»

Project Nightingale: Google gospodari s podatki ameriških pacientov

The Wall Street Journal - Sodelovanje, ki sta ga sklenila katoliško podjetje za upravljanje bolnišnic Ascension in Google (povezava je plačljiva, alternativni vir), je slednjemu prineslo dostop do imen, priimkov, rojstnih datumov in zdravstvenih kartotek, s tem pa seveda tudi podatke o laboratorijskih izvidih, hospitalizacijah in diagnozah pacientov. Ascension sicer upravlja 2800 bolnišnic v 22 zveznih državah ZDA, zaradi česar je Googlova pridobljena baza zares spoštovanja vredna. Podjetje ob tem pojasnjuje, da je tak dostop do podatkov stalna praksa in, da jim o tem ni potrebno obveščati ne pacientov in ne zdravnikov, podatke pa uporabljajo že vse od lanskega leta.

Dejstvo, da zdravstveni podatki posameznikov potujejo sem in tja na podlagi zasebnih pogodb med podjetji, je seveda precej odjeknilo pri tistih, ki menijo, da bi morali biti pacienti tisti, ki odločajo o tem, kaj se bo zgodilo s podatki, ki se nanašajo na njih.

Predstavniki Googla še pravijo, da gre pri partnerstvu zgolj za prilagajanje...

37 komentarjev

Izšel PSPP 0.10

PSPP 0.10 na Ubuntu

Slo-Tech - Ta mesec je izšla nova stabilna različica programa PSPP, ki se tokrat ponaša s številko 0.10.

PSPP je aplikacija za statistično analizo podatkov, ki se zgleduje po SPSS. SPSS ali Statistical Package for Social Sciences je statistični program, katerega uporabo poučujejo na številnih družboslovnih fakultetah, uporablja pa se za statistično analizo podatkov zbranih v družboslovju, marketingu in poslovno analitiko. Licenca za SPSS, ki ga je pred časom kupil IBM je sicer precej draga, njegov odprtokodni klon PSPP pa je seveda brezplačen.

PSPP, zna odpreti SPSS datoteke, razume njegovo sintakso in teče tako v okolju Windows, Linux, kot tudi MAC. V najnovejši stabilni različici prinaša številne izboljšave, nekaj novih lokalizacij ter nekaj novih analiz. Med drugim...

4 komentarji

Študija: potrpljenje je božja mast

Slo-Tech - Med longitudinalnimi študijami otrok je najbolj znana Termanova študija nadarjenih otrok, ki se je začela leta 1921 in poteka še danes. V njo je vključil 1444 najbolj inteligentnih otrok iz Kalifornije, rojenih med leti 1900 in 1925, in jih spremljal skozi celotno življenje. Po smrti Lewisa Termana so njegovo študijo nadaljevali sodelavci, zaključila pa se bo s smrtjo ali izstopom zadnjega sodelujočega.

Čeprav kritiki Termanovi študiji oporekajo objektivnost, saj je aktivno sodeloval v življenju preiskovanih ljudi, je to edina temeljita in večdesetletna študija vpliva nadarjenosti na dosežke v življenju. Terman je odkril, da mit o nedružabnosti in samotarskosti nadpovprečno inteligentnih ne drži. V povprečju so bili nadpovprečno sposobni ljudje tudi v življenju nadpovprečno uspešni. Imeli so dobre službe, bogato družabno življenje, nič več problemov...

35 komentarjev

Zakaj bo Janez Novak umrl za rakom

Slo-Tech - V Dnevnikovem Objektivu in na spletnem mestu Pravokator je bil danes objavljen prispevek o informatizaciji v javnem zdravstvu. Slovenija naj bi za projekt informatizacije javnega zdravstva do leta 2023 namenila več kot 130 milijonov EUR, pred kratkim pa so se v javnosti pojavila namigovanja, da naj bi bil razpis pisan na kožo samo določenim podjetjem. Na videz se zdi, kot da gre še za eno afero, ki smo jih v Sloveniji že vajeni. A ne gre samo za denar, od kvalitetne in hitre informatizacije so odvisna tudi naša življenja.



