»

Airbus bo za OneWeb izdelal 900 satelitov

Reuters - Satelitsko internetno konstelacijo, ki jo bo sestavljajo 700 satelitov, bo za podjetje OneWeb gradil Airbus Defence & Space (del skupine Airbus, v kateri sta še Airbus in Airbus Helicopters), so sporočili iz mladega zagonskega podjetja.

Airbus bo zgradil okrog 900 lahkih satelitov, ki bodo tehtali 150 kilogramov. Od tega jih bodo v orbito do leta 2018 izstrelili 700, preostali pa bodo rezerve za izrabljene, iztrošene ali pokvarjene satelite ter jih bodo izstreljevali po potrebi. V Toulousu bodo še letos proizvedli 10 pilotnih satelitov, potem pa bodo proizvodnjo preselili v ZDA. Skupno je projekt vreden 1,5-2,0 milijardi dolarjev.

Za izstrelitev bo zadolženo podjetje Virgin Galactic, ki razvija poceni načine...

22 komentarjev

Musk in Wyler bi s 700 sateliti zagotavljala internet

The Wall Street Journal - Ameriški milijarder in poslovnež Elon Musk, ki ga poznamo kot ustanovitelja SpaceX in soustanovitelja PayPala, Tesla Motors in Zip2, se podaja na novo tehnološko področje. Celemu svetu želi zagotoviti dostop do interneta, za kar bi potreboval 700 satelitov in več kot milijardo dolarjev. Glavni problem bo prvo.

Očitno je v satelitskem internetu prihodnost, saj Musk ni prvi, ki je javno izrazil načrte v tej smeri. Google bi si vstopnico v satelitski internet kar kupil, O3b v podekvatorialni regiji že ponuja internet (izstrelili so štiri satelite, prav toliko jih še sledi), Facebook pa se je odločil, da so boljša kot sateliti kar letala. Kanadski MSCI je satelitski internet po celem svetu leta 2011 obljubljal za prihodnje leto, a v zadnjem času od njega ni bilo...

28 komentarjev

O3b dobil še štiri satelite

NASASpaceFlight.com - Projekt O3b, o katerem smo že pisali, je dobil še štiri satelite in je s skupno osmimi že na dveh tretjinah predvidene velikosti konstelacije. Z dvanajstimi sateliti v srednji Zemljini orbiti bo zagotovil internetno povezave v (pod)ekvatorialnih regijah, kjer je trenutno približno tri milijarde prebivalstva še brez interneta - od tudi njegovo ime.

Prve satelite so izstrelili lanskega junija, ta teden pa so dodali še štiri. Z rusko raketo Sojuz so iz Francoske Gvajane v Južni Ameriki izstrelili štiri satelite francosko-italijanske izdelave, ki so se utirili v srednjo orbito na višini 8000 kilometrov. To je kompromisna orbita med geostacionarno orbito, ki je predaleč in povzroča velik zamik pri dvosmerni komunikaciji, ter nižjimi orbitami, v katerih so sateliti nad...

5 komentarjev

Google kupil izdelovalca satelitov Skybox

Slo-Tech - Napovedi z začetka meseca so se izkazale za resnične, saj je Google resnično kupil podjetje Skybox, ki se ukvarja s satelitsko fotografijo površja Zemlje, izdelavo videoposnetkov in analizo. Za podjetje bodo odšteli pol milijarde dolarjev, kar je pol manj od pričakovanj.

Skybox je v svojem poslu med najboljšimi, saj so zgradili in v orbito poslali najmanjši satelit za slikanje površja Zemlje z visoko ločljivostjo. Skyboxov SkySat-1, ki so ga izstrelili novembra, zmore snemati 90-sekundne videoposnetke s 30 sličicami na sekundo. Sledilo naj bi mu še 23 bratrancev. Google bo to s pridom izkoristil v svoji storitvi Google Maps, ki bo tako redno dobivala sveže satelitske posnetke.

Skybox pa je več kot le visokoločljivostni posnetki zemeljskega površja. Podjetje ima zelo močan del za...

8 komentarjev

Google gre po satelite

Slo-Tech - Google se je očitno odločil, da bo zavladal nebu, saj se zelo zanimajo za podjetje Skybox Imaging. Skupno ima Google pripravljeno dobro milijardo dolarjev.

