»

Aplikacije delijo uporabniške podatke s Facebookom

Slo-Tech - Aplikacijam na pametnih telefonih zaupamo različne skrivnosti oziroma jim dovolimo beležiti znatne dele naših življenj, številne pa potem to zaupanje nagradijo tako, da podatke takoj posredujejo Facebooku, ne da bi uporabniki to sploh vedeli. Gigant namreč zbira uporabniške osebne podatke številnih priljubljenih aplikacij, četudi te sploh nimajo nobene uradne povezave s Facebooom. Prenos se dogaja praktično v realnem času, saj Facebook pogosto prejme informacije le nekaj sekund po njihovem nastanku, poroča The Wall Street Journal.

Zadnji preizkusi 70 popularnih aplikacij, ki imajo več milijonov uporabnikov, kažejo, da se vsaj v 11...

30 komentarjev

Facebook, kršenje pravil zasebnosti, drugič

New York Times - Facebook je, kot kaže, pred svežo afero, povezano s kršenjem zasebnosti njegovih uporabnikov. Zadevi so na sled prišli pri New York Timesu; njihov novinar je namreč s pet let starim telefonom Blackberry in nameščeno posebno FB aplikacijo - slednjo so pri Facebooku nekdaj odobravali proizvajalcem najrazličnejših naprav - uspel priti do osebnih podatkov kar 294.285 posameznikov. Šlo je pač za prijatelje njegovih prijateljev.

Zgodba razkriva, kako so v zgodnjih časih družabnih omrežij in pametnih telefonov, tekmo s konkurenco dobivali predvsem z lagodnim posojanjem osebnih podatkov. Facebook je namreč vse od leta 2007 sklepal pogodbe o deljenju podatkov s ponudniki mobilnih naprav. Takih je bilo kar okoli 60, med njimi tudi velikani kot so Amazon, Samsung in...

5 komentarjev

Skupinska tožba zoper Facebook gre naprej

Heise - Največja skupinska tožba zoper irsko podružnico Facebooka, ki jo je v začetku meseca na dunajskem gospodarskem sodišču vložil avstrijski aktivist in pravnik Max Schrems, je na sodišču dobila zeleno luč. Sodišče sodbe ne bo zavrglo, temveč jo bo obravnavalo, sporoča Schrems.

Sodišče je Facebooku Irska namreč naložilo, da na tožbo pisno odgovori v štirih tednih, možno pa je podaljšanje roka na pisno zahtevo še za štiri tedne. Če Facebook v tem času ne bi odgovoril, bi sodišče izdalo zamudno sodbo in pritrdilo navedbam v tožbi. To je sicer rutinski postopek pri vsaki tožbi, a je v konkretnem primeru pomemben zato, ker pomeni, da bo sodišče o tožbi sploh razsojalo.

To pomeni, da gre sedaj za res. Schrems...

6 komentarjev

Največja skupinska tožba zoper Facebook v Avstriji

Slo-Tech - Avstrijski aktivist Max Schrems, ki ga poznamo tudi kot ustanovitelja skupine europe-v-facebook.org in ostrega kritika Facebookove politike glede uporabe osebnih podatkov, je na Gospodarskem sodišču na Dunaju vložil skupinsko tožbo zoper Facebook. V tožbi (izjava za javnost), ki se ji je do sedaj pridružilo že več kot 10.000 uporabnikov Facebooka, terja odškodnino 500 evrov na vsakega sodelujočega v tožbi.

Hkrati vabi k tožbi čim več uporabnikov Facebooka, ki se ji lahko pridružijo z izpolnitvijo spletnega obrazca. Tožba je uperjena zoper irsko podružnico, zato lahko k njej pristopijo vsi, ki ne prebivajo v ZDA ali Kanadi, in so torej ob registraciji pogodbo sklenili s Facebookom Ireland. To predstavlja...

