»

WordPad je tiho odšel

The Windows Blog - Septembra je Microsoft naznanil, da se WordPad v bližnji prihodnosti poslavlja, kar se je sedaj začelo dogajati. Rezi nikoli niso hipni, temveč potekajo v več stopnjah. Prva verzija Windows, ki je ostala brez legendarnega, dasiravno redko uporabljenega urejevalnika besedil, je Windows 11 build 26020 v Canary Channal. Zaenkrat bomo spremembo opazili le pri sveži namestitvi. Sčasoma bo umik dosegel tudi produkcijsko verzijo za končne uporabnike (torej bo posodobitev sistema odstranila WordPad). A dotlej nas loči še nekaj časa.

Druga aplikacija, ki jo nova verzija odpravlja, je People, medtem ko je Steps Recorder sedaj označen kot zastarel in se ne bo več posodabljal, uporabnike pa pozivajo k zamenjavi. Že lani je Microsoft iz Windows na smetišče zgodovine poslal Cortano, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada morda res ne bomo pogrešali s funkcionalnostnega vidika, a vendarle se s tem poslavlja kos zgodovine. Hkrati pa je Beležnica dobila nekaj...

23 komentarjev

Slikar dobil prosojnost in sloje

Slo-Tech - Microsoftov Slikar (Paint) ni bil nikoli zaresni urejevalnik slik, temveč bolj vadnica za delo z miško, a je prav zaradi svoje preprostosti, vključenosti in brezplačnosti imel zveste uporabnike. Po skoraj štirih desetletjih dobiva dve novi funkciji, ki ju ima konkurenca že leta: prosojnost in sloje.

V novi verziji Slikarja, ki je na voljo v predoglednem kanalu Windows Insider, lahko novosti že preizkusimo. Urejanje datotek PNG s transparentnim ozadjem sedaj prikaže značilen šahovski vzorec. Tudi brisanje dela slike bo tam ustvarilo prosojnost in ne belega ozadja. Za dodatno uporabnost poskrbijo sloji, s čimer je možno poljubno kombinirati različne vzorce in jim določati prioriteto. Že v začetku meseca je Slikar dobil tudi izpeljano možnost enostavnega odstranjevanja ozadja okrog predmeta na sliki.

Novi Slikar je na voljo le naročnikom na Windows Insider, v naslednjih tednih pa bo počasi pricurljal tudi dokončnih uporabnikov. Seveda ne bo nikoli tako dovršen kot kakšen Photoshop...

12 komentarjev

Zbogom, WordPad

Slo-Tech - Dasiravno je bil ves čas v senci velikega brata, je WordPad bolj ali manj uspešno preživel dolgih 28 let. Prvikrat se je pojavil v operacijskem sistemu Windows 95, zadnji nastop pa je imel očitno v Windows 11. Microsoft je ta teden sporočil, da je razvoj WordPada končan in da se ne bo nadaljeval. V eni izmed prihodnjih posodobitev operacijskega sistema pa bo WordPad v celoti odstranjen.

WordPad je le zadnja v vrsti komponent iz Windows, ki jih je letos pričakala sekira v obliki značke nepriporočen (deprecated). Enako se je zgodilo tudi Cortani, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada ne bomo zelo pogrešali, ker obstaja kopica alternativ, tudi brezplačnih. Osnovna verzija Worda, ki zmore vsaj isto kot WordPad, je na spletu na voljo tudi brezplačno. Tudi Beležnica v novih verzijah Windows se je precej izboljšala in je dobila na primer več zavihkov.

Leta 1995 je WordPad prispel s prvo verzijo Internet Explorerja in je nadomestil danes malo znano...

21 komentarjev

Ameriška mornarica ne mara na dotik občutljivih zaslonov

Slo-Tech - Pred dvema letoma sta se zaletela ameriški rušilec USS John S. McCain in liberijski tanker Alnic MC, pri čemer je umrlo 10 ameriških vojakov. Razlogov za nezgodo je bilo več, med njimi utrujena posadka, slaba komunikacija in gostota prometa. Nezanemarljiv razlog pa je bil tudi uporabniški vmesnik na rušilcu. Podobna nesreča se je zgodila tudi tri mesece pred tem, ko sta trčila rušilec USS Fitzgerald in tovorna ladja MV ACX Crystal, pri čemer je umrlo sedem ameriških mornarjev. Tudi tej nezgodi je botroval uporabniški vmesnik na ameriški ladji.

Ameriška vojna mornarica je zato sklenila, da bodo prihodnje leto nadgradili svoje rušilce, tako da ti ne bodo imeli več na dotik...

77 komentarjev

Googlova phishing obramba na voljo tudi običajnim smrtnikom

Slo-Tech - Google je pred časom razkril, kako imajo v podjetju poskrbljeno za obrambo zaposlenih pred phishing napadi na njihove uporabniške račune. Zdaj je Titan Security Key prišel tudi v prosto prodajo, te dni ga je moč za 50 dolarjev naročiti v ZDA, kmalu pa naj bi bil na voljo globalno.

