»

Zaradi aretacije človeka s priimkom Ma padle delnice Alibabe

Slo-Tech - V torek zjutraj je kitajska televizija CCTV poročala, da so v kraju Hangzhou aretirali nekega človeka s priimkom Ma, ker naj bi prek interneta ogrožal nacionalno varnost. Osumljenec naj bi bil vodja razvoja strojne opreme v nekem IT podjetju. Minute kasneje se je delnica Alibabe na borzi razletela, tržna kapitalizacija podjetja pa se je zaradi skoraj 10-odstotnega padca znižala za 26 milijard dolarjev. A dogodka sploh ne bi bila smela biti povezana.

Alibaba ima sedež v kraj Hangzhou, njen izvršni direktor pa je Jack Ma. A tu se podobnosti končajo, saj aretiran seveda ni bil Jack Ma, temveč neki neznani moški. A ker je CCTV najprej poročala, da ima ime aretiranega človeka dve pismenki, kar drži tudi za Jacka Maja, so investitorji panično začeli odprodajati delnice podjetja. Kasneje se je izkazalo, da gre za pomoto, aretirani pa ima v resnici ime iz treh pismenk. Ma je 13. najpogostejši priimek na Kitajskem, ki ga ima v kraju Hangzhou več kot 100.000 ljudi. Ko so pomoto dojeli vsi,...

8 komentarjev

Duolingo ob začetu kotacije pridobil 40 odstotkov

Slo-Tech - Priljubljena aplikacija za učenje tujih jezikov Duolingo je imela ta teden svoj borzni debi, na katerem je zgodnjim vlagateljem navrgla lep dobiček. Na Nasdaqu je Duolingo po uspešno izvedeni javni ponudbi delnic (IPO) začel kotirati v sredo in že prvi dan dosegel lepo rast. V primerjavi s ceno v javni ponudbi (102 dolarja) je bila prvi dan rast ob odprtju trgovanja 40-odstotna (141,4), kasneje pa je cena nekoliko padla. V četrtek in petek se je pobrala, tako da je teden delnica zaključila pri 140,25 dolarja.

Duolingo je izbral odličen čas za javno ponudbo delnic, saj je ta hip na voljo ogromno denarja, ki se želi nekam plasirati, po drugi strani pa vlagatelji izkazujejo veliko zanimanje za tako imenovani edtech, saj je epidemija dobršen del izobraževanja preselila v digitalna okolja ali pa vsaj širši javnosti pokazala, da obstajajo tovrstna orodja. Duolingo je aplikacija, ki nudi tečaje 40 jezikov in ima okrog 40 milijonov uporabnikov, od tega največ v ZDA.

V javni ponudbi delni...

4 komentarji

Uber v prvem četrtletju izgubil milijardo dolarjev

Slo-Tech - Uber, ki je sredi minulega meseca pričel kotirati na borzi, je objavil prve poslovne rezultati po začetku kotacije. V prvem letošnjem četrtletju (ko podjetje še ni kotiralo) so ustvarili 1,0 milijardo dolarjev čiste izgube, ki v celoti izvira iz poslovanja. Ker so bili takšni rezultati pričakovani, saj podjetje že dlje časa posluje z izgubo, se na ceni delnice to ni poznalo. Tečaj ostaja pri 40 dolarjih oziroma približno 12 odstotkov pod vrednostjo iz javne ponudbe delnic. Prihodki so se dvignili za 20 odstotkov in dosegli 3,1 milijarde dolarjev, kar je manj od pričakovane 25-odstotne rasti.

Uber vse od ustanovitve pred desetimi leti izgublja denar. V letu 2017 je izguba znašala 4,5 milijarde dolarjev, lani pa zaradi enkratnih dogodkov le 370 milijonov...

20 komentarjev

Facebook poizkuša na Kitajsko

Slo-Tech - Kitajska je dežela, v kateri je internet Zahodnjakom skoraj neprepoznaven. Namesto Googla imajo Baidu, namesto Facebooka imajo Wechat in Renren, namesto Amazona imajo Alibabo, namesto Twitterja uporabljajo Weibo, namesto Ebaya obstaja Taobao itd. Zahodne multinacionalke so večkrat poizkusile prodreti v ta del kitajskega trga, a so bridko spoznale, da na silo ne bo šlo. Kitajcem se lahko pridružijo, ne morejo pa jih premagati. Google je to lekcijo dobil na trd način, Facebook pa bo poizkusil mehkeje. Podjetje na Kitajskem ustanavlja podružnico.