Spomnimo, da je Google aprila kupil Titan Aerospace, ki razvija brezpilotna letala na sončni pogon. Sem se bo odlično vključil Skybox Imaging, ki se ukvarja s fotografiranjem površja s satelitov, izdelavo videoposnetkov (do 90 sekund pri 30 fps) in analizo. Podjetje leta 2012 zbralo 70 milijonov dolarjev svežega kapitala po ceni, ki vrednoti celotno podjetja na 500-700 milijonov dolarjev.

Googlova želja po Skyboxu je razumljiva, če pomislimo na njegova cilja. Eden je izboljšava Google Earth, ki trenutno kombinira posnetke iz različnih virov in različnih datumov;...

8 komentarjev

Napaka na satelitu prizadela komunikacije severnega dela Kanade

CNet - Včeraj je bil velik del Kanada prikrajšan za internetni dostop, delujoče bančne avtomate, nekatere televizije kanale, težave pa so imela tudi letala. Razlog je bil na prvi pogled precej neverjeten - tehnične težave je imel satelit Anik F2, ki se je zaradi "tehnične anomalije" obrnil proč od Zemlje in večji del dneva ni deloval.

Kadar imajo sateliti težave v delovanju, se avtomatično obrnejo proč od Zemlje proti Soncu, pojasnjuje John Flaherty iz Telesata. Tako ravnanje je predvideno zato,...

20 komentarjev

Danes bo padel satelit UARS

NASA - Danes v večernih urah ali ponoči po srednjeevropskem času bodo na Zemljo prileteli ostanki odsluženega satelita UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), ki je v Zemljini atmosferi med leti 1991 in 2005 raziskoval ozonsko plast na Zemlji. Po letu 2005 je bil satelit odpisan in neaktiven, sedaj pa ga bodo treščili na Zemljo, da ne bo blodil po orbiti in predstavljal nevarnosti za ostale predmete.

Točen kraj padca še ni znan in do samega trka tudi ne bo, bo pa NASA sproti objavljala vedno boljše približke, kam bodo treščili ostanki šest ton težkega UARS-a, ki ne bodo zgoreli že na poti v atmosferi. Za zdaj je jasno le, da ne bodo padli nad Severno Ameriko. Za Evropo podatkov še ni. Razlogov za preplah ni, saj dnevno na Zemljo prileti...

31 komentarjev

Oktobra izstreljena prva satelita za Galileo

ESA - Evropska vesoljska agencija (ESA), Evropska komisija in Arianespace so objavili, da se bo letos oktobra končno začelo sestavljanje evropskega navigacijskega sistema Galileo. Prva satelita bosta v orbito izstreljena 20. oktobra letos, do konca leta 2015, ko bo Galileo popolnoma funkcionalen, pa se jima jih bo pridružilo še 28. Doslej so že izstrelili dva testna satelita, končni sistem pa bo sestavljen iz 27 delujočih satelitov in treh rezervnih.

...

26 komentarjev

Ruski satelit po izstrelitvi zgrešil orbito

Izstrelitev satelita SERVIS-2 junija lani.

vir: Reuters
Reuters - Rusija je v torek ob 15. uri po srednjeevropskem času izstrelila satelit GEO-IK-2 s kozmodroma Pleseck. Satelit bo meril ukrivljenost Zemljinega površja, saj ruska vojska pripravlja vrsto visokokakovostnih 3D-zemljevidov. Izstrelitev so označili za uspešno, čeprav so vmes satelit izgubili in ga potem našli v napačni orbiti.

Satelit bi bili morali izstreliti že decembra lani, a so zaradi tehničnih težav to storili šele sedaj. Dve uri po izstrelitvi je ruska kontrola izgubila kontakt s satelitom, tako da nekaj časa niso točno vedeli, kod leti in kakšni so parametri merilnih naprav na njem. Včeraj so kontakt s satelitom le vzpostavili, a so ugotovili, da je v napačni orbiti. Načrtovana je...

15 komentarjev

MSCI leta 2015 načrtuje globalni satelitski dostop do interneta

CNet - Kanadsko podjetje MSCI je napovedalo smele načrte za izgradnjo satelitskega sistema za dostop do interneta. Sestavljalo ga bo 78 majhnih satelitov v nizkih orbitah okoli 1000 km nad površjem Zemlje, medtem ko je na primer evropski satelit mnogo više v geostacionarni orbiti. MSCI pravi, da je s sateliti v nižjih orbitah moč doseči boljšo pokritost prebivalstva, hitrejšo izstrelitev in večjo prepustnost. Drugi soroden projekt, ki ga sofinancira Google in se imenuje O3b, uporablja satelite na višini 8000 km nad površjem, zato morajo biti trpežnejši, večji (hkrati lahko izstrelijo le štiri, medtem ko MSCI-jevih lahko 14) in dražji.

