»

Umrl je Paul Allen

Paul Allen

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Novico so sporočili iz podjetja Vulcan, ki ga je Allen ustanovil 1986. Paul Allen je sicer najbolj znan kot soustanovitelj Microsofta, ki ga je zapustil leta 1983, ko je prvikrat zbolel za krvnim rakom, boleznijo, ki se mu je pred časom povrnila in bila zdaj zanj tudi usodna.

Z Billom Gatesom se je seznanil pri štirinajstih letih, ko sta skupaj obiskovala šolo v Seattlu. Manj kot deset let pozneje sta ustanovila Microsoft, prav...

21 komentarjev

Elon Musk bi nalagal vaše misli na računalnike

The Wall Street Journal - Prometne konice, raziskovanje vesolja, spreminjanja transporta. Nekdanji najboljši prijatelj Donalda Trumpa Elon Musk ima velike ambicije za reševanje svetovnih izzivov. Ima pa tudi denar in vpliv, da vsaj lahko poizkusi uresničiti najbolj nore ideje. In najnovejša Muskova podjetniška pustolovščina želi povezati računalnike in človeško zavest, poroča The Wall Street Journal. Muskov startup, poimenovan Neuralink, že vsaj slabo leto razvija tehnologijo, ki bo omogočala ljudem komuniciranje z napravami brez fizičnega vmesnika. Ter tudi shranjevanje svojih misli naračunalniških sistemih. Dodana vrednost same tehnologije pa naj bi bila tudi rast kognitivnih sposobnosti uporabnika.

In kako to mislijo storiti? Za sedaj...

15 komentarjev

Office Depot viruse "našel" na novih, svežih računalnikih

Slo-Tech - Strašilna programska oprema (scareware), ki se izdaja za legitimna orodja za iskanje virusov in druge nesnage (malware) in uporabniku v vsakem primeru "najde" okužbo in ponudi plačljivo odstranjevanje, ni nič novega. Nova pa je predrznost, s katero so to taktiko v ameriški verigi pisarniškega materiala Office Depot izrabljali v resničnem življenju. Strankam, ki so tja prinesle računalnik, so pogosto našli fantomske okužbe in jim ponudili odstranjevanje, ki je stalo od 180 dolarjev dalje.

Na nezakonito prakso je medijsko hišo Kiro7 opozoril neimenovani žvižgač. Ta je razkril, da vodstvo od zaposlenih zahteva, da na računalnikih poženejo PC Health Check, ki najde domneve okužbe, potem pa dnevno prodajo določeno število storitev dezinfekcije...

8 komentarjev

Paul Allen še vdrugo vložil tožbo

Eden izmed izdelkov, ki domnevno kršijo patente, je tudi iTunes. Takle posnetek je Microsoft priložil tožbi, kjer je problematični del obarval rdeče.

Slo-Tech - Podjetje Interval Licensing v lasti Paula Allena je avgusta vložilo tožbo zoper Apple, Google, Facebook, Yahoo, AOL, eBay, Netflix, Office Depot, OfficeMax in Staples zaradi domnevne kršitve štirih patentov. Interval Licensing, ki je leta 2000 nastal na pogorišču Interval Researcha, je namreč podedoval tudi njegove patente, ki pokrivajo tehnologije za internet. A sodišče je sodbo zavrnilo, ker tožnik ni natančno navedel, kateri izdelki kršijo njihove patente in na kak način. Dobil je dva tedna časa, da jo dopolni.

Odvetniki so se zakopali v delo in v torek popoldne, le nekaj ur pred iztekom roka, so sodišču...

5 komentarjev

Paul Allen toži vrsto podjetij

Paul Allen

The Wall Street Journal - Paul Allen, poznan kot soustanovitelj Microsofta in vodja podjetja Interval Licensing, je v imenu slednjega vložil tožbo na zveznem sodišču v Seattlu zoper Apple, Google, Facebook, Yahoo, AOL, eBay, Netflix, Office Depot, OfficeMax in Staples. V njej podjetjem očita kršenje kopice patentov, ki jih je pridobil Interval Research, ki danes ne obstoji več, podjetja pa je podedoval Interval...

18 komentarjev

NTP toži vsepovprek

Heise - Relativno neznano ameriško podjetje NTP, o katerem slišimo le v patentnih vojnah, se je odločilo postaviti se na svetovni zemljevid z novim paketom tožb. V četrtek so na sodišču v Richmondu v Virginiji, koder imajo sedež, vložili tožbo zoper Apple, Google, Microsoft, HTC, LG in Motorolo zaradi domnevne kršitve osmih patentov, ki so povezani s prenosom e-sporočil na mobilne telefone.

NTP-jev soustanovitelj Donald E. Stout pravi, da je uporaba NTP-jeve intelektualne lastnine brez licenc enostavno nepoštena. Zaradi tega je tožba edini način, da si izborijo zaščito svojih pravic kot izumitelji osnovne tehnologije za brezžični prenos elektronske pošte.

NTP poznamo predvsem po dolgi tožbi in poravnavi z RIM, ki izdeluje BlackBerryje. NTP je iztržil 612 milijonov dolarjev. V tem postopku je sodišče pritrdilo NTP-ju. To je vzpodbudilo ameriški patentni urad, da je vnovič preučil NTP-jeve patente. Ugotovili so, da so prav vsi veljavni. Tožba iz leta 2007, ki jo je NTP vložil zoper AT&T,...

