»

Amazon predstavil WorkMail

Amazon - Amazon je v sklopu svojih Amazon Web Services danes predstavil WorkMail, ki podjetjem ponuja enostavne storitve za elektronsko pošto in koledar. Gre za neposredno konkurenco Gmailu in Google Calendarju oziroma Microsoftovemu Exchangeu.

Ena izmed pomembnih odlik WorkMaila je šifriranje, saj so vsi podatki med prenosom šifrirani. Storitev omogoča elektronsko pošto, urejanje in sinhronizacijo koledarjev med sodelujočimi, pripenjanje opravil, urejanje seznamov in imenikov ter še nekaj malenkosti.

WorkMail bo podjetja stal štiri dolarje na uporabnika (ali šest dolarjev v kompletu z WorkMail in WorkDocs ter 200 GB prostora) in vsakemu ponuja 50 GB prostora za elektronsko pošto. Hkrati se WorkMail globoko integrira v ostale Amazonove storitve, denimo v podatkovno shrambo Zocalo (WorkDocs, torej konkurenca Dropboxu...

14 komentarjev

Amazon predstavil še telefon - Fire Phone

Bezos z novim telefonom.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Jeff Bezos je včeraj predstavil Amazonov prvi mobilni telefon. T.i. "Fire Phone" bo imel dokaj povprečne specifikacije: 4.7-palčni, zelo svetel IPS LCD zaslon (1280x720px, 315ppi, 570cd/m2), prekrit z GorillaGlass 3 steklom, štirijedrni 2.2GHz Qualcomm Snapdragon 800 SoC (isti kot iz sveže različice Fire tablice) z Adreno 330 GPU-jem, 2GB RAMA, 32 ali 64GB prostora, 13Mp kamero (bi naj bi bila seveda boljša kot na S5/iPhonu 6), stereo zvočnike, "tangle-free" slušalke in 2400mAh baterijo. Gor bo tekla njihova modificirana različica Androida (Fire OS 3.5), kot smo je že vajeni z Fire tablic - temu primerno z Amazonovo lastno aplikacijsko trgovino in zato brez nekaterih ključnih Googlovih aplikacij.

Aduti naj bi namreč bili...

28 komentarjev

Amazon pripravlja pametni telefon s 3D sliko

Slo-Tech - Obeta se nam nov igralec na trgu pametnih telefonov, če verjamemo Wall Street Journalu. Po dobrih izkušnjah s tablicami in e-bralniki, se med pametne telefone podaja Amazon. Novinca naj bi predstavili junija, naprodaj pa bo od septembra, trdijo viri blizu podjetja. Telefon so že videli nekateri razvijalci v San Franciscu in Seattlu, datum izida pa ravno sovpada s tradicionalno predstavitvijo novih Applovih iPhonov.

Ker je konkurenca na tem trgu izjemno ostra, bo moral Amazon pripraviti nekaj novega. To naj bi bila tehnologija 3D-prikaza slike, ki bo omogočila trorazsežni prikaz slike brez uporabe posebnih očal. To bodo izvedli tako, da bo imel štiri sprednje kamere, ki bodo sledile očesni mrežnici uporabnika. Telefon bo potem predvajal hologramu podobno sliko,...

7 komentarjev

Zakaj se Google najbolj boji Amazona

Amazonov logistični center. V naslednjih letih bodo zrasli blizu vseh večjih centrov populacije v ZDA.

vir: Slate
Business Insider - Business Insider ima zanimivo kolumno o tem, da Googla pravzaprav ne skrbita ne Apple (in njegov iOS) ne Facebook (in njihovo socialno omrežje), ampak predvsem vodilni spletni trgovec Amazon. To zato, ker se kupci v vedno večji meri lotijo iskanja izdelkov neposredno na Amazonovi strani, brez da bi prej sploh obiskali Google ali kakšno spletno stran, ki prikazuje AdWords oglase.

Po podatkih ComScore se je samo lani količina iskanj na Amazonovi glavni spletni strani povišala za tri četrtine. Kupci namreč ugotavljajo, da lahko tam dobijo skoraj vse, za željeno robo enostavno plačajo skozi famozni 1-click shopping (ker imajo kreditno in dostavni naslov že shranjena), robo pa dobijo naslednji dan ali v nekaj dneh za minimalne stroške. Ta odlična...

46 komentarjev

Amazon pripravlja svoj pametni telefon?

