»

Mozilla v Firefox prinaša VPN

Slo-Tech - Mozilla uresničuje napovedi in v svoj brskalnik Firefox prinaša navidezna zasebna omrežja (VPN). Nova storitev se bo imenovala Firefox Private Network in bo na voljo v okrnjeni brezplačni inačici ali v polni plačljivi verziji. Brezplačna inačica nudi 12-urno uporabo VPN-ja na mesec, ki jo dobimo v obliki 12 enournih kuponov. Po drugi strani pa za pet dolarjev na mesec dobimo možnost uporabe VPN ves čas, kar lahko počnemo s petih naprav. Uporabljal se bo protokol Wireguard (in ne na primer IPsec ali OpenVPN).

Strežnike za to plačljivo storitev zagotavlja švedski odprtokodni VPN Mullvad, medtem ko bo brezplačna verzija tekla prek Cloudflara. Na voljo bo 30 držav, v katere se bomo z VPN lahko virtualno "preselili". Za zdaj podpirajo Windows 10, Android in Chromebooke, kmalu pa sledi še podpora za iOS. MacOS in Linux bosta sledila še malce kasneje. Kdor ima ustrezen sistem, se lahko prijavi v čakalno vrsto za povabilo v beta verzijo. Sprva bodo na vrsti Američani.

Pri uporabni VPN je...

34 komentarjev

Iran ugasnil internet

Slo-Tech - Medtem ko v Iranu divjajo protesti, ki jih je sprožila podražitev cen bencina, so oblasti ugasnile internet, da bi jim otežile povezovanje. Sprva so se pojavljanje manjše težave in upočasnitve pri dostopu, od sobote popoldne pa je internet skoraj v celoti nedosegljiv. To v državi, ki ima 80 milijonov uporabnikov, ni enostavno storiti. Kitajska je internet namenoma organizirala tako, da ga zlahka cenzurira in ugasne, drugod pa enega stikala za izklop preprosto ni. Toda ker jim je to vseeno precej dobro uspelo, so prebivalci besni.

To je največja prekinitev dostopa do interneta v Iranu doslej. Trenutno ima država le pet odstotkov normalne povezljivosti, kar je glede na velikost države in število prebivalcev tudi globalno eden največjih internetnih mrkov. Po poročanju NetBlocksa so iranske oblasti potrebovale 24 ur, da so uspele v celoti ugasniti internet. Ker Iran nima enotnega ozkega grla, so morali to koordinirati z več ponudnika dostopa do interneta. Internet je namreč narejen...

36 komentarjev

Mozilla bi v Firefoxu prodajala VPN

Mozilla.org - Mozilla se pripravlja, da bo v svojem brskalniku Firefox uporabnikom ponudila storitev navideznega zasebnega omrežja (VPN). Storitev, ki bo sprva na voljo le uporabnikom v ZDA, ne bo zastonj. Mozilla želi z 10-dolarsko mesečno naročnino monetizirati svoj brskalnik, kar so v preteklosti že poizkušali (z zgodbami v Pocketu).

VPN bodo začeli ponujati v sredo. V ta namen so se povezali s švicarskim ponudnikom ProtonVPN, ki ga poznamo tudi po zasebnih e-poštnih predalih ProtonMail. ProtonVPN je znan po svojem spoštovanju anonimnosti, saj ne shranjuje nobenih podatkov o uporabniški aktivnosti....

81 komentarjev

Kitajska operaterjem naročila blokado VPN-jev

Bloomberg - Kitajska vztraja pri zaostrovanju cenzure na internetu, saj bodo domačim uporabnikom povezovanje v internet prek navideznih zasebnih omrežij (VPN) onemogočili 1. februarja prihodnje leto. Takšna navodila so dobili operaterji, ki so jih sicer že v začetku leta seznanili s prihajajočimi spremembami, a tedaj še brez točnih datumov. VPN je na Kitajskem eden način za dostop do interneta brez cenzure.

Konec januarja je Kitajska napovedala, da bodo morali ponudniki VPN-jev odslej pridobiti posebna dovoljenja, da bodo smeli svoje storitve ponujati na Kitajskem. VPN-je na Kitajskem uporabljajo podjetja, ki jih potrebujejo za normalno poslovanje in imajo za to posebna dovoljenja, ter tehnološko pismeni domači uporabniki, česar pa kitajske oblasti ne odobravajo....

