»

Opice ne morejo imeti avtorskih pravic

Slo-Tech - Končal se je najslavnejši spor o avtorskih pravicah nad selfijem, ki ga je posnela žival. Gre za serijo fotografij, ki jo je nevede leta 2011 posnel makak, ki je izpulil fotoaparat profesionalnemu fotografu Davidu Slaterju. Nekaj posnetkov, ki jih je makak posnel ob pritiskanju na gumbe, je bilo odličnih, zato se je hitro vnel spor nad njihovim lastništvom. Medtem ko je Slater trdil, da ima kot fotograf, ki je pripravil fotoaparat in opicam, dasiravno nenamerno,...

148 komentarjev

Pirate Bay nazaj, napad delo osamljenega jezdeca

PluggedIn - Po dvodnevni nedosegljivosti je spletna stran The Pirate Bay nazaj. V teh dneh je bila nedostopna, ker je bila tarča obsežnega koordiniranega napada DDOS, ki so ga sprožili neznani storilci. O motivu za napad se je mnogo špekuliralo, in sicer so bili na tapeti člani skupine Anonymous, katerih napad na Virgin Media je bil The Pirate Bay predhodno kritiziral. Izkazalo se je, da napadalci ne izvirajo iz te skupine.

Odgovornost za napad je prevzel heker z vzdevkom AnonNyre, ki je to storil kar prek Twitterja. V več sporočilih je precej vulgarno izrazil svoje sovraštvo do Pirate Baya in Anonymousa. Svoje dejanje je nato obširneje opisal na Pastebinu. Povedal je, da ne odobrava početja Anonymousa in da občasno pomaga policiji. Ker Anonymous uporablja The Pirate Bay za objavo svojih izjav za javnost, je...

49 komentarjev

Komentar: BBC-jev pogled na avtorstvo tweetanih vsebin

Slo-Tech - Tako kot avtorji slo-tech novic tudi BBC-jevi novinarji kot vir često uporabljajo socialna omrežja; ne samo zato, ker je ceneje, ampak tudi, ker so tovrstne informacije pogosto boljše od uradnih poročil. BBC je med poročanjem o nedavnih Londonskih izgredih uporabil številne twitte in predvsem twittane fotografije ljudi v neposredni bližini izgredov, kot vir pa niso navedli avtorja posta (navedba avtorstva, attribution), ampak zgolj "from twitter". S tovrstno krajo vsebin se dokaj redno srečujejo tudi naši blogerji; no eden od angleških - Andy Mabbett - pa je BBC-ju celo poslal pritožbo. V...

15 komentarjev

Napadi DDoS vedno močnejši in pogostejši

Slo-Tech - Statistika lanskih napadov DDoS, v katerih napadalci zasujejo stran s tolikšnim prometom, da strežniki pokleknejo in postane nedosegljiva, kaže, da se napadi krepijo. Ker se število okuženih računalnikov, ki jih hekerji nadzorujejo in združujejo v botnete za izvajanje napadov, povečuje, rast števila napadov in njihove intenzitete ni nič presenetljivega. Skrbniki omrežij še poudarjajo, da je velikokrat problem napačno konfiguriran požarni zid, ki lahko povzroči več škode kot koristi, če poklekne pri nižjem prometu, kot bi ga zdržalo omrežje.

Lani so bili tako najmočnejši napadi reda velikosti 100 Gbps, kar je dvakrat več...

3 komentarji

Pirati vračajo udarec

Slashdot - Vojna med pirati in založniki se je te dni pošteno razplamtela. Ustanovitelji The Pirate Baya so izgubili pritožbo na prizivnem sodišču, ameriške oblasti so začele zasegati domene strani z nelegalno vsebino, a so pirati hitro vrnili udarec. Začeli so operacijo Payback (povračilo) kot odgovor na neuspelo pritožbo piratebayevcev, v sklopu katere izvajajo napad DDoS na stran Mednarodne federacije fonografske industrije (IFPI). Ta je tako že cel dan nedostopna, medtem ko so strani RIAA, MPAA, ameriškega Urada za avtorske pravice in Britanske fonografske industrije, ki so bile takisto napadene, že dostopne.

