»

Dogodki ta teden - 13. - 17. november

Slo-Tech - Jutri, v sredo 15. novembra bo v Kranju v organizaciji 3fs srečanje za Go programerje. Tema srečanja bojo kanali (channels), srečanje pa se začne ob 15h.

Prav tako jutri bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko ob 18h nova epizoda Čez glavo #vblatu, kjer bo Dimitri De Jonghe predaval na temo decentraliziranih podatkovnih baz in vloge blockchaina pri zagotavljanju verodostojnosti in spoštovanja licenc podatkov. Predstavil bo BigchainDB, katerega soustanovitelj je, ter medplanetarno podatkovno bazo IPDB, ki temelji na protokolu za izmenjavo podatkov Ocean.

Srečanje Drupal Slovenija bo v četrtek, 16. novembra ob 18h v Delovi stolpnici v prostorih Agiledrop. Tam bo David Ličen govoril o razvoju Vue aplikacije znotraj Drupala, Philipp Melab iz Avstrije pa bo preko konferenčnega klica predstavil Drupal GraphQL in pokazal, kako uporablja React z Drupalom.

Na novembrskem Python srečanju, ki je v četrtek ob 19h v Poligonu, bosta Dominique Wille in Rok Zupan predavala o Pythonu v...

0 komentarjev

Prispel je Ubuntu 17.10

Slo-Tech - Sredina oktobra je vsako let čas za izid nove verzije najbolj priljubljene distribucije Linuxa in tudi letos imamo pred seboj Ubuntu 17.10, ki je izšel pred nekaj urami. To je bila izmed teže pričakovanih verzij, saj prinaša odmik od grafičnega vmesnika Unity, ki se je poslovil, privzeto h GNOME. Artful Aardvark (zvita podzemska svinjka), kakor se nova verzija neuradno imenuje, je že na voljo za prenos, a za namizne računalnike le v 64-bitni inačici, kar je tudi prvič. Za strežnike 32-bitna verzija še obstaja.

Canonicalov izvršni direktor Mark Shuttlewort je ob izidu nove verzije povedal, da je Ubuntu 17.10 prelomnica na poti k razvijalcem prek oblačnih storitev in interneta stvari (IoT). Ubuntu 17.10 služi tudi kot napoved novosti za naslednjo verzijo LTS,...

21 komentarjev

V kiberpipi ta teden: S04E04, Komentar starcraft2.si turnirja

Video za po poti, Jure Koren, 20. Mar 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 26.3. ob 19h, vabljeni na Mobile Monday, kjer ob 19h gostimo Iva Špigel, lastnika in člana uprave IT podjetja Perpetuum Mobile, ki nam bo predstavil svoj pogled na evropsko sceno startup podjetji, zakaj je tu težje ustvariti miljardo evrov vredno podjetje kot v ZDA, a vendar imamo v Evropi veliko uspešnih zgodb mladih podjetij. Ob 19:20 nam bo Matjaž Horvat predaval o projektu Boot to Gecko, ki ima dva visokoleteča cilja: uporabnikom želi omogočiti enostavno zamenjavo mobilnih telefonov brez ponovnega nakupa že kupljenih aplikacij, razvijalcem pa razvoj mobilnih aplikacij brez učenja vedno novih in novih programskih vmesnikov. Nadaljevali bomo ob 19:40, kjer na bo Anže...

6 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Windows Azure, Hrvaški dizajn, M:Windows Phone 7, Petkov Django hackday

POT: Enhanced Mitigation Experience Toolkit, Edi Strosar, 18. Okt 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 25.10. ob 19h, bo na Pipinih odprtih terminih Anže Vodovnik, arhitekt in svetovalec pokazal kako lahko že danes načrtujemo spletne aplikacije, da so primerne za uporabo v "oblaku". Začeli bomo s kratkim uvodom in predstavitvijo konceptov ter arhitekture Windows Azure tehnologije, nadaljevali pa z izdelavo enostavne aplikacije, ki jo bomo ob koncu objavili v oblaku. Dotaknili se bomo tudi tehnik in dobrih praks, ki nam med drugim omogočajo, da z...

