» »

Isohunt mrknil

Isohunt mrknil

Gary Fung, avtor Isohunta.

Slo-Tech - Po sedmih letih in pol tožarjenja ima Gary Fung, ustanovitelj popularnega torrent iskalnika IsoHunt, očitno dovolj. Poravnava z MPAA je bila podpisana ta četrtek, v njej pa se je Fung zavezal trajno zaustaviti svojo spletno stran ter nekje napraskati 110 milijonov dolarjev odškodnine za tožence-oškodovance, kjer seveda najdemo največje ameriške filmske studije. MPAA seveda že slavi.

Podpis poravnave je bil bolj ko ne le še vprašanje časa. V začetku novembra si je ameriško okrožno sodišče v Los Angelesu že tako želelo njegove prisotnosti (je sicer Kanadčan, iz Vancouvra) zaradi pogajanj o 600 milijonski odškodnini. O krivdi so odločili že letos spomladi. Takrat je bil spoznan za odgovornega pomoči pri kršitvi avtorskih pravic (contributory copyright infringement), se pravi, da je odgovoren za dejanja svojih uporabnikov, ker ima tako veliko roko pri tem, kar delajo. Na podoben način so ameriška sodišča razmetala najprej Grokster (2005) in kasneje LimeWire (2011). Fungu so v škodo šteli predvsem to, da je na forumu aktivno (in osebno - what a player) uporabnikom pomagal najti željene torrente, kot tudi, da je prvi strani uporabnike vzpodbujal, da naložijo torrente za trenutno najbolj vroče filme. S tem je, po mnenju sodišča, promoviral čimbolj enostavno piratiziranje avtorsko zaščitenih vsebin, kar je po precedenčni sodbi v zadevi Grokster tudi kriterij za obsodbo upravljavca strani za dejanja njegovih uporabnikov. Skratka, da se že od daleč vidi, da gre predvsem/izključno za piratstvo. To je lep, preprost in v marsičem zelo prikladen test. Temu primerno so potem razbili še njegovo obrambo, da ga odgovornosti odreši brisanje prijavljenih torrentov (ti. DMCA safe harbor). Fung naj bi imel o stanju torrentov na svoji strani "intimno znanje" (red-flag knowledge), se pravi, mu je bila protipravnost torrentov na splošno dovolj znana, da jih ne bi smel dovoljevati na svoji spletni strani. Posledično se s tem, da jih je vestno brisal ob prijavi, tudi ni mogel braniti.

Kaj bo zdaj, je zanimivo vprašanje. Podpisanega denarja nima in ga najbrž tudi ne misli plačati. Sam na svojem blogu pravi, da se bo najprej posvetil fotografiji, čez čas pa da se vrne s kakim zanimivim projektom preko kickstarterja. Pa vpliv na torrent sceno? Bolj ko ne nikakršen, ker je konkurence (podobno kot pri Silk Roadu) več kot dovolj. Nekatere države so celo vesele, da imajo domače, lokalne torrent strani, ker to potem njihovim ISP-jem prihrani znatne stroške zaradi manjše rabe mednarodnih vodov.

Sicer pa se že tako dobro ve, da pirati pač ljubijo produkte industrije zabave in potem, na koncu meseca, dejansko zapravijo več od nedeljskih uporabnikov, ki so zgolj naročeni na npr. Netflix SiOL TopTrio. Švicarji so iz tega razloga že večkrat ostro prepovedali pregon piratstva za osebne namene, vključno s pravico založnikov, da bi se nekako prebili do imen za IP-ji v torrent swarmih. Zanimivo pa bo v Veliki Britaniji, kjer imajo zakon po ameriškem vzoru (DEA - digital economy act of 2010) že sprejet, vendar pa bodo vsi podzakonski akti in z njimi vred začetek veljave prišli na vrsto šele po letu 2015, kar bo predvsem po naslednjih volitvah (tam enkrat, daleč v prihodnosti).

