»

Poletela kitajska odprava za zajem lunarnega kamenja

Space News - Če bo šlo vse po sreči, bomo čez slab mesec po 44 letih zopet pridobili kos Meseca, kajti Kitajci so včeraj zvečer proti našemu naravnemu satelitu poslali misijo Chang'e 5, s katero nameravajo prinesti vzorec kamnin.

Kitajski program raziskovanja lune Chang'e, ki je dobil ime po njihovi mesečevi boginji, ne izgublja sape. Po dostavi roverja pred sedmimi leti in lanskem pristanku na oddaljeni strani je z odpravo pod zaporedno številko pet sedaj na vrsti zajem vzorcev kamnin in njihova vrnitev na Zemljo. Plovilo Chang'e 5 so izstrelili na nosilni raketi Dolgi pohod 5 včeraj zvečer, ob 21.35 po našem času, z izstrelišča Wenchang na otoku Hainan. Sledi štiridnevno potovanje do Meseca, kjer se bo začel zapleten postopek pristanka, kopanja za vzorci in njihovega pošiljanja nazaj na Zemljo, kar bo brez dvoma najbolj zapleten kitajski vesoljski podvig doslej (če upoštevamo, da je njihova marsovska odprava še v vedno v potovalni fazi).

Skupek pristajalnega in vzletnega modula se bo...

18 komentarjev

Druga neuspešna izstrelitev na Kitajskem v mesecu dni

Nusantara Dua (oziroma Palapa-N1)

Slo-Tech - Kitajska raketa Long March 3B je ob današnji izstrelitvi indonezijskega telekomunikacijskega satelita Nusantara Dua (oziroma Palapa-N1) odpovedala, kar je že drugi kitajski neuspeh v mesecu dni. Satelit je bil zamenjava za Palapa-D, ki so ga izstrelili leta 2009 na enaki raketi, ki je prav tako imela težave z nedelujočim motorjem v drugi stopnji, a se je satelit vseeno uspešno prikobacal v geostacionarno orbito. Zaradi dodatne porabe goriva je to zmanjšalo življenjsko dobo satelita s 15 let na 10 let. In tako smo prispeli v leto 2020.

Izstrelitev so izvedli ob 13.46 po slovenskem času z izstrelišča Xichang v provinci Sečuan. V prvi in drugi stopnji težav ni bilo. Prvo stopnjo so predstavljali štirje potisniki na dimetilhidrazin in dušikov tetraoksid, ki so se normalno odpeli. Isto gorivo uporablja tudi druga stopnja. Zalomilo pa se je v tretji stopnji, ko se uporabljata tekoči vodik in kisik. Raketa ni nikoli dosegla ustrezne višine. Razletelo raketo in satelit so kot goreče delce...

1 komentar

Kitajsko seme na Mesecu klije

theguardian.com - V začetku leta je Kitajcem uspel prvi nadzorovani pristanek na oddaljeni strani Meseca v zgodovini, s katerim so tja pripeljali tudi bombaž, krompir, vinsko mušico, repno ogrščico, kvas in navadni repnjakovec, da bi ustvarili mini ekosistem. Seme bombaža je sedaj vzklilo, kar predstavlja zgodovinski trenutek. Še nikoli prej ni nič biološkega zraslo na Mesecu.

V vesolju smo rastline že gojili. Na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) so izvedli že številne eksperimente, v katerih jim je uspelo vzgojiti že marsikaj, prav tako so podobne poizkuse izvedle tudi nekatere misije. V vesolju so med drugim rasli že riž, tulipani, zelje, solata in sončnice. Sedaj pa smo "okužili" tudi Luno.

Gre seveda za umeten mini ekosistem, ki je del eksperimenta v...

17 komentarjev

NASA našla izgubljeno indijsko lunarno sondo

Slo-Tech - Indija se je leta 2009 vpisala na seznam držav, ki so poslale v vesolje svojo lunarno misijo, a rezultat ni bil bleščeč uspeh. Chandrayaan-1 se je novembra 2008 uspešno utiril v orbito okrog Meseca, kjer je približno leto dni deloval po načrtih. Potem pa so avgusta 2009 izgubili signal s sondo, ki bi bila sicer morala delovati dve leti. Ker je merila zgolj 1,5 metra, so kmalu obupali nad iskanjem in jo razglasili za izgubljeno. Vse do danes nismo poznali njene usode. Bodisi je ostala v orbiti bodisi so ji nepravilnosti v gravitacijskem polju Meseca počasi degradirale orbito in jo treščile na površje.

