» »

Bo HTML5 novi standard?

Bo HTML5 novi standard?

Slashdot - Na Slashdotu pišejo o lenobi stricev in tet pri W3C. Njihova naloga naj bi bilo vzdrževanje spletnih standardov, pa baje že od 2002 niso posodobili specifikacij XHTML. Leta 2004 se je zato ustanovila bolj dostopna, odprta skupina, imenovana Web Hypertext Application Technology Working Group, ki je začela delati na novem, naprednejšem standardu, imenovanem HTML5. Izgleda, da so svoje delo pripeljali daleč, saj so izdelovalci brskalnikov, siti lenobe W3C, začeli s pozivi, naj se HTML5 sprejme kot standard nove generacije. Glavni pobudniki so ljudje iz Opere, Mozilla Foundationa in Appla, več v izvorni novici.

33 komentarjev

StajercSSS ::

Sem mel cel cajt med zobmi nek falat od pomaranče,pa sem znal,da nekaj ni vredu.. Aja.. Mal je oftopic.. No pa še dajmo nekaj na topic: "Ql,ql." 0:)
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.

NavadniNimda ::

Ni predstavnika Microsofta v komiteju, torej tole ni ravno za resno jemati.:\

CoolBits ::

MS že obstoječih standardov ne pozna oz ne upošteva :\ je že dobro tako...

NavadniNimda ::

Pol bomo pa spet jamranje poslušali, ko spet ne bodo upoštevali novih standardov, ki jih bo spet neka manjšina hotela vsiljevati.:\

camx ::

NavadniNimda: naslov novice je Bo HTML5 novi standard? Se pravi da Microsoft nima tukaj nobene veze, ker še zdajšnjih standardov ne jebejo 5 posto >:D

NavadniNimda ::

Standard, ki ga naredi manjšina z namenom teroriziranja večine, je potrebno dati v narekovaje, takole: "standard". :P

jinzo ::

Mnja zanimivo ko bi oni sprejemali nove standarde, ko pa 3/4 starih ni pravilno implementanih po večini browserjev. Najprej lahko poskrbijo da bo večina browserjev podpirala xhtml 1.1 vredu, potem pa naj delajo na novih stvareh :)

@NavadniNimba:
Mozilla + Apple + Opera = niti ne mannšina, vsekakor predstavljajo veliko moč :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jinzo ()

CaqKa ::

kakšne pa so spremembe?

sverde21 ::

Pol bomo pa spet jamranje poslušali, ko spet ne bodo upoštevali novih standardov, ki jih bo spet neka manjšina hotela vsiljevati.:\
Pa kaj nakladaš. A misliš da bojo čez noč vse strani v HTML5 al kaj? Pomoje se tud ne bojo vsi web developerji šli takoj učit tega standarda takoj, ko bo sprejet. Tak da bo preteklo leto, dve, od tistega, ko bo standard sprejet, da se bo stvar malenkost bolj razširila. Če samo XHTML pogledaš... 3/4 oz. še več strani še zmeri laufa na HTML, pa je XHTML že kr neki let zuni (skor 7 let če se ne motim). Tako da se ti ni treba bat, da boš za kej prikrajšan, če boš IE uporablu, ker bo M$ v parih letih mogu spet nov IE vn vržt, čene druga popravek, ki bo to podprl. Če ne bo podprl, bo pač folk šou na druge brskalnike, simpl k pasul.

@Oxygenium: dopovej M$ kej če mu lahko. Mozilla in Opera se držita kolikor toliko standardov, M$ se jih pa nikol ni in se jih ne bo (razn če jih bojo začel ornk rubit če ne bo spoštoval standardov).
<?php echo `w`; ?>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sverde21 ()

lukanium ::

When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

jerry2000 ::

Ne vem, ne vem... Tile "standardni" so tako...