...

17 komentarjev

Evropa izstrelila prvi satelit za izključno internet

BBC - Včeraj ob 19.39 uri po srednjeevropskem času so z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani z raketo Ariane 5 izstrelili satelit Hylas-1, ki bo namenjen izključno zagotavljanju širokopasovnega dostopa do interneta približno 350.000 uporabnikom. Ko se bo po nekaj tednih dokončno namestil v geostacionarno orbito 36.000 kilometrov nad površjem, bo začel delovati v pasu Ka in omogočal dostop do interneta prebivalcem v odročnejših predelih Evrope. Pokrival bo 22 držav zahodne in osrednje Evrope.

Izgradnja in izstrelitev celotnega projekta Hylas bosta stali predvidoma 120 milijonov evrov. Prvo sta izvajali portsmouthsko podjetje EADS Astrium in bangalorski Antrix, drugo pa ESA. Na isti raketi so v orbito sicer poslali še...

15 komentarjev

Uspešno izstreljen nemški satelit TanDEM-X

Slo-Tech - Danes ob 4.14 po srednjeevropskem poletnem času so s Kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu na ruski raketi Dnepr v orbito poslali nemški satelit TanDEM-X (angl. TerraSAR-X add-on for Digital Elevation Measurement). Nemški center za zračni in vesoljski promet (nem. Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) bo skrbel za uporabo satelita, ki bo poizkušal pridobiti najnatančnejši 3D-model Zemlje doslej. Skupaj s sestrskim satelitom TerraSAR-X, ki je v orbiti že od leta 2007, bosta z višine 514 km poslikala vseh 150 milijonov kvadratnih kilometrov površja, za kar bosta potrebovala približno tri leta. Dobljeni podatki bodo imeli ločljivost 12 metrov, kar pomeni nekako 350 TB surovih podatkov in 15 TB prečiščenih.

Satelita bosta podatke pridobivala z metodo SAR-interferometrijo (angl. synthetic...

2 komentarja

Satelit Galaxy 15 neposlušen

WAAS

Slo-Tech - Satelit Galaxy 15 je v geostacionarno orbito oktobra 2005 izstrelilo podjetje PanAmSat, ki se je kasneje združilo z Intelsatom. V orbiti na geografski dolžini 133 zahodno je satelit skrbel za telekomunikacije v Severni Ameriki. Poleg tega je opravljal pomembno nalogo v sistemu WAAS (Wide Area Augmentation Service), saj je bil eden izmed dveh satelitov, ki sta posredovala korekcijske signale GPS-napravam, ki so z njegovo pomočjo in referenčnimi postajami na Zemlji zmanjšale napako pri določanju položaja iz osnovnih satelitov sistema GPS. Šele s pomočjo WAAS lahko letala skozi celoten polet uporabljajo GPS za navigacijo in pristajajo avtomatsko z ustrezno instrumentacijo.



Nedavna sončna nevihta je uničila del satelitovega integriranega vezja, zato se satelit ne...

26 komentarjev

ESA izstrelila CryoSat-2

BBC - Evropska vesoljska agencija (ESA) je včeraj ob 15.57 po srednjeevropskem poletnem času z izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu v vesolje izstrelila Cryosat-2. Izstreljeni satelit je dvojnik prvotnega Cryosata, ki je leta 2005 ob izstrelitvi zaradi človeške napake v programiranju nosilne rakete padel nazaj na Zemljo. Neuspela izstrelitev je uničila 136 milijonov evrov vreden satelit, a so kmalu začeli graditi njegov nadomestek.

V Franciji in Nemčiji sestavljen Cryosat-2 bo meril hitrost spreminjanja količine ledu na morjih in kopnem na Arktiki in Antarktiki. Površino, na kateri se led razprostira, ni težko izmeriti, bistveno težje pa je oceniti njegovo debelino. Za to bo satelit ocenil razliko v višini med ledom in vodno gladino....

29 komentarjev