek nadpovprečno dejaven, saj so sklenili že drugi veliki patentni sporazum. Najprej so ga sklenili s tajvansko-kitajskim proizvajalcem strojne opreme Foxconn, kar je bilo svojevrstno presenečenje, ker Foxconn ne razvija lastne strojne opreme, ampak je pogodbeni proizvajalec po načrtih drugih podjetij in kot tak neodgovoren za kršitve, sedaj pa se je Microsoft usedel za mizo še s ZTE-jem. To je precej razumljivejša poteza, saj ZTE telefone izdeluje.

ZTE je začel svojo pot kitajsko državno podjetje oziroma telekom, danes pa gre za četrtega največjega...

6 komentarjev

Microsoft in Foxconn podpisala patentni sporazum

OSNews - Microsoft in Foxconn, največji svetovni sestavljalec mobilne in druge tehnološke opreme, sta sklenila licenčni sporazum okoli Microsoftovih patentov, ki naj bi jih tajvanski gigant kršil tekom sestavljanja telefonov, tablic in televizij z Android oz. ChromeOS operacijskim sistemom.

Govora je o patentih, ki se nanašajo na funkcionalnost operacijskega sistema Android (skratka nič strojnega), torej podobne vrste kot je Applov slide-to-unlock patent, ki se že skoraj povsod smatra kot neizviren oziroma neustrezen za patentiranje. Google za tovrstne patente pravi, da so neveljavni, Microsoft pa, da gre za krajo oziroma kopiranje njihove kode.

Zadeva je skrajno zanimiva. Foxconn telefonov (razen za domači trg) ne trži, ampak...

4 komentarji

Google začel reorganizacijo Motorole Mobility

Dennis Woodside, novi šef Motorole Mobility.

vir: The New York Times
The New York Times - Tri mesece po zaključku 12.5 milijard dolarjev težkega prevzema je Google najavil svoj načrt sprememb za Motorolo Mobility. Začenjajo z odpuščanjem 20% delovne sile, zaprtjem tam tretjine od sedanjih 94 pisarn po svetu, prevetritvijo menedžerskih pozicij in drastičnim zmanjšanjem letnega števila prestavljenih telefonov, pač v upanju, da bi problematičnemu proizvajalcu mobilnih telefonov povrnili nekaj nekdanje slave. Trenutni poslovni rezultati so namreč precej slabi - 233 milijonov dolarjev izgube samo v zadnjih 6 tednih in rdeče številke v 14 od 16 četrtletjih.

Brez dela bo ostalo 4000 zaposlenih, večinoma v Indiji in na Kitajskem, tisoč pa tudi v ZDA, to še letos. Menedžment so že prevetrili, kar 40% jih ni več, vajeti podjetja pa je v centrali v...

21 komentarjev

Microsoft podpisal še en patentni sporazum za Android

vir: The H
The H - Ameriški industrijski gigant Honeywell je očitno naslednji v seriji zdaj že 15 proizvajalcev strojne opreme, ki so bili pripravljeni skleniti patentni sporazum z Microsoftom zaradi rabe Googlovega operacijskega sistema Android.

Podrobnosti so, kot je zdaj že običajno, skope. Ve se samo, da je Honeywell podpisal zaradi uporabe Androida in Chrome OS-a v svojih industrijskih mobilnih računalnikih (npr. Dolphinu 7800, glej sliko), ne pa tudi, katere Microsoftove patente naj bi kršili, in tudi ne, koliko bodo zdaj plačal Microsoftu za vsako napravo. Tipična cena je sicer med 10 do 15 dolarji.
...

8 komentarjev

Apple Samsungu, Motoroli ponudil licenco za svoje patente

nasdaq.com - Patentni spor med Applom in Android proizvajalci se zapleta (odpleta?) v zanimive nove smeri. Kot poroča tiskovna služba ameriške borze Nasdaq, naj bi Apple Samsungu in Motoroli Mobility ponudil sklenitev licenčne pogodbe za svoj patentni sveženj, v višini 5 do 15 dolarjev na prodano Android napravo, oz. nekje 2.5% neto prihodkov iz prodaje.

Apple naj bi ponudbo oddal v zavedanju, da dosedanja praksa s zahtevami za sodno prepoved prodaje (injunction) Android izdelkov ne deluje najbolje, predvsem zato, ker lahko proizvajalec svojo napravo hitro prilagodi ravno toliko, da se izogne vsebini patenta, modela oz. druge pravice intelektualne lastnine. Prav...

14 komentarjev

Microsoft sklenil patentni dogovor še z LG-jem

The H - Redmondov pravni oddelek počasi, v vztrajno nadaljuje podpisovanje patentnih dogovorov z Android proizvajalci. Danes so najavili podpis licenčne pogodbe z LG Electronics, kar bo naneslo med 10 in 15 dolarji prihodka za vsako prodano Android tablico ali telefon, oz. ChromeOS prenosnik. Natančni znesek, kot tudi opis pantentnega svežnja seveda niso razkrili, a že mora biti precej soliden, da s tako malo težavami pridobivajo partnerje.