Ugledna Londonska poslovna šola (LSE) je v zvezi s tem izdala nedavno študijo, ki prav tako potrjuje, da škoda iz piratstva niti slučajno ni tako huda, kot se zatrjuje. Prodaja CD-jev je resda šla po gobe, a to ne toliko zaradi piratstva kot pač zaradi tega, ker ne živa duša več s sabo ne tovori naprave s CD režo. Vsi ostali segmenti - digital, žive izvedbe (koncerti), merchandizing, pa lepo in smelo rastejo, taboljši potrošniki pa so prav tisti, ki so se predhodno po preverjeni try-and-buy piratski metodi že dodobra zaljubili v želeno vsebino, sploh pa, če jim je isto priporočil še kolega preko družbenega omrežja. Mnenju se, ne sicer v kaki pravno zavezujoči obliki, pridružuje tudi ameriško kabelsko omrežje HBO, oz. avtorji priljubljene in nedavno zaključene serije Breaking Bad. LSE tako industriji priporoča predvsem, naj se predvsem fokusira na prilagoditev na nove čase, ter da naj vendarle malo razmisli tudi o bolj permisivni politiki do remixanja oz. podobnega youtubanja (ali morda celo CC licencah tu in tam) - ker vse sproža kreativnost na eni in dodatno promocijo na drugi strani. Uradni odgovor velikih je za zdaj bolj meh, ker se spet, tako kot ob vsaki večji potrošniški inovaciji dosedaj, bojijo izgube kontrole nad trgom.

Mimogrede, isohunt trenutno še obratuje.

55 komentarjev

«
1
2

Nummy ::

110 miljonov... good luck with that. Lohka ga dajo do konca življenja v zapor pa ne bo mogel odplačati tega... jaz bi se smejal tam unim v obraz na sodišču.

gruntfürmich ::

sem mislil da si danes folk želi usb-ja, ne nekega auxa za ajšit...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: BigWhale ()

smash ::

skratka nauk zgodbe je, da imas lahko torrent stran brez tezav dokler ne nagovarjas ljudi na forumih, da si zdownloadajo najnovejse filme

blue ::

@Nummy ali pa osebni bankrot in začne znova

MrStein ::

Nekatere države so celo vesele, da imajo domače, lokalne torrent strani, ker to potem njihovim ISP-jem prihrani znatne stroške zaradi manjše rabe mednarodnih vodov.

Hmm, *.torrent fajli niso tako veliki, magnet URL-ji pa sploh...
A so swarm-i tako lokalni?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

shadeX ::

Mimogrede, isohunt trenutno še obratuje.


Ja ma torrentov se ne da iskati. Konec je.

dr.Akula ::

MrStein je izjavil:

Nekatere države so celo vesele, da imajo domače, lokalne torrent strani, ker to potem njihovim ISP-jem prihrani znatne stroške zaradi manjše rabe mednarodnih vodov.

Hmm, *.torrent fajli niso tako veliki, magnet URL-ji pa sploh...

Mišljeno je pretakanje dejanskih fajlov (filmi, muska, igre, ubuntu... ;) po mednarodnih vodih.

@gruntfürmich Ja, tud meni se zdita usb ali sd kartica veliko bolj praktični zadevi.
ni podatka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.Akula ()

Nummy ::

blue je izjavil:

@Nummy ali pa osebni bankrot in začne znova

Hahaha pri taki vsoti ti osebni bankort ne pomaga nič. Izterjali bodo dolg potem, ko bo spet dobil dohodek in se obeseili na bančni račun... :) Po možnosti pa še potomci plačujejo potem.
Če bi šlo tako lahko z osebnim bankrotom, potem Jurčku nebi bilo treba vračat 3 miljone € ampak bi samo osebni bankrot sprožil... a nje?

redmax ::

evo..mrknu, je že obvestilo
Admin me je zbrisal, kljub opozorilu naj se logiram...
registriran drugače že od 2009 pa do izbrisa

MrStein ::

"Initiating Self Destruct"
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Kaboom ::

aux, usb, sd kartica?

bluetooth mora bit, bluetooth...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

CMpunk ::

evo..mrknu, je že obvestilo

ampak poglej, piše I'LL BE BACK!

