»

Facebook želi lastno kriptovaluto

The Wall Street Journal - Že večkrat se je govorilo, da si Facebook želi lastno kriptovaluto, sedaj pa postajajo te govorice še glasnejše. Kot poroča The Wall Street Journal, se Facebook dogovarja z več finančnimi družbami (med drugim z Viso in Mastercardom) in z več trgovci, da bi izdal lastno kriptovaluto, ki bi jo uporabniki lahko porabili za kupovanje izdelkov na Facebooku in drugih straneh. Že v preteklosti je Facebook hlepel po kriptovaluti, ki bi jo integriral v svoj sistem za komuniciranje WhatsApp, sedaj pa bi šel naravnost v Facebook.

Podrobnosti seveda še niso znane. Facebook naj bi si prizadeval nabrati milijardo dolarjev kapitala, ki bi ga uporabil kot podlago za kriptovaluto. Ta bi bila tako vezana na dolar (podobno kot tether), s čimer...

23 komentarjev

Gameroom: Facebook odgovor na Steam

Facebook - Facebook je splavil svoj odgovor Steamu, ki se imenuje Gameroom. Gre za odjemalca za osebne računalnike z Windows 7 ali novejšim, ki omogoča igranje iger, ne da bi nam te smetile po Facebookovem zidu. Za uporabo potrebujemo le Windows in seveda odprt račun pri Facebooku ter - čeprav se igre prenesejo na disk - ves čas delujočo povezavo z internetom. V Gameroomu lahko igramo spletne in mobilne igre ter tiste, ki bodo napisane posebej za Gameroom.

Steam je močan nasprotnik, ki ima 125 milijonov aktivnih uporabnikov, v vsakem trenutku pa jih več milijonov tudi dejansko igra. Zastavi se vprašanje, ali se mu Facebook lahko zoperstavi. V podjetju stavijo na družabno komponento, in sicer želijo razvijalce in igralce prepričati, da se splača igrati igre na platformi, kjer...

44 komentarjev

Facebook prek domene .onion omogočil prijavo iz Tora, kot prvi dobil SSL-certifikat

Alec Muffett je v Facebooku odgovoren za Tor

Facebook - Facebook je prvo večje podjetje, ki je postavilo lastno vstopno točko na domeni .onion za uporabnike omrežja Tor. Na ta način želijo omogočiti enostavno uporabo svojih storitev tudi prek anonimizacijskega omrežja Tor. Dostop do strani je mogoč na naslovu facebookcorewwwi.onion, če uporabljate Tor.

Uporaba Facebooka prek omrežja Tor je bila doslej otežena zaradi Facebookovih mehanizmov za zaščito uporabnikov. Kadar ti zaznajo poizkus prijave iz neznanih brskalnikov in z neznanih IP-številk v tujih državah, se račun začasno zaklene. Na ta način je mogoče preprečiti številne napade, a to docela izniči uporabnost Tora, saj je poanta anonimizacije prav prijava prek nesledljivih priključkov po celem svetu.

Uporaba Facebooka...

23 komentarjev

Kaj je freemium in zakaj lahko stane več tisoč dolarjev

Nekatere igre ob zagonu jasno opozorijo na možnost zapravljanja. Druge tega ne storijo, ker to (še) ni obvezno.

vir: BBC
BBC - Freemium je poslovni model, ki se v zadnjem času čedalje pogosteje uporablja pri distribuciji (spletnih) iger in tudi druge programske opreme. Beseda je skovanka iz terminov free in premium in označuje programe, ki so v osnovni verziji brezplačni, za dodatne funkcionalnosti pa je treba doplačati. Na ta način je freemium povezan z včasih nadvse popularnimi programi shareware, ki so običajno časovno omejeni, pogosto pa nimajo odklenjenih vseh možnosti ali končni izdelek opremijo z obvestilom o statusu licence. A freemium je svoj razcvet doživel z mobilnimi igrami in lahko stane precej več kot shareware programov, ki jih kupimo z enkratnim plačilom.

Tipičen primer so mobilne igre na...

