»

Požar v Hynixovi tovarni začasno prekinil proizvodnjo pomnilnika

Slo-Tech - V sredo okrog 15. ure po lokalnem času je Hynixovi tovarni v kitajskem mestu Wuxi izbruhnil požar, ki so ga uspeli pogasiti šele po slabih dveh urah. Prizadeta tovarna proizvede približno polovico vseh Hynixovih čipov DRAM, ki Hynixu prinesejo okrog 70 odstotkov vseh prihodkov. Ker omenjena tovarna proizvede dobrih 10 odstotkov vseh tovrstnih čipov na svetu, se je na borzah kmalu pojavila panika, da bodo cene pomnilnika poletele v nebo. Kmalu so namreč narasle za 20 odstotkov.

Olje na ogenj so prilivala začetna poročila, ki so precej površno opisala dejansko stanje v tovarni. Prva poročila so omenjala poškodbo čiste sobe v tovarni in uničenje drage opreme, kar bi pomenilo, da bo zagon mogoč šele čez kakšnega pol leta. To bi imelo na trg DRAM-a velike vplive. Izkazalo pa se je, da...

47 komentarjev

Apple začel proizvodnjo iPada Mini

Mini (levo) v primerjavi z Amozonivim Kindlom Fire, oz. Googlovim Nexus 7.

vir: Gadgetorama
The Wall Street Journal - Po poročanju Wall Street Journala, ki se sklicuje na neimenovane Applove tajvanske dobavitelje, naj bi proizvodnja manjše različice iPada že stekla. Novinec z verjetnim imenom "mini iPad" ali "iPad mini" (ne ve se še) naj bi imel 7.85 palčni zaslon, torej za slaba dva inča manjšega od večjega brata, ki meri 9.7 palcev po diagonali. Dobavila naj bi ga LG, ki že skrbi za zaslone za iPhone 5, ter AU Optronics, tj. nekdanja Acerjeva divizija za zaslone. Malček bo tako po vsej verjetnosti bolj ali manj prost Samsungovih komponent.

Diagonala je nekoliko večja od konkurenčnih Androidov (glej slike). Ključno vprašanje ta hip je tako, koliko bo stal, pri čemer so si analitiki edini zgolj v tem, da skoraj zagotovo ne bo tako...

57 komentarjev

FLA našla kopico nepravilnosti v Foxconnu, trenutna plača okrog 250 evrov mesečno

ABC News - Od začetka velike inšpekcije proizvodnih obratov Applovih dobaviteljev na Kitajskem, med katerimi je največji in najbolj razvpit Foxconn, je že več kot dni. V tem času je FLA, ki izvaja neodvisno inšpekcijo, nabrala dovolj vtisov in tudi dokazov, da lahko izda neuradno mnenje. Preliminarni podatki kažejo, da so v Foxconnu "odkrili na tone nepravilnosti", ki jih bo potrebno popraviti. Prav tako je znanih več podatkov o Applovemu pristopu k FLA, o čemer sta se pogajala več let.

Apple se je o članstvu v organizaciji FLA začel pogajati aprila 2007, potem ko so že leta 2006 na plano drle informacije o kršitvah delovne zakonodaje v Foxconnu, a so pogajanja marca 2008 zastala in se po nepremičnem pat položaju niso več premaknila. Nadaljevali so jih aprila 2009, ko...

32 komentarjev

Foxconn dviguje plače in krči nadure

The New York Times - Povečano zanimanje svetovne javnosti za pogoje dela v kitajskih proizvodnih obratih, kjer se proizvaja večina sodobne elektronike, žanje prve pozitivne rezultate. Apple je prejšnji teden namreč napovedal neodvisno inšpekcijo svojih kitajskih dobaviteljev in podizvajalcev, ki jo bo izvedla FLA. S tem želijo utišati kritike in dokazati, da jim je mar za dostojne pogoje dela za kitajske delavce, tako da se ne bodo več pojavljale obtožbe o hudih kršitvah delovne zakonodaje. V petek si je predsednik FLA ogledal Foxconnove tovarne in ugotovil, da pogoji dela sicer niso katastrofalno slabi, končno poročilo pa še čakamo. Neodvisne nevladne organizacije pa že leta opozarjajo, da je situacija nevzdržna.

V soboto pa so v Foxconnu sporočili, da bodo zvišali plače...

