»

Netflix gre po novo milijardo

Slo-Tech - Netflix je sporočil, da bo z dolžniškim financiranjem zbral dodatno milijardo evrov, ki jo bo porabil za "splošne poslovne namene". Zapisali so, da bodo sredstva zbrali predvsem v tujini (torej izven ZDA), njihov tiskovni predstavnik pa je v pojasnilu dodal, da so globalno podjetje in da so obrestne mere v Evropi ta hip zelo privlačne. Z drugimi besedami, Netflix bo očitno bodisi najel sindicirano posojilo v Evropi bodisi izdal obveznice.

Trenutno sodi Netflix med manj zadolžena podjetja, saj ima razmerje med dolžniškimi sredstvi in lastnim kapitalom okrog 10 odstotkov, kar je zelo ugodno. V prvem letošnjem četrtletju so za obresti odšteli 46,7 milijona dolarjev, kar je ob prihodkih 2,67 milijarde evrov povsem znosno. Nazadnje so dolžniški kapital zbirali...

34 komentarjev

Verizon razmišlja o nakupu Netflixa/Redboxa

Netflixov šef Reed Hastings se je moral to jesen opravičevati na vseh koncih in krajih.

vir: Reuters
Reuters - Oktobra je Netflix prijetno presenetil z najavo širitve svoje ponudbe na Otok, kar naj bi se zgodilo enkrat prihodnje leto. Žal bodo ostale države stare celine morali še malo počakati, ker je podjetje po poletni podražitvi (takorekoč podvojitvi cene cenejših paketov) izgubilo bistveno več strank, kot so se nadejali - tam 800.000 od skupaj 23 milijonov. Delnica je padla za 70% glede na junijski vrh, zato so bili tudi primorani preklicati delitev družbe na streaming del (Netflix) in ločeno DVD izposojo (Qwikster), ker bi sicer izgubili še več naročnikov, ki so si želeli prav kombinirani paket.

To sicer niti ni Netflixov največji problem. Že zdaj jih pestijo visoki stroški najema filmskega in tv kataloga, ki dosegajo poltretjo milijardo dolarjev za naslednja tri...

3 komentarji

Apple kupuje Hulu?

Bloomberg - Po napovedih Bloomberga naj bi bil Apple sredi pogovorov o prevzemu podjetja Hulu, znanega po istoimenski storitvi, ki ponuja video na zahtevo. Applov iTunes že dlje časa prodaja in oddaja filme in nadaljevanke, medtem ko Hulu z oglasi opremljene pretočne vsebine ponuja brezplačno ali v zameno za naročnino. Predstavniki obeh podjetij molčijo, vendar je po mnenju analitikov razširjena ponudba videa del Applove prihodnosti, zato priporočajo nakup delnic. Apple sicer ni znan po večjih prevzemih, saj je najdražji nakup izvedel davnega leta 1996, ko je za 400 milijonov dolarjev prvzem NeXT Software Steva Jobsa. Poznavalci medtem napovedujejo prevzemno ponudbo za Hulu v višini vsaj 2 milijard dolarjev.

0 komentarjev

Med napadi Aurora napaden tudi Morgan Stanley

Bloomberg - Na internet so pricurljali podatki, da je bila v napadih Aurora leta 2009, ki naj bi jih naročile kitajske oblasti, resno napadena tudi investicijska banka Morgan Stanley. Elektronska sporočila s temi podatki so na internet ušla kalifornijskemu podjetju HB Gary Federal, ko jih je napadla spletna skupina Anonymous.

Napad je trajal šest mesecev, v tem času pa so hekerji pridobili pomembne tajne informacije iz bančnih strežnikov, čeprav ni znano katere točno. Znano je, da je bilo v napadih Aurora prizadetih med več kot 200 podjetij, Morgan Stanley pa je prva finančna institucija, za katero smo izvedeli, da je bila napadena. Aurora je bila že pred meseci označena kot najbolj dovršen kibernapad v zadnjih letih.

Morgan Stanley ni želel komentirati...