NASA pa je z novimi meritvami ugotovila, da se Chandrayaan-1 ni raztreščil, temveč je v...

5 komentarjev

Kitajska tretja država, ki je pristala na Luni

Slo-Tech - Danes ob 14.11 uri po slovenskem času je na Luni pristala kitajska sonda Chang'e 3, ki je tja pripeljala roverja Yutu (žadasti zajec). To je prvi pristanek z manevriranjem (soft landing) v zadnjih 39 letih, z njim pa Kitajska postaja tretja država na svetu, za ZDA in Sovjetsko zvezo, ki je na Luno kontrolirano poslala svoje plovilo.

Chang'e 3 so na raketi March 3B izstrelili 1. decembra letos z izstrelišča Šičang v provinci Sečuan. Do Lune je potoval pet dni, potem pa se je moral pripraviti na nadzorovan pristanek. Danes so potisni motorji v 12 minutah plovilo iz Lunine orbite nežno spustili na površje v Zaliv mavric na severni polobli. Nazadnje so na Luni pristali Rusi leta 1976 z Luno 24, Američani pa so to storili leta 1972 z Apollom...

32 komentarjev

NASA gre na Luno

vir: BBC
BBC - Ameriška vesoljska agencija NASA je danes ob pol šestih zjutraj po slovenskem času v vesolje izstrelila plovilo brez posadke, ki se imenuje LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer). LADEE gre torej na Luno oziroma, če smo povsem natančni, v njeno orbito, kjer bo krožil vsaj 100 dni (upajo pa na več mesecev delovanja). Pristal pa na površju ne bo.

LADEE so izstrelili s ploščadi na Wallops Islandu v Virginiji, od koder misij proti Luni doslej še niso izstrelili. V vesolje ga je ponesla raketa Minotaur V, do Lune pa bo potoval en mesec, potem pa se bo še toliko časa utirjal v pravilno orbito. Tam bo potem deloval vsaj tri mesece.

S to misijo, ki je vredna 280 milijonov dolarjev, bo NASA pridobila dodatne...

16 komentarjev

Konec misije GRAIL, satelita padla na Luno

NASA - Včeraj se je končala Nasina misija GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory), ki se je začela lanskega septembra z izstrelitvijo satelitov Ebb in Flow. Satelita sta se 1. januarja letos utirila v orbito okrog Meseca in raziskovala gravitacijo polje Lune (razlog za dolgo potovanje do Meseca, kamor se načeloma pride v nekaj dneh, je nizkoenergijska tirnica in potreba, da se satelita utirita z zmerno in natančno poznano hitrostjo). Včeraj je NASA uradno zaključila misijo, s tem ko je satelitoma poslala povelje za nadzorovano treščenje na površje.

Satelita sta preiskovala površje Lune in merila gravitacijsko polje. Slednje sta počela z analizo svoje medsebojne oddaljenosti, ki sta jo merila na mikrometer natančno. Rezultat je profil gravitacijskega polja...

19 komentarjev

Luna verjetno mlajša

Nature - Raziskovalci z Univerze v Københavnu in tamkajšnjega naravoslovnega muzeja so odkrili, da je trenutna teorija o nastanku Lune nepopolna. Ponovna analiza skal, ki jih je z Lune pripeljal Apollo 16, je pokazala, da je bodisi Luna nekoliko mlajša bodisi je nastala drugače, kot to verjamemo danes.

Po sedaj veljavni teoriji naj bi pred 4567 milijoni let v takrat nastajajočo Zemljo treščil velik planetoid. Trk naj bi bil tako silovit, da je z Zemlje iztrgal velik del njene snovi, ki je končal v njeni orbiti kot tekoča gmota. Sčasoma je ta gmota dobila kroglasto obliko in se ohladila. Pri tem so najlažje in najstarejše kamnine priplavale na površje, tako da je najstarejši del Lune njena skorja.

Izotopske...

17 komentarjev

Utirjanje Messengerja v Merkurjevo orbito uspelo

Merkur

vir: Space
Space - Kot smo napovedali predvčerajšnjim, se je sonda Messenger po slabih sedmih letih potovanja uspešno utirila v Merkurjevo orbito. Čeprav je NASA utirila sonde že v orbite okoli petih planetov Sončnega sistema (poleg Zemlje in Meseca), je predstavljala Merkurjeva orbita poseben izziv. Gre namreč za Soncu najbližji planet, kjer je privlak zaradi Sončeve gravitacije že zelo velik. Poleg tega Merkur nima atmosfere, tako da pri utirjenju ni bilo moč uporabiti atmosferskega zaviranja.