TG Daily - Na spletu so se pojavila ugibanja, da Amazon pripravlja svoj pametni telefon. Neimenovani viri blizu podjetja trdijo, da je razvoj pravzaprav že pri koncu in da je Amazon sklenil pogodbo s kitajskim proizvodnim gigantom Foxconnom o izdelavi pametnih telefonov. "Kindle Phone", kot mu za zdaj pravijo, naj bi bil po nekaterih navedbah nared vsak hip in na voljo že do letošnje božične nakupovalne sezone. Vprašanje, ki si ga zastavlja domala ves internet, je preprosto - mar trditve držijo in ali se bo model Amazonu izšel.

Kindle Fire je bil za Amazon zadetek v polno. Prodajna cena je...

6 komentarjev

Znane podrobnosti o Windows Store

Torkova predstavitev Windows Store

Wired News - Avgusta je postalo jasno, da bo imela prihajajoča verzija operacijskega sistema Windows 8 vgrajeno trgovino aplikacij (App Store), a takrat še ni bilo znanih nobenih podrobnosti. Špekulacij je bilo mnogo, predvsem ali bo bolj podobna odprtemu Androidnemu modeli ali strogo nadzorovanemu Applovemu. V torek je Microsoft predstavil detajle o Windows Storu, ki kažejo, da bomo dobili nekakšen hibrid med konkurentoma (uradna najava).

Beta verzija novega Windows Store bo na voljo februarja, po pričakovanjih hkrati z beta verzijo Windows 8. V beta verziji bodo na voljo le brezplačne aplikacije vabljenih avtorjev, kasneje pa se bo to spremenilo. Microsoft je potrdil, da se bodo prihodki od prodaje aplikacij delili v razmerju 70 odstotkov avtorju in 30 odstotku Microsoftu, medtem ko se pri Applu delijo v...

31 komentarjev

Amazonu prvi polčas tekme za Appstore z Applom

Ars Technica - Se spomnite zanimive tožbe, ki jo je Apple maja vložil zoper Amazon zaradi njegove trgovine z aplikacijami, ki so jo pri Amazonu poimenovali Amazon Appstore for Android? Apple je utemeljeval, da gre za zaščiteno ime oziroma blagovno znamko, ki ga ne more uporabiti kar vsak. Apple trdi, da app store ne označuje trgovine za aplikacije, kar bi pomenilo, da gre za obči termin, ki ga lahko uporabi vsakdo, ampak zaščiteno blagovno znamko. Prijavili so jo resda že leta 2008, a jim - tudi zaradi nasprotovanja Microsofta - še ni bila podeljena. Čeprav je Steve Jobs nekoč sam dejal, da je "Applov App Store najenostavnejši za uporabo in največji app store na svetu," Apple trmasto vztraja, da ne gre obči termin.

V primeru Apple proti Amazonu smo prispeli do prvega...

5 komentarjev

Amazon predstavil spletno trgovino z aplikacijami za OS X

CNet - Čeprav se Amazon ravno toži z Applom o upravičenosti uporabe imena App store za svojo spletno trgovino z aplikacijami za androidne telefone, ga to ni oviralo, da ne bi zagnali svoje konkurenčne spletne trgovine še z aplikacijami za mace. Včeraj so tako predstavili sekciji Mac Software Downloads in Mac Games Downloads, koder lahko uporabniki Macov kupijo aplikacije ali igre za svoje računalnike in jih prenesejo s spleta. Z njima želi Amazon konkurirati pet mesecev stari Mac App Store, pri čemer kakršnekoli sumljive in pravno neprimerne podobnosti med njima ni.

Med storitvama je nekaj razlik. Amazonova podpira tak Mac OS X 10.5 kot tudi 10.6, medtem ko Applova le najnovejšo verzijo. Ima pa Apple večjo bero, saj...

2 komentarja

Apple in Amazon v tožbi za ime app store

BuisnessWeek Online - Ko je Amazon marca letos predstavil svojo spletno trgovino za aplikacije in jo poimenoval Amazon Appstore for Android, Apple ni tratil časa. Hitro so vložili tožbo zoper Amazon, češ da Amazon krši Applovo blagovno znamko, za katero se je Apple prijavil že leta 2008 takoj po izidu iPhona 3G. To ni bil prvi primer, saj je Microsoft že januarja letos na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke naslovil zahtevo, da se Applu blagovna znamka App Store Applu ne podeli (Microsoft se je vmes pritožil tudi zaradi premajhne pisave).

Amazon se je konec aprila na Applovo tožbo odzval v predvidljivem tonu. Dejali so, da je app store generičen termin, sestavljen iz angleških besed app (okrajšava za aplikacijo) in...

