»

Sonyjeva navidezna resničnost Morpheus leto dni pred izidom že osupljiva

The Verge - Sony je na Game Developers Conference v San Franciscu pokazal napredek, ki so ga v zadnjem letu ustvarili na projektu Morpheus. Razvoj bo trajal še leto dni in končni izdelek pričakujemo v prvem polletju 2016. O ceni še ni podatkov.

Znano je, da bo imel Morpheus OLED-zaslon s frekvenco osveževanja 120 Hz in ločljivostjo 1920 x 1080. Zaslon meri 5,7 palca in omogoča 100-stopinjsko vidno polje. Človeški periferni vid gre sicer vse do 180 stopinj, a je na skrajnih mejah že izjemno neobčutljiv na podrobnosti. Zato je 100 stopinj dober kompromis med ceno ter uporabniško izkušnjo. Hkrati ima naglavni komplet devet senzorjev LED, ki pokrivajo celoten prostor (360 stopinj) in omogočajo sledenje uporabnikovim gibom. Iger za Morpheus še ni, so pa...

5 komentarjev

Samsung pripravlja serijo Galaxy A

3D model modrega Galaxy A5

vir: Android Central
Android Central - Po vzoru mobilnega telefona Galaxy Alpha Samsung kot kaže pripravlja novo družino mobilnikov, ki bodo za izdelavo uporabljali nekoliko dražje, boljše materiale. Samsung je sicer zadnja leta prisegal predvsem na plastično konstrukcijo, ki ni imela veliko zagovornikov med poznavalci zaradi svojega cenenega občutka (pri Samsungu so se potrudili in uporabili res ceneno plastiko). Nedavno so predstavili mobilnik Galaxy Alpha, ki sicer ne uporablja pretirano pretresljivih specifikacij pri strojni opremi, a zato uporablja boljše materiale. Okvir je aluminijast, zadnji pokrov je sicer še vedno plastičen, a plastika ni tako cenena in ni več gladka, diagonala je nekoliko manjša, le 4,7-palčna, itd. Sama strojna oprema se je...

6 komentarjev

3DMark zaradi goljufanja izbrisal šest HTC-jev in Samsungovi naprav

Futuremark - Proizvajalec priljubljenega programa za merjenje hitrosti oziroma benchmarka 3DMark je včeraj presenetil s precej radikalno potezo, ko so iz vseh uradnih lestvic črtali dosežke nekaterih HTC-jev in Samsungovih naprav, med njimi HTC One, HTC Mini, Samsung Galaxy Note (Exynos 5 Octa) idr. Razlog je preprost; proizvajalci so goljufali.

Benchmarki so resna stvar, ki ne služi le napenjanju mišic in hvalisanju, temveč je mnogokrat tudi pomembna informacija pred nakupom. In benchmarki nimajo smisla, če nimajo vsi tekmovalci enakih pogojev. Intel se je to pri ARM-jih naučil na lastni koži, ko so ga razkrinkali pri potvarjanju rezultatov. Tudi Samsungov S4 ne dela povsem odkrito, saj čip samo pri poganjanju vnaprej vpisanih aplikacij dvigne takt GPU in vsili uporabo močnih štirih jeder v CPU-ju. To ni...

44 komentarjev

Samsung pripravlja 3D pomnilnik: V-NAND

Pot to V-NAND-a

vir: AnandTech
AnandTech - Manjšanje proizvodnega procesa že pod 20 nm je skupaj z zapisovanjem več bitov v eno celico omogočilo, da so SSD-ji v vsega nekaj letih postali izredno dostopni. A prav ta tehnologija, ki omogoča nižjo ceno, obenem zahteva daljše programabilne čase (to znižuje hitrost) in močno zniža vzdržljivost posamezne celice. V industriji se govori, da bomo pri klasičnih NAND pomnilnikih videli še eno manjšanje med 10 in 20 nm, morda dve, potem pa bomo tehnološko rezervo izkoristili. Proizvajalci seveda ne počivajo, saj razvijajo alternativne tehnologije, ki bodo omogočile nadaljevanje Moorovega zakona, tako z izboljšavami klasičnega NAND-a (preverjanje napak celice, pomnjenje le-teh in njihovo...

