»

Internetni promet v Sloveniji dosega rekorde

Slo-Tech - Ker je zaradi pandemije veliko ljudi doma, raste tudi internetni promet. ARNES je včeraj v sporočilu za javnost pokazal, da internetni promet v Sloveniji dosega rekordne vrednosti, skokovito pa je poraslo tudi število uporabnikov storitve ARNES Učilnica.

Slovensko vozlišče SIX, prek katerega si ponudniki interneta v Sloveniji izmenjujejo promet, ob konicah presega promet 100 Gb/s, kar se še ni zgodilo. Zaradi tega je ARNES priključil dodatne kapacitete, ki zagotavljajo nemoteno delovanje sistemov. Tudi povprečni promet v delovnem času je porasel in namesto običajnih 25-40 Gb/s znaša 55-60 Gb/s.

Storitev ARNES Učilnica je imela pred pandemijo bolj malo uporabnikov. V ponedeljek se je priključilo že 900, v torek pa kar 1400 uporabnikov. Povečuje se tudi število registracij novih uporabnikov.

V trenutni pandemiji se tako izkazuje, da je internet resnično postal kritična infrastruktura, saj se uporablja tako za kratkočasenje kot delo. Če bi odpovedal, bi bile posledice podobno...

62 komentarjev

Nvidia: prodaja grafičnih kartic za rudarjenje zanemarljiva

Slo-Tech - Lepo je bilo, dokler je trajalo, a kriptomrzlice je konec. Cene grafičnih kartic, ki so lani poletele v nebo zaradi rudarjev, so se že pred časom začele zniževati. Logično pada tudi obseg prodaje, kar je v zadnjem poslovnem poročilu potrdila tudi Nvidia. V poročilu za drugi kvartal, ki ga je objavila včeraj, ugotavlja, da je povpraševanje za namene rudarjenja strmoglavilo. Večino povpraševanja spet predstavljajo domači igralci, sestavljavci podatkovnih centrov in pa razvijalci umetne inteligence.

Že pred zadnjim četrtletjem je Nvidia ocenila, da bo rudarjem prodala le še za 100 milijonov dolarjev specifične strojne opreme, medtem ko so celotni prihodki znašali 3,12 milijarde dolarjev. V resnici pa je povpraševanje rudarjev upadlo na vsega 18 milijonov...

34 komentarjev

Microsoft gradi velik podatkovni center v Iowi

Slo-Tech - V bližini mesta Des Moines v ameriški zvezni deželi Iowa je Microsoft začel graditi nov podatkovni center, ki se bo razprostiral na 62 hektarjih velikem zemljišču, kjer je sedaj golfigrišče Willow Creek, in v katerega bodo vložili 1,13 milijarde dolarjev v naslednjih petih letih. Projekt Alluvion bo s tem postal že drugi Microsoftov projekt v tem mestu, tako da bodo skupna vlaganja redmondskega velikana znašala dobri dve milijardi dolarjev, kar bo največja investicija enega podjetja v Iowi doslej. Microsoft ima približno 12 kilometrov od nove lokacije že obstoječ podatkovni center, ki so ga zgradili leta 2008 in lani korenito posodobili.

Tako velike investicije ne pridejo same od sebe, zato je morala Iowa Microsoftu...

32 komentarjev

Yahoo povečal dobiček, a oglaševalski prihodki še vedno padajo

The Wall Street Journal - Yahoo je v prvem letošnjem četrtletju, ki se je končalo 31. marca, posloval uspešneje kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz Sunnyvala. Prihodki so se sicer povečali za vsega odstotek na 1,22 milijarde dolarjev, pri čemer je zaskrbljujoč nadaljnji upad oglaševanja (najpomembnejši prispevek, to je prikazovanje spletnih oglasov, je vnovič izgubil štiri odstotke), a to je prva rast po treh sušnih letih. Kljub temu je Yahoo zabeležil kar za 28 odstotkov višji čisti dobiček kot v enakem obdobju lani, in sicer se je povzpel na 286 milijonov dolarjev.

Na prvi pogled so številke videti...

7 komentarjev

Intel sicer z rekordnim dobičkom, a slabo prodajo Atomov

vir: CNet
Intel - Intel je naslednje v vrsti podjetij, ki objavljajo poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje. Procesorski velikan je razveselil vlagatelje in pozitivno presenetil analitike, saj so zabeležili 14,2 milijarde dolarjev prihodkov (28 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), s čimer so ustvarili rekordnih 3,5 milijarde dolarjev dobička (17-odstotna rast). Bruto marža se je znižala za 2,6 odstotne točke na 63,4 odstotka. Na novo so zaposlili 3400 zaposlenih, tako da imajo sedaj okrogli 100.000 sodelavcev.