Jaz kot web developer sem prej res delal s tabelami (drugače se ni dalo), ampak združljivost je bila pa super. Zdaj se par let trudim z CSS in razen nekih osnovnih reči je vse kar je več treba uporabiti ene hacke, ki se pol podrejo. Zdaj recimo pol časa delam, pol časa se pa zajebavam da se podobno prikaže na vseh 3 brskalnikih... Tko da... hvala za take standarde, vedno slabše je ne bolje.
Jerry and Tom

Pithlit ::

Jerry: "Hvala" lahko rečeš IE... v večini ostalih browserjev CSS dela vsaj zelo (s)podobno. 3 brskalniki? Bo kakšen več kot 3... recimo vsaj 4 večji (vsak s svojim pogonom) pa malo morje (no ja, luža) manjših.

Najmanj se standardov drži IE, ostali pa so tam-tam... Je pa absolutno cajt da se stvari mal posodobijo. Po drugi strani pa je verjetno tudi fajn da se samozvanim web developerjem ni treba učit novih prijemov.
Life is as complicated as we make it...

mte ::

Eh..css hacki so že dolgo out...
boljši način je sprememba načina razmišljanja, da dosežeš enak učinek s tisto večino standarda ki jo podpirajo vsi brskalniki.
Tabele pa ne moreš rečt da ne delajo problemov. Kolikokrat kolnem "razvijalce" ko hočem kakšno stran pogledat s telefonom, ker pač v tistem momentu rabim določeno informacijo...potem pa se ti prikaže svašta...
lp

R33D3M33R ::

sverde21: Če ne bo podprl, bo pač folk šou na druge brskalnike, simpl k pasul.


Tako kot se to dogaja sedaj? LOL :) Mislim da je ravno obratno. Novih standardov večina ne bo upala uporabljati, če ne bo delalo v IE. Kruta resnica.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Nerdor ::

A ni Microsoft obelodanil svoj spletni standard prikazovanja vsebine imenovan XAML za WPF/E platformo!? Bojda bo kmalu v Las Vegasu obelodanil pravo ime tega standarda. (WPF/E je začasno ime)
... for lifetime!

Pithlit ::

Hmmmm.... le zakaj se veča tržni delež Operi, Firefoxu/Mozilli, Konquerorju in ostalim. Pa ja ne zato ker nekdo ne podpira standardov...

R33D3M33R - Zavedat se moraš, da je računalništvo (relativno gledano) še ve povojih. Da ne govorimo o internetnih tehnologijah. Trend gre v smeri standardizacije. Uspešni browserji bodo tisti, ki bodo standarde podpirali. Uspešni developerji pa bodo tisti, ki bodo standarde uporabljali. Vedno več premikov je v to smer. Tudi MS bo prisiljen IE pripravit do tega, da bo podpiral standarde. Minevajo časi vsiljevanja svojih kvazi standardov.

P.S. beri post kot neko dolgoročno razmišljanje, ne pa kot nekaj kar naj bi se zgodilo takoj naslednje leto.
Life is as complicated as we make it...

mte ::

Pithlit: lepo povedano. No, saj je povsod tako, da dolgoročno prevladajo splošni neodvisni standardi in ne "standardi" ki nastanejo na zeljniku enega podjetja... Si predstavljate da bi vsak proizvajalec električnih naprav imel svojo obliko vtikača ki bi zahteval točno določeno vtičnico? Ali pa vsak proizvajalec diskov svoj konektor? Ne hvala. Tudi spletnim tehnologijam manjka še precej, da bi bile res vedno in povsod uporabne. Ampak smer proti standardom je edina pravilna.
lp

hamax ::

hvala MS-ju da je v IE7 dau not vsaj png podporo, tko bomo lahko cez ene 5 let(ko narocniki naujo vec zahteval, da stran dela v IE6) celo prosojnost v slikah uporabljal(gif je za vecje slike eno figo vreden, pa se polprosojnosti ne podpira)

glede css standardou mam pa js priblizno take izkusnje: niti v dveh browserjih stran ne izgleda popolnoma enako. nekje je razmik 1mm sirsi, drugje ozji, spet drugje je okno mckn bol desno...
se najlepse izkusnje mam z opero. sam kaj ti to pomaga, k pa more tud v ie lepo zgledat :D

sicer se da te nevsecnosti odpravt(definiras popolnoma vse kar ti pade na pamet), sam porabs 10x vec casa kot za samo izdelavo strani.

sverde21 ::

