»

Na Kitajskem začelo obratovati omrežje 5G

Slo-Tech - Na Kitajskem imajo od danes možnost uporabe mobilnega omrežja nove generacije 5G. Vsi trije največji (in državni) operaterji v državi, China Mobile, China Telecom in China Unicom, so začeli ponujati številne ugodne pakete za uporabo 5G, medtem ko je infrastruktura postavljena v večjih kitajskih mestih. Najcenejši paketi se začnejo pri 16 evrih (128 juanov), za kar dobimo 30 GB prenosa podatkov z omejitvijo hitrosti prenosa na 300 Mb/s in 500 minut klicev. Dražji paketi pa bodo nudili hitrosti vse do 1 Gb/s.

Operaterji so pokrili okrog 50 večjih kitajskih mest, med katerimi sta tako Peking in Šanghaj kakor tudi regionalne prestolnice, denimo Nandžing, Šendžen in Vuhan. V predprodaji so prodali že več kot 10 milijonov naročniških paketov za 5G, so sporočili v začetku oktobra. Proizvajalci telefonov že dlje časa prodajajo modele, ki podpirajo 5G.

Preizkusno je omrežje 5G obratovalo že od začetka leta. Operaterji so do danes postavili več kot 85.000 baznih postaj, prihodnje leto pa...

58 komentarjev

Evropski mobilni promet spet dve uri potoval prek Kitajske

Slo-Tech - V četrtek je internetni promet, ki je bil namenjen do evropskih mobilnih operaterjev, približno dve uri potoval na Kitajsko v China Telecom. Ob 11.43 po slovenskem času je AS21217, ki pripada švicarskemu podjetju Safe Host, začel napačno oznanjati, da je najkrajša pot do več kot 70.000 usmerjevalnikov, ki skrbijo za 368 milijonov naslovov IP. China Telecom ima za svoj AS4134 dogovor o izmenjavi prometa s Safe Hostom, zato je začel nemudoma oglaševati te iste poti, namesto da bi jih (zaradi očitne napake) zavrgel.

V praksi to pomeni, da je promet na številne evropske IP-je potoval skozi Kitajsko, čeprav tam ni imel kaj početi. Podobni incidenti so se že dogajali, saj so posledica pomanjkljive zaščite sistema BGP, ki temelji na zaupanju. China Telecom ima zgodovino podobnih podvigov, saj vsakokrat z veseljem razglasijo vse...

6 komentarjev

Turizem kruši veliki kitajski internetni zid

vir: Wikipedia
The Verge - Obiskovalcem kitajskega južnega otoka Hainan bo v bodoče omogočen dostop do Facebooka, Twitterja, Youtuba in drugih spletnih storitev, da bi spodbudili tamkajšnji turizem. Spletne strani, ki se nam zdijo običajne, so drugod na Kitajskem namreč prepovedane. Prepovedan je tudi dostop do iskalnika Google ter do nekaterih globalnih medijev, med njimi sta tudi New York Times in Wall Street Journal.

Še donedavna nepredstavljiva izjema od tamkajšnje cenzure spleta je sicer zapisana v triletnem gospodarskem načrtu, ki med drugim omenja tudi najem 50.000 tujcev za turistično osebje, ter zakup 2000 minut oglasnega prostora na tujih televizijskih postajah, vse da bi na Kitajske Havaje, kot otok še imenujejo, privabili turiste. Hainan bo obenem leta 2020 razglašen za območje proste...

4 komentarji

Nič več luknjanja kitajskega internetnega zidu z VPN-ji

Slo-Tech - Kitajska se je odločila zaostriti cenzuro na internetu, ki jo izvaja z velikim požarnim zidom, ki preprečuje dostop do po mnenju oblasti vsebin neprimernih ali nezaželenih vsebin. Tehnično bolj vešči uporabniki so lahko te prepreke obšli z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN), čemur je sedaj odklenkalo. Kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je sporočilo, da bodo morali odslej vsi ponudniki storitev VPN dobiti posebna dovoljenja. Zapisalo je, da kitajski trg storitev dostopa do interneta kaže znake neurejenega razvoja, ki zahteva nujno regulacijo in nadzor. Nadzor nad nezakonitimi povezavami, kakor kitajsko ministrstvo imenuje VPN-je, je nujen za okrepitev zaščite informacijske varnosti, so še dodali.

Na Kitajskem je...

30 komentarjev

Savdijci blokirajo Skype, Whatsapp

Hello, yes.