82 komentarjev

CyanogenMod 9 (aka Android 4.0 ICS) na voljo za Nexus S

Extremetech - Prve pridobitve iz nedavne objave izvorne kode za Android 4.0 Ice Cream Sandwich so že na voljo. Kot poroča ExtremeTech, je razvijalcu Koushiku "Koush" Dutti po napornem tednu dni uspelo pognati Ice Cream Sandwich na Nexusu S. Podprte so že vse večje novosti, tudi Google Wallet in nastavljanje omejitev prenosa podatkov.

To sicer ni prvi ICS custom rom za Nexusa S, vendar naj bi za razliko od minuli teden izdanega Kwibootovega roma deloval bistveno bolj tekoče in brez zatikanj.

Večjih hroščev v trenutni Alpha 11 različici naj ne bi bilo in jo že priporočajo za osebno rabo, resni uporabniki pa raje počakajte na izid CM 9 v začetku prihodnjega leta. Kot je zdaj že v navadi, je mod že rootan, brez vsakršnega bloatware-a in in z nameščenim ROM Managerjem,...

67 komentarjev

Samsung Galaxy Nexus

Še vedno ostaja precej droidov s starejšimi različicami.

vir: CNet
CNet - Danes zgodaj zjutraj sta Google in Samsung predstavila dolgo pričakovani telefon Samsung Galaxy Nexus (prej znan kot Google/Samsung Nexus Prime) s podporo za naslednjo različico Androida, Ice Cream Sandwich.

Najava bi morala biti že prejšnji teden na sejmu CTIA v San Diegu, a so jo potem predstavili za teden dni, iz spoštovanja Steva Jobsa. Nova napoved je bila objavljena kar na sveže registriranem twitter računu @android, ki ga je Google očitno uspel pridobiti...

72 komentarjev

Nov Nexus Prime prestavljen

CNet - Ta teden bi morala Samsung in Google na CTIA predstaviti težko pričakovani nov androidni telefon, Galaxy Nexus oziroma po novem Nexus Prime. Samsung je objavil, da se to ne bo zgodilo. Izdelki se v računalništvu mnogokrat zamikajo, ker še niso dokončani ali razhroščeni, a to pot je za zamik kriv nekdo drug. Razlog je Steve Jobs.

V Samsungu so mnenja, da tako hitro po smrti Applovega očeta ni primeren čas za predstavitev novega telefona. Kdaj točno bo novi pametni telefon, ki je ena izmed najbolje varovanih skrivnosti, saj o njem v javnost pricurljalo zelo malo informacij, predstavljen, Samsung še ne ve. Trenutno se o specifikacijah predvideva, da vključujejo procesor z 1,2 GHz, 1 GB...

23 komentarjev

Samsung pripravlja veliko, ukrivljeno novost

AnandTech - Čeprav še ni potrjeno, je najbolj verjetno ime tretjega člana družine Nexus Nexus Prime. Nekaj malega podatkov o prihajajoči Samsungovi napravi smo že ujeli, mnogi pa predvidevajo, da gre prav za Nexus Prime. Če povežemo vse napovedi, se te precej lepo poklopijo. Nedavno smo tako slišali poročila o napravi z Androidom, ki bo uporabljala zaslon z ločljivostjo 1280 x 720 pik, katere izdelovalec naj bi bil prav Samsung. Govorilo se je o diagonali okrog 4,5 palcev, kar se sklada s tokratno napovedjo. Samsung je namreč objavil videoposnetek, kjer poudarjajo prednosti združevanja dveh stvari, npr. mleka in piškotkov, kave in časopisa, reklamo pa so zaključili z logotipoma Samsunga in Googla.

Od tod razlog za povezovanje Samsunga z naslednjo...