@mte: Jah glede teh vtikačov za elektronske naprave, po eni strani so standariziran (vtikač v mrežno napetost) po drugi strani pa ne (del ki pride recimo v telefon). Tako maš vsega boga konektorjev, še pri istim proizvajalcu maš 10 različnih... 10x bolš bi blo, če bi se zmenl za en standard in bi pač ena druga firma delala adapterje, one firme pa pač samo mobitele oz. druge naprave.
<?php echo `w`; ?>

mte ::

hamax: spletni design je daleč od pixel-perfect dtp designa. Dober design ni izveden tako, da bo vse baziralo na pikslih, ampak skoraj vedno želiš fleksibilen design, ki bo brez problemov prenesel odstopanja. Kaj če uporabnik želi večje pisave? Mu boš prepovedal? Ne? Potem se bo vse porušilo če želiš imeti vse do piskla natančno določeno...
lp

antonija ::

@svedre: bistvo standarda ni da "ena firma dela adapterje", ampak to da vse firme delajo enake oz. kompatibilne adapterje. Ce bi "ena firma delala adapterje" bi to bil ekvivalent MSja (zaprt nedostopen "standard").
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

hamax ::

@mte se popolnoma strinjam in veselo delam z divi in css-jem. le vcasih je nadlezno, ko se ti ksni divi prekrivajo, ceprou se nebi smel(ponavadi odkrijem napako na moji strani) je pa zoprno v vseh browserjih probavat, kljub temu, da ti W3C ne najde napak.

tabele so grde(koda), pocasne in se kej, ampak za design delat so enostavnejse(naj se coderji matrajo) :P.

darkolord ::

naj se coderji matrajo

:| :\

hamax ::

sm pozabu dodat opombo sarkazem. no upam, da je vecina razumela...

sverde21 ::

@antonija: očitno še nisi slišal kako se dela pri teh firmah... tudi Gorenje npr. ne dela več televizij, pa v trgovinah še kar najdeš televizije z nalepko Gorenje. V resnic jih dela ena noname firma v turčiji, ki lima gor nalepko Gorenje, za SLO in drug trg, doma pa svojo nalepko gor lima,... Sicer pa glavno je to, da bi vse firma enake adapterje delale in bi lahk uporablu enak adapter za vse telefone...
<?php echo `w`; ?>

gobice ::

Moje izkušnje so pa take: najmanj težav s pravilnim prikazom CSS (in tudi drugega) je v IE, potem v Operi ... v FF pa čist vedno treba neki popravljat pa work-around iskat ... Sorry ker ne delim mnenja večine :\

Mavrik ::

Glej, to ni mnenje. Dejstvo je, da IE ne spoštuje standardov. ;)
The truth is rarely pure and never simple.

darkolord ::

Pri vseh browserjih najdeš napake, tako da jih v bistvu noben ne spoštuje :\

R33D3M33R ::

Ja, vendar je količina napak pri ostalih brskalnikih zanemarljiva v primerjavi s IE.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Luka Percic ::

Pri vseh browserjih najdeš napake, tako da jih v bistvu noben ne spoštuje

A ni Opera dobila neko potrdilo da se striktno drži standardov?

Dragi ::

To se tud meni dozdeva... test je bil neki v zvezi z sliko enega smeška ali nekaj podobnega...

...:TOMI:... ::

Če se bo izkazalo, da je nov standard boljši, se bo začelo z uporabo le tega, kar je čisto logično. Če so pa zaspali na SVOJEM področju je pa to njihov problem, so jih pač boljši prehiteli.
Tomi

R33D3M33R ::

Pri tisti sliki se gre za Acid2 test, ki ga je prvi uspešno opravil Safari, sledila pa je Opera.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTML5

Oddelek: Izdelava spletišč
81298 (988) strictom
»

[W3C] Folk se zajebava

Oddelek: Izdelava spletišč
101458 (987) Looooooka
»

Doctype - kateri HTML doctype

Oddelek: Izdelava spletišč
172185 (1851) gregy
»

Oceni stran

Oddelek: Izdelava spletišč
472388 (1371) njok
»

w3 validator, mi lahko kdo razloži kaj je narobe

Oddelek: Izdelava spletišč
51374 (1257) njok

Več podobnih tem