» »

Uspešno izstreljen nemški satelit TanDEM-X

Uspešno izstreljen nemški satelit TanDEM-X

Slo-Tech - Danes ob 4.14 po srednjeevropskem poletnem času so s Kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu na ruski raketi Dnepr v orbito poslali nemški satelit TanDEM-X (angl. TerraSAR-X add-on for Digital Elevation Measurement). Nemški center za zračni in vesoljski promet (nem. Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) bo skrbel za uporabo satelita, ki bo poizkušal pridobiti najnatančnejši 3D-model Zemlje doslej. Skupaj s sestrskim satelitom TerraSAR-X, ki je v orbiti že od leta 2007, bosta z višine 514 km poslikala vseh 150 milijonov kvadratnih kilometrov površja, za kar bosta potrebovala približno tri leta. Dobljeni podatki bodo imeli ločljivost 12 metrov, kar pomeni nekako 350 TB surovih podatkov in 15 TB prečiščenih.

Satelita bosta podatke pridobivala z metodo SAR-interferometrijo (angl. synthetic aperture radar interferometry). Pri klasičnem SAR satelit na pošilja pulze mikrovalov, ki se odbijejo od površja, in iz časa potovanja izračuna višino. Ker se satelit premika, je slika popačena in zavzame večjo površino kot v resnici. Uporabljena tehnika posname isti prostor iz dveh perspektiv, za kar poskrbita dva satelita, in ju sestavi v realističen 3D-model.

2 komentarja

kukanja ::

Kak za boga so ljudje lohk tak pametni!!!

KaRkY ::

Se jaz tudi včasih sprašujem od kod jim toliko znanja da uspejo takšne projekte skozi spravit. Potem pa se spomnim na nekaj stvari ki jih sam dobro znam in bi si mogoče oni mislili za take stvari enako za mene.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Galileo prihaja z 12-letno zamudo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
268173 (4465) chort
»

ESA pripravila najnatančnejši geoid

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
118333 (7263) sprasujem
»

Izboljšan ogled Lune z Google Earth

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
106882 (3854) Wolfman
»

NASA izstrelila Auro

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
103258 (3209) BigWhale
»

Vohunski sateliti

Oddelek: Znanost in tehnologija
483617 (2521) OwcA

Več podobnih tem