Reuters - Medtem, ko na Zahodu (spet/začasno) razmišljamo o odhodu z GMaila, Facebooka in podobnih ameriških komunikacijskih servisov, katerih glavna dejavnost je zagotavljanje dostopa za tamkajšnje obveščevalne in policijske službe (brez skrbi, čez kak teden nam bo že povsem vseeno), imajo na Vzhodu probleme popolnoma druge vrste. Savdska Arabija je tako v začetku meseca blokirala dostop do izraelsko-ukrajinske VoIP storitve Viber, ki je s svojimi 20 milijoni uporabniki po svetu eden najbolj resnih konkurentov Skypu. Zdaj bi radi blokirali še sam Skype, ter priljubljeni iPhone program Whatsapp, to še pred začetkom letošnjega Ramadana (8. oz. 9. julij). "Uradni" razlog je seveda raba šifriranja, kar naj bi motilo vladne težnje po...

25 komentarjev

V Etiopiji prepovedan VoIP

Africa Review - V Etiopiji so nedavno sprejeli kontroverzni zakon, ki prepoveduje uporabo storitev za telefonijo prek interneta VoIP in uvaja stroge zaporne kazni za kršitelje. Kot je prva poročala Al Jazeera, je za uporabo Skypa, Google Talka in sorodnih storitev VoIP zagrožena 15-letna zaporna kazen. Zakon je začel veljati že konec maja, a ga je svetovna javnost večidel spregledala.

Hkrati je Etiopija začela preverjati promet (deep-packet inspection, DPI), da bo lahko odkrila kršitve. Uradna utemeljitev iz vlade pravi, da so se za ta ukrep odločili zaradi pomislekov glede nacionalne varnosti, ki ji VoIP predstavlja preveliko grožnjo, in za zaščito interesov nacionalnega telefonskega operaterja Ethio Telecom, ki ima v državi popolni...

26 komentarjev

Prihaja odprtokodna alternativa Skypu: GNU Free Call

Slo-Tech - V okviru GNU Projecta pripravljajo nov projekt z imenom GNU Free Call. Šlo naj bi za odprtokodno alternativno Skypu, ki bo ponujala anonimne VoIP klice na principu P2P. Za posredovanje klicev nameravajo uporabiti GNU SIP Witch server, ki zaradi nizke porabe sistemskih sredstev teče tudi na mobilnih telefonih. Kot telefonski strežnik pa nameravajo uporabiti GNU Bayonne, ki se sicer že uporablja v komercialnih okoljih.

GNU Free Call v osnovi sicer ne bo ponujal videotelefonije, bo pa uporaba videoklicev mogoča s pomočjo končnih SIP aplikacij, kot npr. Ekiga, Empaty, Twinkle, itd, saj je naloga omrežja zgolj posredovanje podatkov, oblika komunikacije, izbira kodekov itd. pa bo stvar končnih aplikacij.

Sistem bo podobno kot Skype omogočal P2P klice, tudi znotraj NAT omrežij, podpiral pa bo tudi šifriranje pogovorov. GNU SIP Witch bo namreč služil kot varni VoIP proxy vmesnik, podatki med GNU SIP Witch točkami pa bodo potekali v šifrirani obliki s protokolom, ki bo temeljil na...

36 komentarjev

Na Kitajskem internetna telefonija ilegalna

Slo-Tech - Kitajsko Ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je razglasilo internetno telefonijo (VoIP) na Kitajskem za nelegalno, razen če jo ponuja državno podjetje China Telecom ali China Unicom. S tem Kitajska ščiti monopol obeh paradržavnih podjetij in hkrati reže načine komunikacije, ki bi lahko ušli strogi cenzuri. Uradna razlaga je sicer zaščita tržnega deleža domačih podjetij.

S to odločitvijo bodo storitve, kot sta Skype in UUCall, na Kitajskem prepovedane. To bo tudi precej podražilo telefonijo v tujino, saj stane klic prek stacionarnega omrežja na Japonske iz Kitajske okoli pol evra, medtem ko je te klice Skype ponujal za manj kot deset centov.

26 komentarjev

Tudi Kitajcem iPhone

Rdeče države imajo iPhone

The Wall Street Journal - Apple je sklenil dogovor z mobilnim operaterjem China Unicom, ki bo na kitajski trg pripeljal iPhone v prihodnjem četrtletju. Podrobnih podatkov o ceni, mogočih storitvah in podobnem niso razkrili, so pa dejali, da bo cena dostopna. V skladu s kitajsko zakonodajo bodo imeli telefoni izključeno funkcionalnost brezžičnega povezovanja Wi-Fi. China Unicom svojega dobička ne bo delil z Applom, ker bo iPhone kupil po tržni ceni, jih bo pa potem kupcem subvencioniral ob sklenitvi naročnine.