Gregor P ::

... ampak ko potem pogledaš video spodaj, vidiš da ni mislil resno:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

CMpunk ::

ma pa smisel za humor(še vedno)

vostok_1 ::

Vzameš kredit in spizdiš na madagaskar?

redmax ::

ta bo lahka še sam z bitcoini plačeval...ostalo mu bojo tak zarubl... ne vem pa kak si bo kruh kupu
Admin me je zbrisal, kljub opozorilu naj se logiram...
registriran drugače že od 2009 pa do izbrisa

Engineer_ ::

redmax je izjavil:

ta bo lahka še sam z bitcoini plačeval...ostalo mu bojo tak zarubl... ne vem pa kak si bo kruh kupu


Personal bankruptcy @ Wikipedia

Če ima prave prijatelje mu bo nekako uspelo. Sicer pa bo najebal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Engineer_ ()

ScumbagSteve ::

Že čakam slo-tech kavbojce, da pridejo strelat izjav kako treba izkoreninit piratstvo 8-) Naj le plača bogim revežem, vidiš da so vsi na beraški palci :))
Scumbag Štefko

Zgodovina sprememb…

dottor ::

Jaz držim s Švicarji. Če pobiraš za lastno uporabo (da si doma v miru ogledaš kak filem, pa malo muziko poslušaš, pa kako igro preigraš, ...), bi to še nekako toleriral, čim pobiraš za prodajo oz. z neoriginalnim programom proizvajaš profit, bi pa s palco po prstih.

Osebno največ iz travnika pobiram glasbo, katere ne mislim kupovat, ker se je hitro naveličam, pa si nardim svojo zbirko skladb ki so mi všeč. Občasno si poberem kak nov filem, katerega nisem utegnu it gledat v kino. Kar se iger tiče, si poberem igro ki me zanima, sprovam in če mi je všeč kupim preko steama alpa kakega bundla. Programov poberem bolj malo, pa še te uporabljam vključno zase in neprofitno ustvarjanje. Takoj ko bom začel služit s tem (če kdaj bom) gre pirat na unistall in original gor.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

dexterboy ::

Bil priden kosilec travnikov, potlej pa zažel kupovati igre na Steamu, že prej kupoval prazne DVD medije (vsega skupaj več kot 1500), par pekačev DVD, nazadje še Blu Ray pekač, 100 modrih medijev... kaj več bi še radi, pi*** debele?!
Če pomislim, koliko dajem vsak mesec za internet, pa elektrika v enem letu tudi nekaj nanese pa še kaj bi se našlo, bi na koncu v primerjavi z nekim uporabnikom (ala moja tašča) res mene prvega dali v arest. Zakaj že? Ker sem zapravil lepo vsoto denarja, ki ga eni NIKOLI ne bodo...
Treba bo stopiti na prste tem "veljakom". Enkrat za vselej.
Predlagam, da so oni med prvimi potniki za kolonizacijo Marsa :))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

dottor ::

Tudi sam sem pridno polnil sazasovo blagajno s kupovanjem praznih CDjev in DVDjev. Vse je še vedno doma oz. v ožjem družinskem krogu.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Nummy ::

dexterboy je izjavil:

Bil priden kosilec travnikov, potlej pa zažel kupovati igre na Steamu, že prej kupoval prazne DVD medije (vsega skupaj več kot 1500), par pekačev DVD, nazadje še Blu Ray pekač, 100 modrih medijev... kaj več bi še radi, pi*** debele?!
Če pomislim, koliko dajem vsak mesec za internet, pa elektrika v enem letu tudi nekaj nanese pa še kaj bi se našlo, bi na koncu v primerjavi z nekim uporabnikom (ala moja tašča) res mene prvega dali v arest. Zakaj že? Ker sem zapravil lepo vsoto denarja, ki ga eni NIKOLI ne bodo...
Treba bo stopiti na prste tem "veljakom". Enkrat za vselej.
Predlagam, da so oni med prvimi potniki za kolonizacijo Marsa :))

Jaz tud nekaktko. Sedaj pa počasi kupujem vse špile za nazaj, ki so mi bili kdajkoli fajn, ko so na razprodaji. Filmov skoraj ne vlečem več dol, edin serije pa TV posnetke serij, kar se mi pa ne zdi sporno, ker večino itak ne moremo gledat legalno v naši zarukani državi...
50€ za nov špil mi je občutno preveč. NAjveč kar sem pripravljen plačati za nov špil je 25€. Pa še to mora biti pošteno dober.

