»

Apple zadelo več tožb zaradi upočasnjevanja procesorja

Slo-Tech - Apple si s priznanjem, da v svojih mobilnih telefonih upočasni procesor, ko se baterija iztroši, zaradi česar so starejši telefoni počasnejši, ni nakopal le negodovanja in ogorčenja javnosti, temveč tudi celo paleto tožb. V vseh tožniki Applu očitajo, da so sčasoma iPhonu postajali manj zmogljivi in da je Apple to dejstvo uporabnikom prikrival. Čeprav je Applov izgovor čisto legitimen, češ da naj bi tako preprečil izklapljanje telefona zaradi nizke napetosti in podaljšal avtonomijo kljub slabši bateriji, so si v Cupertinu naredili medvedjo uslugo s prikrivanjem tega dejstva. Če bi uporabnike na to opozorili ali pa jim celo dali možnost funkcijo uporabiti po preudarku, teh težav sedaj ne...

73 komentarjev

Bela hiša razveljavila prepoved uvoza starejših Applovih izdelkov

Slo-Tech - Pisarna za ameriške trgovske predstavnike (United States Trade Representative, USTR) je razveljavila odločitev Ameriške Komisije za mednarodno trgovino (ITC), ki je v začetku junija izrekla prepoved uvoza starejših Applovih izdelkov v ZDA. Šlo je za še en spor med Applom in Samsungom, v katerem je slednji Apple obtoževal kršitve patenta za modulacijo CDMA. ITC je to potrdil in odločil v Samsungov prid, tako da je prepovedal uvoz iPhona 3GS in iPhona 4 v ZDA. Sedaj je ta odločitev razveljavljena.

Pri tem ne gre le za nepomembno obstransko napravo, saj se v ZDA še vedno proda veliko starih modelov iPhone, ker so pač bistveno ugodnejših od novih. Apple je tako po odločitvi ITC-ja začel intenzivno lobirati v Beli hiši, v...

35 komentarjev

Samsung in HTC že načrtujeta prepoved prodaje iPhona 5

vir: Geek
CNet - Danes namerava Apple predstaviti iPhone 5 (oz. mogoče the new iPhone), prvi kupci pa naj bi ga v roke dobili že dober teden dni kasneje. Oziroma takšne so njihove želje; jezna konkurenca medtem kuje povsem drugačne načrte.

Samsung je že nekaj dni po 1 milijardi dolarjev težkem porazu pred kalifornijskimi sodišči neuradno potrdil, da bodo zahtevali prepoved uvoza in prodaje iPhona 5 v ZDA in Evropi, če bo le-ta podpiral tehnologijo 4G LTE (in zelo zelo se domneva, da bo). Podobnih misli je tajvanski HTC, ki se z Applom že krega glede dvojice svojih patentov za povečevanje hitrosti mobilnih prenosov. Apple se ju sicer trudi razveljaviti, a pri tem vsaj doslej ni bil pretirano uspešen.

Če se kateremu koli od teh dveh posreči z začasno odredbo, bi lahko...

80 komentarjev

ITC vnovič: Motorolini telefoni kršijo Microsoftove patente

Ars Technica - Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC) je po nekaj odlogih izdala končno odločbo v primeru Microsoft proti Motorola, kjer je prvi slednji očital kršenje devetih patentov v njenih telefonih. ITC je potrdil decembrsko preliminarno razsodbo, po kateri je Motorola kriva kršitve enega patenta. Zaradi tega ji grozi prepoved uvoza in prodaje androidnih telefonov v ZDA, če ne bo ukrepala.

Proces se je začel z devetimi patenti, a je na koncu ostal le eden. Gre za patent št. 6.370.566, ki opisuje sklicevanje sestankov z mobilnih naprav. ITC je ugotovil, da vsi Motorolini androidni telefoni kršijo ta patent in izrekel sankcijo prepovedi njihovega uvoza in prodaje. Ta bo začela veljati čez...

