»

uTorrent namešča program za rudarjenje kriptovalut

Slo-Tech - Ta teden je na internetu odjeknila novica, da priljubljen program za prenos podatkov prek protokola torrent uTorrent na računalnike namesti programsko opremo, ki na skrivaj rudari kriptovalute. Izkazalo se je, da sicer ne gre za nameščanje na skrivaj, a lahko ob hitri namestitvi spregledamo kakšno nastavitev in tako manj vešči uporabniki res na disk dobijo nesnago, ki žre procesorske cikle.

Gre za program Epic Scale
, katerega namestitev uTorrent ponudi ob instalaciji. Kdor klika le Naprej in ne bere besedila, si ga bo namestil, ker je privzeta možnost namestitev tega programa. Precej manj pa je jasno, kaj natančno Epic Scale počne, razen...

116 komentarjev

Prepad v javnem mnenju med znanstveniki in laiki, a oboji podpirajo vlaganja

Slo-Tech - Ob novici, kako bi v ZDA večina ljudi zahtevala obvezno označevanje vsebnosti DNK v hrani, se je razvila živahna debata o sprejemljivosti, varnosti in etičnosti uporabe gensko spremenjenih organizmov (GSO). Mnenje znanstvenikov ali vsaj naravoslovno izobraženih posameznikov se često razlikuje od javnega mnenja splošne populacije.

24 komentarjev

Isohunt že nazaj, sicer v neuradni različici

Slo-Tech - Kot smo pisali pred malo več kot tednom dni, sta se MPAA in Gary Fung nedavno dogovorila za zaprtje popularnega torrent iskalnika Isohunt. Fung je priklop na elektriko dokončno izklopil minulo sredo. Sedaj bi moral plačati še 110 milijonov dogovorjene odškodnine, vendar je seveda jasno, da MPAA tega denarja, tako kot ne onih 105 milijonov, ki jim jih je ob zaprtju obljubil LimeWire-ov avtor Mark Gorton, ne bo nikoli mogla izterjati. Znesek je bolj psihološke narave, se pravi, naj bi druge odvračal od podobnih podvigov.

Je pa še ena podobnost s primerom LimeWire. Njegova uporabniška...

9 komentarjev

Odjemalec uTorrent vendarle ne bo dobil oglasov

Slo-Tech - BitTorrent, ki skrbi za torrentnega odjemalca uTorrent, je ta teden razburil svoje uporabnike z napovedjo, da bo njihov zelo priljubljen klient odslej vključeval reklame. Uporabnikom se je uTorrent prikupil z majhnostjo in nezahtevnostjo, tako da ga danes uporablja okoli 125 milijonov uporabnikov. To pa je velika uporabniška baza, ki lahko prinese precej denarja.

Trenutno se uTorrent financira z reklamnimi prihodki, ki jih dobi v zameno za uporabnike, ki poleg osnovnega odjemalca namestijo tudi orodno vrstico (toolbar), kar letno prinese med 15 in 20 milijoni dolarjev. Ta znesek pa bi se...

67 komentarjev

P2P uporabniki so najboljši kupci glasbenih in filmskih vsebin

Douglas C. Merril, nekdanji član uprave Googla in vodja digitalnega oddelka založbe EMI.

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Douglas C. Merill, nekdanji član Googlovega upravnega odbora (CIO, VP of engineering) je leta 2008 zapustil Palo Alto in postal vodja digitalnega oddelka "New Music" pri ameriški glasbeni založbi EMI, najmanjši od "štirih velikih" glasbenih založb. EMI so takrat pestile znatne izgube v klasičnih prodajnih kanalih in se je odločil na veliko staviti na digitalne vsebine, pri čemer je veljalo prepričanje, da je za resen začetek dela treba najprej počistiti z "nesnago na trgu", kot so popularno rekli p2p omrežjem ala LimeWire (letos maja so se poravnali za 105 milijonov dolarjev, jih pa čaka še par tožb).

Merillova prva naloga je bila analiza trga, kjer je ugotovil - kot je nedavno povedal na simpoziju v Sydneyu - da so...

64 komentarjev

Prenosi glasbe prek P2P na najnižji ravni

LimeWire je bil glavni motor izmenjave glasbe prek omrežij P2P.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Po lanskem zaprtju storitve LimeWire se je število uporabnikov interneta, ki glasbo nelegalno izmenjujejo prek omrežij P2P, spustilo na najnižje ravni v zadnjih letih. V podjetju NPD, ki izvaja različne raziskave trga, ugotavljajo, da se je število uporabnikov interneta v ZDA, ki glasbo delijo prek P2P, prepolovilo in spustilo na 12 milijonov.

