»

Podjetje imenovalo računalnik v upravni odbor

Betabeat - Podjetje Deep Knowledge Ventures iz Hongkonga, ki se ukvarja s tveganim kapitalom in njegovim investiranjem, je v svoj upravni odbor imenovalo program VITAL. To z drugimi besedami pomeni, da bo en glas v upravnem odboru pripadal računalniškemu algoritmu, preostali pa bodo še vedno v rokah ljudi.

VITAL (Validating Investment Tool for Advancing Life Sciences) je novo orodje z lastnostmi umetne inteligence, ki ga je razvil britanski Aging Analytics, ki se sicer ukvarja z raziskavami v biotehnologiji in regenerativni biologiji. VITAL uporablja tehniko strojnega učenja, da bi napovedal, katera podjetja iz panoge ved o življenju (biotehnologija, regenerativna medicina, onkologija, razvoj zdravil, bioinformatika, osebna medicina) bodo uspela.

V izjavi za javnost...

36 komentarjev

Uradno: najvplivnejša človeka v Microsoftu Satya Nadella in Amy Hood

Satya Nadella

Microsoft - Microsoft je danes uradno potrdil napovedi dobro obveščenih virov iz preteklega tedna. Vodenje podjetja bo po Ballmerjevem odhodu prevzel Satya Nadella.

Upravni od bor je odločil, da imenuje Satyo Nadello na mesto izvršnega direktorja podjetja. Funkcijo bo začel opravljati nemudoma. Nadella se je podjetju pridružil davnega leta 1992 in se v tem času uveljavil kot velik strokovnjak na svojem področju. Njegove zasluge so predvsem vstop podjetja na trg oblačnega računalništva in njegova implementacije v Bing, Xbox, Office ter ostale izdelke. Ko je bil Nadella vodja oddelka za strežnike, je uspel preobrniti upad prihodkov in zabeležiti visoko rast.

O Nadelli imata Bill Gates in odhajajoči izvršni direktor Steve Ballmer povedati veliko dobrega. Gates je dejal, da v tem obdobju...

20 komentarjev

HP-jevemu šefu so dnevi šteti

Meg Whitman

Bloomberg - Kot kaže, so zaradi slabih poslovnih rezultatov in nezadovoljstva delničarjev izvršnemu direktorju Hewlett-Packarda Leo Apothekerju dnevi šteti. Upravni odbor naj bi se že dogovarjal z Meg Whitman, nekdanjo Ebayjevo izvršno direktorico in sedanjo predsednico HP-ja, da prevzame njegovo mesto.

Delničarji in upravni odbor so nezadovoljni zadnjimi organizacijskimi rošadami in odprodajami. Ukinitev telefonov in tabličnih računalnikov z webOS ter načrtovana...

6 komentarjev

Yahoo razmišlja o prodaji, potencialni kupec AOL

Ars Technica - Po razrešitvi zdaj že nekdanje Yahoojeve izvršne direktorice Carol Bartz in javnemu pranju umazanega perila Yahoo še vedno nekako ne ve, kaj bi. Čeprav je trenutni vršilec dolžnosti izvršnega direktorja kar finančni direktor, iskanje novega vodje ni visoko na prioritetnem seznamu upravnega odbora.

Preden imenujejo novega izvršnega direktorja, želijo v upravnem odboru razčistiti, kaj bi bila pravilna strategija za podjetje v prihodnosti - omenja se tudi možnost prodaje celotnega podjetja ali pa razprodaje po delih. Da gre za zelo realno možnost kaže tudi zadnja poteza, ko so začeli iskati investicijske banke, ki bi jim pomagale pri iskanju potencialnih kupcev.

Eden izmed njih naj bi bil po neuradnih podatkih AOL, ki ima...

3 komentarji

Peterica aretirana zaradi prodaje notranjih informacij IT-velikanov

X-Bit Labs - V New Yorku so aretirali pet oseb, ki jih obtožujejo trgovanja na podlagi notranjih informacij, prevare in zarotništva. Šlo naj bi za Marka Anthonyja Longorio iz AMD-ja, Daniela Devora iz Della, Walterja Shimoona iz Flextronicsa, Manosho Karunatilako iz TSMC-ja in Jamesa Fleishmana. Očitajo jim, da so v zameno za denarno korist izdali zaupne informacije o svojih in drugih podjetjih (gre večinoma za vodje nabav in podobno, tako da so dobro poznali tudi svoje partnerje).

Kot so na pravosodnem ministrstvu zapisali v izjavi za javnost, so podatke posredovali podjetju Jamesa Fleishmana, ki jih je nato naprej posredovalo svojim strankam, ki so bili veliki institucionalni vlagatelji. Janice K. Fedarcyk iz FBI-ja poudarja, da čeprav so se obtoženi nazivali kot svetovalci, ni šlo za nikakršno poslovno svetovanje, marveč golo prodajo notranjih informacij, zlorabo položaja in v končni fazi zlorabo zaupanja podjetja in delničarjev. Skupno naj bi si tako pridobil protipravno premoženjsko...

