»

Al Gore in James Bell zapuščata Apple

Slo-Tech - Applov upravni odbor je ena izmed najstabilnejših skupin, kjer se le redko menjajo člani, običajno eden po eden ob upokojitvi pri 75 letih. To pot ga zapuščata kar dva vidna posameznika, kar je redek dogodek. Al Gore in James Bell sta dosegla starostno mejo, ko ne moreta več kandidirati za nov mandat. Al Gore se je odboru pridružil davnega leta 2003, ko iPhone sploh še ni obstajal, Bell pa leta 2015, potem ko je nekaj časa vodil Boeing in bil precej časa tudi njegov finančni direktor.

V upravni odbor bo sedaj verjetno izvoljena Wanda Austin, ki je bila tudi izvršna direktorica Aerospace Corp. Na skupščini, ki bo 28. februarja, bodo o njej glasovali lastniki podjetja. Zanimivo je, da v odboru vseeno ostaja 76-letni Ronald Sugar, saj je "pridobil poglobljeno znanje o podjetju". Videli bomo, kaj se bo zgodilo s predsedujočim odboru Arthurju Levinsonu, ki bo 75 let dopolnil prihodnje leto. Applov upravni odbor sicer sestavljajo še Tim Cook (izvršni direktor), Alex Gorsky (nekdanji...

0 komentarjev

Po prodaji Yahooja se Mayerjeva poslavlja

Slo-Tech - Po pričakovanjih si bosta morala trenutna izvršna direktorica Yahooja Marissa Mayer ter soustanovitelj in član upravnega odbora David Filo posloviti. Preostanek podjetja, v katerem bo v resnici le še delež v Alibabi in Yahoo Japan, imenovalo pa se bo Altaba, bo vodil Thomas McInerney, ki je od leta 2012 član upravnega odbora. Pred tem je bil finančni direktor v IAC/InterActiveCorp. Predsednik Altabe pa postaja Eric Brandt, ki se je podjetju pridružil lani, pred tem pa je bil finančni direktor v Broadcomu. Vse to se ima zgoditi po prodaji Verizonu, ki bo očitno izpeljana, čeprav je ob zadnjih razkritij vdorov v Yahoo tudi to postalo negotovo. Na koncu bo edina posledica 350 milijonov dolarjev nižja kupnina.

Za Melisso Mayer bo vseeno dobro poskrbljeno. Dobila...

20 komentarjev

Zaradi vdora odstopil izvršni direktor Targeta

Forbes - Zaradi hekerskega vdora v računalniški sistem tretje največje ameriške trgovske verige Target, v katerem so napadalci uspeli pridobiti več kot 40 milijonov številk kreditnih kartic in 70 milijonov osebnih podatkov strank in povzročili več milijonov dolarjev škode, je danes odstopil Targetov izvršni direktor Gregg Steinhafel.

Iz podjetja so sporočili, da so po dolgih pogovorih ugotovili, da je čas za zamenjavo za krmilom podjetja. Steinhafel zato odstopa z vseh svojih funkcij, tj. mesta izvršnega direktorja, predsednika podjetja in predsednika upravnega odbora. Vodenje podjetja bo začasno prevzel dosedanji finančni direktor John Mulligan, upravni odbor pa bo vodila Roxanne S. Austin, ki je njegova članica. Novega...

3 komentarji

Chris Beard novi vodja Mozille

Mozilla.org - Po fiasku, ki si ga je Mozilla privoščila z imenovanjem Brendana Eicha na mesto izvršnega direktorja in njegovim hitrim odstopom zaradi financiranja kampanje proti istospolnih porokam leta 2008, so pri izdelovalcu Firefoxa poiskali novega vodjo. To funkcijo prevzema Chris Beard, ki je bil doslej tržni direktor in član upravnega odbora. Na položaju bo le vršilec dolžnosti, dokler ne najdejo pravega naslednika.

