»

Francija prva udarila po Googlu z avtorskimi nadomestili

vir: Seobility

Slo-Tech - Potem, ko je Svet evropske unije lani potrdil direktivo o avtorskih pravicah, jo je nato že poleti kot prva država članica v zakonodaji uveljavila Francija, zakon je sicer začel veljati oktobra. Včeraj pa jo je začela udejanjati tudi v praksi, njihov Urad za varstvo konkurence je namreč Googlu zaukazal, da naj prične pogajanja s posameznimi založniki, ki jim bo moral po novem plačevati nadomestila za vsebine. Tudi za kratke povzetke novic (snippets), ki se prikazujejo v Googlovih novicah oz. pri iskalnih zadetkih.

Kot je znano, sta v letih pred sprejetjem direktive tako plačevanje že poskušali vpeljati Nemčija in Španija, a brez uspeha. Google je tedaj v Španiji preprosto ugasnil svoje novice, v Nemčiji pa založnike s pozicije moči prisilil v nadaljnjo brezplačno uporabo njihovih novic. Da se tudi tokrat ne bo predal brez boja, kaže že njihovo lansko pojasnilo, da Google ne prodaja iskalnih poizvedb, pač pa oglase. Zato tudi ne nameravajo plačevati založnikom, kadar uporabnik...

3 komentarji

Google sklenil dogovor s francoskim založnikom Hachette

The New York Times - Medtem ko ima Google s svojo storitvijo Books precej težav v ZDA, kjer je sodišče predlagano poravnavo med Googlom in založniki zavrnilo in postavilo pogajanja v pat položaj, gre v Franciji bolje. Prejšnji teden je Google sklenil dogovor z največjim francoskim založnikom Hachette, ki obvladuje četrtino vsega francoskega trga.

Gre za digitalizacijo knjig, ki jih je Google skeniral brez dovoljenj, kar je razjezilo založnike po celem svetu. Srž problema so knjige, ki v tiskani obliki niso več dostopne, saj so že zdavnaj razprodane in ponatisov ni, a založniki njihovega skeniranja vsepovprek ne dovolijo, ker avtorske pravice še niso potekle. S Hachettom se je Google sporazumel, da Hachette Livre še vedno obdrži pravico...

0 komentarjev

Google si popravlja ugled v Evropi

The New York Times - Googlovemu sloganu Ne bodimo zlobni (Don't be evil) navkljub ima podjetje največ težav s svojim renomejem v Evropi. Težave zaradi zbiranja podatkov o brezžičnih omrežjih, nenehna trenja Street Viewa z lokalno zakonodajo za varovanje zasebnosti, zbiranje podatkov uporabnikov Androida, tožbe zaradi nedovoljene digitalizacije knjig in podobno so pošteno načeli ugled Googla, ki mu na tradicionalno konzervativnem evropskem trgu ogromna finančna sredstva in tržna kapitalizacija niso prav nič v pomoč. Nasprotno, Evropejci se počasi začenjajo Googla bati, zato si podjetje prizadeva svoj ugled v Evropi popraviti, piše The New York Times.

Pri tem pa se je potrebno državljanom vsake države dobrikati nekoliko drugače. Na Irskem je...

23 komentarjev

Google oglobljen v Franciji

Avtomobil za Google Street View

Heise - Francoski CNIL (Commission nationale de l'informatique et des libertés), ki skrbi za varovanje osebnih podatkov, je Googlu izrekel globo v višini 100.000 evrov. CNIL je namreč odločil, da je bilo zbiranje podatkov o brezžičnih omrežjih, ki so jih domnevno nevede prestrezala in zbirala Googlova vozila za snemanje okolice za storitev Google Street View, kaznivo dejanje.

Ko se je škandal razkril, so nekatere države sprožile preiskavo, med njimi tudi Francija. CNIL je od Googla zahteval in tudi dobil zbrane podatke. Analiza je pokazal, da Google ni zbiral le imen omrežij (SSID) in MAC-naslovov, marveč tudi vsebinske podatke o prometu.

Google ima dva meseca časa, da se na globo pritoži. Ko...