0 komentarjev

Firefox z oznakami verzije po poti Chroma

Slo-Tech v Firefox 4 Beta 9

vir: CNet
CNet - Še ena izmed lastnosti Googlovega brskalnika Chrome, ki počasi prihaja v konkurenčne brskalnike, je neobremenjenost s številčnimi oznakami različic oz. vsaj neobremenjenost z večjimi izidi. Google namreč redno vsakih šest tednov izdaja nove različice z višjo zaporedno številko (ravno pred kratkim smo videli Chrome 9), ki pa pogosto prinesejo le majhen kupček novosti. Mozilla, kot večina drugih razvijalcev programske opreme, še vedno stavi na večje izide (Firefox 4 npr. prinaša popolnoma nov izgled, nov pogon za izris spletnih strani, imel bo nov vmesnik za upravljanje z zavihki, itd.), a je v zadnjem primeru to tudi eden izmed morebitnih razlogov za zamude. Vse to bi se...

28 komentarjev

Google Offers konkurenca Grouponu

Mashable - Google je lani snubil podjetje in spletno stran Groupon, za katera je ponujal kar šest milijard dolarjev. Kupčija je padla v vodo, ker se Groupon ni pustil prodati. Google ni dolgo razmišljal kaj storiti; napovedali so razvoj lastne storitve Offers, ki bo neposredno konkurent Groupona.

Groupon posluje v 27 državah in ponuja svojim članom ugodne ponudbe, ki veljajo en dan. Vsak dan ponudijo nekaj izdelkov svojih dobaviteljev po posebni promocijski ceni in če se dovolj ljudi prijavi k nakupu, se posli tudi izvedejo. Če interesentov ni dovolj, posla ni. Skratka, gre za kombinacijo lokalnega oglaševanja in prodaje diskontiranih izdelkov (oziroma kuponov s popusti, če želite), ki neverjetno dobro funkcionira.

Google tako...

13 komentarjev

Hulu se pripravlja na ponudbo delnic javnosti

Jason Kilar, izvršni direktor Hula

vir: Yahoo News
Yahoo News - Ameriška spletna stran Hulu, ki izključno onstran Luže ponuja ogled različnih oddaj in serij, s čimer tekmuje z večjim Netflixom, se pripravlja na prvo javno prodajo delnic (IPO). Podrobnosti ureja Morgan Stanley, s prodajo pa kanijo zbrati med 200 in 300 milijoni dolarjev, s čimer bi celotna tržna kapitalizacija podjetja znašala dve milijardi dolarjev. Viri blizu podjetja pravijo, da naj bi bil prospekt pripravljen in prijavljen pri SEC (ameriški regulator trga vrednostnih papirjev) še letos.

Omenja se november, kar bi pomenilo, da bo ponudba delnic izpeljana že januarja ali februarja oziroma kasneje, če bodo po četrtletnih rezultatih ocenili, da trg ni pripravljen. Spomnimo, da je Hulu načeloma začel kot brezplačna...

2 komentarja

Skype bo izvedel IPO

CNet - Skype želi zbrati 100 milijonov dolarjev svežega denarja, zato bodo izvedli prvo javno ponudbo svojih delnic (angl. IPO, initial public offering), so včeraj sporočili ameriškemu regulatorju trga vrednostih papirjev SEC-u. Po prodaji bo Skype kotiral na Nasdaq Global Marketu. V bankah Goldman Sachs, J. P. Morgan in Morgan Stanley, ki koordinirajo IPO, so sicer dejali, da datum in cenovni razpon še nista določena.

Skype ima za seboj že burno lastniško zgodovino. Leta 2006 ga je od prvotnih avtorjev kupil eBay, ki pa ni točno vedel, kaj bi z njim počel. Preplačane investicije so se znebili lani, ko je 70-odstotni delež za dve milijardi dolarjev kupil konzorcij okoli Silver Laka. S tem je eBay moral biti zadovoljen, saj so ostali 30-odstotni lastniki podjetja, hkrati pa so vknjižili le milijardo dolarjev izgube zaradi slabitve investicije. Podjetje od takrat posluje pozitivno, saj so povečevali število registriranih uporabnikov in po dolgem času zabeležili celo dobiček; Skype je v...

1 komentar

Bo Facebook začel kotirati?

Heise - Facebook je leta 2004 ustanovil Mark Zuckerberg s sošolci s Harvarda in vse do danes je podjetje ostalo v zasebni lasti. V teh letih je dobilo nekaj finančnih infuzij skladov tveganega kapitala, ki so bile zaradi negativnega poslovnega rezultata nujno potrebne. Še leta 2005 naj bi namreč pridelali 3,6 milijona dolarjev izgube. Prva resna spogledovanja so se zgodila leta 2006, ko se je Yahoo resno zanimal za prevzem podjetja, vsote pa so dosegale milijardo dolarjev. Do končnega dogovora takrat ni prišlo, tudi zaradi optimističnih internih ocen, da naj bi bil Facebook vreden osem milijard dolarjev. Zuckerberg je vztrajno ponavljal, da do ponudbe delnic javnosti (IPO) ne bo prišlo. Hongkonški milijarder Li Ka-shing naj bi leta 2007 v Facebook vložil 60 milijonov dolarjev, transakcije med zaposlenimi in vložki skladov tveganega kapitala v letu 2008 pa naj bi tržno kapitalizacijo podjetja postavljali med vrednost 4 in 5 milijard dolarjev.