LimeWire so zaprli oktobra in v zadnjem lanskem kvartalu je število delivcev glasbe prek P2P upadlo za 43 odstotkov. To ni presenetljivo, saj je na vrhuncu svojega delovanja LimeWire pokrival polovico, v zadnjih izdihljajih pa tretjino trga. Po...

26 komentarjev

Založbe zahtevale za 75 bilijonov odškodnine od p2p ponudnika LimeWire

Slashdot - Maja lani je sodišče v skupni tožbi 13 glasbenih založnikov proti p2p ponudniku LimeWire izdalo delno sodbo, s katero je podjetje in njegovega družbenika Marka Gortona spoznalo kot odgovorna za kršitev avtorskih pravic. O višini odškodnine se bo odločalo posebej, in založbe so poprosile za kar 75.000 milijard ameriških dolarjev. Do zneska so prišli tako, da so ocenili število nezakonitih prenosov po LimeWire omrežju ter za vsak prenos zahtevali maksimalno odškodnino ($150.000,00). To je skupno škodo postavilo v razpon od 400 milijard pa do 75 bilijonov.

Sodnica je njihov zahtevek zavrnila...

35 komentarjev

LimeWire vstal od mrtvih

TorrentFreak - Konec preteklega meseca smo pisali, da so ameriška sodišča dokončno zapečatila usodo LimeWira. Ko so s sodno odredbo prepovedali vsako nadaljnje delovanje, se je zdelo, da je LimeWire odšel delat družbo Napsterju, a smo se zmotili. LimeWire je vnovič oživel.

Za zdaj neimenovana ekipa razvijalcev je prenovila odjemalca LimeWire 5.6 beta, ki je sedaj spet na voljo pod imenom LimeWire Pirate Edition (LPE). Odstranjene so bile vse reference na originalne strežnike, oddaljene nastavitve so onemogočene, orodna vrstica Ask je odstranjena, vse funkcije, ki so bile prej del LimeWira Pro, pa so sedaj na voljo vsem. Avtorji tudi trdijo, da v njem ni nobene škodljive programske opreme (spywara ali malwara)....

12 komentarjev

Konec LimeWira

Mike Gorton je z LimeWirom zaslužil milijone

CNet - Ameriška sodnica Kimba Wood je junija letos v nagli sodbi odločila, da LimeWire krši pravice, včeraj pa je zabila zadnji žebelj v njegovo krsto. Izdala je namreč sodno odredbo, da skrbniki storitve LimeWire onemogočijo "iskanje, prenašanje, nalaganje, izmenjevanje in distribucijo datotek", kot jih ponujajo funkcionalnosti LimeWira. To pomeni, da bo po 10 letih obstoja storitev LimeWire, ki se uporablja za deljenje datotek, bržkone dočakala svoj konec, kar so zapisali tudi na uradni strani.

Majhna ostalina LimeWira ostaja, a program nima več možnosti deljenja datotek. Kaj točno bo newyorško podjetje sedaj počelo, ostaja neznanka. Omenja se možnost, da bi v okviru...

60 komentarjev

RIAA terja zaprtje LimeWira

CNet - Ameriška organizacija RIAA, ki ščiti pravice glasbenikov in založnikov, je na zvezno sodišče v New Yorku naslovila zahtevo po zaprtju storitve LimeWire. Njeni odvetniki so v zahtevi sodišču zapisali, da z vsakim dnem obratovanja LimeWire nastaja škoda za tožnike, ki je ne morejo povrniti niti denarne odškodnine. Razsežnosti kršitev avtorskih pravic, ki jih povzroča LimeWire, so nepojmljive, dodajajo.

Sodnica Kimba Wood je prejšnji mesec v nagli sodbi (angl. summary judgment) odločila, da Lime Group, mati LimeWira, in ustanovitelj Mark Gorton...

24 komentarjev

Glasbena industrija toži LimeWire

CNet - Nekoliko opogumljeni zaradi 115 milijonskega plačila Kazaa-e, so Sony BMG, Virgin Records in Warner Bros, na okrožnem sodišču v New Yorku, vložili tožbo zoper LimeWire. Za vsako skladbo, ki se izmenjuje preko LimeWire P2P omrežja, zahtevajo 150.000 dolarjev.

Seveda so MPAA, RIAA in BSA našli tudi nove načine borbe. PPL - Product Placement je tržna poteza marketinških oddelkov, da promovirajo svoje izdelke v svetu filma, glasbe, iger in ostalih medijih. Recimo Nike, v prvem Terminatorju, ali BMW v James Bondih (zadnji spet promovira "pravi Bondovski avto": Aston Martin).

Enake metode so se spomnili tudi omenjene organizacije, ki se borijo proti izmenjavi datotek na internetu in piratiziranju. V zadnji Hollywoodski (ne)uspešnici Miami Vice, dobri fantje enačijo drogo in piratizirano programje.

11 komentarjev