23 komentarjev

Zaslišanje direktorjev podjetij skrbnikov večjih družabnih omrežij pred kongresom ZDA glede zasebnosti

Guardian - Kongresnika Združenih držav Amerike Henry A. Waxman (D-CA) in G.K. Butterfield (D-NC) sta direktorje večjih start-up podjetij, ki gradijo družabna omrežja, pozvala na zaslišanje pred kongresom. Zaslišanje je odziv na nenavadne prakse IT podjetij glede zasebnosti, kot sta nedavna primera prenašanja vsebine celotnega telefonskega imenika uporabnikov aplikacij Path in Facebook na strežnike podjetij. Apple pa preiskujejo že v ločenem postopku zaradi storitve Find My Friends, zelo podobne Google Latitude

Pozvani so bili poleg Applea še vsi večji igralci v kategoriji družabnih aplikacij na Appleovi prodajalni aplikacij: Facebook, Apple, Twitter, Foursquare, Instagram, Pinterest, Foodspotting, Synthetic, Turntable.fm, Quora, Eye2i, Tapbots, Remixation, Schematic Labs, Massive Health, Trover, District Nerds, SoundCloud, Hipster, Forkly, Tiny Review, Fashism, Banjo, Localmind, Redaranj, Ness Computing, Socialcam, Piictu, Stamped, Glancee, d3i in SK Planet.

S pričanjem pred kongresom se...

12 komentarjev

Sophos graja Facebook

Sophos - Sophos je objavil odprto pismo, v katerem grajajo Facebookovo ureditev varnosti in zasebnosti ter predlagajo potrebne izboljšave. K temu jih je vzpodbudilo naraščajoče število prevar in kriminalnih dejanj, pri izvedbi katerih so storilci uporabili bodisi Facebook bodisi na njem pridobljene podatke.

Prvič predlagajo zasebnost kot privzeto nastavitev. Že tako ali tako je v Facebooku problem, ker so nastavitve o vidnosti podatkov in vsebin razdrobljene na več mest, kar je že v preteklosti burilo duhove. Toda to niti ne bi bi problem, če bi privzeto Facebook ne nastavil vsebin kot vidnih...

8 komentarjev

Uhajanje podatkov aplikacijam na pametnih telefonih

Slashdot - Wall Street Journal je opravil raziskavo o posredovanju podatkov aplikacij na pametnih mobilnih napravah. Osredotočili so se na trenutno najpopularnejše pametne telefone, tj. iPhone in Android, in sicer so testirali 101 aplikacijo. Zanimalo jih je koliko od teh aplikacij posreduje podatke o uporabniku naparve tretjim stranem, kateri so ti podatki in ali je uporabnik aplikacije s tem seznanjen.

Rezultati raziskave so pokazali, da 56 aplikacij redno posreduje unikatni ID naprave tretjim podjetjem, medtem ko kar 47 aplikacij posreduje podatke o lokaciji telefona. Le pet aplikacij je zunanjim virom poslalo tudi starost, spol in ostale podatke. Nobena od teh aplikacij o tem ne obvesti uporabnika.

Popularna iPhone aplikacija za tekstovno sporočanje TextPlus 4, posreduje unikatni ID naprave osmim podjetjem, dvem od teh osmih pa še starost in spol uporabnika. Pandora, aplikacija za glasbo na iPhone in Android platformi, posreduje starost, spol, lokacijo in unikatni identifikator...

22 komentarjev

Lamebook preventivno toži Facebook

TechCrunch - Jonathan Standefer in Matthew Genitempo iz Austina v Teksasu sta aprila lani zagnala spletno stran Lamebook, ki je parodija na priljubljeno družabno stran Facebook. Na njej lahko uporabniki s svetom delijo posrečene statuse, slike, komentarje in druge domislice s Facebooka, ki se jim zdijo huronsko smešni. Gre za jasno parodijo, a Facebook nad humoristi ni navdušen, zato so jim marca 2010 poslali zahtevo o prenehanju uporabe imena Lamebook (angl. cease and desist letter). To ni presenetljivo, saj je Facebook napovedal izkoreninjenje vseh strani z obliko imena -book.

Skrbniki strani Lamebook odgovarjajo, da stran ščiti prvi amandma ameriške ustave, saj z jasno nakazano parodijo ne kršijo...