V svojem manifestu so zapisali tudi kratkoročne in dolgoročne predloge, ki jih želijo predložiti v razpravo. V naslednjih dveh do treh letih želijo skrajšati dobo, po kateri preide delo v javno last, na 25 let, ukinitev tožb za kršitev avtorskih pravic, skrajšanje trajanja patentov na 15 let oziroma na tri leta za neaktivne patente in ukinitev cenzure. Kasneje, čez 10 ali več let...

149 komentarjev

Ameriške oblasti začele zasegati domene s piratskimi stranmi

CNet - Ameriške oblasti so začele naslednjo bitko v vojni proti internetnemu piratstvu. Da bi preprečili razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin, so zasegli več deset (neuradni viri pravijo okoli 70) domen, na katerih so gostovale strani z datotekami torrent. Akcijo je izvedla Enota za priseljevanje in carine (ICE) pri Ministrstvu za domovinsko varnost (DHS).

Uporabniki pri obisku strani, kot je na primer torrent-finder.com, vidijo le obvestilo, da je domena po nalogu okrožnega sodišča zasežena. Lastnik domene Torrent-Finder sicer trdi, da ni dobil prav nobenega obvestila, da bi njegova stran kršila kakšne zakone, ampak so ga preprosto razlastili. Ko je pri registrarju GoDaddyju povprašal,...

30 komentarjev

Pirate Bay uvaja SSL šifriranje

Slo-Tech - Kot na svojem blogu piše Peter Sunde, eden izmed soustanoviteljev The Pirate Baya, bo The Pirate Bay ta teden na svoji spletni strani uvedla SSL šifriranje.

Uvedba SSL šifriranja je odgovor The Pirate Baya na nedavno sprejeti švedski zakon, ki je švedski tajni službi National Defence Radio Establishment omogočil prestrezanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Zanimivo je, da je konec leta 2007 raziskava Britanskega fonografskega instituta ugotovila, da je bil v letu 2006 delež šifriranih torrent povezav okrog štiri odstotke, v letu 2007 pa je ta delež narastel na celih 40 odstotkov.

Očitno bo torej povečan nadzor pripomogel k široki uvedbi tehnologije šifriranja, česar pa si pravzaprav lahko le želimo.

29 komentarjev

Igričarji vračajo udarec

Neowin - Po žalostnih poročanjih v sredo se je danes prikazalo sonce nad deželo iger, MSNBC se je namreč javno uprl izjemno negativnemu poročanju o neposredni krivdi streljačin za nedaven masaker v Virginia Tech-u. Svoje kritike so usmerili direktno na zloglasnega pravnika Jacka Thompsona, ki slovi po svojem (neargumentiranem in fundamentalističnem) obsojanju iger.

Pred dnevi se je oglasil, še preden je na dan prišlo ime morilca, ter pokazal s prstom na Counter-Strike. V omenjenem članku so njegove trditve, da do tovrstnih pokolov ne bi bilo, če ne bi bilo iger, brez težav diskreditirali z dejstvi, da jih v sobi Cho Seung-Hui-ja sploh niso našli in da se je drugi največji primerljiv masaker odvil davnega leta 1966, ko nismo še niti sanjali o računalniški zabavi. Med drugim so hujskača obsodili tudi drugi mediji, poroča Neowin.

Izvorna novica.

27 komentarjev

Alkimisti vračajo udarec

Umetno ustvarjeni diamanti obljubljajo revolucijo med polprevodniki

vir: Wired News
Wired News - Od nekdaj je človek sanjaril o spreminjanju oglja v drage kamne ali kovine. Ampak, zakaj se ustaviti pri zlatu, ko so na voljo še veliko več vredni elementi, na primer ogljik? A ne kar katerikoli ogljik, temveč najboljši prijatelji nežnejšega spola -- diamanti?

Pravzaprav je stvar nemarno preprosta, takorekoč vsakdo z nekoliko bolje opremljeno delavnico bi lahko to počel. Vzamete opilek diamanta, nekaj grafita ali česa podobno ogljikastega, ju podvržete 50.000 atmosferam in par tisoč stopinjam, hip, hip, strašni trik, pred vami se svetlika čisto pravi diamant. Preprosto kajne? No, prav tega se je lotila skupina znanstvenikov iz Floride. Kar jih ločuje od minulih tovrstnih...

69 komentarjev