»

Apple širi program neodvisnih servisov v Evropo

Apple - Program, ki so ga lani poleti začeli v ZDA, obsega redno dobavljanje rezervnih delov, orodij in servisnih navodil neodvisnim servisnim podjetjem in posameznikom. Program za zdaj teče le za iPhone, ne pa tudi za iPade, Mace in Macbooke. Kot so sporočili iz Appla, bodo neuradna popravila svojih telefonov zdaj omogočili tudi v 32 državah stare celine in v Kanadi.

V resnici je za lanskoletno rojstvo programa zaslužna trajnostna ideja "pravice do lastnega popravila", katere uveljavitev uporabniki glasno zahtevajo prav v Kanadi in v EU. Evropska komisija je tako spomladi objavila načrte, po katerih bi jo v EU uzakonili že prihodnje leto. Zato je jasno, da je program neodvisnih servisov za Apple vmesna, manj škodljiva opcija, ki se ji je v ZDA v slabem letu dni doslej pridružilo 140 podjetij na 700 lokacijah.

Vključitev v program je brezplačna, serviserji morajo le opraviti posebno Applovo izobraževanje, podjetje pa nato prejme vse potrebno za izvajanje popravil, tako tistih v...

45 komentarjev

AMD ustanovil Radeon Technologies Group

AMD - AMD ima že dlje časa težave s svojimi procesorji, ki so obtičali generacijo za Intelovimi, čemur razumljivo sledi tudi padanje tržnega deleža. Ker so se težave pojavile tudi na trgu grafičnih kartic, so pri AMD-ju reagirali in korenito reorganizirali oddelek za grafične čipe. Ustanovili so Radeon Technologies Group, ki ga bo vodil Raja Koduri.

Koduri je sprva delal pri S3, kasneje pa je prestopil k ATI-ju. Ko je AMD leta 2006 prevzel ATI, je postal tehnični direktor za grafične čipe. Leta 2009 je zapustil AMD in postal direktor oddelka za grafično arhitekturo pri Applu, kjer je gradil linijo Retina, predlani pa se je vrnil k AMD-ju.

Radeon Technologies Group bo še vedno sodil pod AMD, a bo de facto...

88 komentarjev

AMD bojda neuradno razmišlja o delitvi

Reuters - AMD preučuje, ali bi podjetje razdelili na dva dela ali pa bi mogoče del odcepili v novo podjetje (spin-off), ekskluzivno poroča Reuters. Izvršna direktorica Lisa Su, ki je za krmilo sedla oktobra lani, je eno izmed svetovalnih podjetij najela za pripravo simulacij, kako bi različni scenariji prestrukturiranja podjetja vplivali na poslovne rezultate. Za zdaj gre le za preigravanje scenarijev, zato je povsem mogoče, da bo AMD ostal monoliten.

Ko je AMD leta 2006 za 5,4 milijarde dolarjev prevzel kanadskega proizvajalca grafičnih kartic ATI, so v podjetje nenadoma dobili izjemno močan grafični oddelek. Problem je, da tega na trgu procesorjev niso znani dovolj dobro unovčiti in danes AMD caplja približno generacijo za Intelom. Sujeva zato išče rešitve, kako...

97 komentarjev

Samsung ukinja Galaxy Alpha

Čeprav ni bil brez napak je bil Galaxy Alpha vseeno priljubljen pri ocenjevalcih

vir: The Verge
The Verge - Samsungova predstavitev Galaxy Alpha je mnogim poznavalcem dala upanja, da bo korejski mobilni (oz. raznovrstni) gigant nekoliko spremenil svoja pota in se bo osredotočil na bolj kakovostno izdelane mobilne telefone, ki bodo uporabljali nekoliko več kovine in drugih vzdržljivih materialov. Obenem se je pričakovalo, da se bodo osredotočili bolj na višje-cenovne modele, saj jim na spodnjem delu razpona prodajo močno odžirajo kitajski proizvajalci, kot so Xiaomi, Huawei ter tudi Lenovo.

To se je izkazalo le za delno resnično. Nedavno predstavljena nova družina Galaxy A, zaenkrat na voljo le na Kitajskem, uporablja nekaj smernic razvoja iz Galaxy Alpha, npr. zunanji kovinski okvir. A po drugi strani je drobovje mobilnikov...

37 komentarjev

AMD bojda ukinja znamko ATI

Slo-Tech - Lee Ka Lau, Benny Lau in Kwok Yuen Ho so leta 1985 v Kanadi ustanovili podjetje Array Technologies Incorporated, ki je mnogo bolj znano po svojih inicialkah ATI. Sprva so delovali predvsem na OEM-trgu in dobavljali integrirano grafiko za velike proizvajalce računalnikov, a so kmalu postali neodvisni snovalec in proizvajalec grafičnih kartic. Prelomnica je bil izid Macha8 leta 1991, ki je bila prva samostojna grafična kartica izpod prstov tega kanadskega podjetja. Podjetje je leta 1993 začelo kotirati na NASDAQ-u in borzi v Torontu ter se bliskovito razvijalo. Prvi kombinirani 2D/3D-pospeševalnik so splavili pod imenom 3D Rage, kasneje pa so s to serijo konkurirali legendarnemu 3Dfxovemu Voodooju. Serija All-In-Wonder...