Beard, ki je diplomiral iz ekonomije in biokemije ter kasneje pridobil MBA, je v Mozilli zaposlen že deset let, pred tem pa je služboval v Hewlett-Packardu in Sunu. To pomeni, da je bil Beard v Mozilli zaposlen že pred izidom Firefoxa 1.0, kar predstavlja dolgo kilometrino. Od začetka je bil zadolžen za vodenje...

14 komentarjev

Scott Thompson nov Yahoojev izvršni direktor

AllThingsD - Lanskega septembra je upravni odbor Yahooja razrešil tedanjo izvršno direktorico Carol Bartz, ker ni uspela poživiti podjetja ter povečati njegovega tržnega deleža in dobička, za kar je bila na položaj imenovana. Vršilec dolžnosti izvršnega direktorja je postal finančni direktor Timothy Morse, Yahoojev upravni odbor pa se je lotil težavnega postopka iskanja novega šefa.

Iskanja so se lotili počasi, saj so želeli prej ugotoviti, kaj od podjetja sploh...

3 komentarji

Za Yahoo se zanima kitajska Alibaba

ZDNet - Pojavljajo se novi in novi snubci za Yahoo, v katerem se prah po razrešitvi Carol Bartz še ni polegel in tako še vedno nima izvršnega direktorja s polnimi pooblastili. Po začetku razmišljanj o prodaji podjetja in spogledovanju z AOL-om je naslednji v vrsti potencialnih snubcev Alibaba. Izvršni direktor Jack Ma je namreč povedal, da se zelo zanimajo za prevzem in da bi ga logistično tudi bili sposobni izpeljati.

Yahoo ima že nekaj v lasti 40 odstotkov kitajskega podjetja Alibaba, ki ga je Ma že nekajkrat poizkusil odkupiti nazaj, a ga Yahoo ni želel prodati. Ta bi pri sedanjih vrednotenjih znašal dve tretjini Yahoojeve vrednosti - Alibaba je vredna okoli 32 milijard dolarjev, Yahoo pa...

0 komentarjev

HP-jevemu šefu so dnevi šteti

Meg Whitman

Bloomberg - Kot kaže, so zaradi slabih poslovnih rezultatov in nezadovoljstva delničarjev izvršnemu direktorju Hewlett-Packarda Leo Apothekerju dnevi šteti. Upravni odbor naj bi se že dogovarjal z Meg Whitman, nekdanjo Ebayjevo izvršno direktorico in sedanjo predsednico HP-ja, da prevzame njegovo mesto.

Delničarji in upravni odbor so nezadovoljni zadnjimi organizacijskimi rošadami in odprodajami. Ukinitev telefonov in tabličnih računalnikov z webOS ter načrtovana...

6 komentarjev

Yahoo razmišlja o prodaji, potencialni kupec AOL

Ars Technica - Po razrešitvi zdaj že nekdanje Yahoojeve izvršne direktorice Carol Bartz in javnemu pranju umazanega perila Yahoo še vedno nekako ne ve, kaj bi. Čeprav je trenutni vršilec dolžnosti izvršnega direktorja kar finančni direktor, iskanje novega vodje ni visoko na prioritetnem seznamu upravnega odbora.

Preden imenujejo novega izvršnega direktorja, želijo v upravnem odboru razčistiti, kaj bi bila pravilna strategija za podjetje v prihodnosti - omenja se tudi možnost prodaje celotnega podjetja ali pa razprodaje po delih. Da gre za zelo realno možnost kaže tudi zadnja poteza, ko so začeli iskati investicijske banke, ki bi jim pomagale pri iskanju potencialnih kupcev.

Eden izmed njih naj bi bil po neuradnih podatkih AOL, ki ima...

3 komentarji

Vihar v Yahooju po razrešitvi Bartzove

CNet - Razrešitev Carol Bartz s položaja izvršne direktorice Yahooja ni minila mirno, kot bi si vodilni v Yahooju želeli, ampak je povzročila pravcati vihar. Začela ga je kar Bartzova, ki je bila že prej znana po svoji neposrednosti, ki je poklicala Fortune in podala ekskluzivni intervju o razrešitvi.