44 komentarjev

FLA: Razmere v Foxconnovi tovarni ipadov nadpovprečno dobre

Reuters - Ta teden je ameriška FLA (Združenje za pošteno delo) začela pregled tovarn vseh Applovih dobaviteljev in podizvajalcev na Kitajskem, s čimer želi Apple utišati kritike, ki podjetju očitajo zatiskanje oči pred nečloveškimi delovnimi pogoji. Največkrat se izpostavlja prav Foxconn, ki je največji kitajski in tudi svetovni proizvajalec elektronske opreme, nanj pa letijo hude obtožbe o izkoriščanju vajencev in nespoštovanju zakonodaje o varnosti pri delu, ki občasno pretrese kakšna eksplozija. Predsednik FLA Auret van Heerden si je v teh dneh pred začetkom temeljite preiskave sam ogledal Foxconnov obrat za sestavljanje ipadov in povedal, da so razmere v tovarni boljše, kot to zahtevajo norme, in pravzaprav presenetljivo dobre.

Van...

91 komentarjev

Kitajski Foxconn izkorišča dijake in študente s slabo plačano prakso

Slo-Tech - Ni neznano, da so delovni pogoji v kitajskih tovarnah, ki za zahodne znamke proizvajajo elektroniko, izjemno slabi, o čemer smo že večkrat pisali. Kot najbolj razvpit primer se navaja kitajsko podjetje Foxconn, ki zaposluje 1,3 milijona ljudi in proizvaja elektroniko za Apple, Amazon, HP in mnoga druga podjetja. Na dan prihajajo nove in nove obtožbe o hudih kršitvah pravic delavcev, ki so vzpodbudile celo Apple, da je napovedal neodvisni pregled kitajskih obratov svojih dobaviteljev. Medtem so v javnosti odjeknile zadnje obtožbe o izkoriščanju študentov in dijakov v Foxconnu, ki morajo v okviru obvezne prakse garati v podjetju, medtem ko si dobiček razdelijo Foxconn in napotitvene šole.

Foxconn priznava, da je v...

27 komentarjev

FLA začenja največjo preiskavo tovarn Applovih dobaviteljev na Kitajskem

The New York Times - V zadnjih letih je bil Apple najpogosteje na tapeti, ko so nanj leteli očitki o delovnih pogojih v tovarnah v Aziji, kjer sestavljajo njihove izdelke. Čeprav Apple ni lastnik tovarn, ampak proizvodnjo in sestavljanje prepusti dobaviteljem (med katerimi je najbolj razvit Foxconn), se je moral v javnosti braniti pred očitki o nečloveških pogojih. Predlani smo pisali o množični zastrupitvi kitajskih delavcev s heksanom, ki se je medtem nehal uporabljati kot organsko topilo, lani pa je v eni tovarni eksplodiral ultrafin prah za čiščenje zaslonov. V obeh primerih je bilo več delavcev hudo poškodovanih. Apple je celotno lansko leto intenzivneje spremljal razmere in ugotovil več primerov hudih kršitev delovne zakonodaje, med katerimi so najbolj pogosti prekoračitev delovnega časa, trpinčenje na delovnem mestu, prenizko...

28 komentarjev

Proizvodnja iPada 3 v polnem teku

Bloomberg - Naslednik Applovega priljubljenega tabličnega računalnika iPad je že v proizvodnji, pravijo viri za Bloomberg. Na prodajne police bo iPad 3 prispel marca, torej leto dni po izidu modela iPad 2, prinesel pa bo zaslon z večjo ločljivostjo, hitrejši štirijedrni procesor in podporo za brezžična omrežja naslednje generacije LTE.

Azijske tovarne so proizvodnjo začele že ta mesec in trenutno obratujejo v treh izmenah. Applu jo bo letos nekoliko zagodlo kitajsko novo leto, ki se prične že 23. januarja namesto v prvi polovici februarja. Tedaj bodo proizvodnjo za teden dni ustavili, nato pa bodo že februarja nadaljevali s polno paro. Glavni Applov partner je podjetje Foxconn, ki se je v preteklosti moralo spopadati z obtožbami o kršitvah delovne zakonodaje,...

167 komentarjev

Nogometaš pozval gledalce, naj že nehajo tvitat in raje navijajo

Twitter GTFO (slika je simbolična).

vir: CNN
CNN - Bart Scott, obrambni igralec pri ekipi ameriškega nogometa New York Jets, je v intervjuju za lokalni časopis svoje navijače odkrito pozval, naj med tekmo odložijo svoje iPade in twitterje in raje čim bolj glasno navijajo, da bodo motivirali svoje moštvo in mu zagotovili ti. prednost domačega igrišča.