15 komentarjev

ITC: Preliminarna Motorolina zmaga proti Applu

Ars Technica - Patentni spor med Applom in Motorolo je vzplamtel jeseni 2010, ko je Motorola pri dveh okrožnih sodiščih v ZDA in še pred Komisijo za mednarodno trgovino (US ITC) vložila tožbo zoper Apple zaradi domnevnih kršitev 18 patentov. Slednji ni ostal dolžan, ampak je še isti mesec vložil protitožbo. V njej so Motoroli očitali kršitve šestih patentov, ki se nanašajo na tehnologijo Multi-Touch. Sporne naprave so obsegale Droid, Droid 2, Droid X, Cliq, Cliq XT, BackFlip, Devour A555, Devour i1 in Charm.1. ITC je konec tedna izdal preliminarno odločitev, da Motorola ne krši Applovih patentov. Obratni postopek, torej Motorolin zoper Apple, še ni dočakal epiloga; zgodil se bo 23....

8 komentarjev

Prepoved prodaje HTC-jev v Nemčiji pred vrati

IPCom je začasno odredbo za prepoved prodaje HTC-jevih pametnih telefonov dobil že spomladi 2009, zdaj pa je postala pravnomočna. HTC je v vmesnem času stavil na razveljavitev ključnih patentov (skupaj z Nokio), a preprosto ni šlo dovolj hitro.

vir: TechTicker
TechTicker - Münchenski patentni holding IPCom je brez dlake na jeziku najavil, da bodo nemudoma zahtevali umik vseh HTC-jevih pametnih telefonov s prodajnih polic v Nemčiji in to ravno na začetku božično-novoletne nakupovalne sezone. Cilj je precej jasen - izsiliti podpis licenčne pogodbe za kupček patentov, ki jih je IPCom kupil od Boscha, in sledi pomembni zmagi v sodnem sporu s tajvanskim HTC-jem.

IPCom je star nekje štiri leta in vse svoje prihodke (želi) ustvarjati z licenciranjem obsežnega svežnja patentov - čez 1000 njih, registriranih tako v EU, ZDA kot ključnih...

28 komentarjev

HTC izgubil pritožbo zoper Apple

BBC - Tajvanskemu HTC-ju v pravnem boju proti Applu ne gre po načrtih, saj so najprej izgubili v Applovi pritožbi, sedaj pa jim je bila zavrnjena še lastna. Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (US ITC) je julija v preliminarnem postopku odločila, da HTC krši Applove patente, kar so jim Cupertinu očitali v pritožbi pri ITC-ju marca lani. Sedaj pa je ITC zavrnil še HTC-jevo pritožbo, v kateri so lani obtožili Apple kršenja HTC-jevih patentov.

Lanskega maja je namreč HTC odgovoril na marčevski tožbo na sodišču in pritožbo pri ITC, ki ju sproži Apple. V povračilni pritožbi je potem HTC Applu očital, da krši pet patentov in zahteval prepoved prodaje iPoda, iPada in iPhona v ZDA. Odveč je poudariti, da v tako ekstremno odločitev ni verjel nihče razen...

9 komentarjev

HTC pretekli teden kupil patente od Googla, z njimi vložil tožbo zoper Apple

Bloomberg - S poletnih dopustov so se vrnili odvetniki, s čimer je konec zatišja med brezkončnimi patentnimi tožbami. Novo sezono je otvoril je HTC, ki je pretekli teden kupil devet patentov od Googla in jih je sedaj že izkoristil za vložitev tožbe zoper Apple.

Gre za devet patentov, ki jih je Google pred manj kot letom dni kupil od Motorole (štiri), Openwava (tri) in Palma (dva). Prejšnji teden so jih prodali HTC-ju, a podjetji prodaje nista podrobneje komentirali ali razkrili finančnega ozadja.

