»

Google želi poenotiti jedri Linuxa in Androida

Ars Technica - Čeprav je Android zgrajen na Linuxovem jedru, sta si jedri precej različni. V primerjavi z Linuxom ima jedro za Android 32.000 vrstic dodatne kode in 1500 vrstic odstranjene kode. Nekaj kode je dopisal Google, druge prispevke so pripravili proizvajalci strojne opreme, denimo MediaTek in Qualcomm. Včasih je bilo stanje še hujše, saj je bilo dodatne kode 60.000 vrstic, a do cilja je še daleč. Google si je namreč zastavil cilj v prihodnosti Android spremeniti v modularno jedro, ki je v osnovi enako kot Linuxovo.

Tako so dejali na Linux Plumbers Conference, kjer je Google potrdil, da želijo jedri karseda zbližati. Na ta način bo razvoj enostavnejši, saj se trenutno potroši ogromno človeških ur na dodajanju kode v stabilno verzijo (merge), hkrati pa mora Google verzije Linuxovega jedra podpirati še šest let. Po drugi strani bi bilo poenotenje koristno tudi za telefone in računalnike z ARM-jevimi procesorji z Linuxom, ki bi dobili daljšo avtonomijo in nekaj zmogljivosti. Problem...

43 komentarjev

Vse najboljše, Linux!

Slo-Tech - Linux je eden najlepših dokazov, da iz malega raste veliko, zlasti če pri projektu zaradi lastne zainteresiranosti sodeluje veliko pametnih glav. Pred točno četrt stoletja je Linus Torvalds v zdaj že znamenitem sporočilu zapisal, da v prostem času kot konjiček razvija operacijski sistem za računalnike 386 AT, ki pa žal ni prenosljiv in najbrž ne bo nikoli podpiral kaj drugega kot diske AT. Petindvajset let pozneje Linux teče na več kot milijardi telefonov, poganja milijarde omrežnih usmerjevalnikov in druge mrežne opreme, na milijone strežnikov in osebnih računalnikov ter najdražje superračunalnike na svetu. Odprta koda je postala močna konkurenca zaprtokodnim programom in osebni...

49 komentarjev

Oracle izgubil spor z Googlom okoli Jave v Androidu

The Internets, they approve. API vmesnik je dobesedno utelešenje ideje, in ideje ne morejo biti predmet avtorskopravne zaščite. V nasprotnem primeru bi cel svet kontrolirale skupaj tri korporacije.

vir: The Internets
The Internets - Resda imamo pred sabo šele prvostopenjsko odločitev, se pravi, pritožba gotovo bo, vendar razlogov za veselje vseeno ne manjka. Sodnik William H. Alsup je sinoči razsodil, da Google s svojo implementacijo Jave v navideznem stroju Dalvik za Android ni kršil Oraclovih avtorskih pravic ali patentov. Od izvorne zahteve za 6.1 milijarde dolarjev odškodnine samo za do konca leta 2012 smo tako prišli na negativno ničlo, vštevši stroške postopka. S tem je potrjena teza Sodišča EU z začetka prejšnjega meseca, namreč, da avtorska pravica na programski opremi ne more...

49 komentarjev

Popularnost copyleft licenc upada

Število novih FOSS projektov je v porastu, vendar se njihovi vodje - tako podjetja kot skupnosti - vse pogosteje odločajo za permisivno licenco. Zadnji odmevni primer je Oraclova odločitev, da razvoj OpenOffice prepusti fundaciji Apache in vso obstoječo kodo ponovno licencira pod permisivno Apache licenco, ne pod copyleft licenco LGPL, ki jo zagovarja Document Foundation (LibreOffice)

vir: Heise
Heise - V svetu, ki je vse bolj obseden s striktnim izvajanjem avtorskih pravic, je gibanje za prosto in oprto programsko opremo (FOSS) zanimiva in presenetljivo uspešna anomalija. Avtorji, ki so želeli svoje programerske izdelke ponuditi v tej obliki, jih morajo izrecno opremiti s prosto licenco, ki dovoljuje brezplačno uporabo, predelavo in distribucijo.

Razvoj FOSS licenc je šel v dve smeri. V eni smeri najdemo ti. copyleft licence, ki zahtevajo, da se vse predelave programske opreme prav tako izdajo v izvorni kodi in pod isto licenco. Značilna predstavnika sta GPL in LGPL [1], ki ju uporabljajo zlasti organizacija GNU, linux jedro ter projekti, zbrani okoli operacijskega sistema GNU/Linux. V drugo smer so šle ti. permisivne licence, npr. MIT, BSD ali Apache licenca, ki te zahteve...

8 komentarjev

Android verjetno ne krši GPL. Napad Microsoftov?

Groklaw - Včeraj smo pisali, da utegne imeti Google težave zaradi kršenja licence GPL v svojem Androidu, kar so mnogi označili kot hudo pretiravanje. Navedbe Edwarda Naughtona imajo nekaj smisla, a podrobna analiza kaže, da Android bržkone ne krši GPL. Linus Torvalds se je že odzval na očitke in jih zavrnil kot lažne, saj da so že zdavnaj jasno povedali, da uporaba jedra ne povzroči prenosa licence GPL na celoten sistem. Tovarlds je že leta 1993 povedal, da se ne šteje, da bi bili uporabniški programi izvedeni iz Linuxovega jedra.

Zanimivo pa je Naughtonovo ozadje, ki so ga raziskali na Groklawu. Ugotovili so, da je Naughton do nedavnega delal za Microsoft, kar sedaj poizkuša zakriti. V njegovem...

13 komentarjev

Resni očitki o Googlovem kršenju GPL v Androidu

Slo-Tech - Google se je znašel pred velikim problemom na svoji platformi Android, saj vse kaže, da je kršil licenco GPL. Android je strukturiran na več ravneh, tako da kljub Linuxovi osnovi cel sistem ni izdan pod licenco GPL. Spodnji del arhitekture, Linuxovo jedro, je pod licenco GPL, medtem ko za uporabniški prostor to ne velja več (stran 36). Ta se z jedrom povezuje prek knjižice Bionic, kar pravno omogoča licenciranje višje programske opreme pod manj odprtimi (npr. Apache Software License ali licence BSD/MIT) ali celo zaprtimi licencami (npr. odjemalec za Gmail je zaprtokoden). Ta strukturiranost je bistven del Googlove strategije, saj jim omogoča, da z Androidom kaj zaslužijo, proizvajalcem telefonom pa...

25 komentarjev

Telstra izpolnila obljubo in spoštovala GPL

Slashdot - Lani novembra je Angus Gratton ugotovil, da avstralski ponudnik dostopa do interneta v svojih izdelkih krši licenco Splošno dovoljenje GNU (GPL). Programska oprema, ki so jo distribuirali poleg sistema za domačo telefonijo T-Hub, je imela dele kode, ki so bili vzeti iz Linuxa. Ker je ta licenciran pod GPL, licenca terja, da je tudi vsa izpeljana programska oprema ponujena pod isto licenco. Ta zahteva jasno oznako o uporabljeni licenci in dostopnost izvorne kode. Telstra je takrat obljubila, da bodo zagato uredili in sedaj je obljubilo izpolnila.

Na internetu so zapisali, da je uporabljena koda delno vzeta iz kode pod licenco GPL in LGPL. Zraven so zapisali, da lahko na zahtevo zainteresiranim strankam pošljejo zgoščenko z izvorno kodo uporabljenih...

1 komentar

Estonija objavila varnostna orodja pod EUPL licenco

Heise - Estonski Narodni Center za Informatiko (RIA) namerava svoji orodji za nadziranje interneta izdati pod odprtokodno evropsko licenco EUPL, ki je med drugim nadvse podobna licenci GPL ter se popolnoma sklada z zakonodajo vseh 27 držav članic Evropske Unije. Vsa koda, izdana pod licenco EUPL, se lahko brez težav izda tudi pod licenco GPL, poleg nje pa še pod licenco CeCILL, Eclipse Public License, Common Public License Open Software License.

Orodji, o katerih teče beseda, sta Snort4All, s katerim zaznavajo vdore v sisteme in druge neljube pripetljaje na državnih omrežjih, ter Abuse Helper, ki je nekakšen upravljalnik prijavljenih primerov vdorov in drugih incidentov. Nekoliko več pa na Heise Online.

16 komentarjev

SUN je za Javo izbral GPL licenco

Slashdot - Sun je danes najavil, da je spremenil licenčno politiko Jave. Tako je od danes naprej Java varovana z licenco GPLv2, kar pomeni, da je sedaj prosta, kot je prosta pravica govora.

Medtem, ko to dejstvo nima velikega vpliva na večino razvijalcev, pa ima ta poteza zelo pozitiven vpliv na uporabnike odprtokodnih operacijskih sistemov, saj bo lahko Java sedaj vključena v pakete, ki so pod licenco GPL (in ostale "free speech" licence).

To je tudi eden večjih, če ne kar največji, prispevkov kode odprtokodni skupnosti. S to potezo Sun želi, da bi tako pospešil razvoj Jave in omogočil lažjo uporabo Jave v odprtokodnih krogih. Poleg tega pa bo Sun še naprej nudil komercialno licenco za Javo, ki bo prišla v poštev za vse izdelovalce programske opreme, ki jim GPL licenca ne ustreza.

Za več informacij: Slashdot.

50 komentarjev

SloPot 1.1

Slo-Tech - SloPot je slovenski CMS, namenjen neizkušenim uporabnikom, ki temelji na kombinaciji PHP in MySQL. Izdan je pod licenco GPL, včeraj pa je ponovno izšel pod zaporedno številko 1.1. Nova različica ponuja uporabnikom novosti, kot so možnost menjave stila in avtomatično pomanjševanje slik ob dodajanju v galerijo, več o njej pa lahko preberete na uradnem forumu projekta - slopot.slocom.com. Na voljo je tudi preizkusna verzija, ki ne omogoča dostopa do administrativnega modula.

19 komentarjev

IBM zahteva prepoved prodaje SCO Linuxa

ZDNet - Že dolgo je znano, da SCO toži IBM, Redhat in še nekaj podjetij zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic. Spor je splošno znan; SCO trdi, da se v Linuxovem jedru nahaja nekaj vrstic kode, ki je ukradena iz operacijskega sistema UNIX, katerega lastnik naj bi bili. SCO seveda ne priznava licenc GPL, hkrati pa še vedno prodaja svojo distribucijo SCOLinux, seveda pod licenco GPL.

IBM je zato preteklo sredo vložil sodni zahtevek za prepoved prodaje SCO Linuxa, saj je SCO prepovedano kopiral šestnajst različnih paketov IBM-ove zaščitene izvorne kode, izdane pa pod licenco GPL, ki je SCO ne priznava in celó pravi, da je protiustavna. Več o tem.

Kot kaže, je SCO ponovno uspel samega sebe ustreliti v nogo ...

16 komentarjev