Spomnimo: podoben sporazum imajo že s podjetji Samsung, HTC, Acer, Viewsonic in še nekaterimi drugimi. Analitiki zato ocenjujejo, da samo iz tega naslova...

10 komentarjev

Prepoved prodaje HTC-jev v Nemčiji pred vrati

IPCom je začasno odredbo za prepoved prodaje HTC-jevih pametnih telefonov dobil že spomladi 2009, zdaj pa je postala pravnomočna. HTC je v vmesnem času stavil na razveljavitev ključnih patentov (skupaj z Nokio), a preprosto ni šlo dovolj hitro.

vir: TechTicker
TechTicker - Münchenski patentni holding IPCom je brez dlake na jeziku najavil, da bodo nemudoma zahtevali umik vseh HTC-jevih pametnih telefonov s prodajnih polic v Nemčiji in to ravno na začetku božično-novoletne nakupovalne sezone. Cilj je precej jasen - izsiliti podpis licenčne pogodbe za kupček patentov, ki jih je IPCom kupil od Boscha, in sledi pomembni zmagi v sodnem sporu s tajvanskim HTC-jem.

IPCom je star nekje štiri leta in vse svoje prihodke (želi) ustvarjati z licenciranjem obsežnega svežnja patentov - čez 1000 njih, registriranih tako v EU, ZDA kot ključnih...

28 komentarjev

Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon

vir: Reuters
Reuters - Po poročanju Reutersa, sklicujoč se na informacije korejskega časnika Maeil Business Newspaper, Microsoft od Samsunga terja 15 dolarjev za vsak prodan pametni telefon, ki uporablja Android. Platforma je resda Googlova in odprtokodna, a Microsoft še vedno trdi, da krši nekaj patentov, ki jih imajo v lasti, zato zahtevajo plačilo licenčnine. Iz istega razloga je Microsoft marca letos vložil tožbo zoper Barnes & Noble, saj naj bi njihova Nook in Nook Color prav tako kršila isti patent z uporabo Androida.

To ni prva tovrstna zahteva, saj je Microsoft že sklenil tovrstne patentne dogovore z mnogo proizvajalci naprav, na katerih teče Android. S HTC-jem so se na primer sporazumeli, da Microsoft prejme pet dolarjev za vsak prodan pametni...

61 komentarjev

Microsoft in HTC sklenila patentni dogovor

PC World - Microsoft in HTC sta sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo HTC. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino.

Patenti se nanašajo HTC-jeve mobilne telefone, na katerih teče Android. Podrobnosti podjetji nista želeli razkriti, tako da je višina licenčnine za zdaj neznana. Spomnimo, da je Apple pred dvema mesecema vložil tožbo zoper HTC, v kateri mu očita kršitve 20 patentov za Android. Microsoft nima v lasti patentov za operacijski sistem Android, ki ga je zasnoval Google, a so prepričali HTC, da bi platforma Android lahko kršila druge Microsoftove patente. To pomeni, da bi lahko Microsoft v kratkem podobno pritisnil tudi na ostale proizvajalce Androidnih naprav.

19 komentarjev

Rambus in AMD podaljšala dogovor o licenciranju

Rambusovi patenti

X-Bit Labs - AMD in Rambus sta včeraj objavila vest, da sta obnovila patentni dogovor, ki AMD-ju dovoljuje rabo patentov za DRAM, ki so v Rambusovi lasti. Dogovor se izteče septembra letos, zato sta podjetji podpisali dopolnila, ki bodo ostala v veljavi do jeseni leta 2015. AMD bo tako Rambusu v zameno še naprej plačeval četrtletno licenčnino, katere višino bodo določili konec tega leta. Finančnih podrobnosti niso razkrili.

Rambus je v patentnem svetu znano podjetje, ki je svoj čas razvilo in tržilo RDRAM. Na njem se je v 90. letih prejšnjega stoletja pošteno opekel Intel, ki je podpisal pogodbo o ekskluzivni uporabi tega pomnilnika, ki se je izkazal kot predrag in prepočasen. Poleg tega je Rambus,...

5 komentarjev

Rambus toži Nvidio

The Register - Heh, yup, zdaj so se spravili celo na Nvidio, trenutno enega izmed najmočnejših grafičnih gigantov. Sodeč po registerjevem poročilu je Rambus nedavno "obvestil" Nvidio, da z določenimi produkti krši njihove patente in licence in seveda zahteva podpis licenčne pogodbe in plačilo licenčnine. Odvetniki Nvidie so na "obvestilo" že odgovorili in kot lahko sklepate, ni odgovor nič kaj prijazen. Rambusu se definitivno ne nameravajo podrejati, čeprav upajo na sklenitev kakšne, za obe strani ugodne, pogodbe.Hm, Rambus je vedno bolj podoben podivjanem pravnem stroju... Po internetu se celo svaljkajo novice o skorajšnjem pravnem sporu med Intelom in Rambusom. We shall se...

4 komentarji