»

Linux bo dobil - Microsoftov protivirusnik

Slo-Tech - Minuli teden smo skorajda prezrli eno izmed nenavadnejših vesti. Čeprav je znano, da v nasprotju s pogostim prepričanjem Linux ni imun na viruse in da lahko zalega svojo pot najde tudi tja, so protivirusni programi na Linuxu še vedno precejšna redkost. Microsoft pa je temu navzlic napovedal, da bo njegov protivirusni program Defender, ki (neupravičeno?) nikdar ni imel slovesa posebej zanesljivega kosa programske opreme, prihodnje leto prispel prav na - Linux. Na Ignite Conference, ki se je končala v petek, so pokazali delujoč prototip.

Microsoft je že letos spremenil ime svojega protivirusnika iz Windows Defender v Microsoft Defender. Naslednji korak v širjenju ekosistema so bili Maci, kamor je Defender prispel marca. Sedaj pa bo prispel še na Linux, je povedal Rob Lefferts, Microsoftov podpredsednik za M365 Security.

Druga novost bo Application Guard, ki bo na voljo v vseh dokumentih Office 365 (prej zgolj v Edgeu). Ta uporabnikom omogoča, da spletne strani oziroma spletne...

50 komentarjev

Flashback okužil slab milijon macov

Največ okuženih računalnikov je v ZDA.

Slo-Tech - Že dolgo ne velja več, da je Windows edini operacijski sistem, ki je na udaru piscev virusov in ostale škodljive programske opreme (malware). Zalega postaja pogosta namreč tudi na macih, imun pa ni niti Linux. Prvikrat smo o njeni večji razširjenosti pisali, ko sta razsajala MacDefender in BlackHole RAT, letos pa preglavice povzroča Flashback, ki je okužil že slab milijon računalnikov.

Flashback so odkrili že septembra lani, ko se je pretvarjal, da gre za namestitveni program za Adobe Flash Player. Po namestitvi je program poiskal uporabniška imena in gesla za različne spletne strani, ki so shranjena na računalniku, in jih posreduje piscem. Hkrati poizkuša onesposobiti sistem XProtect, ki v Mac OS X skrbi za odstranjevanje škodljivega programja.

...

12 komentarjev

Spam v upadu, malware v porastu

Slo-Tech - Commtouch je objavil četrtletno poročilo (PDF-dokument), ki opisuje razmere v internetni varnosti v drugem četrtletju tega leta. Analizirali so spam in zlobno programsko opremo, predvsem njune količino, žarišča, pojavnost, vire itn. Ugotovili so, da se količina spama znižuje in da uspešen pregon od kriminalcev terja, da postajajo vedno bolj iznajdljivi.

Razveseljivo je, da je junija število razposlanih nezaželenih elektronskih sporočil padlo na najnižjo raven v zadnjih treh letih na 113 milijard dnevno. Pri tem je zanimivo, da se povečuje delež spama, ki je poslan iz kompromitiranih elektronskih predalov. Tako je skoraj 30 odstotkov spama, ki ima v polju Od naveden Hotmailov naslov dejansko poslanega iz kompromitiranih Hotmailovih računov, medtem ko je ta...

0 komentarjev

Le nekaj ur po popravku za Mac OS X nova varianta MacDefenderja

Yahoo News - Apple je držal obljubo in je v torek izdal popravek za Mac OS X (Security Update 2011-003), ki prepozna in odstrani zlobno programsko opremo MacDefender in vse njene derivate (MacSecurity in MacProtector). Žal je ta hitro postal odporen, saj so pisci staknili glave in zgolj nekaj ur po objavi popravka izdali izboljšano verzijo MacDefenderja, ki je Mac OS X ne prepozna več.

Applov popravek preišče vse datoteke tujega porekla na računalniku (torej prenesene z iChatom, Safarijem, Mailom ipd.) in ob najdbi MacDefenderja uporabnika obvesti na nujnost izbrisa. Ed Bott iz ZDNeta je le nekaj ur zatem odkril varianto Mdinstall.pkg, ki je napisana tako, da obide novi varnostni sistem. Namesti se brez zahteve po vnosu gesla, Mac OS X pa ga ne prepozna kot zlobno kodo. K sreči ima ta funkcijo samodejnega posodabljanja...

37 komentarjev

MacGuard nova verzija MacDefenderja

ZDNet - Le dan zatem, ko je Apple priznal, da MacDefender, ki že dobre tri tedne pustoši po macih, povzroča nevšečnosti, objavil navodila za odstranitev in napovedal nadgradnjo sistema, se je pojavila nova verzija programa. Novi MacDefender se imenuje MacGuard in se od starega razlikuje v več točkah.

Sestoji namreč iz dveh delov. Prvi del se namesti v mapo za aplikacije. Če je uporabnik prijavljen kot administrator, se požene avtomatično, pri čemer ne zahteva vpisa gesla, kot je bil to slučaj pri MacDefenderju. Ko se prvi del, poimenovan tudi avRunner, namesti, z interneta prenese drugi del, ki je podoben MacDefenderju. To je bržkone...