S tem je na glas opozoril na problem, ki počasi začenja motiti celo ligo. Na februarskem superbowlu (finalu lige) naj bi namreč kar četrtina gledalcev zatopljena v svoje iPade ali telefone, tudi med najbolj kritičnimi trenutki tekme. Na njih so twittali s svojimi kolegi, ne nujno o tekmi, gledali ponovitve ali pa reklamne segmente, ki jih prav posebej za superbowl pripravljajo...

48 komentarjev

Eksplozija v tovarni ipadov v Čengduju terjala dve življenji, proizvodnja ustavljena

Gizmodo - V petek okoli 13.10 ure po slovenskem času je v tovarni podjetja Foxconn v kitajskem mestu Čengdu odjeknila silovita eksplozija, v kateri sta dve osebi izgubili življenje, šestnajst pa je bilo poškodovanih, od tega so trije v kritičnem stanju. Eksplodiralo je v hali A05, kjer sestavljajo iPade 2. Oprema je popolnoma uničena, stavba pa še stoji.

Razlog za eksplozijo še ni znan, neuradno pa se omenja ultrafin prah, ki se uporablja za čiščenje zaslonov ipadov in ki je zelo vnetljiv. Nekdo naj bi s kajenjem zanetil požar, ki je prerasel v eksplozijo. Požar, ki je iz hale bruhal temen in potencialno strupen dim, je že pogašen, kitajske oblasti pa so že začele preiskavo. Eksplozijo sta potrdila tako Foxconn kot tudi Apple.

Zaradi poškodb...

48 komentarjev

Apple objavil poročilo o spoštovanju pravic delavcev pri svojih dobaviteljih

Guardian - Lani smo poročali o neprimernih delovnih razmerah delavcev na Kitajskem, ki za Apple podizvajalce sestavljajo izdelke, in hudih zastrupitvah s heksanom zaradi malomarnosti vodij obratov. V sklopu vsakoletnega poročila o odgovornosti dobaviteljev je Apple raziskal razmere v 127 podjetjih, ki delajo zanj, in komentiral tudi omenjeni kitajski primer. Rezultati so zaskrbljujoči.

Odkrili so, da za njihove dobavitelje nelegalno dela 91 otrok, kar je devetkrat več kot leta 2009. Desetim obratom, kjer so to odkrili, so naložili plačilo stroškov za izobraževanje teh otrok. Enega podizvajalca so odpustili, ker je pri njem delalo 42 mladoletnih in se na to ni oziral. Oblastem so prijavili tudi šole, ki so jim priskrbele lažne osebne...

31 komentarjev

Za razlitje nafte v Mehiškem zalivu kriv moder zaslon?

Deepwater Horizon v plamenih

Slo-Tech - V Mehiški zaliv je vse od eksplozije na plavajoči naftni ploščadi Deepwater Horizon do pred nekaj dni, ko so delavci družbe BP plc, ki je imela vrtino v zakupu, na morsko dno poveznili posebno kupolo, iztekala nafta. Razlog za eksplozijo je še neznan, a pričevanje glavnega skrbnika elektronike na ploščadi Michaela Williamsa kaže, da gre za kombinacijo človeške napake in nestabilnih računalniških sistemov.

Kot pišeta neworleanski časnik Times-Picayune in The New York Times, so Williamsa približno mesec dni pred eksplozijo poklicali, naj pride na ploščat pogledat računalniške sisteme za nadzor in upravljanje vrtanja. Williams je odkril, da so se sistemi redno sesuvali z modrim zaslonom...

78 komentarjev

Debakel z baterijami dobiva epilog

Digital Trends - V zadnjih mesecih smo neštetokrat poročali o eksplozijah in požarih, ki so jih povzročile okvarjene baterije v prenosnih računalnikih, posledično pa je nekaj proizvajalcev najavilo, da bo zamenjalo določene serije z omenjeno napako. Vsem defektnim izdelkom je bila skupna ena stvar -- opremljeni so bili s Sony-jevimi baterijami, ki so bile izvor vseh težav. Japonski gigant je zato končno sprejel krivdo za celoten škandal in obljubil, da bo na globalnem nivoju poskrbel za zamenjavo. Tako lahko v prihodnjih mesecih tudi lastniki laptopov iz tovarn, ki do sedaj še niso napovedale vpoklica, pričakujejo uradne izjave na to temo. S tem bo celotna zadeva najbrž zaključena, kljub veliki napaki pa je Sony-ju treba čestitati za zelo korektno poslovno potezo, o kateri lahko več izveste v izvorni novici.

Novico je opazil tudi [ MYTiX]. Hvala!

6 komentarjev