Messenger je potoval več kot šest let in v tem času prepotoval 7,9 milijarde kilometrov ter Sonce obkrožil...

3 komentarji

Najnatančnejši posnetki Meseca doslej

NASA - NASA je junija 2009 proti Mesecu izstrelila satelit LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), ki kroži 30 km nad površjem in ga natančno fotografira. Iz reke podatkov, ki jih LRO vestno pošilja na Zemljo, so znanstveniki sestavili doslej najnatančnejši posnetek površja Meseca doslej.



Skupaj so ga zlepili iz podatkov, ki jih je LRO pridobil decembra lani. Gre za okoli 1300 posnetkov, ki jih je posnel tako, da je bilo površje zmerno osvetljeno s Soncem (vpadni kot je bil med 69° in 82°, opoldne znaša 0°). Na ta način so ujeli dovolj senc, da se jasno razločijo robovi kraterjev in druge...

26 komentarjev

Kitajska poslala plovilo v orbito okrog Lune

Slo-Tech - Kitajska je včeraj ob 12:59.57 po srednjeevropskem poletnem času z raketo Long March 3C z izstrelišča Śičang v provinci Sečuan v vesolje poslala plovilo brez posadke, ki se bo v sredo (polet traja 112 ur) utirilo v orbito okrog Lune na višini 15 km nad površjem. S plovilom Chang'e II namerava Kitajska preizkusiti tehnologije, s katerimi želijo v letu 2012 na Luni pristati brez posadke, do leta 2017 pa nameravajo tja poslati prvega taikonavta.

Chang'e II bo sprva krožil 100 kilometrov nad površjem, nato pa se bo postopoma spustil v eliptično orbito 15 km nad površjem. V visoki ločljivosti bo posnel načrtovano mesto pristanka za misijo na Luno Chang'e III, ki naj bi bila nared v dveh letih. Po šestmesečnem kroženju okrog...

35 komentarjev

Prvi panoramski posnetek Plancka

ESA - Evropska vesoljska agencija (ESA) je v vesolje izstrelila satelit Planck lanskega maja, četrt leta pozneje pa se je utiril v orbito okrog točke L2, od koder snema vesolje. Po približno pol leta potovanja in umerjanja instrumentov je ob koncu preteklega leta začel resno delati in do danes je napravil že nekaj izvrstnih posnetkov - mnoge smo predstavili tudi na naših straneh.

ESA je včeraj ponosno sporočila, da je Planck sestavil svoj prvi panoramski posnetek neba, kot ga vidi iz svoje orbite. V ospredju se bohoti Rimska cesta in vodoravna linija zvezd na sredi je galaktičen glavni disk. Opazimo tudi vrelce hladnega prahu nad in pod diskom, kjer se rojevajo nove zvezde. Ozadje na skrajnem zgornjem in spodnjem robu posnetka pa je...

2 komentarja

Nove slike z Marsa

Sulfatni skladi v kanjonu Ius Chasma

vir: NASA
NASA - Vsi ljubitelji vesolja in vesoljskih misij boste navdušeni nad dejstvom, da je NASA objavila tisoče slik Marsa, ki jih je v visoki ločljivosti posnel Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Ta z Zemlje poletel avgusta 2005, pol leta pozneje pa se je vtiril v orbito okrog Marsa. Nove slike tako prikazujejo vrsto geografskih značilnosti, med drugim kraterje, struge in sipine. NASA pravi, da so z MRO dobili več informacij o Marsu kot z vseh prejšnjih misij skupaj. Vabljeni k ogledu!

9 komentarjev

"Jules Verne" je dostavil zaloge na Mednarodno vesoljsko postajo

Samodejno vesoljsko plovilo se je uspešno združilo z modulom Zvezda

vir: NASA
NASA - "Izjemno ponosen in zadovoljen sem z uspešno združitvijo samodejnega tovornega vesoljskega plovila z Mednarodno vesoljsko postajo. V vesolju je takšna združitev uspela le Rusiji, današnji uspeh pa kaže napredek, ki smo ga dosegli v mednarodnem partnerstvu," dogodka ni mogel prehvaliti Nasin inženir Michael Griffin.



Samodejno tovorno plovilo (Automated Transfer Vehicle) je tokrat na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala Evropska vesoljska agencija. V modul Zvezda je plovilo brez posadke, ki ga je krmilil računalnik, dostavilo približno pet ton hrane, vode, zraka in goriva. Inženirji na Zemlji so postopek združitve opazovali in bi nadzor prevzeli le v primeru...

12 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev