»

Evropska komisija BMW, Daimler in Volkswagen preiskuje zaradi kartelnega dogovarjanja glede neomejevanja emisij

Slo-Tech - Volkswagnov škandal s programsko opremo za goljufanje pri preizkusih merjenja emisij, ki je izbruhnil pred tremi leti, in je zlasti v ZDA Volkswagnu povzročil ogromne stroške, dobiva nov zasuk. Evropska komisija sporoča, da začenja formalno preiskavo BMW-ja, Daimlerja in skupine VW (Volkswagen, Audi, Porsche), ker podjetja sumi nezakonitega dogovarjanja o nerazvoju sistemov za zmanjševanje emisij.

Pred letom dni je Komisija izvedle hišne preiskave v podjetjih, kjer je zbirala podatke o nezakonitem dogovarjanju. Sedaj začenja uradno preiskavo, ker obstaja utemeljen sum, da so se podjetja dogovarjala, kako in v kolikšni meri razvijati ter v vozila...

14 komentarjev

EU preiskuje kartel proizvajalcev elektronike

Europa.eu - Evropska komisija je v sodelovanju z lokalnimi policijami ta teden izvedla preiskave več multinacionalk, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in prodajo zabavne elektronike in malih gospodinjskih aparatov, so zapisali v uradni izjavi za javnost. Več podjetij namreč sumijo kartelnega dogovarjanja, ki je neupravičeno dvigovalo ceno. Podjetja naj bi se namreč sporazumela o omejeni dostopnosti izdelkov prek nekaterih kanalov za spletno prodajo, kar je vplivalo na dobavljivost in ceno. Komisija uradno ni razkrila, za katera podjetja, ker je preiskava šele začetni korak v preiskavi in niti ni nujno, da...

41 komentarjev

Nova evropska pravila glede razkrivanja vdorov

Europa.eu - Evropska komisija je napovedala nova pravila, ki natančno določajo obveznosti telekomunikacijskih operaterjev v primeru izgube ali kraje osebnih podatkov. Operaterji imajo sicer že od leta 2011 dolžnost, da nacionalne organe in svoje naročnike obveščajo o kršitvah, sedaj pa so predpisi bolje in natančneje definirani.

Tako bodo morala podjetja odslej v roku 24 ur po odkritju kršitve o tem obvestiti nacionalne organe. Če v tem času popolno razkritje ne bo tehnično izvedljivo, bo zadostovalo tudi razkritje začetnih podatkov, preostale pa bodo morali posredovati v naslednjih 72 urah. Hkrati bodo morala navesti, katere informacije so bile prizadete in kakšni so ukrepi za preprečitev ponovitve....

0 komentarjev

EU sumi proizvajalce optičnih pogonov dogovarjanja o cenah

Europa.eu - Evropska komisija je danes objavila, da je 13 večjim dobaviteljem optičnih pogonov (CD-jev in DVD-jev), ki svoje izdelke prodajajo v Evropi, poslala obvestilo o nasprotovanju (angl. statement of objections). Sumijo jih kartelnega dogovarjanja o cenah, kar je v nasprotju z evropsko protimonopolno zakonodajo. Podjetja naj bi se usklajeno prijavljala na razpise in si vnaprej razdelila trg, nato pa postavljala višje cene, kot bi se bile oblikovale na prostem konkurenčnem trgu, kar je najresnejša kršitev protimonopolne zakonodaje. Dogajanje naj bi trajalo vsaj pet let.

Obvestilo o nasprotovanju je prvi korak, ki ga Evropska komisija napravi v preiskavi. Podjetja, ki trenutno še niso bila imenovana, imajo sedaj čas, da se...

20 komentarjev

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega položaja

Slo-Tech - Evropska komisija je novembra 2010 na podlagi pritožb več konkurenčnih (specializiranih) ponudnikov iskanja začela preiskavo Googla, v kateri preiskujejo sum zlorabe prevladujočega položaja na iskalniškem trgu, saj v nekaterih državah EU obvladuje več kot 90 odstotkov trga. Google je ves čas preiskave zgledno sodeloval s Komisijo, zato mu je ta sedaj ponudila priložnost, da se izogne pravnemu postopku, je včeraj povedal podpredsednik Evropske komisije Joaquín Almunia. Poudaril je, da so kritične štiri točke, ki jih mora Google nujno odpraviti v roku nekaj tednov, sicer bodo začeli formalni postopek zoper podjetje, ki ga lahko v najslabšem primeru stane 10 odstotkov letnega prometa oziroma do tri milijarde evrov.