V torek je bila v New Yorku, ker je imela za sredo načrtovano predavanje na Citigroupovi tehnološki konferenci. V torek ob 18. uri je poklicala Yahoojevega predsednika Royja Bostocka, kot je bila dogovorjena, ta pa je začel po telefonu brati napisan pravniški dokument, s katerim jo je obvestil o razrešitvi. Imela je dve uri časa, da se odloči, ali bo odstopila prostovoljno ali pa jo bodo razrešili. To je Bartzovo tako...

21 komentarjev

Carol Bartz razrešena s položaja izvršne direktorice Yahooja

Carol Bartz

vir: The New York Times
The New York Times - Včeraj je Yahoojeve zaposlene in njegove delničarje presenetila novica, da je bila izvršna direktorica Carol Bartz, ki je položaj zasedala od januarja 2009, razrešena. O novici je svoje zaposlene obvestila po kratki elektronski okrožnici, v kateri je zapisala, da ji je informacijo o prenehanju delovnega razmerja po telefonu sporočil predsednik upravnega odbora Yahooja.

Prva namigovanja, da Yahoo potihoma išče novega izvršnega direktorja, so se pojavila že junija, a jih je Yahoo odpisal kot smešna in neosnovana. Tri mesece pozneje so se uresničila.

Ko je Bartzova nastopila položaj, je njena naloga obsegala revitalizacijo podjetja, povečanje dobička in vrnitev na pota...

12 komentarjev

Western Digital kupuje Hitachi

The New York Times - Western Digital je danes objavil, da bo prevzel Hitachi Global Storage Technologies, za kar bodo odšteli 4,3 milijarde dolarjev. Od tega bodo 3,5 milijarde plačali v gotovini, preostanek pa z WD-jevimi delnicami. Za prevzem, ki sta ga že odobrila upravna odbora obeh podjetij, tako da bo končan v tretjem četrtletju tega leta, če bodo varuhi konkurence dali zeleno luč za prevzem, se bo WD zadolžil za 2,5 milijarde dolarjev.

Z nakupom si bo Western Digital utrdil svojo prisotnost na trgu trdih diskov in drugih enot za shranjevanje podatkov. Izvršni direktor WD-ja John Coyne je v izjavi za javnost zapisal, da ta korak prinaša nekaj pomembnih prednosti - več razvoja in raziskav, inovacije in razširitev širokega portfelja...

52 komentarjev

Nov izvršni direktor HP-ja Léo Apotheker

Léo Apotheker, nov CEO HP-ja

X-Bit Labs - HP je na mesto izvršnega direktorja, ki se je spraznilo po odstopu Marka Hurda, presenetljivo imenoval Léa Apothekerja. Nekdanji izvršni direktor SAP-a ni bil med ožjimi favoriti za prevzem funkcije, a naj bi po besedah vodilnih HP-ju prinesel svež veter in nov fokus. Ker se izdelki podjetij dopolnjujejo in podjetji veliko sodelujeta, izbira ni videti zgrešena in podžiga stara namigovanja, da naj bi HP prevzel SAP, ki so...

0 komentarjev

Tožba delničarjev zoper HP zaradi afere Fisher

Jodie Fisher in Mark Hurd

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Podjetje Brockton Contributory Retirement System je preko connecticutske odvetniške pisarne vložilo obtožnico zoper vseh deset članov upravnega odbora Hewlett-Packarda, finančno direktorico in vršilko dolžnosti izvršnega direktorja Cathie Lesjak in dosedanjega izvršnega direktorja Marka Hurda. V njej obtoženim očitajo neupoštevanje smernic pri upravljanju podjetja (angl. guidelines for corporate governance), češ da so Hurdu dovolili vodenje HP-ja, kakor da bi šlo za njegov privatni fevd. Hurda kritizirajo zaradi zaposlitve nekdanje udeleženke resničnostnega šova brez izkušenj (seveda gre za Jodie Fisher, romanca s katero na stroške podjetja je Hurda stala položaja).

Zaradi dejanj Hurda,...

10 komentarjev