» »

Spam v upadu, malware v porastu

Spam v upadu, malware v porastu

Slo-Tech - Commtouch je objavil četrtletno poročilo (PDF-dokument), ki opisuje razmere v internetni varnosti v drugem četrtletju tega leta. Analizirali so spam in zlobno programsko opremo, predvsem njune količino, žarišča, pojavnost, vire itn. Ugotovili so, da se količina spama znižuje in da uspešen pregon od kriminalcev terja, da postajajo vedno bolj iznajdljivi.

Razveseljivo je, da je junija število razposlanih nezaželenih elektronskih sporočil padlo na najnižjo raven v zadnjih treh letih na 113 milijard dnevno. Pri tem je zanimivo, da se povečuje delež spama, ki je poslan iz kompromitiranih elektronskih predalov. Tako je skoraj 30 odstotkov spama, ki ima v polju Od naveden Hotmailov naslov dejansko poslanega iz kompromitiranih Hotmailovih računov, medtem ko je ta delež pri Googlu desetkrat manjši. Povečevanje tega deleža je razumljiva posledica policijskih racij in razbijanja botnetov, ki so sicer odgovorni za pošiljanje spama z lažnim poljem Od. Največje število okuženih računalnikov, tako imenovanih zombijev, je v Indiji in Braziliji. Dnevno jih po celem svetu na novo aktivirajo 377.000. Glavna tema spama je še vedno farmacija, saj kar 24 odstotkov sporočil ponuja takšne ali drugačne tablete.

Ribarjenje (phishing) ostaja pomembna dejavnost nepridipravov, pri čemer postajajo vedno sposobnejši. Medtem ko banke dodajajo varnostne ukrepe, kot so denimo virtualne tipkovnice, jih ribarji brez težav posnemajo tudi na svojih straneh. Razpasla se je tudi zlobna programska oprema, ki žrtve najde na Facebooku in jih v namestitev pretenta pod pretvezo različnih uporabnih aplikacij (npr. Kdo si ogleduje tvoj profil) ali vsebin (npr. domnevni videoposnetek mrtvega Osame bin Ladna). Generalno je na spletu sicer največja možnost okužbe pri brskanju po pornografskih spletnih straneh.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spamerji se z botnetov selijo na legitimne, a kompromitirane račune

Oddelek: Novice / Varnost
124733 (3567) Iatromantis
»

Spama vedno manj

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
186635 (5538) Pyr0Beast
»

Hekerji napadli Mednarodni denarni sklad

Oddelek: Novice / Varnost
114188 (3152) CaqKa
»

Projekt Honey Pot ujel milijardo spama

Oddelek: Novice / Zasebnost
103233 (2504) krneki0001

Več podobnih tem