»

Po londonskem muzeju Natural History vas bo odslej vodil hologram Davida Attenboroughja

Ars Technica - Sky bo v partnerstvu z londonskim prirodoslovnim muzejem (London’s Natural History Museum) uresničil sanje marsikaterega ljubitelja dokumentarnih filmov o naravi. Obiskovalci muzeja bodo namreč lahko v živo spoznali Davida Attenborougha. Legendarni ustvarjalec dokumentarnih filmov bo namreč kot 3D hologram glavna zvezda projekta Hold the World. Attenborough bo obiskovalce muzeja popeljal na ogled razstav fosilov in okostij ogroženih, izjemno redkih in že izumrlih živali, ki so drugače zaprte za javnost.


Hold the World bo razvil Sky VR studio v sodelovanju s podjetjem Factory 42. Začetek projketa pa je načrtovan za konec letošnjega leta. Za najbolj neučakane je na trgu na voljo VR različica Attenborougha First Life. Gre za VR zgodbo o začetku podvodnega...

7 komentarjev

Apple bo grafične čipe razvijal sam, Imagination Technology ima velik problem

Slo-Tech - Britansko podjetje Imagination Technologies je danes presenetilo z izjavo za javnost, v kateri so sporočili, da jim bo Apple v naslednjih 15-24 mesecih odpovedal pogodbo o sodelovanju. Ker je Apple njihov največji partner, sodelovanje s katerim sega še v čas čisto prve generacije iPhonov, je bil odziv vlagateljev na vest silovit. Delnice podjetja Imagination Technologies so danes izgubile več kot dve tretjini vrednosti, kar predstavlja osemletno dno in manj kot desetino vrednosti na vrhuncu leta 2012.

Zgodba o Applu in Imagination Technologies je dolga in zanimiva. Najintimnejše trenutke sta podjetji doživeli lani, ko je bil Apple tik pred oddajo prevzemne ponudbe za podjetje, v katerem že ima skoraj desetodstotni...

7 komentarjev

PowerVR grafični čipi v novih Atomih?

Procesorji Atom so tudi fizično majhni

vir: VR - Zone
VR - Zone - Pri VR-Zone poročajo, da se v prihodnji generaciji namiznih procesorjev Atom obeta sprememba na grafičnem področju, saj naj bi neposredno v procesor vgrajen grafični čip Intelove izdelave zamenjala rešitev, ki naj bi bila delo podjetja PowerVR. Podobno potezo so pri Intelu že izkoristili za varčnejše procesorje Atom iz serij Z500 in Z600, poznane pod kodnim imenom Silverthorne in Lincroft. Grafični čip je tu označen kot GMA500 oz. GMA600, a gre pravzaprav za PowerVR-ov SGX535. V primeru procesorjev Atom s kodnim imenom Cedarview, ki bodo del serije D2000, naj bi bilo uporabljeno grafično jedro PowerVR SGX545, ki je podoben grafičnemu čipu iz Applovega procesorja A5, uporabljenega v iPad 2. V primerjavi s trenutno...

21 komentarjev

PowerVR izdal Kyro II SE

X-Bit Labs - Čeprav usoda podjetja PowerVR še ni povsem dorečena, so njihovi inženirji še spravili toliko moči iz sebe, da so izdali dolgo napovedani čip Kyro II SE oz. kodno imenovani Kyro II Ultra. Čip odslej deluje s frekvenco 200 MHz. Na žalost je to tudi edina glavna novost, ki jo kartica premore, saj ne vsebuj niti enote T&L, niti pixel in vertex shaderjev. Trenutno to še ni velika pomanjkljivost, saj se lahko Kyroti 2 zaenkrat še vedno mirno kosajo z nekaterimi na papirju precej močnejšimi procesorji, vendar pa bo pomanjkanje teh enot postalo v prihodnosti velik problem. Skupno z novim čipom naj bi podjetje izdalo tudi gonilnike z izboljšano tehnologijo EnT&L, ki omogoča softverski T&L, kartice z novim čipom pa naj bi končno popolnoma podpirale vodilo AGP 4x. Nove kartice sta napovedala tako Hercules, kot tudi Videologic. O prihodnosti Kyra 3 pa zaenkrat ni znano še nič. Več tukaj.

4 komentarji

Nič več Kyrov

vir: Guru 3D
Guru 3D - Kyro 1 in 2 sta bila najbrž eno izmed največjih presenečenj lanskega leta, saj sta za majhen denar ponujala veliko. Največje presenečenje pa je bil zagotovo Kyro 2, ki je lahko konkuriral celo GeForcu 2. Vendar uspešnost gor ali dol, v prihodnosti zagotovo ne bomo videli ne Kyra 3, vprašljiva pa je tudi predstavitev Kyra 2 Ultra. Zakaj? Zato, ker se podjetje STMicroelectronics oz. njegov oddelek za grafiko umika iz PC grafike....