V prispevku si lahko preberete nekaj zanimivih podatkov o preživetju bolnikov z rakom, ki bi ga z izboljšano informatizacijo...

53 komentarjev

Razvija se odprtokodni zdravstveni informacijski sistem

Program Medical

Slo-Tech - V Sloveniji so pred kratkim pričele potekati intenzivne debate o projektu eZdravje, zlasti zaradi sumov nepravilnosti ter seveda razmeroma visoke cene (več kot 130 milijonov EUR).

Zato je za slovensko ministrstvo za zdravje in davkoplačevalce lahko nadvse zanimiva novica iz portala OSOR.eu, da mednarodna skupina strokovnjakov razvija odprtokodni zdravstveni informacijski sistem.

Projekt pa ni v nekih meglenih začetkih, pač pa poteka že kar intenzivno in se celo že uporablja v praksi. Razvijalci iz Brazilije, Nemčije, Grčije in Francije sicer nameravajo razviti popoln sistem za vodenje digitalne zdravstvene kartoteke, vključno s hrambo in upravljanjem osebnih podatkov pacientov, predpisovanjem receptov, zaračunavanjem zdravstvenih storitev, zbiranjem in...

54 komentarjev

Novosti pri zdravljenju kroničnega srčnega popuščanja

Delo - Kronično srčno popuščanje je bolezen, kjer bolniki trpijo zaradi slabše zmožnosti srca za črpanje krvi po telesu. Bolezen prizadene do 3 odstotke prebivalstva, predstavlja pa kar 10% bolnišničnega zdravljenja. Bolezen prizadne predvsem starejše ljudi, po nekaterih ocenah ima to obolenje kar 10 odstotkov starejših od 70 let. Prognoza bolezni je razmeroma slaba, saj polovica bolnikov umre v štirih letih.

To pa se utegne spremeniti. Raziskovalci Michael Böhm, Karl Swedberg, Michel Komajda, Jeffrey S. Borer, Ian Ford, Ariane Dubost-Brama in drugi so namreč pred kratkim predstavili rezultate klinične študije protiishemične zdravilne učinkovine ivabradin (pri nas je dostopna v registriranem zdravilu Procoralan), ki ugotavlja, da ivabradin kot dodatek k standardnemu zdravljenju pomembno zmanjša smrtnost pacientov. Prav tako je pri pacientih, ki jemljejo to učinkovino manj potreb po bolnišničnem zdravljenju.

V študiji so 3264 pacientom dajali placebo, 3241 pa ivabradin, rezultati pa so...

0 komentarjev

PSPP v zadnjem letu doživel precejšen razvoj

PSPP 0.7.5.

Slo-Tech - Program PSPP, namenjen statistični analizi podatkov, smo na Slo-Techu že predstavili. Gre za odprtokodni klon statističnega programa SPSS/PASW Statistics, ki zna delati z SPSS podatkovnimi datotekami, razume SPSS sintakso in teče tako v okolju Linux, Windows kot tudi MAC. Rezultate analiz pa PSPP zna shranjevati v PDF, PS (PostScript), HTML, ODT (OpenOffice text document) in TXT formatu.

V zadnjem letu je program doživel kar precejšen razvoj. Tako razvojna različica med drugim zna izvajati osnovne deskriptivne analize, rekodiranje in izračun novih spremenljivk, uteževanje, filtriranje in vzorčenje enot, računati kontingenčne tabele in primerjavo povprečij (T-test, one-way ANOVA), računati korelacijske tabele in faktorsko analizo (med...

12 komentarjev

Nov članek: PSPP

Slo-Tech - Večina slovenskih študentov družboslovja pozna statistični program SPSS, katerega uporabo poučujejo na slovenskih fakultetah. Gre za zmogljiv program za statistično analizo podatkov zbranih v družboslovju (anket, podatkov o poslovanju podjetij, itd.), katerega licenca je precej draga in časovno omejena.