3 komentarji

Nov izvršni direktor HP-ja Léo Apotheker

Léo Apotheker, nov CEO HP-ja

X-Bit Labs - HP je na mesto izvršnega direktorja, ki se je spraznilo po odstopu Marka Hurda, presenetljivo imenoval Léa Apothekerja. Nekdanji izvršni direktor SAP-a ni bil med ožjimi favoriti za prevzem funkcije, a naj bi po besedah vodilnih HP-ju prinesel svež veter in nov fokus. Ker se izdelki podjetij dopolnjujejo in podjetji veliko sodelujeta, izbira ni videti zgrešena in podžiga stara namigovanja, da naj bi HP prevzel SAP, ki so...

0 komentarjev

HP in Oracle sklenila premirje, HP išče novega kandidata za Hurdovo mesto

Slo-Tech - HP in Oracle sta zgladila spor, ki je nastal ob prestopu Marka Hurda iz Hewlett-Packarda (ta ga je bil odpustil) v Oracle. Ker se je HP bal, da bi Hurd lahko Oraclu izdal kakšne poslovne skrivnosti, so celo sprožili tožbo, a so se zdaj pogodili.

Hurd je prejel 12,2 milijona dolarjev odpravnine od HP-ja, a se je odpovedal pravici do 354 tisoč delnic HP-ja, ki so po trenutnem tečaju vredne 13,8 milijona dolarjev. Prav tako se bo moral držati svojih obvez do HP-ja, da ne bo razkril poslovnih skrivnosti. Tako bosta podjetji nadaljevati poslovno sodelovanje, ki traja že več desetletij.

Medtem HP intenzivno išče novega izvršnega direktorja, saj je vršilka dolžnosti Cathie Lesjak že napovedala, da je...

1 komentar

Oracle zaposlil Hurda, HP toži Hurda

Charles E. Phillips in YaVaughnie Wilkins

vir: The New York Times
The New York Times - Kot smo napovedali, je Mark Hurd nastopil službo v Oraclu. Podjetju se je pridružil na delovnem mestu predsednika in direktorja, kjer je nasledil Charlesa E. Phillipsa mlajšega, ki je odstopil zaradi zelo podobnih težav, zaradi katerih je HP napodil Hurda. Tudi Phillips je imel afero, in sicer z YaVaughnie Wilkins, ki je na internetu objavila album s fotografijami iz osemletnega razmerja. Stran je promovirala celo z ogromnimi reklamnimi panoji sredi New Yorka. Nerodno je, da je Phillips poročen s Karen Phillips, s katero se tudi pojavlja v javnosti.

Na Phillipsovo mesto je torej prišel Mark Hurd, ki ga je Oraclov izvršni direktor in največji delničar Larry Ellison ter tudi Hurdov osebni prijatelj z odprtim pismom o HP-jevi...

9 komentarjev

Hurd se pogaja z Oraclom

Mark Hurd

The Wall Street Journal - Mark Hurd, ki ga je zaposlitve in vodstvenega položaja v Hewelett-Packardu stala afera z Jodie Fisher na stroške podjetja, se zanima za zaposlitev v Oraclu. Kot poroča The Wall Street Journal, pogajanja še potekajo, tako da ni še nič gotovo. Njegovo področje zaposlitve še ni znano (prav gotovo pa ne bo izvršni direktor, saj to mesto že 30 let zaseda Oraclov ustanovitelj Larry Ellison), prav tako pa morajo kakršnokoli dokončno dejanje potrditi še člani Oraclovega upravnega odbora. Pomenljivo je, da je Ellison...

11 komentarjev

HP in Dell v boju za 3Par

Thin provisioning

vir: CNet
CNet - Med Hewlett-Packardom in Dellom poteka srdit boj za prevzem podjetja 3Par, ki prodaja virtualna polja za shranjevanje podatkov. Tako omogoča podjetjem nakup v skladu s potrebami. V nasprotju s konkurenco, ki ponuja sisteme za fat provisioning, kjer se aplikacijam nameni več prostora od nujnih potreb v pričakovanju nadaljnje rasti, ponuja 3Par thin provisioning, kar pomeni dodeljevanje prostora po potrebi.

Prejšnji teden je Dell za podjetje ponudil 1,15 milijarde dolarjev oziroma 18 dolarjev na delnico. Z namero sta se strinjala tako upravni odbora Della kot 3Para, ki ga vodi David Scott. Domenjeno je bilo, da bodo uslužbenci 3Para postali Dellovi zaposleni. Dell je tudi zagotovil, da bo obdržal oddelek za razvoj in...