Doslej ima mobilni telefon okrog 687 milijonov uporabnikov na Kitajskem, Unicom si jih od tega lasti trenutno 141 milijonov. Podjetje upa, da bodo z novim izdelkom pritegnili premožnejši razred, ki jim bo še kako koristil v boju z največjim...

29 komentarjev

Google Voice za cenejše klice

TG Daily - Google je pripravil novo storitev, ki bo omogočala telefoniranje z uporabo njihovih rešitev. Lani so prevzeli podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Sedaj je Google ta izdelek izpopolnil in predelal v Google Voice.

Nova storitev bo uporabnikom, sprva seveda v ZDA, omogočala brezplačne lokalne klice in poceni mednarodne, uporabo glasovnih sporočil, glasovne pošte in še nekaj drugih možnosti. Google se s tem dejanjem še bolj odmika od stereotipa, da je njihov edini produkt iskanje po spletu in oglaševanje, hkrati pa hodi v zelje Skypu in drugim ponudnikom sorodnih storitev.

Google je implementiral nekaj zelo zanimivih funkcionalnosti, kot je denimo samodejno prepoznavanje govora v glasovnih sporočilih in avtomatska izdelava transkripcije, ki jo lahko uporabniki dobijo po elektronski pošti ali...

6 komentarjev

France Telecom bo odpustil 22.000 zaposlenih

The Register - France Telecom (FT), za Deutsche Telekom drugi največji operater fiksne telefonije v Evropi, bo odpustil med 8 in 10 odstotki svoje delovne sile, kar znaša približno 22.000 zaposlenih, poroča The Register. Razlog za odpust naj bi bili nizki prihodki, katerih vzrok so nizke cene fiksne telefonije in malo fiksnih klicev. V zadnjem četrtletju lanskega leta naj bi bil francoski velikan še pod dodatnim pritiskom zaradi vse večje priljubljenosti internetne telefonije (VoIP).

Kljub ukinitvi 22.000 delovnih mest – večinoma v Franciji – pa naj bi France Telecom do leta 2008 zaposlil 6000 novih delavcev, 10.000 delovnih mest pa reorganiziral. Kot poroča International Herald Tribune, si Didier Lombard, predsednik uprave FT, želi predvsem mlajših ljudi, ki bodo pomladili delovno silo. Lombard je še napovedal, da se bo 40 odstotkov francoskih uporabnikov fiksne telefonije preselilo na VoIP.

France Telecom, bivši državni monopolist, ki ima v lasti mobilnega operaterja Orange in je za China...

12 komentarjev

eBay namerava prevzeti Skype

Mladina - Mladina, sklicujoč se na AP in STA na svoji spletni strani piše, da je spletna dražbena hiša eBay danes najavila, da bo prevzela hitro rastoče internetno komunikacijsko podjetje Skype Technologies.

eBAY naj bi za prevzem Skype-a odštel okoli 2,6 milijarde dolarjev, vendar naj bi se vrednost posla lahko tudi zvišala.

V družbi eBay so v izjavi za javnost zapisali, da so komunikacije ključnega pomena za e-trgovino ter dodali, da bodo s prevzemom vodilnega podjetja na področju VoIP telefonije utrdili svoj tržni položaj, si odprli nove poslovne priložnosti ter ustvarili zelo močno okolje za poslovanje prek interneta.

Pri eBAY-u bodo nedvomno zelo veseli tudi obsežne zbirke podatkov o uporabnikih storitve Skype. Bo za uporabnike brezplačne VoIP telefonije sedaj končno začel veljati pregovor, da zastonj kosila ni?

9 komentarjev

Voljatel morebitna konkurenca Telekomu

Finance - Na to sem čakal dolgo. Če bo šlo po sreči, bo Telekom dobil konkurenco tudi na področju fiksne telefonije. Za pridobitev licence za operaterja fiksne telefonije se bori nihče drug kot Voljatel. Voljatel je prvo in edino podjetje v Sloveniji doslej, ki je naredilo korak naprej in že zaprosilo za dovoljenje.

Upamo lahko, da bo končno prišlo do censkih vojn tudi na področju fiksne telefonije, kajti stavim da nisem edini, ki mu Telekom gre pošteno na živce (stvar osebne preference --Sergio) >:D.

Mimogrede, Voljatel že v tem mesecu namereva ponuditi internetno telefonijo (VoIP).

27 komentarjev