13 komentarjev

Apple napovedal popravek za odstranitev MacDefenderja

ZDNet - Apple je priznal, da je zlobna programska oprema (malware) MacDefender, ki se pretvarja, da gre za legitimen antivirusni program, v resnici pa želi od uporabnika ukrasti čim več osebnih podatkov in izvabiti denar pod pretvezo, resen problem. Napovedali so, da bodo v prihodnji dneh izdali posodobitev za operacijski sistem Mac OS X, ki bo našla in odstranila MacDefender oziroma preprečila njegovo namestitev na neokužene sisteme. Zraven so...

2 komentarja

Zla programska oprema tudi na macih

Ars Technica - Lažni protivirusni programi (scareware) so bila doslej domena Windows, kjer smo se morali nanje kar navaditi. Ti uporabniku ob okužbi namreč lažno prikažejo, kakor da na računalniku mrgoli virusov in ponudijo njihovo "očiščenje" v zameno za plačilo nekaj deset dolarjev. To seveda ni res; potrebno je le odstraniti poniglavi antivirus s pravim. Zadnje dni pa smo zasledili, da se je tovrstna zalegla zaredila tudi na macih, ki so doslej veljali za težje osvojljivo trdnjavo.

Ta teden se je na internetu raznesel program MAC Defender, ki enako straši uporabnike Mac OS X. To ni prvi, je pa zagotovo najbolj razširjeni kos škodljive programske opreme za mace. Četudi strokovnjaki in Apple zatrjujejo, da škodljive programske opreme na macih ni nič več kot običajno (torej zelo malo), pa zaposleni v Applovih trgovinah neuradno

34 komentarjev

Apple napovedal prireditev za prihodnjo sredo

MacRumors.com - Apple je včeraj razposlal prva vabila povabljencem na prireditev Back to the Mac, ki bo potekala 20. oktobra ob 10. uri po pacifiškem času v Apple Town Hall. Tradicionalno skrivnosten Apple noče povedati veliko, saj si tako zagotovi odlično reklamo, tako da je še največji namig poster, na katerem je jabolko, izza katerega kuka lev, in besede "Videli bomo novosti za Mace". Vprašanje, kaj bo Apple to pot predstavil, bo ostalo večidel neodgovorjeno vse do dne prireditve.

Vseeno pošpekulirajmo. Bržkone bomo videli prve posnetke Mac OS X 10.7 (mogoče s podporo za upravljanje z dotikom?), ki je že dlje časa potrjeno v razvoju, a ne gre se preuranjeno veseliti, saj smo prve posnetke Snow Leoparda videli debelo leto pred izidom....

20 komentarjev

BitDefender onesposobil računalnike, uporabniki terjajo odškodnine

ComputerWorld - V soboto si je fiasko s svojim protivirusnim programom privoščilo romunsko podjetje Softwin, ki ga poznamo po priljubljenem kosu programja BitDefender. Posodobitev definicij tega dne je 64-bitne operacijske sisteme Windows prisilno ustavila. Program je namreč nekaj ključnih sistemskih datotek programom Windows in celo lastnih BitDefenderjevih označil kot okužene s Trojan.FakeAlert.5 in jih prestavil v karanteno, kar je iz operacijskega sistema napravilo nepremičnino. Poročila na forumih so govorila, da BitDefender kot virus označi kar vse pognane programe, tako da so sistemi popolnoma neodzivni. Nekaj ur pozneje, popoldne istega dne, so Romuni reagirali in objavili popravek in navodila, kako vzpostaviti prejšnje stanje,...

28 komentarjev

Na Mac OS prihaja Outlook

Entourage se umika Outlooku

TechCrunch - Eden izmed razlogov, da se Maci v poslovnem okolju še niso dobro prijeli, je nezmožnost poganjanja Outlooka. Resda imajo Entourage, a kaj ko so uporabniki in skrbniki navajeni na Outlook. Da bi osvojili še to trdnjavo, so v Redmondu napovedali, da bo nova verzija Mac Offica, ki bo izšla prihodnje leto decembra, vključevala tudi Outlook. Na ta način želi Microsoft uporabnikom Macov omogočiti boljše sodelovanje z drugimi platformami (torej Windows) in uporabo Microsoft Exchange Serverja. Do takrat pa bo na voljo posodobljena verzija Entourage 2008 Web Services Edition. Klik!

21 komentarjev

Brezplačen dostop do storitve Back to Your Mac

Gizmodo - Oddaljen dostop za vse MacOS uporabnike preko sistema Back to Your Mac, do sedaj ni bil možen, vsaj na brezplačen način ne. Bil je privilegij tistih, ki so bili pripravljeni odšteti 100 dolarjev za .Mac Service. Sedaj je na voljo brezplačen dostop, za kar se moramo zahvaliti prijateljem na strani Lifehacker.

Žal brezplačna alternativa ne vsebuje vseh bonbončkov plačljive verzije, kot na primer enkripcije povezave, nima skoraj nič nastavitev, vendar boste konec koncev storitev lahko uporabljali brezplačno, ter imeli popoln nadzor nad namizjem preko oddaljenega dostopa. Za vse dodatne informacije ter navodila še klik!

Vir.

20 komentarjev