Vedno glasnejše pa so govorice, da se bo...

4 komentarji

Twitter vreden milijardo dolarjev

The Wall Street Journal - Twitter je končal s pomembnim krogom pridobivanja investitorjev, je dejal njegov izvršni direktor Evan Williams. Od podjetij, kot so T. Rowe Price, Institutional Venture Partners, Spark Capital, Benchmark Capital in Morgan Stanley so prejeli 100 milijonov dolarjev, za kar so jim pripisali desetodstotni lastniški delež v Twitterju. Z malo matematike vidimo, da celotno podjetje cenijo na milijardo dolarjev. Twitter je imel še pred enim letom štiri milijone obiskovalcev mesečno, letos pa jih ima 55. Spomnimo, da je letos Twitter že zbiral kapital in zbral 20 milijonov dolarjev pri vrednotenju podjetja na četrt milijarde dolarjev. Od kod torej Twitterju tolikšna rast? Bojda so uporabili enako metodo kot pri Facebooku, ki naj bi bil s 300 milijoni uporabnikov vreden 6,5 milijard dolarjev. Kako nameravajo investitorji iz Twitterja izvleči to milijardo, je drugo vprašanje. Bo spet pokalo?

7 komentarjev

Oracle bo prevzel Sun

ComputerWorld - Prejšnji mesec so na internetu vzniknile govorice, da kani IBM prevzeti obubožani Sun. IBM je kmalu tudi javno potrdil, da se zanimajo za prevzem in formiral posebno skupino ljudi, ki je natančno preučila Sun in ocenila, da je podjetje preveč potratno za IBM, tako da je kupčija odpadla.

Našel pa se je že novi rešitelj. To bo Oracle, ki bo, kot kaže, za 7,4 milijarde dolarjev gotovine (9,50 dolarja za delnico) prevzel Sun (v resnici bo prevzel stal 5,6 milijarde dolarjev, če upoštevamo Sunovo gotovino), s čimer bodo postali konkurenčnejši IBM-u in Hewlett-Packardu. Spomnimo, da je ponudba IBM-a sprva znašala 9,55 dolarja, kasneje pa so jo znižali na 9,40 dolarja za delnico. Skladno z napovedmi je delnica Suna na borzi danes poskočila za tretjino in se zavihtela do vrednosti 9,15 dolarja.

Glavna razloga, zakaj bi Oracle prevzel Sun, sta po besedah Oraclovega izvršnega direktorja Larryja Ellisona Java in Solaris. Kot pravi, bo Java najpomembnejša programska obogatitev, ki so jo...

16 komentarjev

IBM utegne prevzeti Sun

The Wall Street Journal - Po spletu in tudi v tiskanih medijih krožijo informacije, da naj bi se IBM pripravljal na prevzem Suna. Časnik The Wall Street Journal se sklicuje na navedbe zanesljivih virov, da naj bi se Sun in IBM odločala, ali je spojitev podjetij smiselna. Pravita, da imata obe marsikaj skupnega, med drugim oboji izdelujejo sisteme za velike odjemalce (podjetja), ki niso odvisni od naveze Intel-Microsoft.

Podrobnosti še niso znane, se pa omenja vsota 6,5 milijarde dolarjev v gotovini (The New York Times omenja celo vsoto 7 milijard), ki naj bi jo IBM plačal. Ker je to dvakrat več od tržne kapitalizacije podjetja v zadnjih dneh, je včeraj delnica Suna na newyorški borzi poskočila za 84 odstotkov. Če bo prevzem uspel, bo to največji tovrstni zalogaj za IBM v zgodovini, s čimer bi se utrdil v boju proti hudemu tekmecu HP-ju. Analitiki ocenjujejo, da bi po združitvi nastali konglomerat obvladoval 65 odstotkov strežniškega trga na Unixu in 42 odstotkov celotnega strežniškega trga.

44 komentarjev