Prvi očitek leti na druge Googlove vertikalne...

6 komentarjev

Hitachi in LG kriva dogovarjanja o cenah optičnih enot

vir: FBI
FBI - Hitachi in LG sta priznala, da sta kriva dogovarjanja o cenah optičnih enot, zaradi česar morata v ZDA plačati globo v višini 21,2 milijona dolarjev. Hitachi in LG sta se izrekla za kriva v nameščanju cen in dogovarjanju o usklajenem nastopu, kar sta skupaj z ostalimi proizvajalci prek skupnega podjetja Hitachi-LG Data Storage počela od junija 2004 do septembra 2009.

Podjetja so si izmenjevala podatke o prodaji, naročilih in cenah ter s tem dobila možnost postavljati netržne in previsoke cene svojim odjemalcem, med katerimi so HP, Dell in Microsoft. Podjetji sta se v zameno za nižjo kazen - najvišja zagrožena je bila 100 milijonov dolarjev - zavezali, da bosta pravosodnemu ministrstvu pomagali v nadaljnji preiskavi nezakonitega določanja cen na področju optičnih enot.

6 komentarjev

EU začenja preiskavo Facebooka?

Bloomberg - Včeraj smo poročali, da je Facebook začel globalno uvajati funkcijo prepoznavanja obrazov na slikah, ki jih nanj naložijo uporabniki, tako da jim lahko sam ponudi imena prijateljev, ki so najverjetneje na njih. Storitev, ki je bila že predhodno na voljo v ZDA, je v konzervativnejši in na varovanje zasebnosti občutljivejši Evropi dvignila obilico prahu.

Bloomberg poroča, da so evropski varuhi zasebnosti že napovedali uradno preiskavo Facebookove novotarije. Preiskavo je napovedala delovna skupina za 29. člen, ki jo sestavljajo evropski informacijski pooblaščenci iz vsake države in Evropska komisija, oglasile pa so se tudi lokalne organizacije v Veliki Britaniji in na Irskem. Luksemburški informacijski pooblaščenec Gerard Lommel je povedal, da je prepoznavanje...

241 komentarjev

EU sumi založnike e-knjig dogovarjanja o cenah

Europa.eu - Evropa komisija je sporočila, da so njihovi preiskovalci včeraj skupaj z nacionalnimi organi pregona v več evropskih državah izvedli več nenapovedanih preiskav v podjetjih, ki se ukvarjajo z založništvom e-knjig. Sumijo jih namreč kršitve evropske protimonopolne zakonodaje z dogovarjanjem o cenah in razdelitvi tržnega deleža.

Taka preiskava je prvi korak pri sumu kartelnega dogovarjanja in se izvede pred začetkom uradne preiskave. Evropska komisija pojasnjuje, da to še ne pomeni, da so podjetja dejansko kršila protimonopolno zakonodajo in da ne prejudicira izida preiskave. Imen podjetij niso želeli razkriti. Časovnih omejitev za nadaljevanje postopkov ni.

6 komentarjev

Evropska komisija odobrila Intelov prevzem McAfeeja pod določenimi pogoji

vir: CNet
Europa.eu - Intel je lani napovedal 7,7 milijard dolarjev težak prevzem podjetja McAfee, za kar morajo pridobiti tudi dovoljenje protimonopolnih inštitucij. Ameriška zvezna trgovinska komisija je konec prejšnjega leta sporočila, da se s kupčijo strinjajo, medtem ko je Evropska komisija izrazila pomisleke in napovedala temeljito preiskavo. Rezultat mletja evropskih mlinov je pogojno zelena luč, saj je Intel sodeloval s Komisijo, tako da so lahko odločili že po prvi, preliminarni fazi preiskave.

Evropska komisija je sporočila, da Intel lahko prevzame McAfee, če se hkrati zaveže spoštovati nekaj zahtev, ki bodo namenjene varovanju konkurence. Intel bo moral razvijalcem konkurenčnih programskih paketov za računalniško varnost zagotoviti dostop do...