zimurg ::

Isohunt mrknil


slava mu

MuadDib ::

Zadeva je sila preprosta... Ubuntu sem si cuknil dol prek torrenta (torej je to piratiziranje po clanku???), nalozil... zdaj pa lahko vse vprasam... a se da dobit kaksna spiratizirana vsebina??? kaka igra? al pa program? no tu pa tam dol povlecem kak film, vendar ga nazadnje itaq gledam po tv, saj ne pridem do tega da bi ga preko racunalnika... muzika? radio pa snemam na kasete... lol...

Saj ne recem... sem si nalozil tisto jajco od windows 8... pa sem vseeno ugotovil da ce mi ne spozna niti miske niti tipkovnice je itaq brezveze... kdo bi mi vrnil denar, ce bi se mi to zgodilo pri KUPLJENI verziji? saj v bistvu gre za stvarno napako!

LP, BB

Engineer_ ::

MuadDib je izjavil:


Saj ne recem... sem si nalozil tisto jajco od windows 8... pa sem vseeno ugotovil da ce mi ne spozna niti miske niti tipkovnice je itaq brezveze... kdo bi mi vrnil denar, ce bi se mi to zgodilo pri KUPLJENI verziji? saj v bistvu gre za stvarno napako!
LP, BB


moraš imeti pa res crap miško in tipkovnico, da rabi specialne gonilnike in ne tiste, ki jih uporablja 99% tipkovnic in mišk. čunga lunga ftw.

Kar pa se tiče tvojega prvega vprašanja: ne delaj se neumnega, dobro veš kaj je piratiziranje. Dolpoteg prosto dostopnega programja to ni. Testiranje windowsov pred nakupom pa nekako je, saj 99% ljudi "testira" windowse za nedoločen čas. Torej brez nakupa ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Engineer_ ()

opeter ::

Mi lahko nekdo razloži tisto sliko zgoraj o avtoradiu? Namreč ne razumem spodnji del, ko je ena luknja in AUX napis.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kogledom ::

vso glasbo imaš danes že tako ali tako ves čas pri sebi (mobitel, youtube preko mobile data...), tako da za avtoradio rabiš samo še zvočnike (aux).

gruntfürmich ::

blututh, aux je beda ker rabiš napravo da ti igra in ti na napravi samo kuri baterije. poleg tega je učasih uprašljiv prenos podatkov in kvaliteta zvoka s tem.
vse kar prestavi izvajanje glasbe na napravo v avtu in da nosiš samo hrambo podatkov poleg je bolje, imho.
vsaj tako so izkušnje iz mojega avta. in verjetno še marsiktirga.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

driver_x ::

V avtu ga ni čez blutut.

[D]emon ::

Skoda ker gre isohunt k vragu ? Nikakrsna. So ga ze dolgo nazaj presegli drugi iskalniki.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

GupeM ::

AUX ni dovolj, ker potem moraš glasbo menjat na napravi namesto na veliko bolj priročnem avtoradiu.

opeter ::

Hvala vsem za odgovor.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

D3m ::

Ok, Isohunt-a ni več. Katera je njegova alternativa?
|HP EliteBook|R5 6650U|

Truga ::

Jaz ze 10 let nucam google za iskat torrente... :P

66speeder66 ::

D3m je izjavil:

Ok, Isohunt-a ni več. Katera je njegova alternativa?


partis? :D

D3m ::

66speeder66 je izjavil:

D3m je izjavil:

Ok, Isohunt-a ni več. Katera je njegova alternativa?


partis? :D


Partis? No way man. :D

@Truga good idea. Grem, iskat.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Nummy ::

D3m je izjavil:

Ok, Isohunt-a ni več. Katera je njegova alternativa?

piratebay?

