»

HTML5 standardiziran

Slo-Tech - O podpori HTML5 v različnih brskalnikih je bilo prelitega že toliko črnila, da bi pomislili, da gre za uveljavljen standard. HMTL5 je resda uveljavljen, standard v najbolj rigoroznem pomenu besede pa je postal šele včeraj. Konzorcij za svetovni splet (W3C) je standardu HTML5 dal status priporočeno (recommendation), kar je v W3C oznaka za polnokrven standard. Celoten opis obsega 1370 strani!

Predhodna verzija HTML 4.01 je izšla davnega leta 1999, ko je bil internet povsem drugačen. Dolgih petnajst let smo čakali na novo verzijo, ki je bila v razvoju zadnjih osem let, vmes pa je W3C...

28 komentarjev

HTML5 končan, standard sledi leta 2014

InfoWorld - Po dolgih letih razvoja je prihajajoči spletni standard HTML5 končan, so sporočili iz konzorcija W3C, ki je skrbel za njegov razvoj in bo nadzoroval tudi standardizacijo. S tem HTML5 še ni postal certificiran W3C-jev standard in do tja vodi še dolga pot. Je pa s tem HTML5 pridobil vse funkcionalnosti, ki jih bo podpiral tudi v standardizirani verziji, tako da se lahko razvijalci spletnih strani in pisci brskalnikov zgledujejo po njem. Poleg HTML5 je dokončan tudi Canvas 2D - oba najdemo že v osnutku standarda kot HTML5.1 in Canvas 2D Level 2.

HTML5 naj bi postal polnokrvni standard sredi...

20 komentarjev

Sprejet končni osnutek standarda C++0x

Slo-Tech - Na pomladanskem srečanju komiteja ISO C++, ki je letos potekalo od 21. do 25. marca v Madridu, so v petek sprejeli zadnja dopolnila k standardu C++0x, ki predstavlja drugo verzijo programskega jezika C++. Na srečanju so razpravljali o dopolnilih in predlogih za nove funkcije, ki so jih nacionalni odbori predlagali za standardizacijo v novi verziji C++.

V petek ob 16.00 uri je komite na glasovanju potrdil dokument FDIS (Final Draft International Standard, končni osnutek mednarodnega standarda), ki vsebuje vse funkcionalnosti, ki bodo v C++0x. Sedaj bodo vse sprejete spremembe in dopolnila vnesli v končno verzijo standarda, pregledali vnose za morebitne napake in ga bodo posredovali...

8 komentarjev

HTML5 bo končan do julija 2014

vir: Google
ComputerWorld - World Wide Web Consortium (W3C), ki pripravlja novi standard HTML5 za pisanje in prikazovanje spletnih strani, je končno postavil prvi otipljivi datum, do kdaj bo HTML5 nared. Nova verzija bo pripravljena do julija 2014, je povedal Ian Jacobs, vodja trženja pri W3C. To je bistveno prej od najbolj črnogledih napovedi, ki so predvidevale izid standarda v letu 2022.

Pripombe in predloge za nove funkcionalnosti in izboljšave zbirajo do 22. maja letos, nato pa se bodo posvetili standardizaciji. Po tem datumu ne bodo v HTML5 sprejemali nobenih novih zmožnosti, ampak bodo sprejemali le še...

26 komentarjev

Standard HTML bo izgubil oznake verzije

vir: Google
Google - Googlov inženir Ian Hickson je povedal, da je HTML5 zadnja verzija standarda, ki ima številko verzijo ob imenu. Odslej bo namreč HTML obstajal kot živi standard, ki se bo sproti prilagajal zahtevam in novostim. Hickson pravi, da so se tako odločili zaradi povečane potrebe po novih funkcionalnostih v standardu HTML5, ki še nekaj časa ne bo dokončan. Ker je težko definirati, kaj točno HTML5 naj bi bil, bodo opustili poimenovanje HTML5 in tudi naslednikov ne bodo več številčili.

Najava je nekoliko smešna, saj smo ravno ta teden dobili nov logotip HTML, ki jasno izkazuje številko pet. Zlobni...

10 komentarjev

YouTube še naprej podpira Flash

TechCrunch - Bitka med Flashom in standardom HTML5 je svoj vrhunec nedvomno doživela s predstavitvijo Applovega iPada in kasnejšo komunikacijo med Applom in Adobeom. Zdaj je nekaj vode na mlin Adobea prilili še John Harding, eden izmed razvijalcev pri YouTubeu. Povedal je, da je ideja standardnega predvajalnika v obliki standarda HTML5 dobra, a je še daleč od realnosti oz. masovne uporabe. Težava se skriva predvsem v trenutnem stanju standarda HTML5 oz. njegovega dela, povezanega z videoposnetki.