7 komentarjev

Južna Koreja zaključila protimonopolno preiskavo

ComputerWorld - Južna Koreja je zaključila preiskavo o domnevnem kršenju protimonopolne zakonodaje proizvajalcev flash pomnilnika. Preiskovali so dve korejski, eno japonsko in eno ameriško podjetje, pri čemer so ugotovili, da ni dokazov o obstoju kartelnega povezovanja. Za katera podjetja točno je šlo, v korejskem FTC (Fair Trade Commission) niso želeli povedati, neuradno pa se omenjajo Samsung, Hynix, Toshiba in SanDisk.

Korejci niso našli nobenih dokazov o dogovarjanju o cenah na mednarodnem nivoju in omejene dokaze o dogovarjanju o domačih cenah. Preiskava se je usmerjala predvsem na pomnilnik NAND flash, ki se rabi v predvajalnikih glasbe, digitalnih fotoaparatih, pomnilniških karticah, USB-ključih in podobno.

2 komentarja

Evropska komisija razbija še en kartel

X-Bit Labs - Doba monitorjev s katodno cevjo se nezadržno končuje, a izdelovalci so še vedno lahko kaznovani za stare grehe. Evropska komisija je tako v četrtek številnim podjetjem, ki so vključena v to industrijo monitorjev s katodno cevjo, poslala izjavo o nasprotovanju, v kateri jim očita kršenje protimonopolne zakonodaje. Nenapovedan nadzor, ki so ga vršili novembra 2007 v njihovih obratih, je EU napeljal na misel, da so se Chunghwa Picture Tubes, LG, Panasonic, Philips, Samsung in Toshiba povezali v kartel, ki je umetno zviševal ceno monitorjev s katodno cevjo za računalnike in v TV-napravah.

Izjava o nasprotovanju je uradni korak, s katerim EU podjetja seznani s preiskavo, ki poteka zoper njih. Ti se sedaj lahko odzovejo, pojasnijo dejstva in sestavijo obrambo. Prav tako imajo pravico zahtevati zaslišanje pred Komisijo. Ker se doba CRT-jev izteka, bo vpliv postopka na njihovo ceno zanemarljiv, bo pa to, upajmo, preprečilo nastanke kakšnih podobnih združenj na trgu plazem in LCD-jev.

14 komentarjev

Intel: Evropska kazen nas ni prizadela

Reuters - Ko je Evropska komisija pred dvema tednoma prisodila Intelu več kot milijardo evrov kazni zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje in izsiljevanja, je bilo seveda prvo vprašanje, kako bo taka globa vplivala na kondicijo podjetja. V Intelu zatrjujejo, da ne bistveno. Stacy Smith, prva zadolžena za finance, pravi, da še vedno ustvarjajo zadosten denarni tok, da bodo z lahkoto plačali kazen, nadaljevali z investicijami in izplačali dividende. Kot so ponovili že ob koncu prvega četrtletja, krizi navkljub ne nameravajo zmanjšati vrednosti dividend. Njihova bruto trgovska marža je v prvem kvartalu zdrsnila s 53,1 na 45,6 odstotka, kar je zanje premalo. Pričakujejo, da bo ta ponovno v normalnih mejah med 50 in 60 odstotki v drugi polovici letošnjega leta, ko si bo trg nekoliko opomogel.

20 komentarjev

Microsoft odgovoril Evropski komisiji

ComputerWorld - Iztekel se je novi, podaljšani rok, do katerega je moral Microsoft odgovoriti na očitke Evropske komisije o kršenju protimonopolne zakonodaje z integracijo Internet Explorerja v Windows, o katerih smo že obilno pisali. Postopek je stekel na pobudo norveških razvijalcev konkurenčnega brskalnika Opera. Microsoft se je zgledno odzval v roku, kot je potrdil njihov predstavnik za stike z javnostmi, niso pa želeli razkriti, kaj točno so odgovorili.

Lahko si sicer mislimo, da po njihovem mnenju niso ravnali napak in da ravno to dopovedujejo tudi Evropski komisiji. Nekateri viri poročajo, da je Microsoft zaprosil za možnost zaslišanja, ki naj bi bilo v prihajajočih tednih, katerega naj bi se udeležile tudi relevantne tretje osebe (denimo razvijalci Mozille, Firefoxa, Googla, kot tudi IBM, Oracle, Red Hat itn). Spet drugi pa pravijo, da tega uradno niso storili, so si pa pridržali možnost, da ga zahtevajo. Kakorkoli že, ko bo znanega kaj novega, vas obvestimo.

63 komentarjev