»

Založniki tožijo Internet Archive zaradi digitalizacije 70 let starih posnetkov

Slo-Tech - Največji glasbeni založniki - UMG Recordings, Capitol Records, Concord Bicycle Assets, CMGI, Sony Music Entertainment in Arista Music - tožijo neprofitno organizacijo Internet Archive, ker je ta digitalizirala več tisoč albumov, ki so bili izdani v letih 1898-1959. Gre za stare plošče, ki so se vrtele z 78 obrati na minuto. Materiali so bili slabi, zato je veliko tem ploščam grozilo, da bodo kmalu postale del zgodovine, ki se je ne da povrniti. Zato je leta 2006 nastal Great 78 Project, v katerem je Internet Archive digitaliziral te vsebine, pri čemer so sodelovali knjižničarji, arhivarji, tonski tehniki in drugi strokovnjaki.

A založniki trdijo, da je to nezakonito, zato v tožbi zahtevajo 400 milijonov dolarjev odškodnine. Trdijo, da so nekatere izmed teh vsebin še vedno dostopne prek pretočnih storitev (Spotify, Apple Music), za kar morajo poslušalci plačati. Internet Archive odgovarja, da je njihovo občinstvo povsem drugačno - večinoma gre za raziskovalce in znanstvenike, v...

22 komentarjev

Internet Archive bo ohranil starejše igre in animacije v Flashu

badger, badger, badger

vir: Internet Archive
Internet Archive - Pri digitalni knjižnici The Internet Archive so zagnali vgrajeno emulacijo Adobovega spletnega prikazovalnega vmesnika Flash, s katero želijo po njegovi smrti koncem tega leta ohraniti dostop do legendarnih starejših animacij in iger.

Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja je multimedijska platforma Flash ljudem omogočila, da so neugledne prve spletne strani preobrazili v animirana igrišča in je bila s tem ključna za razvoj zgodnjega spleta. Tudi tisti brez poglobljenega znanja programiranja so s tem orodjem lahko napravili presenetljivo kompleksno grafično vsebino, s čimer je nastala kopica legendarnih umotvorov, od All your base are belong to us do Alien Hominida. Toda letos so se pri Adobu vendarle odločili, da bodo Flash s koncem 2020 odklopili z aparatov, ki ga pri življenju umetno ohranjajo že skoraj desetletje. To pa pomeni, da so Peanut butter jelly time in druščina v nevarnosti.

Za njihovo ohranitev je že vzniknila kopica projektov, kot sta Flash Game Archive in...

9 komentarjev

Internet Archive zasut z obtožbami o terorističnih objavah

vir: Wikipedia
BBC - Internet Archive, neprofitna digitalna knjižnica, obenem pa tudi mreža aktivistov, ki se borijo za svoboden in odprt splet, je ta teden prejela 500 opozoril za odstranitev terorističnih vsebin. Opozorila je poslala francoska podružnica Europolove enote za obveščanje na spletu (EU Internet Referral Unit), pri čemer so zaposlenim na Internet Archivu za odstranitev spornih vsebin dali natanko eno uro časa, v nasprotnem primeru pa so jim zagrozili z blokado njihovih strani na ozemlju Francije.

Zahtevki se nanaša na precej presenetljive vsebine Internet Archiva, denimo na celotno knjižnico...

17 komentarjev

Internet Archive zbira fizične izvode digitaliziranih knjig

Ars Technica - Skrbniki spletne strani Internet Archive, kamor se radi obračamo, iščoč stare verzije spletnih strani, so najavili ambiciozen projekt arhiviranja vseh digitalnih knjig, ki jih imajo v digitalnih arhivih, še v tiskani verziji. Seveda ne bodo tiskali digitalnih verzij, ampak bodo poizkusili zbrati čim več fizičnih originalov, iz katerih so izvedene digitalizacije. Kot cilj so si zadali zbrati 10 milijonov knjig, kar je nekako desetina vseh ocenjenih izdanih naslovov na svetu.

Pravijo, da digitalno skladiščenje še ni zadovoljivo rešeno, da bi ga mogli izbrati kot edino zveličavno. Potrebujemo tudi fizične artefakte, ki jih lahko v prihodnosti po potrebi digitaliziramo v večji kakovosti, uporabimo kot verodostojen original pri dvomih o avtentičnosti digitalnega...