Najpopularnejši kodek na večini spletnih strani je h.264, a njegova uporaba zahteva plačevanje licenčnine. Njegova odprtokodna in brezplačna konkurenca je nekoliko slabša ko pride do kakovosti slike, zato so roke pri izbiri standarda dvignili celo pri W3C....

72 komentarjev

Izbira Theore problematična za Mozillo?

Primerjava kakovosti enakih posnetkov v različnih formatih

vir: Dark Reading
Daring Fireball - Pri peterici najpomembnejših brskalnikov (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari in Opera) za nativno prikazovanje video vsebin v sklopu standarda HTML5 pri podpori Theore vztrajata Mozilla za Firefox ter Opera. Ne dolgo nazaj je namreč tudi Microsoft naznanil, da bodo z Internet Explorer 9 podprli odprt, a patentiran in plačljiv format H.264, podobno kot Google s Chromeom in Apple s Safarijem (oba brskalnika sta osnovana na pogonu WebKit). Na blogu Daring Fireball se je tako John Gruber razpisal na to temo in predstavili svoje mnenje, kaj bi ta odločitev lahko prinesla v času, ko mobilne naprave postajajo vedno pomembnejše pri brskanju po spletu.

Odločitev proti podpori H.264 je presenetljiva iz treh razlogov. Prvi je brez dvoma...

77 komentarjev

Microsoft bolj aktiven pri ustvarjanju standarda HTML5

CNet - Kljub relativni neaktivnosti Microsofta pri reševanju težav oz. določanju rešitev v najnovejši različici standarda HTML5, so se odločili aktivno vključiti v proces določanja standarda. Ustanovili so delovno skupino, ki bo dodobra pregledala zasnovan osnutek standarda, izpostavila težave, zastavljala vprašanja, v prihodnje pa računajo tudi, da bodo pripomogli k projektu z odgovori. Slednjih je trenutno veliko manj kot vprašanj, ki si jih je moč skupaj s predlogi ogledati na W3C listi. S HTML5 bo splet postal mnogo bolj prijazen spletnim aplikacijam, ki so vedno bolj v porastu, v teoriji pa tudi avdio in video vsebinam.

Kljub neaktivnosti Microsoftovo delo ni izključeno iz projekta HTML5, saj je vanj vključena Microsoftova tehnologija ContentEditable, ki uporabnikom omogoča spreminjanje spletne strani v brskalniku. Obenem Internet Explorer 8 podpira že kar nekaj HTML5 funkcij, kot so Cross Document Messaging, Cross Domain Messaging, in Ajax Navigation. Vseeno so pazljivi s trditvami...

0 komentarjev

XHTML 2 ukinjen

Slashdot - Konec letošnjega leta se izteče veljavnost standarda XHTML 2 in kot so sklenili pri Konzorciju W3C, ga ne nameravajo podaljšati. Razpustili bodo ekipo, ki skrbi za zanj (XHTML 2 Working Group), s čimer želijo več pozornosti nameniti HTML 5, ki bo odslej priporočeni standard. XHTML je XML-verzija HTML, ki so jo začeli razvijati v devetdesetih letih, ko je kazalo, da bo XML prihodnja oblika spletnega formata. Uradno so delovni skupini za XHTML 2 in HTML 5 ustanovili marca 2007, a ker sta skupini veliko razvoja posvetili podobnim stvarem in ker je trg za XHTML 2 preprosto premajhen, ga bodo odstrelili. Več o prihodnosti XHTML si lahko preberete tudi v pogosto zastavljenih vprašanjih. Klik!

19 komentarjev

Bo HTML5 novi standard?

Slashdot - Na Slashdotu pišejo o lenobi stricev in tet pri W3C. Njihova naloga naj bi bilo vzdrževanje spletnih standardov, pa baje že od 2002 niso posodobili specifikacij XHTML. Leta 2004 se je zato ustanovila bolj dostopna, odprta skupina, imenovana Web Hypertext Application Technology Working Group, ki je začela delati na novem, naprednejšem standardu, imenovanem HTML5. Izgleda, da so svoje delo pripeljali daleč, saj so izdelovalci brskalnikov, siti lenobe W3C, začeli s pozivi, naj se HTML5 sprejme kot standard nove generacije. Glavni pobudniki so ljudje iz Opere, Mozilla Foundationa in Appla, več v izvorni novici.

33 komentarjev