»

Apple in Ericsson nova patentna sovražnika

Bloomberg - Po zatišju, ki se je v sodnih dvoranah napovedovalo po nekaj odmevnih poravnavah v patentnih tožbah, je ta teden prinesel novo bojišče. V lase sta si skočila Apple in švedski Ericsson.

Prvi je v torek udaril Apple, ki je zoper Ericsson na kalifornijskem sodišču vložil tožbo, da naj bi Ericsson zahteval previsoke licenčnine in da njegovi patenti sploh niso ključni za implementacijo LTE. Zato je Apple mnenja, da s svojo implementacijo LTE sploh ne uporablja Ericssonovih patentov in mu zato ni dolžan plačati nobenih licenčnin. V primeru, da sodišče odloči, da so patenti ključni in jih Apple krši, pa želi Apple po sodni poti določiti višino poštene odškodnine, ki ni toliko, kolikor zahteva Ericsson. Tako trdi Apple.

Švedi niso ostali dolžni in...

28 komentarjev

LG in Google sklenila patentni dogovor

vir: LG
LG - LG in Google se sicer nikoli nista na veliko tožila, a sta vseeno sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju patentov. Odslej bo vsako podjetje imelo pravico do uporabe patentov drugega podjetja, ki bo vključevala tako obstoječe kot tudi v prihodnosti podeljene patente. Dogovor bo veljal deset let z možnostjo podaljšanja. Finančnih podrobnosti dogovora podjetji nista želeli razkriti.

Podjetji ste bila tudi v preteklosti v dobrih odnosih, saj je LG izdeoval telefone Nexus 5, ki jih Google prodaja pod svojo znamko (nove Nexuse 6 pa izdeluje Motorola). LG-jev podpredsednik je dejal, da LG ceni odnos z Googlom in da dogovor potrjuje zaveze podjetij k razvoju novih izdelkov in tehnologij, ki bodo izboljšali življenja...

2 komentarja

Konec vojne med Samsungom in Googlom

Slo-Tech - Navadno pišemo o novih tožbah zaradi kršitev patentov in modelov, redkeje pa o prekinitvah spopadov in poravnavah. To pot sta Samsung in Google poskrbela za nižje odvetniške zaslužke v naslednjih 10 letih, kolikor bo veljal sveže sklenjeni dogovor o navzkrižnem licenciranju in vzajemni uporabi vseh trenutnih in prihodnjih patentov.

Dogovor pokriva vse trenutne patente in tiste, ki jih bosta podjetji dobili v prihodnosti. Na ta način se bosta izognili nadaljnjim tožbam in se posvetili inovacijam, so zapisali v izjavi za javnost. Podjetji imata namreč spoštovanja vreden arzenal patentov - Samsungov portfelj v ZDA obsega več kot 4600 patentov (drugo mesto), Googlov pa dobrih 1800 (enajsto mesto). Apple je šele trinajsti...

61 komentarjev

Nokia in RIM zakopala bojno sekiro

CNet - Dva padla velikana sta danes zakopala bojno sekiro, tako da bosta svojo energijo lahko preusmerila v bolj pomembne reči, recimo lastno preživetje, namesto v medsebojno tožarjenje. Tako sta se Nokia in RIM sporazumela, da bosta odstopila od vseh medsebojnih tožb in sklenila nove dogovore o licenciranju. Večji zmagovalec je Nokia, saj ji bo RIM plačal enkratni večji znesek in mesečne obroke neznane velikosti za uporabo njenih patentov. Zneskov podjetji nista želeli razkriti.

Podjetje sta bili v sodnih sporih skoraj deset let. Začeli so se davnega leta 2003, ko sta RIM in Nokia sicer podpisala patentni dogovor, a se nista nikoli zares dogovorila, kaj vse pokriva in česa ne. Zadnje jabolko...