56 komentarjev

Starcraft II zamuja

Starcraft II

vir: Wikipedia
TG Daily - CEO Activision Blizzarda, Robert Kotick, je potrdil, da bo Starcraft II zamudil jesenski izid. Po novem bo izšel šele v letu 2010, podobno kot Singularity. Vseeno letošnja jesen ne bo dolgočasna, saj samo Activision Blizzard pripravlja veliko bero izidov, kot so npr. novo nadaljevanje Call of Duty (Modern Warfare 2), Guitar Hero 5, DJ Hero, Band Hero, leto pa seveda ne bi bilo popolno brez še enega nadaljevanja Tony Hawk franšize, Tony Hawk: Ride.

Poleg obetajoče bližnje prihodnosti pa so pri Activision Blizzardu navdušeni tudi nad nedavno preteklostjo. V času ekonomske negotovosti se je njihov marketinški delež v Severni Ameriki in v Evropi celo povzpel, z lanskih 9,9 % na 12,7 %....

29 komentarjev

Samsung pripravlja 16 GB DDR3 pomnilniške module

TG Daily - Samsungu se je prehod na 50 nm proizvodni proces izredno obrestoval, saj je manjši proizvodni proces zmanjšal porabo energije.

Tako kljub podvojeni velikosti v primerjavi s starejšimi čipi novi dvogigabitneži porabijo prek 40% manj energije. Zaradi manjše porabe in manjšega formata samega jedra pa je mogoče tudi pakiranje dveh jeder v en čip, kar prinese blagodejne rezultate za strežnike.

Za te bo največja ponujena velikost enega pomnilniškega modula kar 16 GB, za nas običajne smrtnike pa bodo verjetno bolj zanimive palčke s kapaciteto do 8 GB (na voljo pa bodo tudi 16 GB).

Prenosniki se bodo morali zadovoljiti z le štirimi gigabajti na modul. Poleg tega so čipi sposobni delovanja tudi pri le 1,35 voltih, kar prinese dodatne energijske prihranke.



Dandanes so 8 gigabajtni moduli izredno redki, DDR2...

38 komentarjev

Firefox 3 Release Party 2008 v Kiberpipi

Firefox 3 Release Party 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Izid nove različice najbolj popoularnega odprtkokodnega spletnega brskalnika Firefox 3 se naglo bliža in ob tej priložnosti Kiberpipa in Društvo študentov informatike pripravljata veliko zabavo!

Na programu pa ne bo "le" zabava, temveč se bo marsikaj dogajalo že pred tem. Dogodek bo potekal v torek, 24. junija 2008, v Kiberpipi. Ob 11. uri se prične z novinarsko konferenco, od 15. ure dalje poskrbljeno za niz zanimivih predavanj, tako z gosti z Mozille (zagotovo med drugim ne smete zamuditi keynote-a Tristana Nitota, predsednika Mozilla Europe) kot drugimi. Vrhunec dneva bo seveda zabava od 21. ure dalje, kjer bo čas za sprostitev in klepet ob ritmih DJa. Poskrbljeno bo za obilico pijače in jedače, seveda ne bo manjkalo priložnosti za druženje, mreženje in spoznavanje.

Vse novosti o dogajanju in...

36 komentarjev

Samsung pripravlja 19-palčne prenosnike

AnandTech - Kot ste najbrž razbrali že iz naslova, bodo na trg kmalu prišli prenosniki, za eno stopničko večji od sedanjih s sedemnajstinčnimi zasloni. Opremljeni bodo z dokaj kvalitetnim ekranom, zmožnim prikazovati ločljivost 1680 x 1050, njegov kontrast bo 600:1, odzivni čas pa samo 10 ms. Razen podatkov o zaslonu, ki bi naj bil celo odstranljiv in opremljen s pretvornikom za priklop na DVI, ni znanega kaj veliko - govori se le, da bosta v tem goljatu tiktakala centralni in grafični procesor iz tekočih trakov Intela ter nVidie.


Izvirno novico novico sem zasledil na Anandtechu, izvira pa z Laptop Logic.

44 komentarjev