»

V ZDA se širijo zahteve po možnosti gotovinskega plačevanja

Slo-Tech - Mesti Philadelphia in New Jersey sta sprejeli zakon, ki od fizičnih trgovin zahteva omogočanje nakupovanja z gotovino. S tem se mestne oblasti borijo proti hitremu razširjanju trgovin in lokalov, ki vse stavijo na brezgotovinsko plačevanje.

Smetano novic o modernih načinih plačevanja zadnje čase pobira Amazon s svojimi izpostavami Amazon Go, ki so povsem brez blagajn in kjer kamere ujamejo, kaj ljudje vzamejo s polic ter samodejno bremenijo njihov račun. Toda če pogledamo širše, je to zgolj ena od skrajnosti v prizadevanjih trgovcev vseh sort, da bi pospešili plačevanje in s tem odstranili čakalne vrste ter poenostavili logistiko. Na Kitajskem sta se Alibaba in JD.com tržnic brez blagajn lotila malo...

107 komentarjev

Zaprli hekerski forum Darkode in priprli kolovodje, obtožen tudi Slovenec

Europol - V usklajeni akciji so policisti iz več držav zaprli hekerski forum Darkode, kjer so si člani izmenjevali in prodajali varnostne ranljivosti, orodja za vdiranje ter ukradene informacije, obenem pa so pridržali 28 ljudi, so sporočili z ameriškega pravosodnega ministrstva. S tem so odsekali lovke največjemu tovrstnemu nezakonitemu forumu, kjer je občevanje potekalo v angleščini. Na internetu sicer po ocenah preiskovalcev obstaja okrog 800 podobnih forumov, a je bil Darkode med največjimi, najbolj obiskanimi in najbolje založenimi.

Europol je potrdil, da so v operaciji, ki jo je vodil FBI in pri kateri je sodelovala evropska enota EC3 (European Cybercrime Centre), sodelovali organi pregona...

20 komentarjev

V Evropi in Južni Ameriki aretiranih 25 domnevnih pripadnikov Anonymousa

Boston - Interpol je objavil, da so včeraj izvedli zaključno fazo operacije Unmask, s katero so v več evropskih in južnoameriških mestih izvedli več kot 40 hišnih preiskav, zasegli okrog 250 kosov računalniške opreme in aretirali 25 posameznikov, ki so osumljeni sodelovanja v spletnih skupini Anonymous.

Operacija Unmask se je pričela sredi meseca, ko so koordinirani internetni napadi iz Argentine, Čila, Kolumbije in Španije ohromili spletne strani več vladnih služb in podjetij v omenjenih državah. Lokalna policija (Interpol namreč nima pristojnosti, ampak zgolj koordinira operacije) je pridržala štiri osumljence v Španiji, deset v Argentini, šest v Čilu in pet v Kolumbiji. Aretirani so stari med 17 in 40 leti.

Čilske oblasti so na novinarski...

120 komentarjev

V Mariboru nadaljevanje hišnih preiskav in aretacij v primeru Mariposa

RTV Slovenija - Julija lani je slovenska policija v sodelovanju z ameriškim FBI-jem in špansko CNP aretirala (in kasneje izpustila) 23-letnega in 24-letnega Mariborčana ter izvedla več hišnih preiskav na območju Maribora, Celja in Kršega, ker so sumili, da je aretirani heker z vzdevkom Iserdo, po neuradnih podatkih študent mariborske FERI, glavni pisec programa Mariposa. Takrat so pridržali dve osebi in zasegli 75 kosov računalniške opreme.

Program, ki naj bi ga Mariborčan prodal španski hudodelski združbi, naj bi od leta 2008 po spletu okužil 13 milijonov računalnikov in vzpostavil tako imenovani botnet - omrežje kompromitiranih računalnikov, ki izvajajo ukaze upravljavca virusa. Delovanje botneta so...

86 komentarjev

Anonymous objavil elektronska sporočila podpredsednika Vanguarda

Richard Garcia (desno).

ComputerWorld - Hekerska skupina Anonymous je objavila dober gigabajt podatkov, ki so jih domnevno odtujili iz podjetja, ki dela za ameriško vojsko. Najdemo jih, kot je to že običaj, na Pastebinu, skupaj s spremljajočim komentarjem.

Skupina je zapisala, da gre za elektronska sporočila Richarda Garcie, ki je podpredsednik Vanguarda in član upravnega odbora InfraGarda, pred tem pa je bil 25 let agent Zveznega preiskovalnega urada FBI. Vanguard je znani pogodbeni dobavitelj za vojsko, InfraGard pa povezuje zasebne izvajalce in FBI pri naročilih. Sorodna skupina LulzSec je že junija napadla spletne strani atlantske podružnice InfraGarda.

V na novo objavljenem paketu dokumentov najdemo zapisnike sestankov, pogodbe, sheme, NDA-je, osebne informacije in nekaj drugih...

21 komentarjev

Anonymous vdrl v NATO

Washington Post - Anonymous se je odzval na aretacije svojih domnevnih članov po ZDA in Evropi in v protinapadu, po lastnih navedbah na Twitterju, vdrl v strežnike severnoatlantskega zavezništva NATO, kar naj ne bi bilo težko tehnično izvedljivo. Objavili so tudi daljše pismo za NATO, v katerem kritizirajo netransparentnost, in napovedali razkritje zbranih dokumentov.

