»

Korejci bodo začeli šteti starost kot preostali svet

Slo-Tech - Južnokorejski parlament je sprejel zakon, ki spreminja izračun starosti oseb. Doslej se je v državi množično uporabljal tradicionalni način štetja let, po katerem so bili eno do dve leti "starejši" od dejanske starosti, kot jo meri večji del preostanka sveta. Ta sistem se sedaj ukinja, da se znižajo nepotrebni stroški in poenostavijo družbene interakcije.

Po tradicionalnem sistemu so ljudje stari 1 ob rojstvu, nato pa se vsako leto 1. januarja njihova starost poveča. Kdor je bil rojen 30. decembra, bo že 1. januarja star 2, čeprav v resnici ni dopolnil niti enega leta. Tak sistem so včasih uporabljali v delu Azije (Kitajska, Koreja, Japonska, Vietnam), a so ga razen Tajvana že opustile. Zato se sistem danes imenuje korejski. Obstaja še kombinirani sistem, kjer se starost izračuna preprosto kot razlika med trenutnim letom in letom rojstva: ljudje so torej ob rojstvu stari 0 in vsakega 1. januarja pridobijo eno leto. Tudi ta sistem se ukinja.

Mednarodni standard bo začel veljati...

32 komentarjev

Z novim letom dobimo biometrične osebne izkaznice

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Ministra za notranje zadeve in javno upravo, Aleš Hojs in Boštjan Koritnik ter generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar so podpisali sporazum o sodelovanju na področju naročanja, izdelave in personalizacije osebnih izkaznic, ki bodo obenem tudi identifikacijsko sredstvo v sistemu našega zdravstvenega zavarovanja.

Povedano drugače, dobili bomo eno samo kartico, ki bo poslej imela tudi čip. Na njem bodo shranjeni naši biometrični podatki, torej slika in dva prstna odtisa, ki jih bodo državljanom vzeli po 12. letu in bodo namenjeni zgolj prehajanju državnih meja. Biometrični podatki bodo shranjeni samo na kartici, iz drugih evidenc se bodo izbrisali po vročitvi oziroma 90 dni od datuma izdaje osebne izkaznice. Na čipu bosta tudi dve stopnji elektronske identifikacije, visoka, na ravni digitalnega potrdila, ki bo kartico povzdignila tudi v nacionalni dokument za čezmejno elektronsko poslovanje in nizka, kot jo že poznamo pri uporabi...

255 komentarjev

Ruska vlada želi menjati vse Intel/AMD procesorje z doma izdelanimi ARM čipi

Čipi bodo dobili ime po sladkovodnem jezeru Bajkal.

vir: Wccftech.com
Wccftech.com - Ruska državna tiskovna agencija ITAR-TASS je pravkar najavila namero ruske vlade, da v nekaj letih zamenjajo vse vladne računalnike z Intelovimi in AMD-jevimi procesorji z novimi računalniki z doma narejenimi, na ARM-u baziranimi SoC čipi po imenu "Baikal" (poimenovanim po Bajkalskem jezeru). Na ta način se želijo rešiti nevarnosti, da bi bil v osrednjih čipih prisoten takšen ali drugačen ameriški backdoor.

Čipi bodo narejeni po mikroarhitekturi ARM Cortex-A57, izdeloval pa jih bo domači proizvajalec superračunalnikov T-Platforms, ob pomoči vojaškega dobavitelja Rostec in državnega tehnološkega giganta Rosnano. Štirijedrni čipi s frekvenco 2GHz naj bi bili na voljo že naslednje leto, osemjedrniki pa leto potem. Namenjeni so tako za...

151 komentarjev

V Nemčiji elektronsko podpisovanje peticij s pametno osebno izkaznico

Heise - Na spletu so priljubljene elektronske peticije, ki jih lahko podpiše vsakdo z elektronskim naslovom. Žal razen javnega pritiska kakšne veljave ti podpisi nimajo, tako da se je treba za resna zbiranja podpisov vseeno podvizati na upravno enoto. V Nemčiji poizkušajo uvesti elektronsko podpisovanje peticij, ki bo imelo težo.

Na strani openPetition, kjer je trenutno v podpis predloženih skoraj dvesto raznih peticij, zaključenih je že 1600, v pripravi pa novih tisoč, bodo namreč začeli sprejemati elektronske podpise z uporabo nove osebne izkaznice. Od lanskega 1. novembra namreč v Nemčiji izdajajo elektronsko osebno izkaznico, ki ima RFID-čip in vpisane osebne podatke. Če ima kartica aktivirano uporabo na internetu,...