V tokratnem članku smo si ogledali njegov odprtokodni klon PSPP, ki zna odpreti SPSS datoteke, razume njegovo sintakso in teče tako v okolju Windows, Linux, kot tudi MAC. Program ima seveda še kar nekaj pomanjkljivosti (trenutna različica je 0.6.1), a zasnova je dobra in za osnovne statistične analize je program že sedaj skoraj povsem zadovoljiv. Če k temu prištejemo še ceno (program je brezplačen) in neomejeno licenco, lahko le upamo, da si bodo za PSPP kmalu začele zanimati tudi slovenske izobraževalne ustanove.

Veselo branje!

16 komentarjev

Grid tehnologija koristna za raziskave rakavih obolenj

iTNews - Tehnologija grid omrežij je po svetu že precej razširjena, trenutno pa v največjem obsegu deluje v Evropi znotraj različnih projektov in iniciativ, med katerimi izstopa EGEE. V osnovi tehnologija grid omogoča, da računalniške gruče znastveno-raziskovalnih ustanov na različnih lokacijah povežemo v supergručo, ki s pomočjo posebne programske opreme izkorišča računske in podatkovne zmogljivosti povezanih naprav.

Možnosti uporabe tehnologije grid je kar nekaj, med najbolj medijsko odmevnimi pa je gotovo obdelava podatkov, ki jih bodo v CERN-u pridobili z Velikim hadronskim trkalnikom (LHC), pri tem pa bo svojih 520 procesorjev s 64 bitnimi jedri in več kot 200 terabajtov diskovja prispevala tudi slovenska gruča SiGNET.

Če bodo v okolici Ženeve iskali odgovore na vprašanja o tem, kakšni so bili pogoji nekaj trenutkov po nastanku vesolja, pa so kanadski znanstveniki IBM-ovo World Community Grid omrežje izkoristili za raziskave raka, saj bodo z gridom podatke obdelali v veliko krajšem...

8 komentarjev

Open Content Alliance omogoča prost dostop do digitaliziranih knjig

Slo-Tech - Organizacija Internet Archive, ki se ukvarja z arhiviranjem starih spletnih strani je pričela z novim projektom z imenom Open Content Alliance

Namen projekta je vsemu svetu ponuditi dostop do nacionalnih knjižnic. Za razliko od podobnih Googlovega in Microsoftovega projekta, bo iskanje po Open Content Alliance arhivih dostopno brez omejitev.

Do sedaj se je v projekt vključilo 80 knjižnic in raziskovalnih ustanov. Za razliko od Googlovega in Microsoftovega programa je za sodelovanje pri projektu Open Content Alliance potrebno plačati stroške skeniranja. Kljub temu se številne ustanove raje odločajo za sodelovanje pri projektu, ki omogoča prost dostop brez omejitev.

6 komentarjev

Pentagon opustil LifeLog projekt

Wired News - Kot poroča Wired, se je Pentagon odločil opustiti projekt LifeLog. Kontroverzni projekt, ki ga je vodila DARPA, naj bi skušal zgraditi enotno bazo, ki bi vsebovala vse podatke o posamezniku (vse, kar posameznik reče, sliši, vidi in naredi - npr. vse telefonske klice, elektronsko pošto, podatke o vseh nakupih, gledanju TV, itd.) in orodja za analizo teh podatkov. Zagovorniki projekta so trdili, da bo projekt privedel do nekakšne oblike skoraj popolnega digitalnega spomina, ki bo posamezniku v pomoč, nasprotniki pa so izražali bojazen, da bo projekt omogočal iskanje raznih državnih sovražnikov in da gre za tehnologijo Velikega Brata.
Kljub Pentagonovi odločitvi, da projekt potihem umaknejo (z obrazložitvijo, da je "prišlo do spremembe prioritet"), nekateri menijo, da projekt v resnici ni upokojen, pač pa da ga bodo nadaljevali pod drugim imenom in da bo postal tajen.

Zaradi kritik v zvezi z vdori v zasebnost, je Pentagon lansko leto že umaknil dva podobna programa. TIA - Total...

18 komentarjev