Gre za ključek, izdelan po odprtih FIDO standardih, sestavljen je iz dveh fizičnih delov - USB enote in Bluetooth enote, ki skupaj omogočata dvostopenjsko avtentikacijo. Taka metoda U2F (Universal 2nd Factor) velja za precej bolj zanesljivo, kot pa denimo tista s potrditvenim SMSom, ki ga je moč prestreči. Ima pa seveda tudi to slabo lastnost, da gre za fizično napravo, ki jo imetnik lahko izgubi.

Oba dela ključka se med sabo namesto s statično kodo, seznanjata s pomočjo...

43 komentarjev

Predogled Officea 2013, omejen na Windows 7 in novejše

Microsoft - Ta teden je Microsoft pokazal predogledno verzijo svojega pisarniškega paketa, ki se bo v 15. inkarnaciji imenoval Office 2013. Zadnja verzija je izšla pred tremi leti in s prihajajočim Windows 8 je bil čas, da v Redmondu pokažejo, kaj so novega pripravili.

Na spletu se kar tare opisov, primerjav in recenzij, zato se ne bo težko poučiti o novostih. Kdor bi Office 2013 rad poizkusil sam, to lahko stori. Novosti je cel kup, glavna pa je sprememba filozofije dostopa do podatkov. Ti bodo sedaj povezani z Microsoft ID-jem, tako da boste lahko do njih pristopili z več naprav, ki bodo priključene na internet. To ni novo, bo pa Office 2013 datoteke privzeto - če se vanj prijavite - shranjeval v SkyDrive. Podobno bo deloval tudi Windows 8, ki bo prav tako veliko...

42 komentarjev

Windows 8: Aero je mrtev, naj živi Metro

Trenutni dizajn Windows 8

MSDN Blogs - Microsoft je napovedal, da grafični vmesnik Aero, ki so ga prvikrat uporabili v Windows Visti in ga danes množično uporabljamo v Windows 7, v prihajajočem Windows 8 ne bo dobil svojega mesta. Ne le verzije za prenosne naprave, ampak vse inačice Windows 8 bodo uporabljale Metro, ki je soroden vmesniku na Windows Phone 7. Ob tej priložnosti je Microsoft na svojem blogu nenavadno na široko razložil, kako sta potekala izbor in zasnova vmesnika.

Z uporabniškimi vmesniki je sicer križ že od prvih verzij naprej. Ko je Windows 1 izšel daljnega leta 1985, je bil v bistvu le program, ki je tekel na DOS-u. Opcijsko je podpiral tudi miške, ki pa so bile tedaj silna redkost, in večina uglednih revij jih je tedaj označila za modno muho, ki se v...

204 komentarji

Na voljo Windows 8 alfa, znane podrobnosti o novostih

PC Pro - Čeprav je Windows 8 še daleč od izida, Microsoft kaže vedno več podrobnosti iz novega operacijskega sistema. Najvidnejša novost bo nov uporabniški vmesnik, ki se imenuje Metro in je bil premierno predstavljen v Windows Phone 7. Uporabljen bo v vseh izdajah, tako v namizni verziji kot verziji za mobilne naprave z na dotik občutljivimi zasloni. To je pomembna sprememba filozofije, saj je doslej veljalo, da potrebuje vsak način interakcije prilagojen uporabniški vmesnik. Microsoft sedaj trdi, da je vmesnik enoten, ne glede na uporabo miške, tipkovnice ali gest na zaslonu za interakcijo.

Na voljo bo tudi klasično namizje, ki pa bo zgolj ena izmed aplikacij. Vse aplikacije bodo namreč tako...

121 komentarjev

Windows 8 uvaja hitri zagon

ZDNet - Še ena izmed vrste novih funkcij, ki jih Microsoft napoveduje za prihajajoči operacijski sistem Windows 8, bo tako imenovani hitri zagon. Gre za funkcijo, ki bo poizkušala premostiti vrzel med hladnim zagonom, ki kljub optimizacijam na novih računalnikih še vedno traja predolgo, in obnovitvijo iz stanja hibernacije, ki je povezana z zapisovanjem velike količine podatkov na disk in branjem z njega ter počasno degradacijo.

Pri klasični zaustavitvi sistema se končajo vse seje v uporabniškem in jedrnem delu operacijskega sistema, tako da se sistem pripravi na popoln izklop. Pri hibernaciji se to ne zgodi, ampak se celotna vsebina delovnega pomnilnika prepiše na trdi disk, kar omogoči obnovitev z iste točke. Nova funkcija v Windows 8 pa stori nekaj vmesnega. Zaustavijo in zaključijo se vse uporabniške seje, medtem ko se jedrne seje, ki jih je običajno manj in zavzemajo...