0 komentarjev

AU Optronics terja prepoved prodaje LG-jevih LCD-jev

PC World - Tajvansko podjetje AU Optronics želi v ZDA doseči prepoved prodaje zaslonov s tekočimi kristali južnokorejskega proizvajalca LG, saj naj bi ta kršil štiri njihove patente. Zgodba s tožbo in protitožbo je trajala skoraj štiri leta. Decembra 2006 je LG vložil tožbo zoper AUO zaradi domnevne kršitve njihovih patentov, ki ji je AUO kmalu odgovoril s protitožbo. LG je zahteval 690 milijonov dolarjev odškodnine. Primer se je zaključil v petek, ko je ameriško sodišče odločilo, da AU Optronics ni kršil LG-jevih patentov. Ker je AU Optronics februarja že dobil protitožbo zoper LG, v kateri so dokazali kršitve patentov, zgodba sedaj dobiva epilog. Ker LG dobavi četrtino vseh panelov za LCD-je na svetu, je prepoved prodaje težko pričakovati. Bržkone se bo zgodba zaključila s poravnavo.

9 komentarjev

WiLan toži vsekrižem

CNet - Malo znano kanadsko podjetje WiLan, katerega glavna dejavnost je zbiranje patentov in prodajanje licenc naprej, je vložilo tožbo proti številnim podjetjem, ki da kršijo njihove patente za Bluetooth. Na okrožnem sodišču v Teksasu so vložili tožbo zoper Acer, Apple, Atheros Communications, Belkin, Broadcom, Dell, D-Link, Gateway, Hewlett-Packard, Intel, Lenovo, LG Electronics, Marvell Semiconductor, Motorola, Personal Communications Devices, Sony, Texas Instruments, Toshiba in UTStarcom, ki po navedbah tožnika z izdelovanjem oz. prodajo izdelkov z Bluetoothom kršijo patent št. 5.515.369 iz leta 1996. Patent opisuje način, kako se brezžični sistemi izogibajo medsebojnim interferencam na odprtih frekvencah. Patent je bil sprva izdan podjetju Metricom, ki pa je pred 10 leti bankrotiralo. WiLan ni želel navesti povezave s tem podjetjem.

To ni prva tožba podjetja WiLan. Leta 2002 so tožili Redline Communications zaradi uporabe tehnologije za brezžična omrežja; tožba se je končala s...

22 komentarjev

Microsoft resda kršil patente, a odškodnina je previsoka

Reuters - Microsoft je aprila lani izgubil tožbo proti francoskemu podjetju Alcatel-Lucent zaradi kršitve patentov. Zaradi kršitve patenta, ki opisuje tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku (tako imenovani "Day patent"), je porota takrat prisodila Francozom 358 milijonov dolarjev odškodnine. Microsoft se je na razsodbo pritožil in sodni mlini so do danes mleli. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je Microsoft resnično kršil patente, a je prisojena odškodnina nerazumno visoka, zato bo postopek ponovljen. Microsoft je bil z odločitvijo zadovoljen in po besedah tiskovnega predstavnika Kevina Kutza že načrtuje naslednje poteze. Medtem je predstavnik Alcatel-Lucenta izrazil razočaranje nad zavrnitvijo odškodnine.

14 komentarjev

Linuxovi branilci kupili 22 patentov

CNet - Podjetje Open Invention Network so leta 2005 ustanovili IBM, Novell, Philips, Red Hat in Sony, kasneje pa se jim je pridružil še NEC. Ukvarjajo se s pridobivanjem patentov, ki jih potem brezplačno dovolijo uporabljati podjetjem, ki se obvežejo, da ne bodo uveljavljale svojih proti Linuxu ali aplikacijam za Linxu.

Danes je OIN objavil, da so od podjetja Allied Security Trust kupili 22 patentov, ki jih je AST poprej na privatni dražbi kupil od Microsofta. AST je izrazil zadovoljstvo ob dejstvu, da so patenti končali v rokah OIN-a, ki na prvotno dražbo v Redmond ni bil povabljen. Kot so dejali, je sedaj na obzorju še ena nevarnost manj, da bi lastniki patentov, ki jih neuporabljajo, poskušali zavreti razvoj Linuxa. Microsoft je potrdil, da gre za patente, ki so jih julija prodali AST-ju, nekaj let prej pa so jih kupili od SGI-ja. Ker niso bili pomembni za njihovo poslovanje, so se odločili, da jih prodajo. Kaj točno obsegajo omenjeni patenti, ni znano.

4 komentarji

Od danes prepoved prodaje razsipnih žarnic

RTV Slovenija - Z današnjim dnem stopa v veljavo uredba Evropske komisije, ki prepoveduje prodajo navadnih žarnic z volframovo nitko z nazivno močjo 100 vatov ali več. (Do prodaje starih zalog jih bo sicer še moč kupiti.) Do konca leta 2012 nameravajo iz prodaje umakniti prav vse klasične žarnice z močjo nad 25 vati, vse skupaj z namenom varčevati z energijo. S tem ukrepom želi EU vzpodbuditi (ali pa morda prisiliti) potrošnike v zamenjavo potratnih žarnic s halogenskimi ali LED svetili, ki porabijo občutno manj energije. Halogena od 25 do 50, LED pa kar do 80 odstotkov manj.

Prihodnjega decembra se bomo poslovili od žarnic z močjo nad 75 vatov, leto pozneje bo letvica pri 60 vatih, septembra 2012 pa pri 25 vatih. Še strožji pogoji bodo veljali leta 2016, ko bodo prepovedali še prodajo manj učinkovitih halogenk razreda C. S temi ukrepi naj bi privarčevali 20 teravatnih ur električne energije do leta 2020 in letno v zrak spustili do 32 ton manj ogljikovega dioksida.

Nemci očitno spremembi niso...

191 komentarjev