»

Velik napad DDoS na belgijsko javno upravo

Slo-Tech - Strani, katerih strežniki gostujejo na Belnetovem omrežju, so bile danes večji del dneva nedosegljive. Belnet, ki je belgijski državni ponudnik dostopa do interneta, ki ga uporablja večinoma javni sektor, je bil tarča obsežnega napada DDoS. Zaradi tega so bile nedosegljive strani več kot 200 belgijskih uradov, agencij in vladnih služb, ministrstev, parlamenta itd. Težave so imeli tudi platforma za oddajo davčnih obračunov in drugih obrazcev, več šol in univerz, ki so uporabljale orodja za poučevanje na daljavo. Nedostopen je bil tudi portal za prijavo na cepljenje proti covidu. Motnje so prekinile tudi delovanje parlamentarnih odborov, saj se ti niso mogli sestati na daljavo.

Belgijsko pravosodno ministrstvo je potrdilo težave. Številni uporabniki interneta so opazili, da je začetek motenj sovpadal z začetkom seje parlamentarnega odbora za zunanje zadeve, kjer bi morali obravnavati kitajsko ravnanje z Ujguri in poslušati pričevanje preživelega interniranca iz delovnega taborišča....

69 komentarjev

Vložene obtožnice zoper internetne bandite iz bunkerja

The Times - Pred letom dni je nemška policija izvedla racijo v nekdanjem vojaškem bunkerju v kraju Traben-Trarbach, v katerem so domovali strežniki, na katerih so gostovale spletne tržnice za prodajo mamil, ponarejenega denarja, dokumentov, otroške pornografije ipd. V sodelovanju s policijami na Poljskem, Nizozemskem in v Luksemburgu so aretirali sedem ljudi, še trinajst pa so jih ovadili. Zgodba sedaj dobiva epilog.

Štiri Nizozemce, tri Nemce in enega bolgarskega državljana so sedaj uradno obtožili več kaznivih dejanj, ki so jih zagrešili z obratovanjem omenjenih strežnikov. Kolovodja je 60-letni Herman Johan Xennt iz Nizozemske, ki je bunker pretvoril v kolokacijo za strežnike, na katerih so gostovale strani. Od leta 2013 do 2019 je tam delovalo 400 strežnikov. Policija je sprva na lokacijo poslala policista pod krinko, ki je tam delal kot vrtnar, kasneje pa je v ogromni raciji 650 policistov zaseglo 2 PB podatkov na več sto strežnikih.

Sedaj se zgodba seli na sodišče, kjer pa ne bo tako...

8 komentarjev

The Pirate Bay se vrača kot Feniks

TorrentFreak - Dva meseca po raciji švedske policije, v kateri so zasegli strežnike spletne strani The Pirate Bay in stran onemogočili najresneje in za najdlje časa doslej, so se pirati vrnili. Spletna stran je ponovno dosegljiva.

Spomnimo, da so na Švedskem v raciji podatkovnega centra Nacka zasegli strojno opremo, na kateri je tekel The Pirate Bay, zaradi česar je bila stran vse do danes nedosegljiva. Na internetu so se sicer pojavile stare kopije, a brez nove vsebine. Prav tako je bilo mogoče postaviti lasten Pirate Bay, a je šlo bolj za kljubovalno gesto kakor za uporabno stran.

Spletna stran se je vrnila na isti švedski domeni. Spletna stran je polno funkcionalna, saj ponuja že najbolj sveže vsebine, prav tako pa delujejo tudi vsi uporabniški računi s...

50 komentarjev

Racija v Stockholmu zaradi The Pirate Baya

TorrentFreak - Včeraj je ugasnila spletna stran The Pirate Bay, ki je gostila datoteke torrent za prenos ogromne množice avtorsko zaščitenih vsebin. To pot ni šlo za še eno v seriji blokad ali zaplemb domen. Švedska policija je v torek izvedla obsežno racijo v okolici Stockholma, kjer so bili postavljeni strežniki, ter zasegla ogromno računalniške opreme. Policija ni ne potrdila ne zanikala govoric, da so pridržali tudi enega človeka.

Sprva se je špekuliralo, da je stran nedostopna zaradi tehničnih težav, a je kmalu postalo jasno, da so težave povsem drugačne. Švedska policija je potrdila, da so v Stockholmu izvedli racijo na neimenovani lokaciji, kjer so zaplenili opremo, ki je rabila za množično kršenje avtorskih pravic. Hitro smo izvedeli, da gre za podatkovni center Nacka v okolici Stockholma,...