93 komentarjev

Computex 2010: AMD predstavil Fusion APU

engadget - AMD je na Computexu predstavil prvi delujoč primerek pospešene procesne enote (angl. accelerated processing unit, APU), ki je v resnici enojedrna združitev centralnega procesorja (CPU), grafične kartice (GPU), 3D-pospeševalnikov in dekoderjev. Na predstavitvi je APU moral izrisati nekaj prizorov iz igre Alien vs. Predator, kar mu je solidno uspelo. Ni šlo za pretirano akcijske prizore, marveč zgolj za ležerno hojo po listnatem terenu, pri čemer je število sličic na sekundo občasno padlo pod 30. To daje slutiti, da ima Fusion še nekaj težav z DirectX 11. Fusion je sicer v prvi vrsti namenjen za ultraprenosljive naprave, kjer izris vrhunske grafike ni prioriteta. Izšel naj bi v prvi polovici prihodnjega leta.

16 komentarjev

AMD v škripcih

AMD - AMD se je znašel v nekoliko večjih težavah, kot so pričakovali še pred mesecem dni, zato bodo morali intenzivneje odpuščati. Namesto napovedanih 500 zaposlenih bo brez dela ostalo 600 ljudi. Zvišali se bodo tudi stroški za odpravnine in prestrukturiranje, ki bodo v iztekajočem se četrtletju namesto 50 milijonov dolarjev znašali 70 milijonov. Ostale posledice se bodo v stroških odrazile v prihodnjem letu, ocen o velikosti pa AMD še nima.

Poleg tega se AMD spopada tudi z investicijo v kanadaskega proizvajalca grafičnih čipov ATI, ki je AMD stala 5,4 milijarde dolarjev. Zaradi znižanja cen delnic so morali v AMD-ju poknjižiti že 2,5 milijarde dolarjev kapitalske izgube iz tega naslova, nadaljnje izgube, ki jih napovedujejo zaradi slabe prodaje ATI-jevih izdelkov, pa bodo vidne šele v prihajajočih izkazih. Ni še jasno, kako bodo vse tegobe vplivale na AMD-jev izdelovalni del, ki se bo odcepil od dizajnerskega, in bo v solastništvu z ATIC-om.

Z delnicami podjetja AMD se trguje okrog...

111 komentarjev

AMD obljublja odprtokodne grafične gonilnike

Slashdot - Henri Richard, podpredsednik AMD-ja, obljublja odprtokodne gonilnike za grafične kartice podjetja ATI, ki je nedavno postalo del AMD-ja. To je izjemno dobra novica za zagovornike odprto kodnih gonilnikov, tudi Intel, vodilni proizvajalec integriranih grafičnih poganjalnikov je pred časom odprl svoje gonilnike. Ampak ATI in nVidia, ki sta praktično edina proizvajalca bolj zmogljivih grafičnih kartic, sta do zdaj izdala le zaprte driverje, kar je povzročilo nemalo težav s kompatibilnostjo, stabilnostjo in performansami v Linuxu in ostalih odprtokodnih operacijskih sistemih. Upajmo, da bo AMD-jevo dejanje vplivalo tudi na nVidiio.

Izvorna novica.

14 komentarjev

Nič več ATIjevih domačic

vir: ATI
X-Bit Labs - Kanadsko podjetje ATi se je odločilo, da ne bo več prodajalo grafičnih kartic, osnovanih na njihovih čipih, pod svojo lastno trgovsko znamko. Zaradi spremembe v ATIjevi prodajni strategiji bomo tako videli več kartic njihovih poslovnih partnerjev (Sapphire, TYAN, Gigabyte, Club3D, Power Color, Hercules, ... ), medtem ko se bo ATi bolj posvečal sami izdelavi čipov. Pod ATijevem lastnim imenom se bodo tako prodajale samo še njihove multimedijske kartice All-In-Wonder. Podjetje pa naj bi začelo tudi zaračunavati njihovo do sedaj brezplačno telefonsko tehnično podporo. AthlonXP sklepa, da se bodo zaradi ATIjeve odločitve spremenile cene grafičnih kartic. Velja pa še omeniti, da podjetje še ni podalo...

8 komentarjev

Apple + Nvidia = problemi za ATI

The Register - ATI in Apple sta že dalj časa tezno povezani podjetji, saj je skoraj vsa grafika v Applovih računalnikih ATijev produkt. Toda, vse kažem, da se bo to kmalu spremenilo, saj nekateri viri trdijo, da bo Apple začel uporabljati Nvidiine čipe. Novih grafičnih čipov bosta sprva deležna iMac in PowerBook, za katera je Nvidiin GeForce2 Go kot naročen. Kmalu pa naj bi Nvidiine čipe začeli videvati tudi v Power Macih, ter celo Cubih (v katerih trenutno kraljuje Radeon). Vsekakor bo uporaba trenutno najbolj popularnih 3D pospeševalnikov Applove računalnike naredila bolj privlačne za širše množice. ATI pa v jok in na drevo (or something )...

1 komentar