Ker drugače ni šlo - Facebook se je trudil skoraj desetletje - so v mestu Hangzhou ustanovili hčerinsko podjetje Facebook Technology. Dovoljenje oblasti za poslovanje so dobili...

5 komentarjev

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Business Insider - Pred dvema letoma je Facebook ponudil tri milijarde dolarjev za Snapchat, ki razvija istoimensko aplikacijo za pametne telefone za pošiljanje kratkih sporočil, slik ali videoposnetkov, ki se v prednastavljenem času po ogledu nepovratno izbrišejo. Danes je Snapchat vreden 16 milijard dolarjev, pripravljajo pa se na javno ponudbo delnic in začetek kotacije na borzi.

Zamisel je preprosta, a je prav zato uspešna. Snapchat je izredno priljubljen med mlajšo generacijo, kjer ima že 200 milijonov uporabnikov. To je še vedno precej manj od Facebookove ali Googlove milijarde in WhatsAppovih 800 milijonov, a več kot dovolj, a je tržno oziroma oglaševalsko zanimiva platforma.

Vrednotenja mladih...

45 komentarjev

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Reuters - V ZDA je že skoraj vse pripravljeno za največjo javno ponudbo delnic v zgodovini, saj naj bi kitajski internetni gigant Alibaba poizkusil nabrati za 24 milijard dolarjev svežega kapitala. S tem bo kitajsko podjetje, ki se na Kitajskem ukvarja s prodajo prek interneta, vzdrževanjem poslovnih strani in nudenjem storitev v oblaku, prehitelo Viso, ki je imela doslej največjo javno ponudbo delnic.

Alibaba je svojo pot pričela leta 1999, ko je Jack Ma ustanovil istoimensko spletno stran za posredovanje naročil med kitajskimi proizvajalci in podjetji na Zahodu. Stran je hitro rasla in dobila številne druge funkcije, med drugim prodajo spletno tržnico s prodajo fizičnim osebam, primerjalnik...

9 komentarjev

Potop Twitterjevih delnic

Slo-Tech - Borzno dogajanje ni glavna tema te strani, a kdor se je danes ozrl po ameriški tečajnici, se je gotovo popraskal po glavi, kaj neki se je zgodilo Twitterju. Na prvi pogled brez kakršnegakoli razloga je delnica tega tehnološkega podjetja izgubila 18 odstotkov, kar je ogromno, a to ni prvi tovrstni potop tega podjetja.

Twitterjeve delnice so se sesedle pod 32 dolarjev, kar je najnižja vrednost v zgodovini. Spomnimo, da je podjetje začelo kotirati 7. novembra lani z otvoritvenim tečajem 45,10 dolarjev. Delnica je že ves čas izjemno volatilna, saj se je vmes povzpela na 73 dolarjev, sedaj pa je 57 odstotkov niže. Mimogrede, kdor je Twitter kupil v javni ponudbi, je še vedno v črnih številkah, saj je znašala vpisna cena 26 dolarjev.

To ni prvič, da je Twitterju zmanjkalo tal pod nogami....

6 komentarjev

V živo: dan D za Twitter

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

Slo-Tech - Danes se bo na newyorški borzi začelo trgovanje z delnicami Twitterja. Najteže pričakovana javna ponudba delnic internetnega podjetja v tem letu se je zaključila včeraj. Za delnico podjetja je bilo treba odšteti 26 dolarjev, kar je približno polovico več od prvotno predlagane cene v razponu (17-20 dolarjev). Twitter je tako zbral okrog 1,8 milijarde dolarje svežega kapitala. Če bodo zaradi velika povpraševanja prodali še dodatne delnice (greenshoe), bo to celo več od Googla leta 2004 in drugi največji internetni IPO v zgodovini (za Facebookom). Po tem vrednotenju je Twitter vreden 14,4 milijarde dolarjev.

To je za podjetje, ki še nikoli v zgodovini ni poslovalo z dobičkom, veliko. Facebook, ki je sicer...

12 komentarjev

Ta teden na borzo prihaja Twitter

V tem letu so tečaji delnic družabnih omrežij in iskalnikov prehitevali splošno rast trga (indeks S&P 500).