28 komentarjev

Netflix bo preganjal VPN in druge trike

Slo-Tech - Netflix je od minulega tedna sicer na voljo skoraj po celem svetu, a to ne pomeni, da lahko povsod gledamo vse vsebine. Dostopnost je še vedno geografsko omejena, zato nekateri uporabniki kljub uradni dostopnosti Netflixa v njihovi državi še vedno vztrajajo pri uporabi posredniških strežnikov ali navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki so bili pred širitvijo Netflixa edini način za dostop. Netflix je uradno sicer nasprotoval tovrstnemu goljufanju, a so ga potihoma tolerirali. To se ima spremeniti, so zapisali v uradni izjavi.

Zavedajo se, da vse vsebine niso dostopne povsod, kar predstavlja omejitev na poti k cilju, ki je postati globalna televizija. Ovire niso tehnološke, temveč pravne, zato Netflix tu čudežev ne more delati. Pogajanja pač...

52 komentarjev

Netflix preizkuša blokiranje VPN

TorrentFreak - Sodeč po izkušnjah uporabnikov, je Netflix pričel preizkušati različne taktike za omejevanje uporabe VPN pri dostopu do vsebin, ki v državi uporabnika Netflixa niso dostopne. Čeprav je ta "luknja" znana dlje časa, doslej Netflix ni blokiral tovrstnega dostopa (dasiravno ga niso ravno vzpodbujali). To se spreminja.

VPN oziroma navidezna zasebna omrežja so med uporabniki interneta priljubljena, ker omogočajo spremembo IP-naslova, ki ga vidijo obiskani strežniki. Četudi se nahajamo v Sloveniji, lahko z uporabo ameriškega VPN-ja dobimo navidezni IP-naslov, ki pripada ZDA. To je uporabno pri storitvah za streaming, ki so regionalno omejene. (VPN imajo seveda še druge...

55 komentarjev

Hulu blokira dostop prek VPN

TorrentFreak - Priljubljena spletna stran Hulu, ki omogoča ogled vsebin ameriških filmskih studijev in televizijskih hiš, je že od nekdaj omejena na ameriško in japonsko občinstvo. Razlogi so pravne narave, praktično pa je to izvedeno z omejitvijo ogleda na ameriške in japonske IP-naslove. Ljudje iz drugih držav so si zato pomagali z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN). Sedaj je Hulu to onemogočil.

Uporabe VPN Hulu sicer uradno ni nikoli podpiral, a je tovrsten dostop deloval. Ta teden pa je Hulu začel blokirati dostop z vseh VPN-jev, ki jih poznajo. Trenutno so že blokirali IP-naslove vseh večjih ponudnikov VPN. Omejitve seveda veljajo za vse, tudi za ameriške uporabnike, ki bi želeli uporabiti VPN.

Tu pridemo do druge točke, saj je pridobitev...

13 komentarjev

Iran v pričakovanju volitev onemogočil VPN

Reuters - Kot piše Reuters, je Iran začel blokirati uporabo večine navideznih zasebnih omrežij (VPN), ker naj bi bila večidel namenjena izogibanju internetnemu filtru oziroma cenzuri, ki se jo trudi vzpostaviti režim. Trenutno je namreč v Iranu nemogoče dostopati do številnih zahodnih strani (Skype, Facebook, Twitter), a so se iznajdljivi uporabniki interneta temu lahko uprli tako, da so uporabljali dostop prek tujih VPN. Odslej to ne bo več možno.

Ramezanali Sobhani-Fard, vodja parlamentarnega odbora za telekomunikacije, je povedal, da so zaprli vsa vrata (ports), ki jih za povezave potrebujejo VPN. Tudi uporabniki potrjujejo, da je dostop nemogoč. Odslej je možna le uporaba legalnih in registriranih, torej od vlade odobrenih, VPN-povezav. Kot je vlada napovedala že januarja, je mogoče dobiti...

66 komentarjev

Iran nadaljuje odklapljanje z interneta

Reuters - Iran misli povsem resno z načrti o uvedbi nacionalnega omrežja, ki bo nadomestilo mednarodni internet, o čemer smo poročali avgusta. Ko so nekaj podobnega napovedovali lansko leto, jim nihče ni verjel, a nacionalno omrežje je medtem postalo resničnost.

Včeraj zvečer je namreč iranska vlada sporočila, da bo v prehodnem obdobju do nadaljnjega onemogočila dostop do Googla in Gmaila. CNET poroča, da imajo vladne službe in druge javne službe že dostop do nacionalnega intraneta, priklop celotnega prebivalstva pa se bo zgodil kmalu. Takrat bo postal celoten mednarodni internet nedostopen.