SmeskoSnezak ::

isohunt me ni nikoli pritegnil... izgled je imel kot kak win 3.1 :)
@ Pusti soncu v srce... @

MrStein ::

če ti je pomemben izgled, ti svetujem facebook... ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Spock83 ::

Priznajmo si. Torrenti so fajn. Fajn so zato, ker v naši vukojebeni ne morem dobiti določenih zadev ali bog ne daj kakšen netflix da bi pri nas deloval. Torenti so fajn.

fantasycamp ::

Spock83 je izjavil:

Priznajmo si. Torrenti so fajn. Fajn so zato, ker v naši vukojebeni ne morem dobiti določenih zadev ali bog ne daj kakšen netflix da bi pri nas deloval. Torenti so fajn.


še več! Ko se ljudje navadijo programov kot so Windows jih bodo tako firme morale kupiti, ni čudno da je zaščite tako lahko skrekat...

roli ::

Spock83 je izjavil:

Priznajmo si. Torrenti so fajn. Fajn so zato, ker v naši vukojebeni ne morem dobiti določenih zadev ali bog ne daj kakšen netflix da bi pri nas deloval. Torenti so fajn.

Tole ni čisto res sicer. Uradno seveda ne dela ampak neuradno se pa da. Jaz že kake pol leta uporabljam en dodatek za Firefox (in Chrome) imenovan MediaHint. Preverjeno deluje na Hulu in BBC iPlayer, naj bi delal pa tudi na netflixu in ostalih podobnih zadevah.
http://www.r00li.com

LitralSM ::

66speeder66 je izjavil:

D3m je izjavil:

Ok, Isohunt-a ni več. Katera je njegova alternativa?


partis? :D

Tole še vrtcu ni alternativa. Za splošne stvari obstaja Kickasstorrents, za ostalo pa poiščeš posebaj specializirane trackerje.

Leet1337 ::

D3m je izjavil:

Ok, Isohunt-a ni več. Katera je njegova alternativa?

torrentz.eu

Isotropic ::

kaj bo ta lastnik isohunta naredil sedaj, ko je dolzan toliko keša? se bo preselil na kitajsko recimo ali se je pac sprijaznil z unicenim lajfom?

LitralSM ::

Zakaj bi imel uničen lajf? Saj mu nič ne zmorejo vzeti. Lahko urinira po njihovi stavbi in največ kar bo, je to, da bo vzdrževan s strani države za rešetkami, ko ne bo mogel plačati kazni.
Sanje vsakega malega človeka.

Senitel ::

roli je izjavil:

Spock83 je izjavil:

Priznajmo si. Torrenti so fajn. Fajn so zato, ker v naši vukojebeni ne morem dobiti določenih zadev ali bog ne daj kakšen netflix da bi pri nas deloval. Torenti so fajn.

Tole ni čisto res sicer. Uradno seveda ne dela ampak neuradno se pa da. Jaz že kake pol leta uporabljam en dodatek za Firefox (in Chrome) imenovan MediaHint. Preverjeno deluje na Hulu in BBC iPlayer, naj bi delal pa tudi na netflixu in ostalih podobnih zadevah.

In ti misliš, da to pa je legalno, da se takole virtualno preseliš v ZDA? >:D

Isotropic ::

LitralSM je izjavil:

Zakaj bi imel uničen lajf? Saj mu nič ne zmorejo vzeti. Lahko urinira po njihovi stavbi in največ kar bo, je to, da bo vzdrževan s strani države za rešetkami, ko ne bo mogel plačati kazni.
Sanje vsakega malega človeka.

probaj kupit hiso kdaj pa to govori

Gregor P ::

Morda je pa teh 110 milijonov dolarjev zgolj PR/sporočilo za javnost v resnici so se pa dogovorili čisto kaj tretjega (beri bolj realnega).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Isohunt že nazaj, sicer v neuradni različici

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
98125 (5278) tikitoki
»

Ni miru za jekleno pest (6): CNet-ov download.com spodbuja k piratiziranju

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
198007 (7179) Phantomeye
»

Novi varni pristan, drugič: MPAA v. Hotfile

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
136906 (5685) alexz
»

Resnica o Suprnova.org (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
13717596 (9243) 'FireSTORM'
»

Konec TorrentSpya (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
589974 (6669) OmegaBlue

Več podobnih tem