» »

Prvi panoramski posnetek Plancka

Prvi panoramski posnetek Plancka

ESA - Evropska vesoljska agencija (ESA) je v vesolje izstrelila satelit Planck lanskega maja, četrt leta pozneje pa se je utiril v orbito okrog točke L2, od koder snema vesolje. Po približno pol leta potovanja in umerjanja instrumentov je ob koncu preteklega leta začel resno delati in do danes je napravil že nekaj izvrstnih posnetkov - mnoge smo predstavili tudi na naših straneh.

ESA je včeraj ponosno sporočila, da je Planck sestavil svoj prvi panoramski posnetek neba, kot ga vidi iz svoje orbite. V ospredju se bohoti Rimska cesta in vodoravna linija zvezd na sredi je galaktičen glavni disk. Opazimo tudi vrelce hladnega prahu nad in pod diskom, kjer se rojevajo nove zvezde. Ozadje na skrajnem zgornjem in spodnjem robu posnetka pa je tako imenovano mikrovalovno sevanje kozmičnega ozadja (CMBR), prazgodovinski ostanek iz časa, ko je bilo vesolje še v povojih.

Rimska cesta nam kaže, kakšno je videti vesolje dandanes, medtem ko lahko iz sevanja ozadja sklepamo o vesolju kmalu po velikem poku. To je tudi Planckova glavna misija - raziskati to sevanje, ki je odslikava razmer v zgodnjem vesolju pred nastankom zvezd. Na posnetku je mikrovalovno sevanje vidno le na robovih, saj ga drugod zasenči sij Rimske ceste. Ko bodo z računalniško manipulacijo odstranili ta sij, bodo dobili prvi čisti posnetek mikrovalovnega sevanja ozadja po celem nebu, iz katerega želijo sklepati na dogajanje v zgodnji stopnji širjenja vesolja, ki se imenuje inflacija.

2 komentarja

r0ker ::

to je 36'°posnetek al kako?
kak to, da ni nobenega planeta jasno vidnega? če prav razumem točko L2 - po tem ko sem preletel članek na vikipedii - bi morali biti planeti (zelo) blizu

Bwaze6 ::

Kako velik je planet na 360 stopinjski panorami? Zemlja je 1.5 miljona kilometrov od L2, tako da verjetno zasede manj kot piksel na zgornji sliki. Vse ostalo je še mnogo manjše. Poleg tega je posnetek v mikrovalovih, v katerem še zvezde povečini niso vidne, kaj šele planeti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bwaze6 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo temna energija pokopana?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4711100 (7885) gus5
»

Gravitacijskih valov za zdaj ni

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
249451 (7689) Looooooka
»

Gravitacijski valovi zaviti v oblak prahu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
127126 (5414) s6c-gEL
»

Z meritvami polarizacije sevanja ozadja zaznali gravitacijske valove

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2513101 (9736) jype
»

Podeljena Nobelova nagrada za fiziko 2006

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
93935 (3511) gzibret

Več podobnih tem