1 komentar

V Kiberpipi ta teden

Gneča na eni od preteklih splavitvenih zabav

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 11.10. ob 19h, bo v okviru serij POT in CAFE BABE Matija Mazi predstavil izdelavo enostavne spletne aplikacije z Java Enterprise Edition 6 in Seam 3 čisto od začetka ter njeno kodo v celoti. Prvi primer nam bo pokazal, kaj nam omogoča že samo standardna Java EE, kasneje pa bomo videli še nadgradnjo s funkcionalnostmi, ki jih omogoča Seam 3, prav tako pa bo predstavljen OpenShift.

V sredo 12.10. ob 19h bo na spletnih uricah govora o asihronem kodiranju, torej kodiranju aplikacij s pomočjo t.i. event loopov. Brane F. Gračnar bo poizkušal na koderju prijazen način obrazložiti, zakaj je ravno asihrono kodiranje najbolj pogosta tehnika pri implementaciji masovno skalabilnih aplikacij.

V četrtek 13.10. ob 19h bo na

8 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

Surfanje po spletu

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi bo danes, v torek, 27.9.2011 ob 17h Predstavitev projekta "Center za računalniško opismenjevanje KAFULI"
Razvojno-izobraževalni projekt računalniškega opismenjevanja se je od oktobra 2010 do avgusta 2011 odvijal v Bobu Dioulassu drugem največjem mestu v Burkina Fasu. Del predstavitve bo tudi pogovor z Issiako Sanonom, ki je praktični del projekta izvajal v Burkina Fasu. Tema pogovora bo predvsem prihodnost računalništva v Zahodni Afriki ter kako lahko na razvoj dogodkov vplivajo evropski razvojni projekti. Predstavitev je sklepni akt projekta, ki ga izvajajo Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj in partnerska organizacija Kafuli, Burkina Faso.


Jutri v sredo, 28.9. ob 19h - Spletne urice #180 pa bo Firefox 7 release party
Tokratne spletne urice se...

3 komentarji

Django meet, uporabniška izkušnja in varnost v telefoniji

Fotografija s prejšnjega Django meeta

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - torek, 13.9.2011 ob 18h - Django Meet
Po dolgem poletju se bomo ponovno srečali z Djangom. Na tokratnem srečanju bodo svoje izkušnje ter rešitve težav z Djangom predstavili trije domači predavatelji (Gašper Fele Žorž, David Klasinc in Jure Vrščaj) ter hrvaški gost (Senko Rašić).


sreda, 14.9. ob 19h - Spletne urice - Silicjeva izkušnja
Kaj se dogaja v Silicijevi dolini na področju uporabniške izkušnje (UX) bo na prvem letošnjem predavanju predstavil Mitja Mavsar iz D-Labs. Avgusta se je s kolegom Danijelom Kurinčičem podal na konferenco UX Week, kjer sta prisluhnila, kako izkušnjo ustvarjajo pri večjih organizacijah in podjetjih kot so Google, Facebook, Mozilla, Microsoft ...

petek, 16.9. ob 19h - Pipini odprti...

22 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Danes ob 19h je spet na vrsti predavanje iz Cikla elektronike z naslovom Akumulatorji - jih res poznamo? Predavanje bo tokrat izjemoma v kavarni Metropol nad Kiberpipo. Na predavanju pa boste izvedeli, kakšne tehnologije se dandanes uporabljajo, kakšne so prednosti in slabosti posameznih akumulatorjev in kakšni so obeti za prihodnost. Gregor Maček je elektroinženir in podjetnik, ki ga je nezadovoljstvo nad obstoječimi električnimi vozili pripeljalo do načrtovanja in izdelave lastne vrste električno gnanih koles pod znamko eCat.