127 komentarjev

Švedska policija opravila preiskavo pri ISP-ju PRQ

Internetni ponudnik PRQ pozna le malo omejitev; med drugim pri njih gostuje švedska skupina za legallizacijo določenih oblik pedofilije; to kljub hudim naporom vlade, da bi jih spravili z obličja spleta.

TorrentFreak - Včeraj dopoldan je švedska policija obiskala podatkovni center internetnega ponudnika in spletnega gostitelja PRQ, ki se specializira za gostovanje spletnih strani, ki pri drugih ponudnikih ne bi bile našle prostora (med ustanovitelji sta dva od fantov z The Pirate Bay). Zanimali naj bi jih štirje strežniki, domnevno povezani z nedavnimi DDOS napadi na več vladnih spletnih strani, vendar naj bi zaradi nekakšne pomote z interneta odklopili celoten omrežni odsek 80.88./19, na katerem je gostovalo več znanih imen iz p2p in torrent scene.

Dani trenutek so še vedno nedosegliji javni torrent trackerji torrenthound.com, linkomanija.net in tankafetast.nu, zasebna FTracker in Bithumen, dobro znani blog RLSLOG.net, ter en kup strani s prenosi športnih dogodkov. Začasne...

4 komentarji

Poteka velik koordiniran napad DDOS na Pirate Bay

vir: ZDNet
ZDNet - Priljubljena spletna stran s torrenti The Pirate Bay, ki je trn v peti številnim organizacijam za zaščito avtorskih pravic po svetu, je že več kot 24 ur nedosegljiva. Sprva je kazalo, da so organi pregona končno uspeli zatreti trdovratno stran, a se je kasneje izkazalo, da je razlog drugačen. Neznani napadalci so se strani lotili s koordiniranim napadom DDOS, je stran sporočila prek Facebooka. Nedosegljiva je tako glavna stran kot tudi blog, ki gostuje na drugem strežniku.

Pirati so sicer hitro našli obvoz za svoje uporabnike in objavili seznam posredniških...

22 komentarjev

Spletna stran hadopi.fr krade pisave, "ponuja" iskanje po The Pirate Bay

Slo-Tech -

Hadopi je francoski zakon in vladna agencija, ki skrbi za izvrševanje "three stikes" zakonodaje. Uporabniku, ki trikrat zapored dobi obvestilo o uporabi p2p programja za prenos nezakonitih kopij, se kar brez sodne odločbe odklopi internetno povezavo za obdobje od dveh do dvanajst mesecev, račune pa je še vedno treba plačati. Istočasno se ga uvrsti na črno listo, da ne bi sklenil pogodbe s konkurenčnim ponudnikom interneta.

Vladna agencija obenem uporabnike obvešča o zakonitih načinih pridobitve glasbe in videa, žal pa pri tem pa niso najbolj uspešni. Januarja se jim je tako zgodil precej neprijeten incident, saj se je po javni razgrnitvi novega logotipa (glej sliko) pokazalo, da si za tipografijo niso pridobili pravic in jo po vsej verjetnosti dobili - kako ironično - kar z torrent omrežja. Logitip so hitro zamenjali, nedavno pa se je pokazala še luknja v njihovem iskalniku po zakonitih vsebinah. Pri francoski...

133 komentarjev

Policija končala največjo akcijo proti spletni pedofiliji

BBC - Policije v več državah so izvedle obsežno akcijo, s katero so odkrili doslej največjo spletno mrežo pedofilov, ki je imela na svojem vrhuncu več kot 70.000 odjemalcev. Operacijo Rešitev (Rescue), ki je trajala tri leta, je koordiniral britanski Center proti zlorabi otrok na internetu (CEOP, Child Exploitation and Online Protection Centre). Na tiskovni konferenci v Haagu so povedali, da se je organizacija skrivala za legalnim forumom, ki je deloval iz tujine. Na njem so sodelovali ljudje s celega sveta; trenutno so jih identificirali 670, aretirali 184, od tega 121 iz Velike Britanije, preostali pa so iz Avstralije, Italije, Kanade, Tajske in z Nove Zelandije. Prav tako so identificirali več kot 200 zlorabljenih otrok, od tega 60 v Veliki Britaniji, ki so že v...