Razlogov za skokovito rast prihodkov je več. Njihov finančni direktor Stacy Smith je pojasnil, da glavnino pripisujejo dvomestni rasti prodaje prenosnih računalnikov in rasti...

15 komentarjev

V zadnjih petih letih za polovico več energije za podatkovne centre

Študija ugotavlja, da so Googlovi podatkovni centri najbolj energetsko učinkoviti.

The New York Times - Agencija za zaščito okolja (EPA, Environmental Protection Agency) je leta 2007 napovedala, da se bo zaradi razmaha interneta in vse večje rabe računalnikov v družbi med letoma 2005 in 2010 poraba energije za pogon podatkovnih centrov podvojila (s 50 na 100 milijard kilovatnih ur letno samo za ZDA). Poraba energije je resnično zrasla, a še zdaleč ne za toliko, kolikor je EPA ocenjevala. Vmes se je namreč zgodilo dvoje pomembnih reči - recesija in virtualizacija.

Recesija je zadušila ekonomijo in sklestila povpraševanje po računski moči in strežnikih, virtualizacija pa je omogočila doseganje enakih rezultatov z manjšim številom fizičnih strežnikov zaradi njihove boljše izkoriščenosti. Zanemarljiv pa ni niti učinek...

13 komentarjev

Nvidia kljub padcu dobička presegla pričakovanja

Delnica Nvidie je izgubila 10 odstotkov po objavi rezultatov

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je objavila poslovne rezultate za preteklo četrtletje, s katerimi so kljub slabšim rezultatom kot lani pozitivno presenetili analitike. Prihodki podjetja so znašali 962 milijonov dolarjev, kar je za štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani in poldrugi odstotek več od pričakovanj. Dobiček v tem kvartalu je dosegel 135 milijonov dolarjev, kar je za odstotek manj kot leto poprej. Bruto marža znaša 50,4 odstotka, kar je za skoraj pet odstotnih točk več kot lani.

Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang pripisuje dobre rezultate odlični prodaji Tegre. V naslednjem četrtletju računa še na pravkar prevzeto Icero, tako da naj bi se prihodki podjetja povzpeli na okroglo milijardo dolarjev. Nvidia vseeno pravi, da funkcionalnosti Icere še ne bodo...

0 komentarjev

Amazonov dobiček načele intenzivne investicije

The New York Times - Amazon je po rekordnih poslovnih rezultatih v zadnjem četrtletju lanskega leta to leto začel nekoliko skromneje. Kot je razbrati iz njihove objave, so prihodki od prodaje znašali 9,86 milijarde dolarjev, kar je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in pa 24 odstotkov manj kot v prejšnjem četrtletju (ki je seveda praznično obarvano). Dobiček je upadel na 201 milijon dolarjev, kar je za tretjino manj kot v enakem obdobju lani.

Padec dobička ni posledica slabšega poslovanja, ampak investicij in širjenja podjetja. Amazon v zadnjem času intenzivno gradi nova skladišča in podatkovne centre, s čimer želi dolgoročno pomagati poslu. Samo lani so zgradili 13 novih skladišč oziroma...

3 komentarji

Amazon presegel 10 milijard dolarjev prihodka

Nadvse uspešen Kindle 3 - a kakšen je uspeh točno?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Amazon je v zadnjem četrtletju lanskega leta zabeležil rekordne prihodke, ki so prvič v zgodovini podjetja presegli 10 milijard ameriških dolarjev. Znašali so kar 12,95 milijarde dolarjev, 36 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (9,52 milijarde dolarjev), kar pa je bilo celo pod pričakovanji finančnih analitikov. Čisti dobiček je za konec lanskega leta znašal 416 milijonov dolarjev, 8 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (384 milijone dolarjev). Vseeno najpomembnejši podatek Amazonovega finančnega poročila za zadnje četrtletje lanskega leta niso odlični finančni rezultati, temveč številke, ki so povezane z njihovim e-bralnikom Kindle.

Še vedno ni jasna točna številka prodanih primerkov, čeprav je izvršni direktor Amazona Jeff Bezos...