87 komentarjev

Microsoft oporeka blagovni znamki App Store

Takole je Apple predstavil App Store.

Slo-Tech - Microsoft je na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) naslovil zahtevo, da Applu ne podelijo blagovne znamke App Store, za katero je Apple zaprosil leta 2008. Tistega leta je namreč Apple splavil App Store za iPhone, danes pa lahko aplikacije tam kupujemo za vse naprave, ki poganjajo Applov operacijski sistem iOS.

Včeraj pa je Microsoft na Prizivno komisijo pri Patentnem uradu vložil predlog, da Applu blagovno znamko zavrnejo. Microsoft trdi, da je beseda 'app' generični termin za aplikacije in 'store' običajna angleška beseda, ki pomeni trgovino, zato App Store ne more biti zaščitena blagovna znamka. O usodi App Stora bo odločala Prizivna komisija.

25 komentarjev

Nazaj k Macom, OS X

Mac App Store

vir: engadget
engadget - Predstavitev, povezano z OS X, so začeli s FaceTime, ki bo osebne računalnike povezal z obstoječimi uporabniki te storitve na iPhone 4 in tako omogočal video pogovore med mobilnimi in malo manj mobilnimi uporabniki. Beta različica aplikacije za Mace bo na voljo že danes.

OS X 10.7 Lion bodo sicer splavili šele prihodnje poletje, torej čez skorajda eno leto, a bo zato prinesel obilico novosti. Tukaj smo tudi izvedeli, zakaj so prireditev poimenovali nazaj k Macom. Ne gre toliko za vračanje v center pozornosti, temveč za zaključevanje kroga razvoja. Iz OS X so namreč pri Applu razvili operacijski sistem, zdaj poznan pod imenom iOS (nekdaj iPhone OS), ki je sprva tekel na iPhoneih in iPod Touchih, zdaj pa še na iPadu. V...

30 komentarjev

Amazon popustil, e-knjige se bodo dražile

The Wall Street Journal - Obširno smo že poročali o e-črkarski pravdi med Amazonom in Applom, ki se bije že nekaj mesec. Srž spora, ki ga je zanetil Macmillan, je model prodaje knjig, saj Amazon vztraja pri klasičnem modelu, kjer Amazon kupi knjige na debelo in nato sam postavi ceno za nadaljnjo prodaje, medtem ko Apple z modelom agencije založnikom dopušča samostojno postavljanje cen, sami pa določijo le odstotek za svoj kos pogače. Konkurenca je Amazon prisilila, da je svoja stališča omehčal.

Povod je bržkone dogovor založb Simon & Schuster v lasti CBS-ja in HarperCollins Publishers v lasti News Corporation z Applom, v katerem so domenili uporabo modela agencije. Ta teden je dogovor z njima sklenil tudi Amazon, kjer je pristal na uporabo modela agencije in splošno ceno e-knjig med 13 in 15 dolarji z občasnimi znižanji na 10 dolarjev. Na ta način si je Amazon zagotovil, da bo imel na zalogi vse tiste naslove, ki jih je dobil Apple. Ker jutri pričakujemo uradni izid Applovega iPada, lahko pričakujemo še...

6 komentarjev

Amazon mp3 beta vs. iTunes

Slashdot - Na strani tech.blorge.com so preizkusili nedavno splavljeno storitev Amazon mp3 beta in naredili kratko primerjalno analizo - kvaliteto storitev glasbene trgovine spletnega velikana so seveda primerjali z Applovo spletno trgovino iTunes.

Prva in najbolj očitna prednost Amazonove ponudbe je, da prodajajo glasbo v najširše podprtem mp3 formatu (256 kbps) brez digitalne zaščite ( DRM), medtem ko Apple nudi digitalno zaščitene glasbene datoteke v manj razširjenem AAC formatu (v večini primerov kvalitete 196 kbps). Po besedah avtorja članka je v Amazonovi trgovini izbira glasbe (navkljub odsotnosti DRMja) odlična, poleg tega pa se seveda vsakodnevno širi. Cena ene pesmi znaša 0,89 $, cene albumov pa se gibajo med malo več kot 1 $ pa vse do 20 $. Na drugi strani pa na iTunes stane ena pesem 0,99 $, avtor članka pa še dodaja, da mu v času preizkušanja obeh storitev ni uspelo najti niti enega albuma, ki bi bil na iTunes cenejši kot na Amazon mp3. Iz Amazonove trgovine lahko posamezne...

41 komentarjev