12 komentarjev

Tat prenosnega računalnika vrnil USB-ključ s kopijo podatkov

Slo-Tech - Prenosni računalniki so ene izmed izmed bolj kraje vrednih naprav, saj so majhni in vredni. V tem oziru ni izjema niti Švedska, kjer so profesorju z Univerze Umeå ukradli torbo s prenosnikom, ki jo je pustil skrito za vrati na stopnišču, medtem ko je šel v pralnico v isti stavbi. Ko se je vrnil, torbe seveda ni bilo več. So ga pa švedski tatovi dvakrat presenetili s čutom za sočloveka.

Takoj je poklical na policijo in tudi preklical kreditne kartice, ki jih je imel v denarnici v torbi. A ko se je čez kratek čas vračal po stopnicah, je bila torba spet tam, z vsemi karticami in vso drugo vsebino razen računalnika. Profesorja je takrat najbolj glodala izguba desetletnega dela, ki ga je imel nespametno shranjenega izključno na računalniku brez varnostnih kopij (profesorji na Švedskem niso tako zelo drugačni kot pri nas).

Zato je bil še toliko bolj presenečen, ko je čez slab teden na pisalni mizi v svojem kabinetu našel USB-ključ, na katerega so bile pazljivo prekopirane vse osebne...

41 komentarjev

Več podrobnosti o koordinirani akciji evropskih policistov zoper piratske strani

Slo-Tech - Znanih je nekaj več informacij o hkratnih racijah po 14 državah v Evropi, ki so jih izvedle lokalne policije in zaplenile kopico računalniške opreme iz prostorov, kjer so gostovali strežniki za nelegalno razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin prek interneta. Poleg zasegov opreme so aretirali tudi 10 oseb, večino v Belgiji.

Tine Hollevoet, tiskovni predstavnik belgijske policije, je povedal, da so v Belgiji priprli pet oseb. Vse so stare med 25 in 30 leti in se s piratstvom niso ukvarjali zaradi finančnih koristi, ampak ker so želele vsebine brezplačno priobčiti na spletu. Skupno so nevtralizirali tudi 48 strežnikov z nelegalnim materialom, je dodal. V drugih državah je bilo aretiran še pet oseb.

Kot poroča TorrentFreak, so policisti prizadejali kar resno škodo raznim warez skupinam. Pri svojem delovanju so se osredotočili na glavne strani (topsites) in ne na posamezne izdajateljske skupine (release groups) ali njihove člane, kar pojasnjuje nizko število aretacij. Te so bile vrh...

130 komentarjev

Simultane policijske preiskave prostorov The Pirate Baya v več državah

TorrentFreak - Danes so državne policije v 14 državah izvedle racije strežnikov, ki so bili osumljeni, da na njih gostuje The Pirate Bay. Večina jih je bila na Švedskem, kjer so zajeli računalnike na kar sedmih lokacijah (med njimi tudi podjetje PRQ, kjer gostuje del Wikileaksa, a ta ni imel povezave s preiskavo, ter Univerzo Umeå), pomembne strežnike pa je imel The Pirate Bay tudi na Nizozemskem, Češkem in Madžarskem. Doslej je znano, da je akcija koordinirala belgijska policija in da je potekala vsaj še v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Norveškem. Stran The Pirate Bay je bila zato večino dneva nedosegljiva.

101 komentar

The Pirate Bay ugasnil sledilnik, prešel na protokol DHT

Ars Technica - Zloglasna švedska spletna stran The Pirate Bay je včeraj objavila, da bodo ugasnili svoj priljubljeni sledilnik (tracker) za nelegalne torrente. To ne pomeni, da bo piratski zaliv prekrila plima vsled ujm na sodiščih. Ravno nasprotno. V preteklih mesecih je namreč ničkoliko sodišč, začenši s švedsko odločitvijo, da je stran nelegalna, zahtevalo prepoved dostopa do strani ter odstranitev vseh datotek z njihovih strežnikov. Da bi se otresli podobnih napadov, so skrbniki strani ukinili eno redkih središčnih točk sicer decentraliziranega sistema torrentov.

Stran The Pirate Bay bo še vedno ostala na spletu v vlogu ogromnega kazala po nelegalnih vsebinah, le da bo ugasli sledilnik nasledil sistem DHT. Namesto zalaganja s torrenti iz centralnega repozitorija bodo sedaj odjemalci našli hash datoteke, nato pa s samostojnim poizvedovanjem pri ostalih soležnikih (peers) v roju (swarm) poiskali podatke. The Pirate Bay se je na sodišču že zagovarjal, da so zgolj imenik datotek torrent, podobno...