Jutri, v sredo 8.6. ob 19h bo na Spletnih uricah #177 Gregor Rebolj predstavil projekt Trafika, s katerim lahko slovenske revije prebirate na enem mestu. Predstavil bo dogajanje med načrtovanjem in razvojem bralnika ter načrte za...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Blender in The Tunnel

Krasni novi novi val, 25. mar 2010

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 31.5., ob 19h vas vabimo na Pipine odprte termine, kjer bo Andrej Krebs iz Kiberpipe – večletni zadovoljni uporabnik, predstavil Blender, ki je večnamensko odprtokodno 3D orodje namenjeno modeliranju, animiranju (in osnovnemu skriptiranju) za slike, filme in igre. Z novim prenovljenim vmesnikom in izgledom v verziji 2.5 lahko z njim hitro ustvarimo in renderiramo izredne slike, z malo več dela in večjo ekipo pa lahko ustvarimo čudovite animirane filme ali računalniške igre. Ogledali si bomo nov vmesnik in kaj premore to prvorstno orodje, ki konkurira velikanom na tržišču 3D programske opreme.



V četrtek 2.6. ob 19h te vabimo v našo kinodvorano, kjer bomo z Film'šteko predvajali film The Tunnel. Leta 2007 se...

3 komentarji

V Kiberpipi ta teden: Innovation Design in Software Development, #175: Drupal 7 v praksi, The Driller Killer (1979)

Izid Drupala 7, 07. Jan 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 17.5., ob 19h bo v sklopu Pipinih odprtih terminov Tom Fürstner predstavil svoje delo na področju zvoka in vizualij. Tom je sicer gost Galerije Kapelica in inštituta Egon March, kjer raziskuje kodiranje družbene interakcije, v Kiberpipi pa bo predstavil tehnični del svojega raziskovalnega dela na področju videa.
V preteklosti je delal kot raziskovalec, analitik in programer pri Zentral Sparkasse, Oracleu, Alcatelu, bwin.com, BBC, ... Večino časa se ukvarja z raziskovanjem in razvojem na področju živega prenosa slike, videa na zahtevo in media dizajna. Predavanje z naslovom How artistic practice combined with the use of non-mainstream software tools like Max/MSP, Quartz Composer and Field result incompetitive...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Detekcija izgub pri pospeševalnikih delcev, Oust.me, Silent Hill 2: The movie, Plone druženje

Plone user group srečanje, 04. Feb 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 3.5., ob 19h te vabimo na Pipine odprte termine kjer nam bo Rok Štefanič, ki prihaja iz podjetja Cosylab, predstavil delovanje pospeševalnikov in načine kako zaznati izgube delcev, ki se pojavljajo med delovanjem pospeševalnika. Podrobno bo predstavljen princip delovanja detektorjev delcev, s poudarkom na analognem delu obravnavanja signalov ki jih generirajo detektorji.



V sredo, 4.5., ob 19h bomo na Spletnih uricah predstavili Oust.me, ki je...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden:

Startup Night, 22. Feb 2010

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 12.4., ob 19h bo na Pipinih odprtih terminih predaval Igor Kolar, ki bo predstavil kako pripraviti kopijo videoposnetka z večjih slovenskih medijskih portalov ali si jo ogledati brez nadležnih oglasov. Istočasno bomo preverili, pod katerimi pogoji je tovrstno početje sploh zakonito. Sledi še diskusija o smiselnosti tehničnih ukrepov (DRM), ki se seli nadstropje više, na pivo. Predavanje ne bo snemano.



V četrtek, 14.4., ob 19h vas vabimo na Večer za inovativne in podjetne, kjer nam bo predaval Vladimir de Franceschi o ustanavljanju in financiranju Start-upov v Silicijevi dolini, nanizal bo tudi kopico svojih izkušenj, nakazal vzporednice med prakso v Sloveniji in Ameriki, pri...