7 komentarjev

Googlova poravnava v primeru Buzz načeloma sprejeta

Yahoo News - Google je objavil, da je sodnik James Ware preliminarno potrdil poravnavo v primeru Buzz, ki je bila dogovorjena septembra. S tem je razrešena usoda skupinske tožbe zoper Google, ki so jo vložili uporabniki storitve zaradi kršitve zasebnosti. Kot je bilo domenjeno v izvirnem besedilu poravnave, bo ta Google stala 8,5 milijona dolarjev. S tem denarjem se bo ustanovil sklad, ki bo namenjen organizacijam, ki se na internetu ukvarjajo z zasebnostjo in osveščanjem uporabnikov. Usoda poravnave bo znana 31. januarja 2011, ko naj bi jo sodišče dokončno potrdilo.

4 komentarji

Pisci aplikacij za Facebook prodajali profilne podatke

CNet - Pisali smo že, da aplikacije za Facebook o uporabnikih zbirajo več informacij, kot bi jih smele. Tu je bil tudi eden izmed razlogov za tri tožbe, ki so bile v oktobru vložene zoper Facebook, razvijalca aplikacij Zyngo in tudi Google. Sedaj imamo tudi poročila z drugega konca verige, ki kažejo, da so bili zbrani podatki dejansko naprodaj.

Neimenovani posrednik z osebnimi podatki je sklenil dogovor s podjetjem Rapleaf, ki je bilo že v prejšnjih poročilih omenjeno kot podjetje, ki zbira nedovoljene informacije. Ni znano, ali je podjetje Rapleaf dejansko že prodalo kakšen podatek, saj niso želeli podati izjave za javnost. Zdaj so obljubili, da bodo pridobljene baze zbrisali.

Za zdaj je potrjeno zgolj, da je posrednik plačeval drugim, neimenovanim podjetjem za zbrane identifikacijske številke profilov uporabnikov (UID), medtem ko drugih osebnih podatkov naj ne bi...

4 komentarji

Skupinske tožbe zoper Facebook, Google in Zyngo zaradi nespoštovanja zasebnosti

Slashdot - Pred dvema tednoma smo povzeli Wall Street Journal, ki je v raziskovalnem članku ugotavljal, da aplikacije na Facebooku kršijo pogoje na strani in osebne podatke delijo bolj, kot bi to uporabniki vedeli ali si želeli. To je bil med drugim tudi povod, da so v naslednjih dneh v Ameriki vložili cel kup skupinskih tožb zoper Facebook, Google in Zyngo, ker podjetja niso varovala osebnih podatkov.

Prva med njimi, Nancy Walther Graf proti Zynga Game Network, Inc. je bila vložena 18. oktobra, torej na isti dan kot je bil objavljen članek v Wall Street Journalu. Tožba večidel očita Zyngi točno to, kar piše v omenjenem članku. Druga tožba, Shelley Albini proti Zynga Game Network Inc. in Facebook, Inc., je bila vložena dan pozneje in je nekoliko ožje usmerjena. Tu gre le za neavtorizirano deljenje podatka o identifikacijski številki profila uporabnika na Facebooku z oglaševalskimi podjetji. Obe tožbi sta bili vloženi na okrožnem sodišču v Kaliforniji. Tretja tožba, Paloma Gaos proti Google...

28 komentarjev

Aplikacije s Facebooka zbirajo osebne podatke

The Wall Street Journal - Pri Wall Street Jorunalu so raziskali početje najpopularnejših aplikacij na Facebooku in ugotovili, da velika večina zbira in avtorjem posreduje več osebnih informacij uporabnikov, kot bi smele. Med prvimi desetimi najbolj priljubljenimi so grešnice prav vse, saj posredujejo vsaj informacijo o profilni številki (profile ID), s katero je mogoč dostop do javnega dela profila. Pri nekateri pa ne pomaga niti nastavitev zasebnosti profila na najstrožjo, saj jo nekatere (med prvimi desetimi so take tri tri) aplikacije gladko ignorirajo in delijo še več.