3 komentarji

Dell povečal dobiček na rovaš prodaje podjetjem

Slo-Tech - Dell je objavil izkaz poslovnega uspeha za drugo četrtletje v fiskalnem letu 2011, ki se je končalo 30. julija. V treh mesecih so se prihodki povišali za 22 odstotkov na 15,5 milijarde dolarjev, medtem ko je dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo poletel za 11 odstotkov na 745 milijonov dolarjev. Čistega dobička je bilo za 545 milijonov dolarjev, kar je 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Večji del prihodkov Dell zbere od podjetij, ki so ob začetku konca recesije vnovič začela nabavljati računalniško opremo. V primerjavi z lanskim obdobjem so podjetja kupila za 50 odstotkov več. Prodaja potrošnikom ni bila tako rožnata, saj se ni povečala, na tem področju pa so dejansko napravili 21 milijonov dolarjev izgube. V Dellu sicer upajo, da gre le za...

14 komentarjev

Intel z najboljšim poslovnim rezultatom v zgodovini

Otellini ima razlog za zadovoljstvo

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 26. junija. V treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 10,8 milijarde dolarjev, kar je za 34 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zabeležili so 2,9 milijarde dolarjev dobička, medtem ko so še lani v tem kvartalu izgubili 400 milijonov dolarjev - k temu je sicer levji delež prispevala globa EU v višini 1,1 milijarde evrov. Bruto marža je letos znašala 67 odstotkov, kar je tri odstotne točke več kot lani. Intelov izvršni direktor Paul Otellini se je pohvalil, da je bilo letos najboljše četrtletje v 42-letni zgodovini podjetja. Za naslednji kvartal načrtujejo prihodke v višini 11,6 milijarde dolarjev.

31 komentarjev

Western Digital prehitel Seagate

X-Bit Labs - Sodeč po poslovnih rezultatih za preteklo četrtletje, je Western Digital prehitel Seagate in prodal največ klasičnih trdih diskov. V tretjem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končal v začetku aprila, so prodali 51,1 milijona diskov, medtem ko jih je Seagate 50,3 milijona. To je tudi Western Digitalov osebni rekord.

WD je zaslužil 2,6 milijarde dolarjev, s čimer so zbrali 400 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani so s prodajo 31,6 milijona trdih diskov zbrali 1,6 milijarde dolarjev in zabeležili dobiček v višini 50 milijonov dolarjev. Seagate je navkljub nižjemu številu prodanih enot ustvaril za 3,05 milijarde dolarjev prometa in ob bruto marži 29,6 odstotka zabeležil 518 milijonov dolarjev dobička.

34 komentarjev

Micron spet pozitivno

Gibanje cene delnic Microna v zadnjih treh mesecih

Extremetech - Ameriški proizvajalec polprevodniških elementov Micron je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 4. marca. Po dolgem času so spet poslovali pozitivno (šele drugo četrtletje v zadnjih treh letih), k čemur je izdatno pripomoglo strmo višanje cen DRAM-a. Tako se je njihova bruto marža na izdelke zvišala s 27 na 35 odstotkov, medtem ko so proizvodni stroški upadli. Prihodki od prodaje DRAM-a so se povečali za 24 odstotkov zaradi 17 odstotkov večje proizvodnje in sedem odstotkov višjih cen. Skupno so tako znašali 1,96 milijarde dolarjev, od česar so zabeležili 365 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani je izguba znašala 763 milijonov dolarjev. V zadnjih dveh mesecih so delnice podjetja Micron pridobile četrtino vrednosti, včeraj po objavi rezultatov pa še...

3 komentarji

Hewlett-Packard vsled nižjega dobička odpušča

smh.com.au - HP je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, na podlagi katerih so že napovedali odpuščanja. Njihov čisti dobiček je upadel na 1,7 milijarde dolarjev, kar je 20 odstotkov manj kot enakem obdobju lani. Nekoliko so se znižali tudi prihodki, ki so uplahnili za tri odstotke in so v drugem četrtletju fiskalnega leta, ki se je končalo 30. aprila, znašali 27,4 milijarde dolarjev. Da bi izboljšali učinkovitost, bodo odpustili približno dva odstotka zaposlenih, kar pomeni okrog 6400 duš, je napovedala glavna finančnica Cathy Lesjak. To nameravajo izvesti v prihodnjih 12 mesecih.

Eno izmed redkih področij, kjer je HP v tem četrtletju blestel, so bile storitve za podjetja, kjer so nabrali kar 1,17 milijarde dolarjev dobička, predvsem zaradi lanskega prevzema podjetja EDS. Ostale divizije so beležile zmanjšanje prihodkov in opazno nižje dobičke. Zanimivo je še, da se je prodaja v Severno Ameriko povečala za devet odstotkov, medtem ko se je v območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod,...

1 komentar