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo spremljali kakšnega IPO-ja (javne prodaje delnic) velikana družabnih omrežij, zato Twitterjev vstop na borzo ta teden dober lakmus za dogajanje na kapitalskih trgih. V sredo bo Twitterjev IPO, v četrtek pa bo prvi dan kotacije njegovih delnic. Veliko vprašanje je, ali je njegove delnice smotrno kupiti že v IPO-ju ali pa mogoče počakati na začetek trgovanja.

Cena za delnico bo v razponu med 17 in 20 dolarji, kar pomeni, da bo Twitter zbral okrog 1,4 milijarde dolarjev svežega kapitala (delnic bo 70 milijonov). Ta številka lahko še nekoliko zraste do 1,6 milijarde dolarjev, če bodo trenutni delničarji prodali več delnic (vseh še zdaleč ne smejo). To je bistveno manj od Facebooka lansko...

3 komentarji

Twitter se pripravlja na vstop na borzo

Slo-Tech - Po Facebooku, LinkedInu in Grouponu je Twitter naslednje v vrsti IT-podjetij nove generacije, ki tržijo družabna omrežja, ki se po podalo na borzo. Tako je razbrati iz napovedi, ki so jo ta teden oddali ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC). Pravzaprav je to vsa uradna novica, saj zakonodaja dopušča, da pretežni del dokumenta ostane tajen. Tako ne vemo niti, kdaj niti po kolikšnem vrednotenju bo Twitter zaplaval v borze vode. Vemo pa precej o stanju podjetja danes in o izkušnjah ostalih podobnih podjetij.

Twitter je po neuradnih ocenah vreden okoli 10 milijard dolarjev,...

9 komentarjev

Apple razmišlja o Twitterju

The New York Times - Apple ima praktično vse razen socialnega omrežja. Imajo najbolj priljubljen mobilni telefon, trendovske računalnike, najbolj znano tablico na svetu in ogromen kup denarja. Ena redkih dejavnosti, kamor se še niso uspeli prebiti, so socialna omrežja. Tudi je absolutni zmagovalec Facebook, za tiste bolj jedrnate še Twitter. Google se trudi z Googlom+, Microsoft se spogleduje s Facebookom, v katerem ima manjši delež, hkrati pa poizkušajo nekaj pametnega storiti s Skypom. Apple nima nič od tega. In ker so socialna omrežja vedno večje gonilo prodaje, ni presenetljivo, da vsake toliko časa na internetu oživijo govorice, da se Apple zanima za nakup Twitterja.

To pot o tem piše The New York...

29 komentarjev

Facebook prvi dan kotacije razočaral, pridobil manj kot odstotek

Facebook prvi dan trgovanja: malo gor in malo dol, pa vse skupaj nikamor.

Slo-Tech - Končal se je velik dan za Facebook, ki je včeraj popoldne po našem času dočakal kotacijo na borzi. Javna ponudba delnic (IPO) se je sklenila v četrtek, ko so po zaključku trgovanja na borzi odločili, da bo cena Facebookove delnice 38 dolarjev. S tem vrednotenjem je bil Facebook vreden 104 milijard dolarjev, ponujenih 421 milijonov delnic pa 16 milijard dolarjev. Pričakovan razpon ponujene cene je bil med 34-38 dolarjev, torej so izbrali zgornjo mejo. Facebookov IPO je bil največji IPO tehnološkega podjetja v ZDA, trenutno pa je 21. največje podjetje, ki je vključeno v ameriški indeks S&P 500. Oder je bil s tem za velik Facebookov dan nared, a je ta razočaral.

Še včeraj zjutraj, več ur pred odprtjem ameriškega trga so evropski...

100 komentarjev

Facebook bo povečal petkov IPO

ZDNet - Vročica pred zaključkom Facebookove prve javne ponudbe delnic (IPO) in petkovim začetkom kotacije se stopnje, kar Facebook s pridom izrablja. Danes so napovedali, da bodo ponudili večje število delnic od prvotno načrtovanega. Dodatno bo na voljo 83,8 milijona delnic razreda A, kar skupaj s prej najavljenimi pomeni 421 milijonov delnic.

Od tega bo 180 milijonov delnic iz sveže emisije, s čimer bodo zbrali svež kapital, preostanek pa bodo prodali obstoječi delničarji. Končna cena delnice še ni znana, se bo pa najverjetneje gibala med 34 in 38 dolarji. Določili jo bodo v četrtek po zaprtju ameriških borz. To pomeni, da bo Facebook dobil med 5 in 6 milijard dolarjev svežega kapitala, obstoječi delničarji pa bodo unovčili...