119 komentarjev

Metro UI vedno bolj kaže svoj obraz v Windows 8

engadget - Metro UI je z Windows Phone 7 nedvomno prinesel val svežine v mobilne operacijske sisteme, saj je zelo unikaten koncept pri upravljanju naprave prek na dotik občutljivega zaslona. Močno je osnovan okrog tipografije, torej veliko uporablja besede, nekoliko manj pa druge grafične elemente. Microsoft očitno ta stil snovanja vmesnikov želi razširiti tudi na druge platforme, saj najnovejša testna izdaja Windows 8 z oznako 7955 prinaša nov vmesnik za prijavo uporabnikov, ki je na moč podoben vmesniku Windows Phone 7. Sledi tega vmesnika se vidi tudi v nekaterih nastavitvah, npr. v meniju za ugašanje računalnika, ponovni zagon, hibernacijo oz. za odjavo uporabnika, s prihodnjimi izdajami pa verjetno lahko pričakujemo širitev tudi na druga...

35 komentarjev

Neuradna večopravilnost prihaja na Windows Phone 7

Windows Phone 7 Central - Dobro znano dejstvo je, da bo večja osvežitev Windows Phone 7, s kodnim imenom poimenovana Mango, pri pričakovanjih mnogih pa različica 7.5, na Microsoftovo mobilno platformo prinesla večopravilnost. Slednja izmed velikih trenutno manjka le Windows Phone 7, saj je z iOS 4 to funkcionalnost dobila tudi Applova platforma (neuradno že prej), medtem ko so ostali operacijski sistemi že od samega začetka grajeni z večopravilnostjo v mislih. Podobno kot pri iPhone OS bo tudi Windows Phone 7 očitno sprva večopravilnost dobil po neuradni poti.



To funkcionalnost je pokazal član skupnosti Windows Phone Hacker, ki ga tam poznajo pod vzdevkom Jaxbot. Že pred časom je našel način, kako pohitriti oz. sploh odpraviti nalaganje stanja aplikacije ob...

16 komentarjev

Intel: pametni telefoni z našimi čipi na Windows 8

Paul Otellini

vir: PC Pro
PC Pro - Intelov izvršni direktor Paul Otellini je po objavi odličnih poslovnih rezultatov spregovoril o načrtih za prihodnost in napovedal, da bodo na prihajajočih pametnih telefonih z Intelovimi čipi Microsoftovemu nasprotovanju navzlic namestili Windows 8. Microsoftov Steven Sinofsky je na CES-u pretekli teden povedal, da je pametnim telefonom namenjen izključno Windows Phone, medtem ko bo Windows 8 namenjen tabličnim računalnikom in večjim napravam.

Toda Intela to ne gane. Kot je dejal Otellini, po poenotenju operacijskih sistemov Windows (tu misli na najavo, da bo Windows tekel na ARM) imajo prvikrat priložnost dobiti od začetka spisan operacijski sistem za tablične računalnike, česar sedaj...

23 komentarjev

Windows prihaja na ARM

vir: engadget
engadget - Že nekaj dni pred CES-om se je špekuliralo, da naj bi Microsoft prav na tem velikem sejmu najavil različico svojega namiznega operacijskega sistema Windows, ki bo delovala na arhitekturi ARM. To sicer že podpira linija Windows CE, namenjena vgrajenim napravam, na njej pa je bila zgrajena še serija operacijskih sistemov za mobilne telefone, Windows Mobile in trenutno aktualen Windows Phone 7.

Namizna različica s podporo arhitekturi ARM naj bi prišla z naslednjo izdajo, najpogosteje označeno kot Windows 8, a ne bo nujno izšla skupaj z različico za arhitekturo x86 oz. x64. Poleg same arhitekture procesorjev ARM naj bi Windows že s tovarniško namestitvijo popolnoma podpiral SoC-je nVidie, Texas Instruments in Qualcomma,...

34 komentarjev

Windows Mobile 6.5 ostaja podprt, Microsoft misli na poslovne uporabnike

Tudi za poslovneže uporaben sistem?

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav smo že vedeli, da bosta Windows Phone 7 in Windows Mobile 6.5 (slednji morda v obliki izdaje Windows Phone Starter, vsaj za mobilne telefone) sobivala, pri Microsoftu to ponovno potrjujejo. Mnoge je namreč skrbelo, kaj se bo zgodilo z Windows Mobile oz. kako bodo mnoga podjetja, ki ne uporabljajo zgolj mobilnih telefonov z Windows Mobile, temveč tudi druge naprave, ključne za delovanje celotne družbe, na...

5 komentarjev

Windows Mobile 6.5 preimenovan v Windows Phone Classic

Meni Start ne gre v pozabo

Slo-Tech - O sobivanju Windows Mobile 6.5 in Windows Mobile 7 smo govorili že konec avgusta lani, takratne napovedi pa so se izkazale za resnične. S strogimi omejitvami za strojno opremo Microsoft nima druge izbire, kot še vedno prodajati Windows Mobile 6.5 za manj zmogljive naprave, medtem ko bo na novo spisan in preimenovan Windows Phone 7 Series do konca leta predstavil popolnoma nov nabor naprav.

A ker je znamka Windows Mobile izumrla, pravzaprav ni presenečenje,...

5 komentarjev