4 komentarji

Velika Britanija ukinja osebne izkaznice

The Register - Medtem ko so v dobršnem delu kontinentalne Evrope osebne izkaznice pogosto uporabljan dokument, še zlasti ker omogoča tudi prosto gibanje po shengenskem prostoru, jih anglosaški svet ukinja. Ponekod, recimo v Grčiji, Belgiji, Španiji ali na Portugalskem, pa mora vsak državljan nujno imeti osebno izkaznico, dočim Rusija s prihodnjim letom uvaja večnamenske osebne izkaznice. V Sloveniji osebna izkaznica ni obvezna, če ima državljan drug veljaven osebni dokument. V Veliki Britaniji pa so danes opolnoči osebne izkaznice ukinili.

Kraljica je namreč 21. decembra 2010 podpisala novi Zakon o osebnih dokumentih, ki je začel veljati danes. Nova britanska koalicija je bila lani maja predstavila koalicijski program, v katerem so v poglavju o...

53 komentarjev

Rusija prihodnje leto z enotnimi osebnimi izkaznicami

Slo-Tech - Rusija bo začela 1. januarja 2012 izdajati večnamenske osebne izkaznice (prevod v angleščino) za svoje državljane, ki bodo zamenjale dosedanji sistem izkazovanja istovetnosti v državi. Sedaj namreč Rusi svojo identiteto dokazujejo s posebnimi internimi potnimi listi, ki so obvezni za vse državljane po dopolnjenem 14. letu starosti.

Te potne liste bo v skladu s 27. julija 2010 sprejetim zakonom zamenjala osebna izkaznica s čipom, ki bo uporabna za izkazovanje istovetnosti, kot identifikaciji dokument pri spletnem poslovanju z državnimi in občinskimi upravami, plačevanje kolekov itn. Zamenjala bo tudi zdravstveno izkaznico, študentske kartice, druge potovalne dokumente in ostale podobne dokumente, ki so bili sedaj v rabi. Uporaba bo...

35 komentarjev

Bela hiša želi uvesti zaupanja vredne spletne identitete

CBS News - Ameriški predsednik Barack Obama je napovedal, da bo Ministrstvu za trgovino podelil mandat sprovesti projekt za spletno varnost, v okviru katerega bodo uvedli enotno spletno identiteto, ki jo bo prejel vsak Američan.

Trgovinski minister Gary Locke pojasnjuje, da gre za pomemben projekt, saj bo zvišal zaupanje potrošnikov v internet. Poudaril je, da internet trpi zaradi pomanjkanja zaupanja in da svojega polnega potenciala ne bo mogel uresničiti, dokler se uporabniki na njem ne bodo počutili bolj varne.

Vse to bodo poizkušali uresničiti z Nacionalno strategijo za zaupanje vredne identitete v spletne prostoru (National Strategy for Trusted Identities in Cyberspace, NSTIC), katere

37 komentarjev

Začenja se proizvodnja čipov za nove nemške osebne izkaznice

Slo-Tech - Nizozemski proizvajalec NXP začenja te dni proizvodnjo RFID-čipov, ki bodo na novih nemških osebnih izkaznicah standardni sestavni del. Kot smo že pisali, bodo od novembra dalje nove izkaznice obvezne za vse nemške državljane. Poleg fizično napisanih podatkov na sami kartici bodo vsi podatki zapisani tudi elektronsko v RFID-čipih, ki jih bo z ustrezno opremo in pravicami moč brati...

33 komentarjev

Elektronske osebne izkaznice v Nemčiji

Heise - Nemški notranji minister Thomas de Maizière in Združenje Deutschland sicher im Netz (DsiN) sta včeraj predstavila nov elektronski osebni dokument, ki naj bi bil od 1. novembra standardni način identifikacije na internetu, a uporaba ne bo obvezna. S tem bi odpadla potreba po množici različnih gesel.

Nova kartica bo delovala z vsemi običajnimi informacijskimi sistemi, tako da bodo...

11 komentarjev

Britanska osebna izkaznica zlomljena v 12 minutah

Nova osebna izkaznica

vir: Daily Mail
Daily Mail - Nove osebne izkaznice, ki jih britanska vlada počasi uvaja in želi odpremiti vsem državljanom do leta 2012, naj bi bile odporne proti ponarejanju in zlorabam. A to ne drži, poroča The Daily Mail. Adam Laurie, znani britanski računalniški izvedenec, je namreč dobil v roke eno izmed 51.000 osebnih izkaznic, ki so jih prejeli tujci na začasnem delu ali študiju v Veliki Britaniji. Te izkaznice so podobne izkaznicam, ki jih bodo sčasoma prejeli tudi britanski državljani. Vsebujejo mikročipe s podatki o imetniku v elektronski obliki: ime, rojstni datum, fizične karakteristike, prstni odtis itn. Po besedah oblasti je čip neprebojen.

Laurie je uporabil svoj mobilni telefon in prenosni računalnik ter uspel informacije s čipa prekopirati v nekaj...

81 komentarjev