9 komentarjev

Indijci nasprotujejo poravnavi v Google Books

Slashdot - Google je pred dobrim letom dosegel poravnavo s cehom lastnikov avtorskih pravic za knjige, ki so planili pokonci zaradi masovne digitalizacije knjig, ki so se nato znašle na spletu. Takrat je Google moral odšteti 125 milijonov dolarjev, od katerih je približno tretjina romala neposredno k avtorjem in založnikom, ostalo pa je pobral ceh. Besedilo poravnave so nekoliko popravili lanskega novembra, dokončana pa naj bi bila 18. februarja.

Svoje nestrinjanje pa so sedaj izrazili tudi v Indiji, kjer menijo, da poravnava obrača zakone o zaščiti avtorskih pravic na glavo.

Predstavnik Indian Reprographic Rights Organisation (IRRO), ki združuje avtorje in založnike, v telefonskem intervjuju...

0 komentarjev

Francija pripravlja svojo verzijo Google Books

CNet - Francoski minister za kulturo Frédéric Mitterrand je v torek napovedal, da Francija načrtuje postavitev spletnega portala, kjer bodo na voljo francoske knjige in drugi dokumenti v digitalni obliki. Sprva bodo uporabili predvsem gradivo iz digitalne verzije francoske narodne knjižnice Gallica, projekt pa bodo nato še nadgradili. Dodatnih vsebin se nadejajo po sklenitvi dogovorov s francoskimi založniki, ki naj bi jim nato dovolili digitalizacijo svojih knjig. Od začetka bo projekt financirala francoska vlada, sčasoma pa naj bi postal samozadosten z zaslužkom od oglasov.

Mitterrand je poudaril, da to ne pomeni, da se Francija odpoveduje Google Books. Nasprotno, čeprav gre za neke vrste konkurenco, dopuščajo možnost sodelovanja in medsebojnega dopolnjevanja zbirk. V intervjuju za Le Monde (strojni prevod v angleščino) je Miterrand sicer okrcal Google, češ da je prišel v Evropo kot veliki zavojevalec, s katerim so založniki na vrat na nos podpisali dogovore, ki jih je sam označil za...

2 komentarja

Google zaradi Book Searcha izgubil tožbo v Franciji

The New York Times - Sodišče v Parizu je v petek razsodilo, da je Google kršil avtorske pravice z digitalizacijo knjig in objavo izvlečkov na spletu brez predhodne avtorizacije. Tožbo je vložila francoska založniška skupina La Martinière, ki je zastopala vrsto založnikov in avtorjev. Zaradi programa Book Search bo moral Google plačati odškodnino v višini 300.000 evrov in prenehati z digitalno reprodukcijo zaščitenega materiala. Kazen se bo vsak dan povečala za dodatnih 10.000 evrov, dokler iz svoje baze Google ne bo umaknil izvlečkov spornih francoskih knjig.

Google se je že odzval. Kot pravijo, so bili prepričani, da objavljanje kratkih izsekov ni v nasprotju s francoskim ali ameriškim avtorskih pravom in da izboljšuje dostopnost knjig. Njihovi pravniki že preučujejo sodbo, nato pa se bodo odločili, kako bodo ravnali v prihodnosti. Hkrati poudarjajo, da sodba v ničemer ne bo vplivala na poravnavo in dogovore, ki so jih dosegli z ameriškimi avtorji.

7 komentarjev

Google bi prodajal tudi e-knjige

CNet - Na srečanju BookExpo, ki te dni poteka v New Yorku, je Google dal vedeti, da se nameravajo podati tudi na področje prodaje e-knjig. Kot so namignili, razvijajo program, ki bi založnikom omogočil prodajo digitalnih verzij svežih knjig kar prek Googla, s čimer bi v zelje skočili predvsem Amazonu in njegovemu Kindlu. Amazon za digitalne knjige zahteva ceno 9,99 dolarja, kar je dosti manj od papirnih, ki gredo za 26 dolarjev. Google bo bolj širokogruden, saj bo založnikom dovolil, da sami postavijo ceno. Ti so že izrazili zadovoljstvo.

Program bo ločen od Googlovega sistema za digitalizacijo knjig, ki omogoča dostop do množice knjig kar spleta in za katerega je moral Google plačati večmilijonsko odškodnino po poravnavi z lastniki avtorskih pravic. Takrat je šlo namreč za skeniraj obstoječih knjig, katerih mnogo niti ni več moč dobiti v tiskani izdaji. Več o tem.

0 komentarjev