2 komentarja

Tožba delničarjev zoper HP zaradi afere Fisher

Jodie Fisher in Mark Hurd

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Podjetje Brockton Contributory Retirement System je preko connecticutske odvetniške pisarne vložilo obtožnico zoper vseh deset članov upravnega odbora Hewlett-Packarda, finančno direktorico in vršilko dolžnosti izvršnega direktorja Cathie Lesjak in dosedanjega izvršnega direktorja Marka Hurda. V njej obtoženim očitajo neupoštevanje smernic pri upravljanju podjetja (angl. guidelines for corporate governance), češ da so Hurdu dovolili vodenje HP-ja, kakor da bi šlo za njegov privatni fevd. Hurda kritizirajo zaradi zaposlitve nekdanje udeleženke resničnostnega šova brez izkušenj (seveda gre za Jodie Fisher, romanca s katero na stroške podjetja je Hurda stala položaja).

Zaradi dejanj Hurda,...

10 komentarjev

Odstopil HP-jev izvršni direktor

Mark Hurd

Slo-Tech - Nenadoma in nepričakovano je podal odstopno izjavo HP-jev izvršni direktor Mark Hurd, ki je bil na položaju od leta 2005. V zgodovino podjetja se je zapisal kot eden najuspešnejših, a tudi najstrožjih menedžerjev. V času njegovega vodenja podjetja je odslovil 15.200 delavcev, kar je predstavljajo desetino vseh zaposlenih. Zmanjšal je število zaposlenih v IT-oddelku, število aplikacij v uporabi v HP-ju in število njihovih podatkovnih centrov s 85 na šest. Po nastopu recesije je ukinil mnogo ugodnosti za...

13 komentarjev

Novell zavrnil prevzemno ponudbo

Gibanje cene delnic Novella

vir: CNet
CNet - Novell je zavrnil prevzemno ponudbo, ki jo je posredovalo podjetje Elliot Associates. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je njihov upravni odbor po premisleku odločil, da je dvomilijardna ponudba nezadostna. Elliot Associates, gre za hedge sklad iz New York z 8,5-odstotnim deležem v Novellu, je 2. marca letos ponudil prevzem podjetja po 5,75 dolarja za delnico, kar je dvajsetodstotna premija glede na borzno ceno tistega dne. Investitorji so delnico pognali do šestih dolarjev, saj so računali na izboljšanje ponudbe in naposled njen sprejem.

Ušteli so se, saj Novellov upravni odbor meni, da je podjetje vredno več. Na sestanku so še sprejeli odločitev, da bodo zvišali vrednost delnic, kar kanijo storiti z vračanjem odvečnega kapitala delničarjem z odkupovanjem lastnih delnic, izplačilom višjih dividend, formiranjem strateških partnerstev...

2 komentarja

Facebook dobil 200 milijonov dolarjev

CNet - Pred dvema mesecema smo poročali, da Facebook nujno išče kakšnih 100 milijonov dolarjev svežega denarja, po tem ko mu ni uspelo reprogramirati nekaterih posojil. Sedaj so končno našli voljnega investitorja; podjetje Digital Sky Technologies z rusko provenienco bo vložilo 200 milijonov dolarjev, s čimer bodo dobili 1,96-odstotni delež v Facebooku v obliki prednostih delnic. To pomeni, da trenutno vrednotijo Facebook po 10 milijardah dolarjev, kar je 33 odstotkov manj kot leta 2007, ko je 240 milijonov dolarjev za dober odstotek Facebooka odštel Microsoft.

Poleg tega bo DST porabil še 100 milijonov dolarjev za odkupe navadnih delnic od obstoječih delničarjev, o čemer bodo več oznanili poleti. Facebookov izvršni direktor Mark Zuckerberg je v izjavi dejal, da se je za investicije zanimalo več podjetij, a posebej izstopal je DST zaradi svoje globalne perspektive, impresivne rasti in finančnih uspehov njihovih drugih naložb. DST ima namreč pomembne deleže v Mail.ru, Forticom in...

22 komentarjev

Se bo 3dfx prodal NVidii?

Jaz - Upravni odbor 3dfxa bo svojim delničarjem predlagal prodajo skoraj vsega svojega premoženja konkurenčnemu podjetju NVidia. Če bodo delničarji za to in bodo potem pridobili privoljenje države (zakon proti trustovskemu združevanju in podobno) bo marsikateri privrženec 3dfxa zelo razočaran. Ja tako pač je v krutem svetu konkurence. In če te ne bo potem nič kaj dobro ne kaže za nas potrošnike. Preberite si tole, ali izjavo za javnost podjetja Nvidia ali poiščite članek med novicamu tule.Thanx JLP.

7 komentarjev