V Iranu je že sedaj cenzura huda in večina tujih spletnih strani ni dostopna, omejujejo pa tudi uporabo posredniških strežnikov in navideznih zasebnih...

20 komentarjev

Iran se bo odklopil od interneta

The Telegraph - Očitno so računalniški napadi na Iran s Stuxnetom, Flamom in Madijem dosegli namen, saj se bo Iran izoliral od interneta. Njihov namen je bil sicer sabotiranje jedrskega programa in vohunjenje, kar jim je v veliki meri uspelo, sedaj pa ima iranska vlada vsega dovolj in bo internet izključila. Tako je potrdil iranski minister za telekomunikacije Reza Taghipour, ki je napovedal vzpostavitev alternativnega omrežja.

Povedal je, da so iranske obveščevalne službe in vlada na spletu ranljive, ker ga kontrolirajo ena ali dve Iranu sovražni državi. Zaradi tega so začeli graditi domači intranet, ki bo nadomestil mednarodni internet v prihodnjih 18 mesecih. Prva faza projekta se bo začela že prihodnji mesec, ko bodo z interneta izključili...

30 komentarjev

Iran pričel z obsežnim blokiranjem interneta in Tor omrežja

Javni del Tor omrežja v sliki

Slo-Tech - Kot poročajo na poštnem seznamu uporabnikov in operaterjev proticenzurnega in anonimizacijskega omrežja Tor, je Iran v zadnjih 48 urah pričel z obsežnim blokiranjem dostopa do interneta. Kot kaže, trenutno blokirajo že skoraj ves SSL/TLS šifriran promet (prve analize sicer kažejo, da iranski cenzorji uporabljajo DPI in ne IP:port filtrov), posledično pa to lahko pomeni, da bodo iranske oblasti morda uspele blokirati dostop do interneta tudi med 50.000 do 60.000 Tor uporabnikom iz Irana (da, uporaba Tor omrežja je v Iranu ena redkih možnosti za neoviran dostop do spleta).

Kot poročajo nekateri uporabniki iz Irana, oblasti blokirajo tudi ssh, posledično pa poslovno škodo trpijo tudi iranska podjetja, ki ne morejo do svojih strežnikov in...

20 komentarjev

Iran na smrt obsodil ameriškega razvijalca iger zaradi žaljive igre

Hekmati je leta 2004 kot marinec služil v Iraku

vir: The New York Times
The New York Times - V Iranu so na smrt obsodili ameriškega programerja Amirja Mizro Hekmatija, ker naj bi vohunil za ZDA. Hekmati, ki je arabskih korenin, a je rojen v Arizoni, je šel lanskega avgusta obiskat svojo družino v Iran. Tam so ga aretirali zaradi suma vohunjenja proti Iranu za ZDA in nekaj mesecev po aretaciji v enodnevnem sodnem procesu obsodili na smrt. Hekmati ima 20 dni časa za pritožbo, preden bo sodba postala pravnomočna.

Hekmati je bil sprva marinec, kasneje pa je prestopil k razvijalcu računalniških iger podjetju Kuma. Tam je delal pri razvoju več iger, med drugim War. Gre za serijo iger, ki so bile izdane v angleščini in tudi arabščini, perzijščini in urduju za arabski trg. V tej igri se ena izmed misij imenuje Assault on Iran in od igralca zahteva vstop v...

48 komentarjev

Pakistan uvedel filtriranje obscenih besed v sporočilih

Guardian - Pakistanski urad za telekomunikacije (PTA) je mobilnim operaterjem naložil, da v naslednjih sedmih dneh uvedejo filtriranje besedilnih sporočil, ki vsebujejo neprimerne in obscene besede ali besedne zveze. Poleg tega bodo morali mesečno PTA dostaviti poročilo o številu sporočil, ki so jih na podlagi uredbe blokirali. PTA je v ta namen pripravil seznam približno 1600 besed oziroma besednih zvez, ki se ne bodo smele pojaviti v dostavljenih sporočilih. Od tega jih je dobrih tisoč v angleščini (seznam je pobegnil tudi na internet in predstavlja zanimiv izvleček vulgarne angleščine), preostanek pa v drugem uradnem jeziku Pakistana

22 komentarjev

Iran bo blokiral VPN

Slo-Tech - Zaradi stroge cenzure interneta v Iranu uporabniki uporabljajo navidezna zasebna omrežja (VPN), da lahko brskajo tudi po straneh, ki jih uradni filter ne prepušča. S povezavo prek na primer ameriškega VPN se zdi, kakor da strani obiskujejo iz ZDA, medtem ko je povezava med ameriškim strežnikom in iranskim odjemalcem šifrirana. Tako se hkrati izognejo omejitvam strani, ki servirajo drugačno vsebino za ZDA in Iran, ter preprečijo prisluškovanje iranskih oblasti prometu.