30 komentarjev

Kotacija Facebooka 18. maja

The Wall Street Journal - Zadnje dejanje v Facebookovi javni ponudbi delnic (IPO) se bo zgodilo v petek, 18. maja, poroča Wall Street Journal. Takrat bodo namreč delnice tega velikana začele kotirati na ameriški borzi Nasdaq, s čimer bo premoženje njegovih lastnikov dobilo tržno vrednotenje. Ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija podjetja okoli 100 milijard dolarjev, IPO pa med največjimi v zgodovini.

Že ta ponedeljek se bodo začele javne predstavitve podjetja, na katerih se bo Facebook pogovarjal z zainteresiranimi institucionalnimi vlagatelji, ki bi v podjetje vložili večje zneske. Gre predvsem za banke, vzajemne sklade, hedge sklade in ostale portfeljske vlagatelje, ki bi primaknili po več deset milijonov dolarjev.

Facebook namerava zbrati 5...

5 komentarjev

Bliža se naslednja velika ponudba delnic: Zynga

Slo-Tech - Zynga je tik pred javno ponudbo delnic (IPO), ki se ima zgoditi v naslednjih tednih. Vlogo za izvedbo IPO so ameriški Agenciji za trg varnostnih papirjev (SEC) vložili že julija, sedaj pa se bliža odločilni dan. Zbrati nameravajo vsaj milijardo dolarjev, kar je po mnenju nekaterih občutno preveč, medtem ko drugi menijo, da je visoka cena povsem upravičena.

Predvideva se celo, da naj bi tržna kapitalizacija Zynge po začetku kotacije zrasla do okoli 20 milijard dolarjev. Ali je to za...

17 komentarjev

Facebook bo malo počakal z javno ponudbo delnic

Takole je Zuckerberg novembra 2010 predstavljal nove načine komunikacije po Facebooku.

Financial Times - Medtem ko je LinkedIn že izvedel javno ponudbo delnic (IPO), se veliko drugih internetnih podjetij v drugem bumu po dot-comu na to pripravlja. Groupon se je zaradi slabega stanja kapitalskih trgov odločil, da bo še malo počakal, medtem ko naj bi Facebook odlagal zaradi drugih razlogov. Njegov IPO smo pričakovali v prvem četrtletju prihodnjega leta, a ga bo Zuckerberg izpeljal najprej šele proti koncu leta.

Razlogi pa niso kapitalske narave, pravijo viri blizu podjetja, ampak interne narave. Zuckerberg želi obdržati zaposlene osredotočene na razvoj novega projekta, kar bi bilo ob bogatem izplačilu po prodaji delnic po kotaciji teže. Mnogo zaposlenih naj bi namreč takoj po začetku...

13 komentarjev

Zynga hoče zbrati milijardo dolarjev v javni ponudbi delnic

Bloomberg - Zynga, ki jo poznamo po igrah za Facebook, kakršni sta Farmville in Texas HoldEm Poker, je po letu dni napovedi ameriškemu regulatorju trga vrednostih papirjev SEC-u vendarle podala vlogo za začetek postopka javne ponudbe delnic (IPO). Upravljali ga bodo Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Barclays, JPMorgan Chase in Allen & Co. Zynga s tem izkorišča naraščajoče navdušenje nad internetno tehnologijo nove generacije in socialnimi storitvami, ki je v zadnjem času pognalo delnice...

28 komentarjev

Kitajski facebook Renren obnorel vlagatelje

Guardian - Zdi se, da so investitorji povsem pozabili na pok balončka dot-com leta 2000, saj kot brez uma kupujejo delnice podjetij, ki se ukvarjajo s tako imenovano drugo generacijo spleta (Web 2.0). Redno beremo o rekordnih vrednostih Facebooka, ki se v pripravah na javno ponudbo delnic spogleduje z vrednotenjem podjetja na 100 milijard dolarjev, le za odtenek manj ponorelih vrednotenjih Twitterja in podobno. Zadnje v vrsti podjetij, ki so obnorela investitorje, je kitajski konkurent Facebooku z imenom Renren.