2 komentarja

Apple in HTC zakopala bojno sekiro

ZDNet - Po dolgem času iz sveta patentnih bojev prihaja vzpodbudna novica. Apple in HTC sta namreč zakopala bojno sekiro in sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju. Dogovor zajema vse trenutne in v prihodnosti dodeljene patente; hkrati sta podjetji tudi odstopili od vseh medsebojnih tožb. V izjavi za javnost lahko preberemo navdušenje obeh izvršnih direktorjev nad sporazumom. Peter Chou iz HTC-ja je dejal, da se bo HTC sedaj lahko namesto na tožarjenje osredotočil na inovacije. Applov Tim Cook je povedal popolnoma enako, le z besedami, da bo Apple ostal osredotočen inovacije. Razlika je le semantična, a lepo pokaže razliko v filozofiji obeh podjetij.

Podrobnosti sporazuma so seveda strogo tajne, saj nobeno podjetje noče dati streliva ali postaviti...

11 komentarjev

Samsung odstopil od ene tožbe zoper Apple

Bloomberg - V zapletenem položaju tožb, ki sta jih Apple in Samsung na različnih koncih sveta vložila drug proti drugem, se je Samsung odločil za poenostavitev in odstopil od ene tožbe. Konec tedna so odstopili od aprila vložene tožbe na kalifornijskem sodišču, v kateri so Applu očitali kršenje patentov in zahtevali vpogled v razvoj Applovih prototipov v izogib nadaljnjega kršenja patentov z Applove strani. Za odstop so se odločili na predlog sodišča, ki je predlagalo razširitev obtožnice v drugem postopku v ZDA in odstop od tega, saj "je to v interesu sodne in administracijske učinkovitosti".

V Samsungu so zato povedali, da so se za odstop odločili z namenom poenostaviti in poenotiti svoje pravne...

4 komentarji

Apple toži Samsung, drugič

iPhone in Galaxy. Podobnost ni zanemarljiva.

Reuters - Tožbe med Applom in Samsungom zaradi domnevnega kršenja patentov so se začele aprila. Najprej je aprila letos udaril Apple, ki je Samsungu očital, da so v izdelkih Galaxy S 4G, Epic 4G, Nexus S in Galaxy Tab v preobliki Androida TouchWiz kopirali funkcionalnosti iz iOS. Samsung ni ostal dolžan, saj so le nekaj dni pozneje vložili tožbo zoper Apple, saj naj bi v Južni Koreji, na Japonskem in v Nemčiji kršili Samsungove patente za tehnologijo brezžične povezave mobilnih telefonov z računalnikom, in sicer optimizacijo prenosa in znižanje porabe energije med prenosom. Da se ne bi to ponovilo, zahtevajo, da jim Apple še pred izidom pokaže iPhone 5 in iPad 3, proti čemur se Apple bori na sodišču v...

81 komentarjev

Patentnih tožb med Applom in Nokio za zdaj konec

ComputerWorld - Apple in Nokia ste sklenila dogovor, ki končuje dveletno obdobje medsebojnega napadanja s patentnimi tožbami. Začelo se je oktobra 2009, ko je Nokia vložila tožbo zoper Apple zaradi domnevnega kršenja patentov, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih iPhone. Apple je decembra istega leta odgovoril s protitožbo, v enaki meri pa je tik pred koncem leta vrnila še Nokia. Lansko leto je prineslo zaostrovanje nasprotovanj, saj je februarja 2010 Apple vložil še eno tožbo, maja lani pa je Nokia spet odgovorila. Decembra lani je Nokia vložila še četrto tožbo, Apple pa je že pred tem zahteval prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Se sliši zapleteno?

Nič ne de, kajti podjetji sta zakopali bojno...

5 komentarjev

ITC: Apple ne krši Nokiinih patentov

Ars Technica - Oktobra 2009 je Nokia vložila tožbo zoper Apple, ker naj bi slednji kršil 10 patentov, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WLAN v mobilnih telefonih. Kmalu zatem je Nokia svojo tožbo stopnjevala tudi s pritožbo pri ameriških Komisiji za mednarodno trgovino (ITC), od katere je zahtevala odredbo o prepovedi prodaje iPhonov v ZDA. Apple ni čakal dolgo, ampak je odgovoril s protitožbo, v kateri so Nokii očitali kršitve Applovih patentov, in pritožbo pri ITC, od katere so zahtevali prepoved prodaje nokij v ZDA.

ITC je pregledal gradivo in odločil (PDF-dokument), da Apple ne krši Nokiinih patentov ter da ni razlogov za...