20 komentarjev

Hercules znižal cene Kyro karticam

X-Bit Labs - Po tem, ko so pri Nvidii ob prihodu novih Titanium procesorjev kar občutno znižali cene svojim starim MX-om, se je za podoben korak odločil tudi Hercules, ki je pocenil svojo družino kartic, ki bazirajo tako na Kyro 1, kot tudi Kyro 2 čipu. Kljub pocenitvam pa je jasno, da se Kyro 2 kartice s predstavitvijo Titatnium procesorjev vse bolj selijo na low-end tržišče (čeprav lahko Kyro 2 pogojno še vedno konkurira slednjim). Vendar pa je jasno, da mora STM čimprej narediti naslednika Kyra 2, saj ga bosta v nasprotnem primeru povozila oba konkurenta - tako Nvidia, kot tudi ATI, ki se je izkazal s svojimi Radeoni 2. Nove cene si lahko ogledate tukaj.

1 komentar

PowerVR pripravlja Linux gonilnike

The Register - Po Nvidii, ki je svoje Linuxaške detonatorje imela na voljo že kar nekaj časa, so se zganili tudi pri PowerVR, kjer so napovedali, da bodo izdali Linux gonilnike za svoje Kyro in Kyro II čipe. Vse lepo in prav, vendar pa je podjetje v dvomih okoli open sourca, saj še vedno ne vedo ali naj gonilnike ponudijo v obliki open sourca ali ne. Drugi problem pa je, da so Linuxaški navdušenci zagotovo že "spesnili" svoje Kyro gonilnike. Sicer je res, da PowerVR pozna svoje čipe do potankosti in lahko gonilnike zanje optimizira skoraj do popolnosti, vendar morate vedeti, da tudi Linuxaški programerji niso ravno neki začetniki v programiranju. Skratka, Kyro čipi bodo tudi uradno zaživeli na Linuxu, pa naj bo to v open source obiliki ali ne-open source obliki.

0 komentarjev

Intervju z Rambusom

CNet - Kot sem že večkrat rekel, je lahko Rambus zelo zoprno podjetje, saj toži druga podjetja, ki se ukvarjajo s pomnilnikom kar po tekočem traku (tipično Ameriška strategija). Seveda gotovo ni treba poudarjati, da se večina tožb ne konča v prid Rambusu. Vendar pa je Rambus lahko tudi precej zanimivo podjetje, ko pridemo do tehnologije. Njegove prihodnje načrte sem že predstavil v eni izmed mojih prejšnjih novic, sedaj pa je čas, da pogledamo, kako ljudje v Rambusu komentirajo odnose z Intelom, višjo ceno RDRAM-a, napovedi za prihodnost, tožbe z drugimi podjetji, itd. Intervju so napravili na CNetu in sicer z enim izmed vodilnih mož pri Rambusu - Davidom Mooringom. Seveda intervjuja ne vzemite preveč resno, ker - saj veste - vsak navija za svoje .

0 komentarjev

Intervju z Intel Italia

The inquirer - Morda se intervju z italijanskim oddelkom Intela zdi malce zgrešen, vendar ni tako, saj imajo dokaj redne zveze z matičnim podjetjem in vedo veliko podatkov o prihodnjih projektih. V nedavnem intervjuju, ki si ga lahko ogledate tukaj, je tekla beseda predvsem o finančni uspešnosti podjetja, rivalstvu z AMD-jem, prehodu na 0.13 mikronsko tehnologjijo, ... Pač nič posebnega, porečete. No, glavno so nam prihranili za konec, saj je direktor Intelovega italijanskega oddelka povedal tudi nekaj o prihodnosti Alpha tehnologije. Vsi namreč vemo, da je skrb za Alpha procesorje prešla na Intela. Vendar pa do sedaj nismo vedeli, kako bo Intel uporabil novo tehnologijo (lahko smo samo špekulirali). Potem, ko sem prebral intervju ne morem reči nič obetavnega, saj bodo Alpha procesorji čez 3 leta samo še lep spomin. Intel se je odločil, da vso Digitalovo tehnologijo vgradi v svoje Intanium procesorje in navaja, da leta 2004 Alph ne bo več mogoče dobiti. Vsi prejšnji kupci se bodo morali...

1 komentar

Intervju z Davidom Haroldom

The inquirer - Gotovo vam ime David Harold ne pove kaj dosti. Tudi meni ni, dokler si nisem prebral tega intervjuja na The Inquirerju. David Harold je eden izmed vodilnih mož pri Imagination Technologies in njegovih oddelkih: PowerVR Technologies, Metagence Technologies, Ensigma Technologies in VideoLogic Systems. Nas zanima bolj oddelek PowerVR, ki ima zasluge za PowerVR, Kyro in Kyro 2 čipe. Ravno Kyro je bil osrednja tema, o kateri je tekla beseda. V intervjuju je obdelanih veliko različnih tem: od izzivanja Nvidie, preko prodaje Kyro čipov, sodelovanja s Herculesom, podpore v igrah, manjka T&L enote, ... Od Harolda so poizkušali izvleči tudi nekaj podatkov o Kyru 3, vendar jim Harold ni povedal nič novega. Rekel je le, da pri PowerVR delajo na nekih revolucionarnih tehnologijah, ki bodo vključene v Kyra 3. Skratka zanimiv intervju, ki ga morate prebrati.