64 komentarjev

The Pirate Bay mora blokirati Nizozemce

Slashdot - Nizozemsko sodišče je v sodbi zoper The Pirate Bay, ki jo sprožil Stichting BREIN (nizozemska verzija organizacije RIAA), razsodilo, da mora The Pirate Bay v 10 dneh začeti blokirati dostop vsem obiskovalcem iz nizozemskega naslovnega prostora. V nasprotnem primeru jim grozi kazen v višini 30.000 evrov na dan (maksimalno do skupne vsote treh milijonov). Poleg tega morajo obtoženi plačati še 42.767 evrov Breinu. Zanimivo je, da so poziv za prihod na sodišče obtoženim poslali kar prek Twitterja in Facebooka, kar je sodišče štelo za veljavno. Lastniki The Pirate Baya se na sodišču niso pojavili, so pa poslali pisno obrazložitev, zakaj ne utegnejo priti na obravnavo, a je sodnik odločil, da njihovih argumentov ne bo upošteval. Odvetnik trojice obtoženih je že napovedal pritožbo.

12 komentarjev

Pirate Bay uvaja SSL šifriranje

Slo-Tech - Kot na svojem blogu piše Peter Sunde, eden izmed soustanoviteljev The Pirate Baya, bo The Pirate Bay ta teden na svoji spletni strani uvedla SSL šifriranje.

Uvedba SSL šifriranja je odgovor The Pirate Baya na nedavno sprejeti švedski zakon, ki je švedski tajni službi National Defence Radio Establishment omogočil prestrezanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Zanimivo je, da je konec leta 2007 raziskava Britanskega fonografskega instituta ugotovila, da je bil v letu 2006 delež šifriranih torrent povezav okrog štiri odstotke, v letu 2007 pa je ta delež narastel na celih 40 odstotkov.

Očitno bo torej povečan nadzor pripomogel k široki uvedbi tehnologije šifriranja, česar pa si pravzaprav lahko le želimo.

29 komentarjev

Prve obtožbe zoper upravljavce Pirate Baya

Slashdot - Spomnimo, konec maja lansko leto je švedska policija v raciji izklopila in odpeljale strežnike, na katerih je tekla izjemno priljubljena in obiskana spletna stran The Pirate Bay, ki je gostila torrente.

Včeraj je, po enoletnem zatišju, švedski tožilec Håkan Roswall javno napovedal, da nameravajo vložiti tožbe zoper upravljavce spletne strani. Poteza je bila pričakovana, saj so mu švedska sodišča naložila, da se do junija izjasni, ali namerava posameznike kazensko preganjati. Roswall ni želel povedati, koga ali kako veliko ljudi namerava preganjati, dejal je le, da potrebuje več časa za pripravo primera.

Medtem je Tobias Andersson s Pirate Baya optimističen v svojih napovedih, da se bo vsa stvar iztekla v njihovo prid. Verjame, da bodo obtožbe zavržene, saj so bile na njihovih straneh le povezave do drugih strani in nikakor niti bita zaščitenih vsebin. V skrajnem primeru, dodaja, bodo svoje poslanstvo nadaljevali v tujini. Več.

21 komentarjev

ThePirateBay se je vrnil

Slo-Tech - The Pirate/Phoenix Bay, eden največjih torrent trackerjev na svetu, je po dolgih tednih razprave spet online. Kot je znano, je švedska policija ThePirateBay zaprla v sredo, 31. maja 2006.

Kot poroča angleški The Register, so ZDA pritiskale na švedsko vlado, češ da je The Pirate Bay eden največjih virov neavtoriziranih kopij filmov in glasbe. Nekaj dni po tem je švedska policija vstopila v zgradbo, kjer so bili strežniki in jih zaplenila, administratorje omenjene strani pa "povabila" na zagovor.

A situacija ni bila "rešena": lastniki ThePirateBay-a in mnogi drugi, so zagovarjali zakonitost omenjenega trackerja, sledile so mnoge debate in celo demonstracije, najbolj vsiljiv pa je bil vdor v spletno stran švedske vlade, za katerega domnevajo, da je bil odgovor nekaterih "hekerjev" na omenjen dogodek. Med drugim je policija pri akciji zaplenila tudi strežnike, ki niso last The Pirate Bay-a in z njim niso povezani, kar je sprožilo tožbe nekaterih podjetij proti švedski vladi.

...

32 komentarjev