Aplikacije so majhni vtičniki, ki jim uporabniki Facebooka lahko dovolijo dostop do svojega profila, da lahko igrajo igre, delijo svoje interese z drugimi in počno še tisoč in eno drugo (ne)pomembno stvar. Navadno jih pišejo neodvisni razvijalci in niso del uradnega kánona Facebooka, čeprav so po besedah Marka...

20 komentarjev

Google se je poravnal v primeru Buzz

Buzz ob splavitvi

Ars Technica - Ko je Google letos februarja splavil svojo novo storitev Buzz, si je hipoma nabral ogromno nasprotnikov. Moteča je bila predvsem implementacija, saj je bil Buzz za vse uporabnike Gmaila privzeto vključen. Spodrsljajev ni manjkalo, saj je, denimo, zasebni adresar v Gmailu postal javna skupina kontaktov v Buzzu in podobno. Google je pritožbe uslišal in napake hitro pokrpal, a je bilo prepozno. Ošvrknila jih je Zvezna komisija za trgovino (FTC), pritožbo je vložil EPIC (Electronic Privacy Information Center), nezadovoljen je bil EFF (Electronic Frontier Foundation), v San Joseju pa je bila vložena celo skupinska tožba zaradi posega v zasebnost uporabnikov.

...

3 komentarji

Skupinske tožbe zoper Sony združene

Prizor preteklosti

Ars Technica - Sony je marca z nadgradnjo 3.21 za stari PlayStation 3 hudo razburil uporabnike, saj je ukinil ob prodaji oglaševano funkcijo Namesti drugi operacijski sistem, ki je med drugim omogočala namestitev Linuxa na konzolo. Uradni razlog za odstranitev so bili varnostni pomisleki, igralce pa so v nadgradnjo prisilili z nedelovanjem PlayStation Networka na starejših revizijah. Ker je Sony odstranjeno funkcijo ob izidu konzole javno oglaševal, so se uporabniki zganili in vložili kar sedem skupinskih tožb zoper Sony, ki jih je sodišče sedaj prepakiralo v eno skupno.

Na sodišču v San Franciscu je bilo vloženih sedem skupinskih tožb, ki jih je sodišče na zahtevo odvetnikov združilo. Tri odvetniške pisarne iz San Francisca bodo sodelovale kot sovodilni...

10 komentarjev

Apple išče strokovnjake za antene

Kako bodo pri Applu rešili 'Death Grip'?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Pred dobrim tednom dni, deloma 23., deloma pa 16. junija, so pri Applu odprli delovna mesta za kar 8 inženirjev, katerih delovne naloge bi bile povezane z razvojem anten in brezžičnega radijskega omrežja. Trije izmed osmih delovnih mest imajo naslov kar Inženir za antene - iPhone/iPad ter so bili objavljeni 23. junija. V opisu pod delovnimi nalogami piše zgolj optimiziranje delovanja oddajnikov na prenosnih brezžičnih napravah. Mnogi (vsi?) bralci bodo v teh delovnih mestih seveda takoj videli povezavo s težavami, ki jih ima iPhone 4.

A nekateri so se odločili izkoristiti težave s sprejemom iPhonea. Po Applovi izrecni prepovedi, da bi fizične trgovine brezplačno delile gumijaste odbijače...

38 komentarjev

Skupinska tožba zoper EA

Slashdot - Po septembrski tožbi zoper Electronic Arts, ki jo je sprožil razočaran lastnik igre Spore, se jim tokrat obetata še dve novi skupinski tožbi. Razjarjeni lastniki brezplačne preizkusne različice Spore Creature Creatorja in igre The Sims 2: Bon Voyage so nezadovoljni z novo zaščito SecuROM. Oboji trdijo podobno, in sicer da igra brez njihove vednosti in privoljenja namesti programje za urejanje digitalnih pravic (DRM) SecuROM, ki se za vedno ugnezdi na disk in onemogoča normalno delo, odstranitev pa je nemogoča brez formatiranja. EA-ju očitajo, da namestitve zaščite ne omeni niti v EULA, tako obnašanje pa naj bi bilo nemoralno, neetično, tiransko in brezobrazno, še trdijo tožniki. Slashdot.

79 komentarjev