0 komentarjev

STM in Imagination podaljšala pogodbo o sodelovanju

X-Bit Labs - Podjetji STM in Imagination Technologies sta objavili podaljšane pogodbe o sodelovanju. Podjetji sta "krivi" za trenutno zelo vroče Kyro/II čipe in očitno ne mislita odnehati. Z novo pogodbo sta namreč sklenili pogodbo o razvoju/izdelovanju grafičnih čipov serij 4 in 5 (Kyro II spada v serijo 3).
Avgusta bomo tako videli zadnjo kartico iz serije 3, nekakšen Kyro II Ultra. Šlo bo za overclockano (200MHz) različico Navadnega Kyra II. Konec leta bomo videli prvi čip serije 4, po vsej verjetnosti poimenovan Kyro III. Zadevica bo poleg višje frekvence delovanja (250-300MHz) in boljše TBR tehnologije imela tudi T&L enoto in več renderirnih cevovodov. Prvi čip serije 5 pa bomo videli nekje na sredini 2002.

0 komentarjev

T&L?

Nvidia - Po včerajšnji objavi testa Kyra so se pojavile določene kritike, da pomanjkljivost T&L enote sploh ni tak primanjkljaj. Verjamem, da je to samo še mlin na vodo nVidii, ampak na tej strani je lepo zapazno, v kakšnem obsegu se je prijela ta tehnologija. Recite, kar hočete - T&L je večja nuja iz dneva v dan. Hvala, Matej!

37 komentarjev

Kyro II kmalu!!

Riva Station - Fantje pri STMicru so se dejansko podvizali z delom in tako so že jasne specifikacije njihovega paradnega konja, ki naj bi izšel v naslednjih parih mesecih. Kyro II bo v bistvu navadni Kyro z navito uro, še vedno pa NE BO imel T&L enote.
Proces izdelave so premaknili na 0.18 mikrona, kar jim je omogočilo, da so frekvenco čipa/rama iz zares skromnih 115/115 spravili na 175/175. Pri Kyru sta pač frekvenca čipa in rama sinhronizirani, tako da navijanje te kartice ni ravno idealno, saj če odpove čip, RAM bi pa rad še gonil svojo naprej, enostavno ne gre! Količina pomnilnika bo ostala ista, torej 64 MB SDRAM.
Najboljše pa za konec! Namreč, prvi ki je napovedal kartico s Kyro II čipom je Hercules! Yep, you heard right! Ime se glasi: Hercules 3D Prophet 4500 64MB. To, da se je za Kyrota II odločil tudi Hercules (oziroma Guillemot), priča da ne gre za zajebantski produkt, ker dejansko se je o Kyru govorilo veliko in je kljub zares nizki uri delovanja pokazal kar precej. Iz vsega tega...

2 komentarja

PowerVR Kyro

Sharky Extreme - Na Sharky Extreme so si tokrat ogledali PowerVR-ovega Kyrota z malo bolj tehnične plati. Razložene so vse tehnike, ki se skrivajo za tem čipom, ki trenutno edini nudi pravo HSR podporo. Povedali so, zakaj je zadeva tako zelo hitra (glede na specifikacije), omenjajene pa so tudi slabosti, zaradi katerih bi nekateri programerji (Tim Sweeney) na vse skupaj najraje kar pozabili...

3 komentarji

Nvidia + 3dfx

Digit Life - Na Digit Life so objavili dva zanimiva intervjuja, ki se nanašata na združitev zgoraj omenjenih gigantov industrije grafičnih pospeševalnikov.Prvi je bil izprašan eden izmed bivših 3dfx-ovcev (na njegovo željo je ostal v anonimnosti), ki je situacijo na grobo opisal kot veliko polomijo in nasploh deluje precej jezno (v bistvu ga gre popolnoma razumeti). Drugi pa je David Harold iz Imagination Technologies, ki je bil malo bolj prizanesljiv in njegove napovedi niso tako črnoglede. Vsekakor si tadva intervjuja oglejte, če vas tema vsaj malo zanima.

0 komentarjev

Naslednje generacije grafičnih pospeševalnikov

3DnHardware - Na 3DnHardware so spisali zanimiv članek na temo, kaj nas čaka v boju za prevlado na področju pospešene grafike. Primerjali so napovedi za prihodnost šestih vodilnih podjetij [Nvidia, 3dfx, Matrox, Ati, PowerVR in S3]. Vsi našteti imajo v ognju še precej železa, mi pa počakajmo in upajmo, da se še kdo povzpne vsaj tako visoko kot je trenutno Nvidia ... pač konkurenca zbija cene in izboljšuje kvaliteto [:))]. Če vas zanima več, se odpravite semkaj.

0 komentarjev