» »

Druga neuspešna izstrelitev na Kitajskem v mesecu dni

Druga neuspešna izstrelitev na Kitajskem v mesecu dni

Nusantara Dua (oziroma Palapa-N1)

Pretekla izstrelitev

Slo-Tech - Kitajska raketa Long March 3B je ob današnji izstrelitvi indonezijskega telekomunikacijskega satelita Nusantara Dua (oziroma Palapa-N1) odpovedala, kar je že drugi kitajski neuspeh v mesecu dni. Satelit je bil zamenjava za Palapa-D, ki so ga izstrelili leta 2009 na enaki raketi, ki je prav tako imela težave z nedelujočim motorjem v drugi stopnji, a se je satelit vseeno uspešno prikobacal v geostacionarno orbito. Zaradi dodatne porabe goriva je to zmanjšalo življenjsko dobo satelita s 15 let na 10 let. In tako smo prispeli v leto 2020.

Izstrelitev so izvedli ob 13.46 po slovenskem času z izstrelišča Xichang v provinci Sečuan. V prvi in drugi stopnji težav ni bilo. Prvo stopnjo so predstavljali štirje potisniki na dimetilhidrazin in dušikov tetraoksid, ki so se normalno odpeli. Isto gorivo uporablja tudi druga stopnja. Zalomilo pa se je v tretji stopnji, ko se uporabljata tekoči vodik in kisik. Raketa ni nikoli dosegla ustrezne višine. Razletelo raketo in satelit so kot goreče delce videli na nebu nad Guamom. Preiskava še poteka, zato razlog za nesrečo še ni znan.

Pred slabim mesecem, 16. marca, je raketa Long March 7A prav tako odpovedala. Tedaj so izstreljevali kitajski vojaški satelit v geosinhrono orbito. To je bil krstni preizkus Long March 7A, ki bo zamenjava za Long March 3B, a ni šel po načrtih.

Ni še jasno, kakšen vpliv bosta nesreči imeli na kitajski vesoljski program. Država letos načrtuje več kot 40 izstrelitev, julija pa bo HX-1 na Long Marchu 5 poletel na Mars. Long March 5 je bil izstreljen trikrat, od tega dvakrat uspešno. Kitajska je letos izvedla osem izstrelitev, od tega sta bili zadnji dve neuspešni.

1 komentar

tiborrr ::

Medtem je včeraj, 9.aprila, proti ISS uspešno poletel Sojuz 2.1a s kapsulo MS-16.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izstreljena peta kitajska vesoljska misija s posadko

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
278613 (7090) Oberyn
»

Kitajska izstrelila vesoljsko plovilo Šendžov 9

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2710601 (8717) Highlag
»

Kitajska uspešno izstrelila prvi modul nove vesoljske postaje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2810057 (8232) KaRkY
»

Kitajska poslala plovilo v orbito okrog Lune

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3512455 (10689) sammy73

Več podobnih tem