30 komentarjev

Netflix, oskarji in ekskluzive

V Artistu se George Valentin, velika zvezda nemega filma, skuša sprijazniti z dejstvom, da je ta žanr povozil čas.

vir: Wired News
Wired News - V Sloveniji Netflix seveda ni na voljo, a če bi bil oz. če ga že uporabljate s pomočjo VPN strežnika, bi gotovo opazili, da ponudba filmov ni najbolj "sveža". Filmski distributerji namreč pazljivo ščitijo svoje obstoječe in donosne distribucijske pogodbe z kini, prodajalci dvd-jev in kabelskimi televizijami, zato ne Netflix ne kateri od njegovih konkurentov ne sme novega naslova uvrstiti v svojo ponudbo prej kot 28 polnih dni po izdaji v DVD/Bluray obliki (in s tem več mesecev po prihodu v kine). Za Time Warnerjeve naslove se je to "okno" pred kratkim podvojilo na celih 56 dni, kar kaže na veliko nezaupanje studijev v digitalni distribucijski model. Komentarji na spletu niso pozitivni, kvečjemu obratno, v stilu, da "studiji ljudi dobesedno silijo v piratstvo"....

37 komentarjev

Netflix razširja ponudbo, še vedno previden s streamingom

vir: CNet
CNet - Netflix, ki žal še ni in verjetno še lep čas ne bo na voljo v Sloveniji, je začel opazno spreminjati svoje pakete. Po novem bo izposoja neomejene količine DVD-jev hkrati stala $7.99 na mesec (slabih 6 evrov, oz. toliko, kot je za svoj najcenejši paket zaračunaval zdaj že pokojni iTivi), z možnostjo izposoje Blu-rayev pa $9.99/mesec. Ob hitri dostavi (en delovni dan po večini države) je ponudba vredna razmisleka.

Malce manj optimizma je s ponudbo video-on-demand (VOD) streaminga, za katerega imamo vse potrebne tehnologije (dovolj hiter internet, kvalitetne video kodeke in protokole), vendar so založniki - TV in filmski studii - z njim izredno previdni. Po eni strani želijo zaščititi svoje klasične distribucijske kanale - kinematografe, dvd in blu-ray ploščke, televizijo, po drugi pa so izredno skeptični do digitalnih...

8 komentarjev

Računalniška anonimna valuta bitcoin ima enake tegobe kot realne valute

Slo-Tech - Marca smo prvikrat pisali o alternativni valuti bitcoin, ki si jo je leta 2009 zamislil Japonec Satoshi Nakamoto. Valute ne uravnava nobena centralna banka, ampak je njeno upravljanje popolnoma decentralizirano v omrežje P2P. Uporabnik z namestitvijo odjemalca dobi številko svojega računa, na in s katerega lahko potem nakazuje zneske. Emisija valute se vrši z izračunavanjem matematične zgoščevalne funkcije (hash), količina pa je navzgor omejena na 21 milijonov enot.

Valuta je privlačna predvsem zato, ker je neodvisna (osnova je kriptografija, zato so transakcije neizpodbojne), ker je popolnoma anonimna (vse transakcije so javno vidne, a so vsi računi anonimni) in ker je njen denarni agregat strogo omejen (denarja ne morete po mili volji tiskati). Od marca se je z...

119 komentarjev

Preprodajanje virtualnih dobrin v spletnih igrah pomemben vir prihodkov za manj razvite

vir: BBC
BBC - Spletne igre, kjer igralci zbirajo različne vredne predmete in virtualne valute (recimo zlato), ki njihovim likom dajejo različne prednosti in sposobnosti, so postale velika poslovna priložnost za revnejše države. Svetovna banka v študiji ocenjuje, da je sivi trg, koder se trguje z vrednimi virtualnimi predmeti iz spletnih iger, vreden okoli tri milijarde dolarjev.

Zahodni igralci iger, kot sta World of Warcraft in Lineage, nimajo časa za večurno igranje in zbiranje raznih vrednih predmetov, zato jih pogosto kupujejo od drugih igralcev. Približno četrtina jih je to že storila, pri čemer so vsote najbolj vnetih dosegle tudi več tisoč evrov. Čeprav se ponudniki iger proti temu početju borijo, ga ne uspejo izkoreniniti.

Samo na...

5 komentarjev

Nov val click-jacking napadov na Facebook

Slo-Tech - Click-Jacking je zlovešča tehnika kraje uporabnikovih klikov. Nepridipravi na spletno stran vstavijo skriti okvir (<iframe>), praviloma nad kakšno povezavo ali simbol za predvajanje videoposnetka. Uporabnik potem nevede klikne na okvir, kar ga ponese na kako tretjo spletno stran, sproži klik oglasa, oziroma - zadnje čase - na veliko nabija "všeč mi je" števce na socialnem omrežju Facebook. Kot poroča H-Online, naj bi samo na nemškem Facebooku številni posnetki na ta način zbrali po več tisoč "všeč mi je" glasov dnevno. S tem so vidno prikazani v facebook feedih uporabnikov, kar na zloveščo stran prinese še več klikov in s tem oglaševalskega denarja oz. v primeru okužbe z virusi še česa drugega. Zvijača se sicer začne z objavo senzionalistične...

28 komentarjev

Bitcoin

Slo-Tech - Precej zanimiv odgovor na finančno krizo prihaja iz hekerske skupnosti. Japonec Satoshi Nakamoto je leta 2009 predstavil digitalno valuto bitcoin, ki bi jo namesto centralne banke upravljali kar uporabniki sami skozi posebno p2p omrežje, zgrajeno po vzorcu bittorrenta (od tod seveda tudi ime). Valuta je zadnje čase postala še kar priljubljena.



Uporabnik si s spletne strani bitcoin.com prenese klient, ki je na voljo že za vse popularne platforme (Linux, Mac in tudi Okna). Avtomatsko dobi svojo številko računa (ti. bitcoin address), na katero mu lahko drugi uporabniki pošljejo kovančke kot...

9 komentarjev

Izposoja filmov prek Facebooka

The New York Times - Warner Brothers je začel ponujati izposojo filmov prek omrežja Facebook, s čimer je potrdil, da se zaveda njegove pomembnosti, in hkrati napovedal konkurenco Netflixu in iTunes. Za zdaj si lahko uporabniki sposodijo samo en film, in sicer Vitez teme, ki ga plačajo z uporabo virtualne valute v Facebooku. Kasneje nameravajo omogočiti še izposojo drugih filmov.

Gre za poizkus, da bi videli, kolikšno zanimanje in povpraševanje po filmih vladata med Facebookovimi uporabniki. Trenutno se namreč virtualna valuta v Facebooku uporablja za nakupe dobrin v igrah, kot sta Farmville in Mafia Wars. Virtualna valuta se kupi v Facebooku s kreditno kartico po ceni dolar za deset enot. Za izposojo filma bo potrebno odšteti tri dolarjev oziroma 30 enot virtualne...

8 komentarjev

Kitajska daje staršem več nadzora nad početjem otrok v internetnih igrah

Na Kitajskem so kiberkavarne zelo priljubljena dostopna točka do interneta.

China Daily - Kitajska vlada je prek osmih ministrstev v ponedeljek objavila seznam ukrepov za zaščito mladoletnih igralcev spletnih iger, ki jih bodo morali ponudniki iger vpeljati najpozneje do 1. marca letos. Preizkusno delovanje sistemov bo potekalo februarja, prihodnji mesec pa bo uporaba obvezna. Namen sprejetih ukrepov je staršem omogočiti večji nadzor nad aktivnostmi njihovih otrok.

Starši ali zakoniti skrbniki bodo lahko od ponudnikov iger zahtevali, da omejijo dovoljen čas uporabe iger na dnevni ali tedenski osnovi ali pa kar v celoti blokirajo uporabo svojih storitev. Ponudniki iger bodo morali redno spremljati vzorce uporabe in igralniške račune, tako da bodo lahko sodelovali s starši, če se bo izkazalo, da njihovi otroci igrajo neprimerne igre...

6 komentarjev

Kitajska omejuje mlade igralce iger

Slashdot - Kitajske oblasti želijo mladoletne igralce računalniški iger zaščititi pred kvarnimi vplivi, zato so jim prepovedali cel kup stvari. Najprej so vsem, ne le mladoletnim, prepovedali uporabo virtualnih valut za nakup realnih dobrin. Kot virtualno valuto Kitajci definirajo tudi predplačilne kartice za igranje spletnih iger (na primer World of Warcraft). Odslej bo uporaba virtualnih valut, ki jih je moč menjati za realno valuto, omejena le na nakup virtualnih dobrin.

Mladoletne igralce iger pa so še dodatno omejili. Da jih splet ne bi pokvaril, jim bodo od 1. avgusta prepovedali sploh vsakršno ukvarjanje z virtualnimi valutami. Nova zakonodaja bo izrecno prepovedovala vsakršne kvarne vsebine, pri čemer natančna opredelitev ni podana. Se pa med njo prištevajo pornografija, kulti, praznoverje, igre na srečo in nasilje v spletnih igrah. Vse to bo mogoče, ker je v veljavi nova zakonodaja, ki zahteva registracijo s pravim imenom.

4 komentarji

Izposoja videov prek YouTube

YouTube Store

Ars Technica - Ničkolikokrat bentimo nad YouTubom, ko se namesto želena videoposnetka na zaslonu izpiše Ogled tega videa v vaši državi ni mogoč. Storitev, za katero ve sorazmerno malo ljudi, pa je izposoja filmov prek YouTuba. Na voljo je prek 500 naslovov, med katerimi niso sami obskurni filmi, ampak najdemo tudi Stekle pse in Pi. Večino filmov si je moč izposoditi za 24 ur, čeprav nekateri naslovi igrajo 48, 72 ur ali celo sedem dni po prenosu. Cene se gibljejo med enim in štirimi dolarji brez opaznega vzorca.

Toda storitev, ki je bila predstavljena v začetku februarja, nekako ne zaživi. Res je, v prvih desetih dneh je Google z njo zaslužil deset tisočakov, kar je Google sicer označil kot nad pričakovanji, a...

10 komentarjev

Bo YouTube začel posojati filme?

Extremetech - Spletna stran YouTube je bila sprva zastavljena kot središče, kjer bi uporabniki lahko objavili in delili lastne video posnetke, a je kmalu postala vse kaj več kot to. Vedno večje količine avtorsko zaščitenih vsebin, ki so se nalagale nanjo, so vznejevoljile velike založbe. Trenutni status quo vzdržujejo pogodbe z veliko četverico (Warner Music, Sony, UMG in EMI), ki YouTube vsako leto stanejo milijone dolarjev, in odstranjevanje zvoka pri posnetkih, za katere avtorji nimajo pravic.

YouTube je ugledal novo tržno nišo, poroča ExtremeTech. Začeli so pogajanja z Lions Gate Entertainment, Sony Pictures in Warner Brothers o novem poslovnem modelu posojanja filmov. Uporabniki bi tako za majhno pristojbino prenesli film s spleta in si ga ogledali, podobno kot pri iTunes. To bi pomenilo, da bi YouTube uporabnikom prvikrat v zgodovini zaračunal kak cent za ogled vsebin. Ideja ni tako nora, kot se zdi na prvi pogled, saj YouTube lastniku Google še vedno ne nosi dobička, kot bi ga ta želel....

22 komentarjev

Z iTunes tudi do filmov

Reuters - Podjetji Apple in Twentieth Century Fox nameravata javnosti razkriti pogodbo, s katero bodo uporabnikom iTunesa omogočili izposojo filmov. Uporabniki bodo ob plačilu skromne pristojbine lahko prenesli filme in jih v določenem času pogledali - nato pa se bo film izbrisal. Podjetji pravita, da bosta tako odrezali posrednike - izposojevalnice in prodajalce - in filme nudili neposredno končnemu potrošniku. Analitiki se strinjajo, da bo uspešnost te strategije v največji meri odvisna od cene in pogojev izposoje, neenotni pa so si o posledicah, ki bodo doletele klasične izposojevalnice. Vlagatelji so bolj pesimistični, saj so delnice Netflixa in Blockbusterja, dveh največjih podjetij, ki se ukvarjata z izposojo filmov v ZDA, zgrmele za slabih pet odstotkov takoj po objavi novice. Reuters.

18 komentarjev