1 komentar

Patentni spor med Nokio in Applom se razplamteva

Diagram tožb in protitožb

vir: Slashdot
Slo-Tech - Spor med Nokio in Applom, ki je izbruhnil oktobra 2009, ko je Nokia vložila tožbo zoper Apple zaradi domnevne kršitve 10 patentov v svojih mobilnih telefonih, se še ne bo hitro unesel. Pred letom dni je Apple odgovoril s protitožbo, ki ji je hitro sledila nova tožba iz Nokie. Ameriško sodišče je spor preložilo na leto 2012, saj mora pred nadaljevanjem svoje povedati Ameriška komisija za mednarodno trgovino (USITC).

Nokia je te dni vložila še eno tožbo, ki je torej že četrta v tem primeru. To pot Applu očitajo kršitev patentov, ki pokrivajo področja na dotik...

17 komentarjev

Nokia spet toži Apple

ZDNet - Hkrati z najavo, da bo Applov iPad od 28. maja naprodaj tudi na mednarodnih trgih, se je v javnost prebila novica, da je Nokia brž vložila novo tožbo zoper Apple. Zgodovino tožarjenja med Applom in Nokio si lahko ogledate v povezanih novicah pod tem tekstom. Na kratko povzemimo, da je prvi udarec sprožila Nokia oktobra 2009, sledil je Apple v decembru, Nokia je tik pred novim letom vložila pritožbo pri Mednarodni komisiji za trgovini, Apple pa je vložil še eno tožbo februarja letos. V novi tožbi to pot Finci Applu očitajo, da z iPhonom in iPadom 3G kršijo pet patentov.

Šlo naj bi za patente v zvezi s tehnologijami za izboljšani prenos govora in podatkov, za uporabo podatkov o lokaciji v aplikacijah in za inovacije v konfiguraciji antene, kar omogoča večjo zmogljivost in izdelavo manjših, kompaktnejših naprav. Podrobno se je o kršenih patentih razpisal Larry Dignan na ZDNetu.

13 komentarjev

Nokia toži Apple, drugič

CNet - Pravni ping-pong med Nokio in Applom se nadaljuje. Oktobra je servirala Nokia, ki je obtožila Apple kršitve patentov, povezanih s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. Udarec je Apple vrnil sredi tega meseca, ko so Nokio obtožili kopiranja tehnologije iz iPhona, in sicer kršenje 13 patentov, poleg tega pa so bili nezadovoljni z licenčninami, ki jih je za svoje patente terjala Nokia. Žogica je spet pri Nokii.

Ta je včeraj vložila uradno pritožbo pri ameriški komisiji za mednarodno komisijo (USITC), kjer trdijo, da Apple krši sedem Nokiinih patentov v "praktično vseh svojih mobilnih telefonih, prenosnih predvajalnikih glasbe in računalnikih". Ti so povezani s ključnimi lastnostmi teh izdelkov, kot so uporabniški vmesnik, kamera, antena, upravljanje z energijo in podobno. Z njimi, tako pravi Nokia, Apple izboljšuje uporabniško izkušnjo, znižuje proizvodne stroške, zmanjšuje velikost in daljša avtonomijo izdelkov. Paul Melin iz Nokie pojasnjuje: "Medtem ko je naša...

9 komentarjev

Apple toži Nokio

CNet - Oktobra je Nokia vložila tožbo proti Applu, ker naj bi ta kršil patente povezane s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. V Nokii so dejali, da je Apple eno izmed peščice podjetij, ki Nokiinih patentov ni licencirala za nadaljnjo uporabo, medtem ko je večina to storila. Apple je ta petek vrnil udarec in Nokio obtožil (PDF) kopiranja tehnologije iz iPhona. Finskemu velikanu očitajo kršitev 13 patentov, poleg tega pa dodajajo, da so licenčnine, ki jih terja Nokia, nepravične, nerazumne in diskriminatorne. Nokio tako obtožujejo kršenja kopice patentov, med drugim metod za procesiranje v realnem času, uporabe drsnika (scrolling), prevajanja dokumentov, povečevanja (scaling) in obračanja (rotation) na zaslonih, občutljivih na dotik. Zaradi tega zahtevajo odškodnino, povračilo sodnih stroškov in završbo prvotne tožbe.

28 komentarjev