0 komentarjev

Prihajajo zaporne kazni za zlorabo dostopa do TV prenosov na spletu

Slashdot - Prenosi športnih dogodkov so velik posel, saj pritegnejo številčno občinstvo in s tem denar od oglaševanja oz. naročnine (pay per view, flat rate). Ker za vse to ne pride v poštev, bodisi zaradi cene bodisi zaradi geografskih omejitev, se je seveda ustvaril živahen sekundarni trg. Tako na spletu ne manjka navodil o tem, kako gledati televizijo na internetu brezplačno, pri čemer so glavne opcije storitev Hulu ter P2P TV omrežja (npr. PPLive), v zadnjem času pa tudi številne spletne strani, ki objavljajo neposredne povezave do živih prenosov posameznih dogodkov.

Lastniki licenc so seveda besni, ker jim to prinaša izgube. Turški ponudnik nogometnih prenosov DigiTurk je nedavno dosegel odklop celotne Blogger platforme, ker so se tam...

35 komentarjev

Izšel je Drupal 7

Slo-Tech -

Luč sveta je ogledala že sedma različica priljubljenega sistema za urejanje vsebin (CMS) Drupal 7 in je na voljo za prenos. Predhodnik Drupal 6 je bil vsekakor zaslužen za uveljavitev platforme, saj po meritvah Drupal uporablja kar 1% vseh svetovnih spletnih mest.

Drupal 7 prinaša kar nekaj novosti, najbolj pomembne so izboljšave uporabniške izkušnje, vgrajeno upravljanje slik, okolje za testiranje kode, izboljšave v učinkovitosti in skalabilnosti, vnosna polja za vse entitete (vsebina, uporabniki, kategorije, itd) ter abstrakcijska plast za podatkovne baze, ki omogoča uporabo številnih podatkovnih zbirk, kot so Maria DB,  Microsoft SQL Server, MongoDB, Oracle , MySQL, PostgreSQL ali SQLite.

K razvoju nove verzije Drupala je neposredno prispevalo 1000 ljudi in še 1000 jih sodeluje pri razvoju modulov in tem. Konec tedna bodo po celem svetu potekala praznovanja ob izidu nove verzije. Slovenski skupnosti se lahko pridružite v petek, 7. 1. ob 19:00 v prostorih Kiberpipe, kjer bo...

16 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Optični pickup za bas kitaro, Vinopiri, Drupal 7

optični pickup na protobordu avtor fotografije milowinningham

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V četrtek, 6.1. ob 19h, začenjamo z novim ciklom predavanj za vse navdušene uporabnike spajkalnikov in osciloskopov. Na prvem predavanju bosta Miha Leskovec in Urban Medič z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko predstavila svoj projekt optični pickup za bas kitaro, s katerim sta lansko leto osvojila nagrado European Analog Design Contest, ki jo podeljuje Texas Instruments.



V četrtek, 6.1. ob 20h, ste vabljeni na ogled zasoljenega prleškega horror filma Vinopiri: Ledena trgatev., s katerim se na sceno vrača neproglašeni kralj slovenskega trash horrorja, Vitomir Kaučič. Ledena trgatev ni nadaljevanje Blutvajnšpricer sage, je reanimacija, reboot Vinopirjev, ki iz prvega filma prenese...

10 komentarjev

Kiberpipa pred zaključkom leta: No-LAN Party in Santa Claus Conquers the Martians

Commodore No-LAN party December 2007

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Danes, v sredo 22. 12., se ob 18.00 začnejo vesele urice, vsakoletna posebna oblika spletnih uric. Poleg druženja z ostalimi izdelovalci slovenskega spleta organizatorji dogodka načrtujejo pridobitev značke Swarm za vse uporabnike storitve Foursqare.

V četrtek, 23. 12., ste vabljeni na zaključni žur Kiberpipe za koledarsko leto 2010. Ob 19.00 se začne No-LAN Party, na katerem boste lahko tekmovali v igrah s konca 80. in začetka 90. let ter se pobliže spoznali s Commodorom 64, ZX Spectrumom, Atarijem 1040ST ter drugimi prastarimi računalniki in se zabavali pozno v noč.


Ob 20.00 pa vas s Film'šteko vabimo v kinodvorano, kjer bomo predvajali kultni film Santa Claus Conquers the Martians...

6 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Suse Studio, Redis, dokumentarec Newborn, podjetniška pot Sandija Češka in DjangoCamp

Urnik enega izmed Camp dogodkov

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 7.12. ob 19h bo Davor Guttierrez, predstavil Suse Studio, orodje za sestavljanje sistema po uporabnikovih željah. Povedal bo tudi nekaj na temo virtualizacije sistemov.

V sredo 8.12. ob 19h bo Marko Mrdjenovič predaval o Redis, ki je novodobna pogruntavščina namenjena shranjevanju podatkov, ki se noče ukloniti SQL/RDBMS miselnosti. Vseeno pa ni klasična "neumna" NoSQL key-value baza, temveč bolj "data structure server", ki poleg shranjevanja ponuja tudi nekatere zanimive operacije nad shranjenimi podatki.

V sredo četrtek in petek so na sporedu projekcije političnega dokumentarca Newborn, avtorjev Sebastjana Lebana in Staša Kleindiensta. Potrebna je rezervacija sedeža. Dokumentarec je nastal v koprodukciji...

0 komentarjev

Prihodnost medijev, In browser design, Firefox 4, Dan Ljubezni

firefox 3 release event 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ponovno bo pestro v Kiberpipi. V torek, 30. 11. ob 19h bomo na Pipinih odprtih terminih imeli okroglo mizo, kjer se bomo pogovarjali o prihodnosti medijev z Domnom Savičem (medijski študije), Lenartom Kučićem (Sobotna priloga), Matejem Praprotnikom (Val 202) in Mirkom Štularjem (Val 202).

V sredo, 1. 12. ob 19h bo David Panzalović, front-end web developer na Spletnih uricah, govoril o smiselnosti oblikovanja slik spletnih strani preden se lotimo programiranja.


V četrtek, 2.12. ob 18:30 te vabimo na Degustacijo Firefoxa 4, kjer bodo predavali predstavniki Mozile iz tujine in domači strokovnjaki: Seth Bindernagel, direktor lokalizacije pri Mozilli - Firefox 4, Brian King, razvijalec razširitev - Prihodnost dodatkov za...

2 komentarja

Mobile design, Google AppEngine, 2. meetup Drupal, Website Flipping, Film'šteka

marčevska filmšteka - to sezono filmšteke potekajo v kinodvorani

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 15.11. ob 19h v Kiberpipi v okviru Mobile Monday Slovenija predavajo Tamara Momčilovič, Natan Nikolić in Antony Ribot, ki se bodo teme Mobile design lotili vsak s svojega podočja. Tamara s dizajnom aplikacij, Natan z oblikovanjem prilagodljivega spleta, Antony pa bo predstavil svoje projekte ter proces dela specializirane agencije za mobilni dizajn.

V torek, 16.11. ob 19h bo na

0 komentarjev

Kiberpipa: Tribes, Gis Cloud, Siddharta

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 9.11. ob 19h bo v Kiberpipi na Pipinih odprtih terminih Marcos Gaser govoril o temeljih Seth Godinove teorije Tribes - teorije organiziranja, trženja in vodenja, potrebne za uspeh v 21. stoletju.

V sredo, 10.10. ob 19h nas bosta Marko Santic in Dino Ravnic, razvijalca iz Zagreba, na Spletnih uricah seznanila s svojim startup sistemom Gis Cloud. Med drugimi bo govora tudi o Open Geospatial Consortiumu. Predavanje bo v angleščini.

V četrtek, 11.11. ob 19h te vabimo na Večer za inovativne in podjetne. Tokrat v naših prostorih gostimo člane skupine Siddharta, kateri nam bodo predstavili podjetništvo z drugega zornega kota.

1 komentar

Android hekaton, Glasba & internet, Interaktivno oblikovanje & Poetika vsakdanjih predmetov

Mario Briana o (takrat še) prihajajočem IE8

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 2.11. ob 19h bo v Kiberpipi Android hekaton, kjer bo Martin Sonc na voljo, da pomaga proti tegobam razvijanja aplikacij za Android. Vprašanja zaželena!