To bo sedaj bistveno težje izvedljivo, saj so v Iranu začeli blokirati dostop do vrat, ki se uporabljajo za vzpostavljanje povezav VPN. Iranski minister za telekomunikacije Reza Tagipour je povedal, da je uporaba VPN v nasprotju z iransko zakonodajo, zato je ne bodo več dovoljevali. Tehnično je povsem onemogočiti VPN sila...

8 komentarjev

Iran želi nacionalni internet

The Wall Street Journal - Iranske oblasti so napovedale, da bodo v državi uvedle nov, nacionalni internet, ki bo sprva deloval vzporedno z globalnim internetom, kasneje pa naj bi ga v celoti nadomestil. S tem želijo zaustaviti prodor zahodnih idej v Iran, ki jih je ajatola Homeini že označil kot mehko vojno. Kmalu naj bi bilo na nacionalni internet priključenih 60 odstotkov gospodinjstev in podjetij, v dveh letih pa se bo razširil po celotni državi.

Iranski minister za ekonomijo je povedal, da bo novi internet v skladu z muslimanskimi etičnimi nazori. Sprva bo deloval vzporedno z globalnim internetom, do katerega bodo dostop obdržali ministrstva, velika podjetja in banke, kasneje pa ga bo v celoti zamenjal v Iranu in drugih muslimanskih državah.

Težko si...

23 komentarjev

Hulu blokira VPN-je

Slo-Tech - Pretekli teden smo pisali, da največji ameriški ponudnik televizijski vsebin na spletu Hulu odstopa od modela popolne brezplačnosti. Na Slovence to pretiranega vpliva ne bo imelo, saj je Hulu tako ali tako omejen le na ameriške naslove. Kljub omejitvi pa je dostop od drugod mogoč prek, recimo, v ZDA lociranega VPN.

To vedo tudi pri Huluju, zato so začeli počasi čistiti tudi to luknjo. Sprva so blokirali brezplačne VPN-je, kot je Hotspot Shield, sedaj pa so odrezali dostop še uporabnikom Witopie. To ni nek brezplačen polizdelek, temveč plačljiva (40 do 60 dolarjev mesečno) rešitev, ki v zameno nudi hitrejše, varnejše in zanesljivejše delovanje. Pred dobrim mesecem je Witopia celo predstavila svoj izdelek CloakBox za nevešče uporabnike, ki je bil v resnici usmerjevalnik (router), ki je avtomatično povezal vse priključene naprave na internet prek njihovega ameriškega VPN. Ena izmed oglaševanih prednosti (kar je verjetno spodbodlo Hulu, da ukrepa) je bilo prav spremljanje Huluja v...

46 komentarjev

Tor omrežje pomaga Irancem v boju proti cenzuri in omejevanju komunikacij

Slo-Tech - Po tem, ko so v Iranu po volitvah razglasili zmago dosedanjega predsednika Ahmadinejada, so nasprotniki dosedanjega in novega predsednika svetovno javnost pričeli obveščati o nepravilnostih v volilnem postopku, pojavili pa so se tudi dokumenti, ki dokazujejo, da je rezultat volitev zelo verjetno ponarejen.

Iranske oblasti so proti protestnikom pričele z represijo ter omejevanjem dostopa do spleta in ostalih komunikacij. Ker so protestniki objavili precej video posnetkov in fotografij policijskega nasilja in ubitih protestnikov, so iranske oblasti že blokirale Facebook in YouTube.

Kot eno izmed sredstev proti blokadi interneta pa Iranci uporabljajo tudi proticenzurno in anonimizacijsko omrežje Tor.

Sicer obstaja možnost, da iranske oblasti omejijo dostop do glavnega Tor imenika (in s tem do vhodnih točk Tor omrežja), vendar ima Tor rešitev tudi za to težavo. Rešitev so tim. mostovi (ang. bridge relays). Gre za vstopne točke v omrežje Tor, ki niso objavljene v glavnem Tor...

16 komentarjev