Po navedbah Washington Posta so v Anonymousu ukradli za približno gigabajt tako občutljivih podatkov, da bi jih bilo "neodgovorno objaviti". Za pokušino in v dokaz svojih trditev so objavili le dva dokumenta (eden se imenuje NATO Restricted iz leta 2007 o komunikacijskih sistemih v Afganistanu, drugi pa Outsourcing CIS in Kosovo). Še nekaj drugih neobčutljivih dokumentov naj bi...

85 komentarjev

FBI aretiral vsaj 14 domnevnih članov Anonymousa

vir: CNN
CNN - Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) je včeraj izvedel več deset hišnih preiskav in aretiral več pripadnikov znane hekerske skupine Anonymous. Informacije so skope, viri citirajo različno število aretacij, znano pa je, da so preiskave izvedli v več zveznih državah in da so pridržali vsaj 14 oseb, osumljenih sodelovanja v skupini Anonymous.

FBI je za CBS News potrdil, da so izvedli hišne preiskave v New Yorku, Kaliforniji, New Jerseyju in na Floridi, pri čemer so aretirali vsaj 14 oseb. Zasegli so tudi mnogo računalniške opreme. CNN poroča, da so v šestih poslopjih na Long Islandu, v Brooklynu in Bronxu v New Yorku zasegli več računalnikov, domnevno povezanih z Anonymousovimi člani, medtem ko so bile aretacije izvedene v drugih preiskavah....

41 komentarjev

Italijanska policija razbila italijansko celico Anonymousa

TechEye - Italijanska policija je sporočila, da so danes zgodaj zjutraj aretirali tri domnevne člane hekerske skupine Anonymous, med njimi je bil eden mladoleten. Izvedli so 32 hišnih preiskav, eno s pomočjo švicarske policije tudi v kantonu Ticino, in aretirali trojico vodilnih.

Identificirali so 36 oseb, ki jih tako ali drugače sumijo sodelovanja s skupino Anonymous. Petnajst so jih tudi ovadili. Osumljenci so stari med 15 in 28 leti, kar pet je mladoletnih. Italijanska policija je dejala, da je med pridržanimi tudi domnevni vodja italijanske sekcije Anonymousa, 26-letni v Švici živeči Italijan z vzdevkom Frey. Več informacij bo predvidoma znanih jutri.

43 komentarjev

Nadaljnje preiskave prostorov domnevnih članov LulzSeca

ComputerWorld - Čeprav je hekerska skupina LulzSec za vikend objavila, da se bodo razpustili in prenehali delovati, organi pregona po celem svetu še vedno intenzivno raziskujejo identitete šestih kolovodij skupine. Prve sadove naj bi bila obrodila že tudi aretacija Ryan Clearyja iz Velike Britanije, ki sicer ni med vodilnimi člani skupine, a je policiji posredoval nekatere pomembne informacije.

Na podlagi teh informacij je ta ponedeljek ameriški FBI v kraju...

6 komentarjev

Turčija aretirala 32 pripadnikov Anonymousa

Majski protesti zoper internetno cenzuro v Ankari

vir: ITworld.com
ITworld.com - Španskemu zgledu je sledila Turčija, ki je po poročanju tamkajšnje državne tiskovne agencije aretirala 32 ljudi, ki so domnevno povezani s hekersko skupino Anonymous. Omenjena skupina je prejšnji teden napadla strani turškega premierja, parlamenta in Agencije za nadzor telekomunikacij. Napadi so bili pričakovani, zato so povzročili minimalno škode, je povedala Agencija. Napadi so vzpodbudili turško policijo, da je izvedla preiskave v 12 mestih Turčiji in pridržala 32 domnevnih članov Anonymousa.

Anonymous je namreč napade napovedal že v petek. Na svojem blogu so zapisali, da bodo v protestu zoper cenzuro, ki jo bo Turčija uvedla 22. avgusta z zagonom internetnega filta, napadli strani turške vlade. Zaskrbljenost nad...

14 komentarjev

V Veliki Britaniji peterica aretirana zaradi e-napadov v podporo Wikileaksu

vir: BBC
BBC - Britanska policija je danes aretirala pet ljudi, ki so osumljeni sodelovanja v internetnih napadih na spletne strani (DoS attack) v podporo Wikileaksu, ki jih je koordinirala skupina Anonymous. Sredi decembra so na Nizozemskem priprli 16-letnega mladeniča, ki je bil prav tako povezan z istimi napadi.

Današnje hišne preiskave in aretacije v grofijah West Midlands, Northhamptonshire, Hertfordshire, Surrey in Večji London je policija izvedla ob sedmi uri zjutraj po lokalnem času na podlagi zakona Computer Misuse Act. Dva izmed aretiranih sta mladoletna (15- in 16-letnik), medtem ko so ostali trije stari 19, 20 in 26 let. Če bodo obtoženi in spoznani za krive, jim grozijo kazni do 10 let...

12 komentarjev

ZDA zasegle nemalo piratske robe

Reuters - ZDA so danes (torek), izvedle eno večjih računalniških racij: v 27 mestih so napadli predvsem legla nelegalne programske opreme, ki ga obtožujejo za izpad dohodka v višini najmanj 1 milijarde dolarjev letno na področju računalniških iger, programov, glasbe ter filma (po besedah BSAja celo 12 MRD USD!). Sodeč po besedah Delli-Colli-ja (direktor U.S. Customs Services CyberSmuggling Center) je bilo izvedenih 37 hišnih preiskav, nič aretacij, so pa pridobili gore materiala, ki ga bo potrebno pregledati (mali miljon CDjev z igricami pa res ni mačji kašelj ;)).

Prav tako so v Avstraliji, Britaniji, Finski in Norveški izvedli še 19 preiskav in aretirali 5 ljudi.

0 komentarjev