V sredo, 3.11. bo na Spletnih uricah Davorin Pavlica razložil, kako naj se glasbeniki lotijo glasbenega posla 2.0 v sožitju s spletom.

V četrtek, 4.11. ob 19h bosta August de los Reyes ter Ivica Mitrovič predavala o interaktivnem oblikovanju. August de los Reyes bo predaval o razvoju programskega vmesnika in njegovemu vplivu na industrijsko oblikovanje. Ivica Mitrovič pa se bo osredotočil na sodobno oblikovalsko prakso za informacijsko družbo.
Predavanji bosta v angleščini.

5 komentarjev

Android, spletna analitika, python in kultni filmi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 19.10. ob 19h bo v okviru Pipinih odprtih terminov Marko Štamcar govoril o svoji prvi aplikaciji na Android Marketu. Predstavil bo, kje so se reči zataknile, kakšen je bil odziv na prvo različico, na koliko telefonih je bilo zadeve potrebno testirati, kakšne omejitve programerju predstavlja podpora OS 1.5 in z veseljem odgovoril na kakšno vaše vprašanje.

V sredo 20.10. ob 19h, bo na #155 Spletnih uricah Miran Agnič, solastnik podjetja Demanda predstavil smernice, nasvete in primere, kako s spletno analitko bolje upravljati prodajo, izboljšati uporabnost spletnega mesta in vplivati na učinkovitost trženja. Že ob 20.00 pa se začne delavnica uporabe odprtokodnih orodij za uspešen razvoj Python projektov, v...

0 komentarjev

Kiberpipa se odpira

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Po poletnem zatišju se Kiberpipa ponovno odpira z rednimi tedenskim predavanji in srečanji. Ta teden si bomo pogledali osnove Ubuntu Linuxa, srečali z Drupal skupnostjo in poslušali o novem spletnem portalu BigDeal.si.

Linux popoldne, v torek 14.9 ob 18h, je namenjen začetnikom v svetu Linuxa. Pričakujemo uporabnike računalnikov z osnovnim predznanjem kateregakoli od Windows namiznih sistemov (Windows XP, Vista, 7), ki pa bi se radi spoznali tudi z Linuxom (in se do zdaj še niso). Predstavili bomo Ubuntu in Kubuntu distribucijo (kateri sta si zelo sorodni) in vam pokazali kako se ju uporablja za najpogostejše naloge domačega uporabnika.
Teme: Instalacija Ubuntu Linuxa, Upravljanje s paketi v Ubuntu Linuxu, Linux namizje Gnome, Linux namizje KDE, 15 minut o...

13 komentarjev

V Kiberpipi v tem tednu

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek, 25.11. ob 19h bo Rok Žlender govoril o Drupalu, enem izmed bolj popularnih odprtokodnih CMS-jev. Uporablja se za gostovanje osebnih blogov kot tudi spletnih strani z milijon obiski na dan. Predstavljene bodo osnove Drupala, kako deluje in kaj naredi Drupal tako privlačen. Da ne bo predavanje sestavljeno samo iz prosojnic, si bomo pogledali, kako se Drupal naloži na strežnik in kako se uporabi množico modulov, ki so na voljo. Na koncu pa si bomo še ogledali, kako se izdela lasten modul ali temo.

O vplivu interneta na novinarstvo in medije ter percepciji in sodelovanju novinarjeve publike v novi dobi bomo govorili na Spletnih uricah v sredo, 26.11. ob 19h. Ostri umi bodo med seboj in s publiko izmenjali izkušnje in argumente o novi dobi medijev - ali je t.im. 'internetno novinarstvo' sploh kaj novega in kaj pravzaprav to sploh je. Povezoval bo freelancer Simon Ručigaj, ozaveščali pa bodo bodo Jani Sever, odgovorni urednik Vest.si, Gregor Fras,...

1 komentar