11 komentarjev

E-knjige na vrhu pri Amazonu

Z različico z oglasi se je Amazon močno približal meji stotaka za bralnik e-knjig

vir: TechCrunch
TechCrunch - Neizbežno je bilo, da bo prodaja e-knjig na Amazonovi trgovini nekoč višja od prodaje fizičnih knjig. Že lanskega julija je bila prodaja v digitalni obliki višja od prodaje knjig s trdo vezavo, v letošnjem januarju pa je padla še bolj popularna trdnjava, knjige z mehko vezavo. Skupaj so knjige v fizični obliki do nedavnega še vedno kljubovale digitalnim različicam, a ne več. Amazon je namreč objavil, da je prodaja njihovih e-knjig za lasten bralnik Kindle presegla prodajo knjig v fizični obliki. Pri TechCrunchu sicer menijo, da je popularnost povezana tudi z izredno ugodnim Kindlom (izdaja najcenejšega...

9 komentarjev

Še ena francoska tožba Google zaradi skeniranja knjig

vir: Reuters
Reuters - Francoski založniki knjig Albin Michel, Flammarion and Gallimard so vložili tožbo zoper Google zaradi nedovoljenega skeniranja njihovih knjig. Gre za 9.797 knjig, ki jih je Google brez dovoljenja vključil v Google Book Search. Založniki zato terjajo plačilo 1000 dolarjev odškodnine na knjig, kar znese skupno slabih 9,8 milijona dolarjev. Čeprav je v Google Book Searchu več kot 12 milijonov knjig, so se tožniki omejili na naslovu, za katere lahko dokažejo nedovoljeno reproduciranje.

Tolikšno vrednost odškodnine pa so naračunali po zgledu tožbe iz leta 2009, ko je skupina La Martinière v podobni tožbi zoper Google dobila prisojeno tako visoko odškodnino. Tisti primer še čaka epilog, saj se je Google na razsodbo pritožil. Tako v...

82 komentarjev

Barnes and Noble predstavil e-bralnik knjig - Nook

Barnes & Noble - Nook E-Book reader

vir: Gizmodo
Gizmodo - Navkljub novici iz leta 2003, da nameravajo z distribucijo digitalnih knjig prenehati, se je po uspehu Amazon Kindle tekmovanju za delež tržišča pridružila tudi knjigarna Barnes and Noble in s svojim bralnikom elektronskih knjig B&N Nook ( Gizmodo, WSJ) premešala karte na tržišču. B&N Nook je odgovor na Amazonove zadnje bralnike (Kindle v2. in Kindle DX z večjim 9.7" prikazovalnikom) in je izjemno zanimivo zasnovan. Namesto Kindlove tipkovnice (ki je na Kindlu v2 občutno izboljšana) so se odločili za kombinacijo sivinskega E-Ink prikazovalnika namenjenega prikazu teksta in barvnega touch displaya, ki je namenjen interakciji z napravo. Strojna oprema je zasnovana na osnovi Google...

17 komentarjev

Amazon oddaljeno briše knjige

TechCrunch - Kot poročajo na TechCrunchu, je Amazon pred dnevi začel oddaljeno brisati knjige na bralnikih Kindle svojih kupcev.

Med drugim gre za Orwellove 1984 in Živalska farma, razlog pa naj bi bil, da se je založnik premislil in ne želi več distribuirati elektronskih različic svojih knjig.

Povsem legitimna odločitev, vendar pa se je Amazon odločil brisati tudi tiste digitalne različice knjig, ki so jih kupci že povsem zakonito kupili. Knjig tako niso izbrisali le iz svoje spletne trgovine, pač pa preko omrežja kar na vseh bralnikih, ki so jih kupili njihovi kupci. Vsekakor gre za lep primer, kam nas lahko privedeta DRM in prevelika odvisnost od ponudnikov storitev.

Imejmo svoje podatke v oblasti sami!

204 komentarji

Google bi prodajal tudi e-knjige

CNet - Na srečanju BookExpo, ki te dni poteka v New Yorku, je Google dal vedeti, da se nameravajo podati tudi na področje prodaje e-knjig. Kot so namignili, razvijajo program, ki bi založnikom omogočil prodajo digitalnih verzij svežih knjig kar prek Googla, s čimer bi v zelje skočili predvsem Amazonu in njegovemu Kindlu. Amazon za digitalne knjige zahteva ceno 9,99 dolarja, kar je dosti manj od papirnih, ki gredo za 26 dolarjev. Google bo bolj širokogruden, saj bo založnikom dovolil, da sami postavijo ceno. Ti so že izrazili zadovoljstvo.

Program bo ločen od Googlovega sistema za digitalizacijo knjig, ki omogoča dostop do množice knjig kar spleta in za katerega je moral Google plačati večmilijonsko odškodnino po poravnavi z lastniki avtorskih pravic. Takrat je šlo namreč za skeniraj obstoječih knjig, katerih mnogo niti ni več moč dobiti v tiskani izdaji. Več o tem.

0 komentarjev