Renren je bil ustanovljen leta 2005 in kitajskim uporabnikom interneta nudi podobne storitve kot Facebook. Socialno omrežje Renren ima že 160 milijonov uporabnikov, včeraj pa je po uspešno zaključeni javni ponudbi delnic (IPO) začelo kotirati na...

10 komentarjev

LinkedIn želi s kotacijo prehiteti Facebook

Reid Hoffman je ustanovitelj LinkedIna.

Reuters - Spletna stran oziroma socialno omrežje LinkdIn, ki je naokoli že od leta 2003 in je torej starejša od Facebooka in Twitterja, namerava kmalu izvesti javno ponudbo delnic (IPO) in poslati svoje delnice v kotacijo na borzo. LinkedIn cilja na drugačno množico ljudi kakor Facebook, saj je v ospredju navezovanje poslovnih stikov (dober, čeravno nekoliko star članek o LinkedIn najdete na ReadWriteWebu). To je tudi razlog, da veliko njegovih uporabnikov uporablja enega izmed plačljivih profilov uporabe, saj si s tem služijo kruh.

Pred dobrim letom je ustanovitelj LinkedIna napovedoval možnost IPO-ja, a je v isti sapi pripomnil, da je to tega trenutka še daleč. Če gre verjeti Reutersovim virom,...

6 komentarjev

Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje

Finance - Rusko podjetje Digital Sky Technoglogies, ki upravlja največjega ruskega ponudnika elektronskih naslovov Mail.ru, je oktobra razpisalo prvo javno ponudbo delnic (IPO). Naprodaj so postavili 17 odstotkov podjetja, zbrati pa so nameravali 876 milijonov dolarjev (27,70 dolarja na delnico). Investitorji so planili po podjetju in poslali kar 20-krat več ponudb od ponujenega deleža, najvišja ponudba pa je bila 1,1 milijarde dolarjev za 17-odstotni delež.

Delnice bodo uradno na Londonski borzi začele kotirati v četrtek, trenutno pa se z njimi trguje pogojno. Njihova vrednost je na borzi poletela vse do 39 dolarjev na delnico in se ustalila pri 35 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 7 milijard dolarjev, s čimer je Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje.

Zbrani denar od javne ponudbe delnic nameravajo med drugim porabiti za nakup 7,5-odstotnega deleža v podjetju Vkontakte, ki upravlja ruski družabni servis. Mail.ru že ima četrtinski delež v Vkontaktu,...

4 komentarji

Facebook lani z 800 milijonov dolarjev prihodkov

Reuters - Reuters je izbrskal poslovne rezultate Facebooka za preteklo leto, iz katerih je videti, da so leta 2009 zbrali kar 800 milijonov dolarjev prihodkov. Dobiček je bil konkreten in je znašal nekaj deset milijonov dolarjev. Točnih številk ni, ker je Faceook v zasebni lasti. Visoki dobički že zbujajo apetite investitorjev, ki že lep čas čakajo na javno ponudbo delnic (IPO), a vodstvo vztraja, da to ni prioriteta.

Še lanskega julija so v podjetju ocenjevali, da bodo prihodki za leto 2009 znašali 500 milijonov dolarjev. Skokovita rast števila uporabnikov in priljubljenosti storitve je te številke povečala za 60 odstotkov. Viri blizu podjetja pa celo pravijo, da so tudi letos objavili nekoliko nižje številke od resničnih, da ne bi v ljudeh vzbudili prevelikih pričakovanj.

40 komentarjev

Facebook letos brez IPO-ja

Intervju z Jimom Breyerjem

CNet - Delnic Facebooka se ne da kupiti v prosti prodaji, kar pomeni, da ne kotirajo prosto na nobeni borzi. Vse lastniške deleže so si skladi tveganega kapitala, zaposleni in kakšen milijarder doslej pridobili z neposrednim vlaganjem v podjetje. Tako tudi ni dostopna transparentna tržna vrednost Facebooka, ki pa jo finančne transakcije, ki so bile izvedene, postavljajo med 4 in 10 milijard dolarjev. Lani so bile glasne govorice, da naj bi ustanovitelj Mark Zuckerberg letos izvedel javno prodajo delnic javnosti (IPO).

Kot kaže, bodo zainteresirani vlagatelji morali še nekoliko počakati. Jim Breyer iz Accel Partners in Yuri Milner iz Digital Sky Technologies, dva večja vlagatelja v Facebook,...

2 komentarja