Nova tožba je nadaljevanje že poldrugo leto starega spora med Applom in HTC-jem. Prvi je lanskega marca vložil tožbo zoper HTC zaradi Androida, na kar je HTC odgovoril lanskega maja. Apple je nato pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC)

64 komentarjev

Nokia vložila novo pritožbo zoper Apple pri ITC

ComputerWorld - Pretekli teden je ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC) posredovala preliminarno odločitev, da Apple ne krši Nokiinih patentov, s čimer je končal postopek iz leta 2009, ki se je nanašal 10 patentov, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WLAN v mobilnih telefonih. Nokia se s tem ne strinja, zato so vložili novi pritožbo pri ITC in tožbo na sodišču v Delawaru, ki pa nista povezani z istimi patenti.

Medtem ko na uradno odločitev ITC v primeru omenjenih 10 patentov še čakamo, čeprav je rezultat poluradno že znan, Nokia v svoji drugi pritožbi Applu očita kršitve patentov, povezanih z večopravilnostjo,...

2 komentarja

ITC: Apple ne krši Nokiinih patentov

Ars Technica - Oktobra 2009 je Nokia vložila tožbo zoper Apple, ker naj bi slednji kršil 10 patentov, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WLAN v mobilnih telefonih. Kmalu zatem je Nokia svojo tožbo stopnjevala tudi s pritožbo pri ameriških Komisiji za mednarodno trgovino (ITC), od katere je zahtevala odredbo o prepovedi prodaje iPhonov v ZDA. Apple ni čakal dolgo, ampak je odgovoril s protitožbo, v kateri so Nokii očitali kršitve Applovih patentov, in pritožbo pri ITC, od katere so zahtevali prepoved prodaje nokij v ZDA.

ITC je pregledal gradivo in odločil (PDF-dokument), da Apple ne krši Nokiinih patentov ter da ni razlogov za...

1 komentar

Motorola toži Apple

TG Daily - Napad je najboljša obramba, zato je Motorola po prejemu tožbe od Microsoftovih odvetnikov hitro spisala svojo tožbo zaradi kršitve patentov, in jo uperila zoper - Apple. Vložili so jo dveh okrožnih sodiščih in še pritožbo pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v njej pa Applu očitajo kršenje Motorolinih patentov Mobility v različnih izdelkih, med njimi MobileMe, App Store, iPhone, iPad, iTouch in računalnikih Macintosh. Gre za 18 patentov, ki se nanašajo na rabo tehnologiji za brezžično povezovanje, kot so WCDMA (3G), GPRS, 802.11 in dizajn antene, je povedal Motorolin podpredsednik Kirk Dailey. Poleg tega patenti pokrivajo še področje pametnih telefonov, in sicer brezžično elektronsko pošto, zaznavo bližine, od lokacije odvisne storitve, sinhronizacijo na več napravah ipd.

Motorola od ITC terja klasiko - preiskavo in izdajo odločbe, ki bi prepovedala uvoz in prodajo Applovih izdelkov, ki kršijo patente. V tožbah pred sodiščema pa Motorola zahteva prenehanje...

12 komentarjev

HTC toži Apple

CNet - Spomnimo, da je Apple marca vložil tožbo zoper tajvansko podjetje HTC, trdeč, da kršijo 20 Applovih patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. Trn v peti so bili androidni telefoni, ki predstavljajo konkurenco iPhonu. Apple je poleg tožbe vložil tudi pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), ki lahko prepovedo prodajo izdelko v ZDA. Včeraj je HTC vrnil udarec s protitožbo.

Apple obtožujejo kršitve petih patentov, ki se navezujejo na mobilno telefonijo, niso pa navedli, katerih točno. Prav tako od ITC zahtevajo prepoved prodaje Applovih iPada, iPoda in iPhona. Jason Mackenzie, podpredsednik HTC-jevega severnoameriškega oddelka, je dejal, da HTC verjame v pošteno konkurenco in inovacije, zato zaradi zaščite svoje intelektualne lastnine nimajo druge izbire, kot da tožijo Apple. Za tem leporečjem se skriva enostavna logika, da morajo na Applovo tožbo odgovoriti z enakimi sredstvi. Kaj bodo odločili sodni mlini, bomo videli.

15 komentarjev